Ulei de Peste

Ulei de peste

Consumul regulat de ulei de peste a fost si este asociat cu o inima puternica, vitalitate si sanatate de invidiat. Au fost scrise foarte multe lucrari pe acest subiect, iar istoria uleiului de peste si a beneficiile acestuia dateaza de mii de ani.

Acest articol isi propune sa te informeze asupra studiilor efectuate in acest sens, asupra beneficiilor consumului de ulei de peste, dar sa-ti aduca la cunostinta care sunt precautiile si contraindicatiile acestuia.

Dietele sanatoase care au la baza peste gras au multiple beneficii asupra sanatatii pe termen lung. Foarte important de stiut este faptul ca acestea sunt recomandate si copiilor, nu doar adultilor.

Ce sunt acizii grasi Omega-3?

Ce sunt acizi grasi Omega 3?

Omega-3 face parte din categoria acizilor grasi polinesaturati cu lant lung de atomi de carbon.

Cifra 3 vine de la faptul ca acesti acizi sunt reprezentati de acidul alfa-linolenic (ALA), acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA).

Dintre acestia, acidul alfa-linoleic este considerat esential deoarece nu poate fi produs de catre organismul nostru.

Totusi, putem sa ne asiguram necesarul de acizi grasi esentiali prin intermediul alimentatiei.

Din acest motiv este bine sa includem cat mai des in dieta noastra peste gras (tonul, codul sau somonul), fructe de mare, seminte si miez de nuca.

Concentratia cea mai mare de acizi grasi Omega-3 se afla la nivelul creierului, acestia avand un rol esential in buna functionare a proceselor cognitive.

Omega-3 include doua tipuri de acizi grasi esentiali (sunt cei trei acizi mentionati anterior, doar ca sunt grupati in doua categorii:

  • cu lant molecular lung: EPA (acid eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic), ce se regasesc in pestii oceanici si crustacee
  • cu lant molecular scurt: ALA (acid alfa-linolenic), regasit doar in unele plante (de exemplu in semintele de in)

Printre simptomele deficitului de acizi grasi se numara oboseala si stare de slabiciune, modificari bruste de dispozitie, anxietate si stari depresive, probleme cardiace, circulatie sanguina deficitara si pielea uscata.

Ulei de peste beneficii

Conform descoperirilor, primele dovezi ale beneficiilor uleiului de peste sunt inca de pe timpul vikingilor. Mai mult decat atat, in Norvegia s-au descoperit chiar si dovezi ale utilizarii acestui ulei in scopuri medicinale intre sec. III si IX.


Deoarece in acea regiune (in special in partea de nord) soarele lipseste pe timpul iernii, prin urmare apare si deficitul de vitamina D, sanatatea oamenilor era pusa in pericol si ar fi putut aparea diverse afectiuni.


Din acest motiv uleiul de peste a fost folosit pentru sanatatea organismului in general.


Revenin ceva mai aproape de anii nostrii, primele atestari medicale stiintifice vin din anul 1789 si au fost descoperite in Marea Britanie (Manchester) de catre Dr Darbey. El a folosit uleiul de peste pentru tratarea reumatismului.

Mentine valoarea trigliceridelor in limite normale

Trigliceridele sunt “responsabile” pentru diabetul zaharat si pentru declansarea afectiunilor cardiace.


Uleiul de peste poate mentine in limite normale valoarea trigliceridelor.

Poate preveni accidentele vasculare cerebrale

S-a constatat ca persoanele care consuma in mod constant si moderat peste, sunt mai putin predispuse accidentelor vasculare cerebrale.

Amelioreaza artrita reumatoida

Uleiul de peste scade simtitor rigiditatea articulara, ajutand persoanele care sufera de aceasta afectiune.

Reduc durerile menstruale

Uleiul de peste amelioreaza simtitor durerile menstruale astfel incat va scadea nevoia administrarii de antiinflamatoare nesteroidiene sau de calmante impotriva durerilor.

Poate combate osteoporoza

Calciul, atat de necesar sanatatii osoase, daca se asociaza cu un consum regulat de ulei de peste poate reduce aparitia osteoporozei.


S-a constatat ca in acest fel scade ritmul de pierdere osoasa.

Benefic in cazuri de tulburari pshihice

Dietele care au la baza acizi grasi Omega-3 sunt de ajutor si in cazuri diverse de tulburari psihice, precum stari de anxietate, depresie sau tulburari bipolare.

Pentru copiii cu deficit de atentie si ADHD

S-a constatat faptul ca uleiul de peste aduce imbunatatiri notabile asupra abilitatii de gandire si a comportamentului in cazul copiilor care sufera de deficit de atentie si de hiperactivitate (ADHD).

De ajutor pentru femeile insarcinate

Suplimentele cu ulei de peste in cazul femeilor insarcinate scad riscul de a naste inainte de termen si contribuie benefic la dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a copilului.


Suplimentele cu ulei de peste administrate in ultimile luni de sarcina imbunatatesc functiile cognitive, senzoriale si motorii ale bebelusului.


Totusi, este bine ca aceste suplimente sa fie administrate doar cu acordul medicului specialist.

Studii despre uleiul de peste

Studii despre uleiul de peste

Exista un studiu de mare amploare in care au fost implicati mii de pacienti carora li s-au administrat suplimente cu Omega-3.

