Otetul

Otetul

Otetul este un ingredient de baza, nelipsit din orice gospodarie. Este foarte versatil si are o gama larga de intrebuintari, atat la gatit, cat si la curatenie.

Legenda spune ca otetul ar fi fost descoperit in antichitate, atunci cand un butoi cu vin, uitat de ceva vreme, a fost spart si s-a constatat ca lichidul era foarte acru.

Ca o fi fost asa sau nu, noi nu putem decat sa ne bucuram ca exista in prezent.

Inca din cele mai vechi timpuri, proprietatile otetului au fost apreciate.

Este folosit in diverse scopuri, de la gatit, agent de curatare universal, pana la ingrijire personala si remediu naturist pentru o serie de afectiuni.

Daca vrei sa stii la ce se foloseste otetul, proprietati si potentiale beneficii, citeste acest articol. Iti dau doar un indiciu, otetul si acarienii nu prea fac casa buna!

Proprietatile otetului

Proprietatile otetului

In mod obisnuit, otetul se obtine prin fermentarea unei solutii de alcool, care poate proveni dintr-o varietate de surse, cum ar fi strugurii, merele sau cerealele, precum orez sau orz.

Solutia de alcool este transformata in acid acetic, in prezenta unei drojdii.

Procesul de fermentare poate sa dureze de la cateva saptamani pana la cateva luni si chiar ani, in cazul otetului balsamic.

Odata ce fermentatia este completa, lichidul este strecurat pentru a elimina orice solide sau microorganisme, iar rezultat obtinut este otetul.

Exista diverse tipuri de otet care se produc prin folosirea unor tipuri de alcool, drojdii si metode de fermentare diferite.

Acest fapt confera otetului gust, culoare, aroma si niveluri de aciditate diferite.

In functie de tip, otetul poate sa contina acid acetic in concentratie de 4% pana la 9% si restul apa.

Pe langa gustul acru si mirosul intepator, acidul acetic este in cea mai mare parte responsabil pentru proprietatile otetului.

Se crede ca acest compus ii confera otetului proprietati antimicrobiene.

Se pare ca acesta ar putea sa fie eficient impotriva unor anumitor tipuri de bacterii, ciuperci si virusuri, inclusiv E. coli, Salmonella, Candida albicans si Helicobacter Pylori.

Acesta este motivul pentru care este utilizat in mod obisnuit ca agent natural de curatare si dezinfectare.

De asemenea, otetul mai poate sa contina cateva vitamine, minerale, polifenoli si alti compusi bioactiv.

Acestia ii confera si alte efecte terapeutice. Se crede ca otetul de fructe ar putea sa aiba proprietati antioxidante.

Pe langa acestea, proprietatile otetului ar mai putea fi: antidiabetice, antitumorale, antiobezitate, antihipertensive si de reducere a colesterolului

Ce beneficii are otetul

In medicina traditionala, otetul este considerat un remediu naturist pentru o serie de afectiuni de sanatate.

Cu toate acestea, efectele lui terapeutice asupra oamenilor nu sunt confirmate de prea multe cercetari stiintifice.

Totusi, avand in vedere proprietatile otetului, se pare ca poate sa aiba unele beneficii pentru sanatate atunci cand este consumat in mod regulat.

1. Scade glicemia

Se crede ca adaugarea otetului mai des in alimentatie ar putea sa scada glicemia si sa previna diabetul zaharat de tip 2.

Acesta ar avea capacitatea sa incetineasca metabolismul carbohidratilor si ar putea fi util in gestionarea nivelului glucozei din sange.

Se pare ca otetul ar putea sa previna cresterea brusca a glicemiei dupa o masa bogata in carbohidrati.

De asemenea, ar putea sa imbunatateasca sensibilitatea la insulina si valorile glicemiei la adultii care sufera de diabet de tip 2.

Mai mult decat atat, doua linguri de otet administrate inainte de culcare ar putea sa scada nivelul de glucoza din sange à jeun (dimineata, pe stomacul gol).

Cu toate acestea, trebuie sa ai in vedere ca otetul poate sa interactioneze cu medicamentele pentru diabet.

Asa ca, cere sfatul medicului inainte de a-l folosi ca remediu naturist pentru gestionarea glicemiei.

2. Calmeaza durerile in gat

In mod traditional, otetul se numara printre cele mai populare leacuri batranesti pentru durerea in gat.

Desi nu exista dovezi stiintifice care sa-i sustina efectele, inca din cele mai vechi timpuri a fost folosit pentru ameliorarea disconfortului.

Atunci cand te doare in gat, poti sa incerci si tu acest remediu naturist stravechi.

Amesteca o lingura de otet si o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calduta. Fa gargara cu aceasta solutie, fara sa o inghiti, de cateva ori pe zi!

