Ceai de Merisor

Ceai de merisor

Cui nu-i place gustul dulce-acrisor al merisoarelor? Consumate proaspete sau deshidratate, adaugate in smoothie-uri, iaurturi, prajituri sau chiar ca ceai de merisor, aceste fructe sunt foarte sanatoase.

De altfel, frunza de merisor contine substante active benefice care ii confera numeroase proprietati medicinale.

Merisoarele sunt printre cele mai puternice surse de antioxidanti. Fructele contin vitamine, minerale si fibre, in timp ce frunzele de merisor sunt bogate in tanini si flavonoizi.

Consumul de ceai de merisor are proprietati diuretice, antiseptice, antibacteriene,  antiinflamatoare, astringente si expectorante.

Este util in special pentru a sustine buna sanatate a tractului urinar si a sistemului gastrointestinal, insa acestea nu sunt singurele beneficii pentru sanatate pe care le are.

Afla din acest articol mai multe detalii despre merisor. Citeste pentru a vedea cum prepari ceai de merisor, beneficii, dar si cand nu ar trebui sa il consumi!

Despre merisor

Despre merisor

Merisorul (Vaccinium vitis idaea) este un arbust care face parte din familia Ericaceae, fiind inrudit cu afinul si coacazul.

Creste in regiunile muntoase la altitudini de peste 1.300 m. Indrageste luminisurile si mai putin locurile umbrite. In Romania il regasim in Muntii Carpati din zona Transilvaniei.

Arbustul de merisor seamana foarte mult cu o tufa si creste pana la o inaltime de aproximativ 40 de cm. 

Dezvolta o tulpina ramificata pe care cresc frunze de culoare verde inchis care pe partea inferioara prezinta niste puncte negre.

Cand infloreste, merisorul are flori de culoare alb-roz, asemanatoare unui clopotel.

Fructele sunt mici, suculente si acrisoare, la inceput au culoarea alba, iar apoi devin rosii.

Atat fructele, cat si frunzele de merisor au proprietati medicinale si se folosesc la prepararea ceaiului de merisor.

Ele se recolteaza la inceputul toamnei, in lunile septembrie si octombrie.

In scop terapeutic, merisoarele si frunzele de merisor se pot administra intern sub forma de ceai, macerat la rece sau decoct.

Cum se prepara ceai de merisor

Pentru a prepara ceai de merisor adauga o lingura de planta la o cana (250 ml) de apa clocotita. Acopera si lasa ceaiul la infuzat pentru 10-15 minute.

Dupa acest timp, strecoara lichidul. Bea ceaiul de merisoare cald, pe stomacul gol, cu jumatate de ora inainte de masa. Poti sa bei pana la 3 cani pe zi.

Ceaiul de merisor are o aroma si un gust foarte placute. In mod normal, il poti bea neindulcit. Insa, daca vrei il poti indulci cu o lingurita de miere (de preferat miere de Manuka), dar doar atunci cand acesta a ajuns la temperatura camerei.

Cum se prepara macerat la rece

Maceratul la rece se prepara oarecum in acelasi mod ca ceaiul de merisor, doar ca timpul de infuzare este mult mai mare.

Astfel, prepara macerat la rece de merisor adaugand o lingura de planta la o cana (250 ml) de apa.

Acopera si lasa amestecul la macerat la temperatura camerei timp de 6-8 ore. Dupa acest timp, strecoara lichidul si bea-l pe stomacul gol cu jumatate de ora inainte de masa.

Poti sa bei pana la 3 cani pe zi de macerat la rece de merisor.

Avand in vedere timpul indelungat de preparare, poti sa pregatesti o cantitate mai mare de macerat la rece, respectand proportia dintre merisoare si apa.

Cum se prepara decoct de merisor

Pentru a prepara decoct de merisor adauga o lingura de planta in 250 ml de apa clocotita.

Fierbe amestecul la foc mic timp de 15 minute, apoi acopera vasul si lasa-l la infuzat pentru inca 10 minute. Dupa acest timp, strecoara lichidul.

Fiind mai concentrat, decoctul de merisor se bea pe parcursul zilei in cantitati mici. Administreaza la fiecare 4 ore cate o lingura de decoct de merisor.

Ceai de merisoare beneficii

Dincolo de utilitatea lor culinara, merisoarele au si proprietati medicinale.


Aceste fructe mici, acrisoare si suculente sunt bogat in vitamina C, contin vitamina A si complexul de B-uri.


Pe langa vitamine, contin minerale precum: magneziu, calciu, potasiu si fosfor. Frunzele de merisor contin compusi vegetali activi care le confera proprietati diuretice si nu numai.