Astfel, 20.485 de pacienti care aveau antecedente de boli cardiovasculare, au fost tratati cu suplimente cu ulei de timp de minim un an.

Scopul studiului a constat in urmarirea efectului acestor suplimente asupra declansarii ulterioare a problemelor cardiace majore, precum atacul de cord, accidentul vascular cerebral sau insuficienta cardiaca.

Rezultatele care au iesit la iveala au aratat ca nu exista dovezi suficiente care sa demonstreze efectul de protectie impotriva bolilor cardiovasculare.

Totusi, cercetatorii care au realizat acest studiu avertizeaza asupra a doua aspecte foarte importante:

  • cercetarile nu au fost efectuate pentru o perioada suficient de lunga de timp pentru a dovedi care este efectul real al consumului constant de ulei de peste
  • studiul nu poate spune cu certitudine care ar fi efectul acestor suplimente in cazul persoanelor care nu au suferit niciodata de boli de inima

O dieta bazata pe consumul constant de peste gras (de cel putin doua ori pe saptamana), ar putea face diferenta pe termen lung.

Trebuie sa avem in vedere ca aceste suplimente nu reprezinta un fel de tratament-minune care vindeca anumite afectiuni, ci mai degraba o modalitate de a ne feri de posibile afectiuni si boli.

Ce ulei de peste sa cumperi?

Suplimentele cu ulei de peste reprezinta bogate surse de acizi grasi Omega-3. Insa cum oferta este atat de variata, se impune intrebarea: ce ulei de peste sa cumpar?

Intr-adevar, este important ca uleiul de peste sa provina dintr-o sursa sigura. Dintre toate aceste suplimente cu ulei de peste, am ales pentru tine urmatoarele trei recomandari.

Ulei de peste Omega-3 (30cps) - ALEVIA

Alevia este un nume cunoscut in randul suplimentelor nutritive. Recomand acest produs deoarece are un raport pret/calitate foarte bun.

Uleiul de peste de la Alevia contine 30 de capsule, fiecare avand o concentratie de 1000 mg (18% EPA, 12% DHA). Verifica pretul AICI.

Ulei de peste pentru copii (60cps moi) - HOFIGAL

Este un supliment alimentar usor resorbabil. Contine acizi grasi esentiali Omega-3, lipide esentiale care se gasesc in creier (cca 60%) si fac parte din membranele celulare si neuronale.

Este foarte benefic in stimularea metabolismului si activitatii functionale a sistemului nervos, in echilibrarea metabolismului lipidic si glucidic. Ajuta si la intarirea sistemului imunitar si imbunatateste performanta cognitiva. Verifica pretul AICI.

Ulei de Krill (30cps) - COSMOPHARM

Uleiul de Krill este superior uleiului de peste, deoarece are o concentratie ridicata de acizi grasi si are proprietati terapeutice excelente.

Desi uleiul de Krill este mai scump decat uleiul de peste, iti recomand sa-l incerci pentru ca este un produs net superior. Verifica pretul AICI.

Uleiul de peste sau din ficat de cod?

Atat uleiul de peste cat si uleiul din ficat de cod reprezinta surse bogate de Omega-3 si sunt benefice pentru sanatate. Intre ele exista totusi anumite diferente pe care este bine sa le cunosti.

Uleiul de peste provine din prelucrarea mai multor specii de peste. Cum ar fi de exemplu un amestec de macrou, ton, hering, somon. Acesta este benefic insa doar prin continutul sau de Omega-3.

Uleiul din ficat de cod provine, dupa cum spune si denumirea, doar din cod. Codul este un peste care traieste in ape reci si a carui carne contine cantitati importante de vitamina D.

Prin urmare, uleiul din ficat de cod contine (pe langa Omega-3) si vitaminele A, D si E. Fiecare dintre acestea au un rol important pentru sanatatea noastra.

Contraindicatii

Se pare ca in doze mici, uleiul de peste nu are contraindicatii. Acesta se poate administra chiar si copiilor sau femeilor care sunt insarcinate sau alapteaza.

Este posibil insa ca in doze mari, acestea sa aibe si unele reactii adverse sau chiar sa afecteze organismul.

Printre acestea se numara formarea de cheaguri de sange, cresterea riscului de sangerari sau scaderea imunitatii.

Alte contraindicatii sunt:

  • datorita riscului de sangerare, uleiul de peste nu se recomanda in cazul persoanelor care sufera de boli hepatice
  • nu se recomanda doze mari de ulei de peste nici in cazul persoanelor care sufera de HIV, datorita riscului de scadere a imunitatii
  • se recomanda precautie in cazul persoanelor care urmeaza tratament medicamentos pentru tensiune arteriala scazuta. Uleiul de peste poate sa scada tensiunea arteriala

Ca urmare, se recomanda utilizarea dozelor mari doar sub supraveghere medicala sau la sfatul medicului specialist.

Suplimentele cu ulei de peste trebuie sa fie administrate in timpul mesei, pentru a evita eventualele efecte adverse.

Desigur, a se citi pe eticheta produsului sau a se administra conform indicatiilor medicului.

Surse:

  • https://www.healthline.com/nutrition/13-benefits-of-fish-oil
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-993/fish-oil
  • https://www.secom.ro/articles/uleiul-de-peste-si-uleiul-din-ficat-de-cod-beneficii-mod-de-administrare-si-diferente