Atat otetul, cat si sarea au proprietati antibacteriene.

Gargara cu o solutie preparata din aceste doua ingrediente ar putea sa contribuie la reducerea inflamatiei si calmarea durerilor in gat.

3. Combate tulburarile digestive

Daca esti constipat sau balonat, otetul, in special cel de mere, te-ar putea ajuta.

Exista numeroase afirmatii conform carora acest aliment are capacitatea sa accelereze tranzitul intestinal si sa amelioreze disconfortul digestiv.

Daca te simti plin dupa o masa copioasa, bea un pahar de apa in care amesteci o lingura de otet de mere.

Vei vedea ca te vei simti mai bine, deoarece stimuleaza digestia si te poate ajuta sa combati constipatia, balonarea si flatulenta. 

Mai mult decat atat, otetul de mere poate fi unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru aciditate.

Datorita capacitatii sale de a regla echilibrul acid-alcalin din stomac, otetul poate sa reduca hiperaciditatea si sa amelioreze arsurile la stomac. 

4. Ajuta la slabit

Pe langa faptul ca da gust bun salatelor de cruditati, daca il incluzi in dieta ta de slabit, otetul ti-ar putea fi mult mai util decat crezi.

Se pare ca ar putea sa stimuleze scaderea in greutate prin faptul ca incetineste viteza de golire a stomacului.

In acest fel, otetul mareste senzatia de satietate ceea ce te va determina sa mananci mai putin si sa eviti excesele alimentare.

Vei reduce aportul caloric si ulterior vei slabi.

5. Sustine sanatatea inimii

Desi cercetarile stiintifice sunt limitate doar la animale, se crede ca otetul ar putea sa aiba un impact pozitiv asupra sanatatii inimii.

Adaugat in dieta zilnica, acest aliment ar putea sa scada nivelul trigliceridelor, colesterolului rau (LDL) si sa cresca nivelul colesterolului bun (HDL).

De altfel, otetul ar putea sa previna hipertensiunea arteriala.

Daca nu sunt mentinuti in limite normale, acesti factori cresc riscul de boli cardiovasculare, precum infarct si accident vascular cerebral.

Astfel, otetul ar putea fi un remediu naturist pentru preventia acestor afectiuni.

Cu toate acestea, retine ca nu se cunosc efectele terapeutice ale acestui aliment asupra sanatatii inimii la oameni. 

6. Combate infectiile cutanate fungice

Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, otetul ar putea sa combata infectiile cutanate fungice.

Se crede ca otetul are capacitatea sa eradicheze bacteriile, fungii si ciupercile care provoaca infectii ale pielii.

Aplicat topic, pe zona afectata, ar putea fi util in caz de micoze ale unghiilor, veruci (negi), candidoza cutanata si bucala (se face gargara).

Pentru a evita lezarea tesuturilor, este foarte important sa il diluezi in apa inainte de a-l folosi.

De asemenea, avand in vedere ca este o solutie acida, ai grija sa nu aplici otetul pe o rana deschisa. 

7. Combate matreata si reda stralucire parului

Cu siguranta ai auzit de efectele benefice pe care le poate avea otetul pentru sanatatea scalpului si a parului.

Diluat in apa, poate sa fie un balsam natural excelent pentru parul tau.

Otetul curata si indeparteaza impuritatile acumulate pe par si pe scalp.

Restabileste echilibrul pH-ului de la nivelul scalpului, combate excesul de sebum, elimina celulele moarte si matreata.

Otetul reda stralucire parului, ii confera un aspect mai sanatos si stimuleaza cresterea. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru parul ars si uscat.

Daca te confrunti cu o astfel de problema, incearca alt tratament natural pentru par uscat facut in casa.

La ce se foloseste otetul

La ce se foloseste otetul

Proprietatile otetului il fac sa aiba foarte multe intrebuintari casnice.

Pe langa faptul ca poate fi util ca remediu naturist, este un ingredient folosesti frecvent la gatit si un ajutor de nadejde la curatenie.

Gatit

Otetul este un ingredient practic care are numeroase intrebuintari la gatit.

Datorita aciditatii si gustului sau acru, este adaugat intr-o gama larga de preparate culinare:

  • este folosit pentru asezonarea salatelor si acritul ciorbelor
  • se adauga in marinade, deoarece aciditatea otetului ajuta la descompunerea proteinelor si fragezeste carnea, pestele si fructele de mare
  • este un bun conservant natural, fiind folosit cu apa si condimente in retetele de muraturi
  • amestecat cu bicarbonat de sodiu, care este alcalin, otetul este folosit in patiserie ca agent de crestere a aluaturilor

Curatenie

Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, otetul si acarienii nu fac echipa buna.

Otetul poate fi o alternativa naturala la produsele de curatenie pe care le gasesti in comert si are o gama larga de intrebuintari practice in gospodarie.