Ceaiul de merisor este folosit adesea ca remediu naturist pentru numeroase afectiuni.


Pentru efecte benefice, se recomanda cura cu ceai de merisor pe o perioada de timp mai indelungata. Insa, dupa sase saptamani trebuie sa faci o pauza de 10 zile.

Combate infectiile urinare

Ceaiul de merisor este unul dintre cele mai recomandate ceaiuri pentru rinichi si infectii urinare.


O cura cu acest ceai poate fi un tratament naturist eficient pentru a combate tulburarile tractului urinar.


Inhiba dezvoltarea bacteriilor care provoaca infectiile urinare, de asemenea este util pentru pietre la rinichi.


Administrarea ceaiului de merisor este recomandata in special femeilor, fiind un bun remediu pentru cistite sau chiar in caz de leucoree.


De asemenea, poate fi util si pentru alte inflamatii ale aparatului urinar, cum ar fi uretrita sau pielonefrita.

Inhiba bacteria Helicobacter Pylori

O alta intrebuintare eficienta a acestui ceai este aceea ca poate fi unul din cele mai cunoscute leacuri din batrani pentru Helicobacter Pylori.


Aceasta este o bacterie prezenta in organism si care provoaca infectii ale stomacului si intestinului subtire.


Netratata la timp, infectia cu Helicobacter Pylori poate duce la afectiuni grave, precum gastrita, ulcer gastric si uneori chiar cancer la stomac. 


De asemenea, consumul regulat de ceai de merisor combate constipatia si alte tulburari digestive.


Protejeaza flora bacteriana sanatoasa, inhiband si prevenind inclusiv infectia cu bacteria E.coli (Escherichia coli).

Intareste sistemul imunitar

Fiind surse bogate de vitamina C, merisoarele contribuie la intarirea sistemului imunitar.


Administrarea acestui ceai combate si previne gripa.


Avand proprietati expectorante, o cana cu ceai de merisor calmeaza tusea si durerile in gat.


Ceaiul de merisor creste imunitatea si rezistenta organismului, fiind util pentru a reduce si preveni inflamatiile, precum si aparitia anumitor probleme de sanatate.

Previne afectiunile cardiace

Deoarece contin antioxidanti, merisoarele pot avea capacitatea de a preveni aparitia afectiunilor cardiace.


Consumul regulat de ceai de merisor ar putea scadea nivelul colesterolului rau si imbunatati colesterolul bun.


Antioxidantii ar putea indeparta depunerile de grasime de pe vasele de sange, fluidizand circulatia sanguina.


Astfel, se reduce riscul aparitiei aterosclerozei, o cauza frecventa a bolilor de inima.


Ceaiul de merisoare este util si in curele de slabire, fiind un ceai eficient pentru prevenirea obezitatii. Obezitatea este si ea o cauza care duce la afectiuni cardiace.

Igienizeaza cavitatea bucala

Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiseptice, ceaiul de merisor contribuie la igienizarea cavitatii bucale.


Fa gargara cu ceai de merisor pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor prezente in cavitatea bucala.


Inlocuieste apa de gura cu ceai de merisor pentru a combate si preveni depunerea tartrului si formarea placii bacteriene.


Acumularea de bacterii in cavitatea bucala, poate duce la parodontoza, o afectiune care netratata provoaca pierderea dintilor.


Ceaiul de merisor este si un bun remediu pentru a preveni aparitia cariilor dentare si inflamatiile gingivale, cum ar fi gingivita.

Contraindicatii

In general, consumul moderat de ceai de merisor nu prezinta efecte adverse, ci doar in cazul in care ai intoleranta la acest tip de fructe.

Cu toate acestea, consuma ceai de merisor cu precautie!

Administrat in exces ar putea sa iti faca mai mult rau decat bine, cum ar fi aparitia unor afectiuni pe care un consum moderat de ceai de merisor le-ar combate.

De exemplu, excesul ar putea provoca iritatii ale mucoasei gastrice. Astfel, daca suferi de gastrita sau hiperaciditate gastrica, bea-l cu moderatie.

Nu se cunosc foarte multe despre consumul de ceai de merisor in sarcina. Din acest motiv este recomandat sa se administreze cu precautie in sarcina sau chiar deloc.

In cazul in care esti alergic la aspirina nu ar trebui sa consumi acest ceai. Evita ceaiul de merisor daca urmezi un tratament anticoagulant al sangelui.

De altfel, nu-l consuma daca suferi de insuficienta renala.

Citeste si respecta intotdeauna indicatiile de pe prospect atunci cand administrezi ceaiul in scopuri terapeutice.

Acesta poate fi un tratament naturist alternativ pentru anumite afectiuni, insa cere si parerea medicului inainte de a-l consuma.