Mai concret, iata la ce se foloseste otetul cand vine vorba de curatenie:

  • curatarea geamurilor si a oglinzilor – amesteca parti egale de apa si otet intr-o sticla cu pulverizator si folosete-o pentru a curata geamurile si oglinzile
  • indepartarea petelor- foloseste solutia de apa cu otet pentru a indeparta petele de pe covoare, haine si alte suprafete
  • curatarea cafetierelor – efectueaza un ciclu de curatare cu otet si apa prin aparatul de cafea pentru a indeparta orice acumulare de calcar si impuritati
  • desfundarea scurgerilor – toarna o ceasca de otet in scurgere urmata de o ceasca de bicarbonat de sodiu, apoi asteapta cateva minute inainte de a da cu un jet de apa calda
  • curatarea podelelor – adauga o jumatate de ceasca de otet la un litru de apa si foloseste solutia pentru a curata podelele
  • curatarea frigiderului – sterge frigiderul cu un amestec de apa si otet pentru a dezinfecta si indeparta mirosurile neplacute
  • curatarea baii – foloseste solutia de otet si apa pentru a curata baia, inclusiv chiuveta, vasul de toaleta, bateriile, cada si dusul
  • indepartarea mirosurilor din incapere – aseaza o ceasca de otet in camera pentru a elimina mirosurile nedorite
  • indepartarea autocolantelor – inmoaie o carpa in otet si pune-o pe autocolant timp de cateva minute pentru a ajuta la indepartarea acestuia
  • curatarea cuptoarului cu microunde – pune in cuptorul cu microunde un castron cu apa si otet, apoi incalzeste-l cateva minute pentru a ajuta la indepartarea murdariei
  • indepartarea ruginei – inmoaie obiectele ruginite sau metalice in otet timp de cateva ore pentru a ajuta la indepartarea ruginei
  • lustruirea argintariei – inmoaie argintaria intr-un amestec de otet si bicarbonat de sodiu timp de cateva ore pentru a-i reda stralucirea
  • curatarea jaluzelelor – amesteca parti egale de apa si otet intr-un bol, inmoaie o carpa in solutie si curata jaluzelele
  • curatarea rosturilor dintre gresie si faianta – prepara o pasta din parti egale de otet si bicarbonat de sodiu cu care sa cureti rosturile
  • indepartarea insectelor – pune intr-o sticla cu pulverizator parti egale de otet si apa, apoi foloseste solutia pentru a alunga furnicile si alte insecte
  • curatarea placii de taiat (tocator) – sterge cu otet dupa utilizare pentru a ajuta la igienizarea si indepartarea petelor de mancare si a mirosurilor
  • indepartarea pesticidelor de pe fructe si legume – inmoaie-le intr-un castron in care pui o ceasca de otet.

Precautii si posibile efecte secundare

In general, otetul este considerat a fi sigur pentru consum.

Totusi, exista cateva efecte secundare potentiale si precautii de care trebuie sa tii cont.

Daca intentionezi sa bei otetul in scopuri terapeutice, trebuie neparat sa il diluezi in apa. Intr-un pahar cu apa, poti sa amesteci cel mult o lingura de otet.

Din cauza aciditatii sale ridicate, daca il consumi nediluat, iti poate deteriora smaltul dintilor si esofagul.

Consumul unor cantitati mari de otet sau administrarea acestuia pe stomacul gol, iti poate provoca greata, indigestie si alte tulburari digestive.

Consumul unor cantitati mari de otet pe o perioada lunga de timp poate duce la niveluri scazute de potasiu in organism, ceea ce poate provoca slabiciune musculara si alte probleme de sanatate.

Otetul poate interfera cu anumite medicamente, cum ar fi diureticele si cele pentru diabet.

Prin urmare, este important sa te consulti cu medicul daca iei medicamente si te gandesti sa consumi otet in mod regulat.

Otetul nediluat in apa iti poate provoca iritatii si arsuri ale pielii. Este important sa il diluezi cu apa inainte de a-l aplica topic.

Desi cazurile sunt foarte rare, unele persoane pot avea o reactie alergica la otet.

Urmareste orice semn de reactie alergica, cum ar fi urticarie, umflaturi sau dificultati de respiratie.

Daca vrei sa consumi otet in scopuri terapeutice, este important sa discutati mai intai cu un medic.

Acesta te va lamuri daca este sigur pentru tine, care sunt dozele adecvate si riscurile potentiale.

Surse:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24811350/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27979138/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34443313/
  • https://www.mindbodygreen.com/articles/the-health-benefits-of-vinegar
  • https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/vinegar/
  • https://supplements.selfdecode.com/blog/vinegar-health-benefits/
  • https://www.healthline.com/nutrition/white-vinegar#culinary-uses