Merisoare

Merisoare

Acest articol te ajuta sa afli totul despre merisoare, ce beneficii aduc organismului, dar si contraindicatiile acestora.

Pentru ca e mai usor sa previi decat sa tratezi si daca ai o predispozitie la infectiile sistemului renal, atunci merisoarele iti pot sari in ajutor.

Fiind unul dintre aliatii naturali ai sanatatii, acestea au efecte benefice, atat de prevenire, cat si de tratare, si pot fi consumate in orice forma.

Merisorul, cu denumirea stiintifica de Vaccinium vitis idaea, face parte din aceeasi familie cu afinele si coacazele (familia Ericaceae).

Merisorul se mai numeste si afinul rosu, iar la noi in tara mai este cunoscut si sub numele de cimisir, poranici, smirdar, brebenoc, cununita sau pervinca.

Acest arbust tufos provine din America de Sud si are o inaltime intre 10 si 40 de cm. Creste in zonele umede si luminoase de la marginea padurilor, la altitudini foarte mari.

Este un arbore foarte rezistent la conditiile extreme, fiind capabil sa indure geruri de pana la -40 de grade si vanturi puternice.

In Romania se gaseste mai ales in Transilvania, pe culmile Carpatilor. Merisorul are fructe mici si rosii, iar frunzele sunt verzi. Florile acestui arbust sunt de culoare alba sau rosie.

Cum se consuma merisoarele

Cum se consuma merisoarele?

Aceste fructe mici si acrisoare au o serie de proprietati benefice organismului uman, deoarece ne dau energie, ne ajuta sa ne eliberam de stres, sa combatem anxietatea si depresia.

Totodata, sunt foarte bune pentru sanatatea mentala si pentru memorie.

Merisoarele au foarte multi antioxidanti si contribuie la prevenirea imbatranirii premature. Fiind destul de gustoase, este foarte usor si la indemana sa le incluzi in alimentatia ta zilnica.

Mai sunt foarte apreciate in mod special datorita beneficiilor de la nivelul tractului urinar, acestea putand duce la distrugerea bacteriilor.

Se consuma atat sub forma de suc, cat si sub forma de extract. Pot fi consumate crude sau sub forma de gemuri, in prajituri sau chiar ceai de merisoare

Chiar daca au foarte multe beneficii, in functie de fiecare afectiune se recomanda o doza bine definita de catre medicul specialist.

Deseori bunicile pregateau dulceata sau compotul de merisoare. In prezent, aceasta dulceata se mai consuma in combinatie cu musli la micul dejun, cu iaurt sau la diverse deserturi.

De asemenea, acestea mai pot fi consumate atat coapte, cat si in varianta raw. Varianta farmaceutica in care sunt disponibile merisoarele o reprezinta capsulele si tabletele.

Merisoare beneficii

Merisoare beneficii

Merisoarele aduc foarte multe beneficii organismului si pot fi de ajutor in lupta impotriva unui spectru larg de infectii.

In primul rand, acestea previn si trateaza infectiile urinare, datorita faptului ca regleaza nivelul pH-ului.

Ajuta la vindecarea mucoaselor si distrugerea bacteriilor din tractul urinar. Prin sucul de merisoare se impiedica multiplicarea bacteriilor si astfel se stopeaza infectia.

De asemenea, prin intermediul acidului citric si al nutrientilor din compozitia lor se previne formarea pietrelor la rinichi.

Tratamentul cu merisoare este perfect si in combinatie cu tratamentul cu antibiotice. Cele doua pot contribui mai repede la vindecarea infectiei.

Chiar si asa, cel mai indicat este sa ceri si parerea doctorului care ti-a prescris tratamentul.

Pentru pacientii cu microlitiaza sucul de merisoare poate avea un efect preventiv extraordinar.

Datorita eliminarii microcalculilor, mucoasa tractului urinar poate fi lezata, iar sucul poate contribui la regenerarea acesteia.

Mai exact, flavonoidele si saponinele curata rinichii de microlitiaza si ajuta la eliminarea calculilor.

Tot acestea ajuta acest proces diuretic, iar taninii au un efect antibacterian la nivelul intestinului. Normalizeaza totodata si tranzitul intestinal.

Un alt beneficiu al merisoarelor este combaterea si prevenirea infectiei cu Helicobacter Pylori. 

Aceasta bacterie poate declansa, pe termen lung, ulcerul la stomac si deseori nu este depistata prin simptome specifice.

Se dezvolta foarte lent, motiv pentru care un consum de suc de merisoare in mod regulat poate contribui la combaterea oricarui risc de infectie.

Acest suc este de altfel foarte des recomandat de medicul specialist pentru curele terapeutice.

Un al treilea beneficiu al merisoarelor il reprezinta efectul antiinflamator. Acestea sunt foarte benefice pentru sistemul cardiovascular si cel digestiv.

Datorita fitonutrientilor continuti de merisoare, inflamatia este redusa.

Chiar si afectiunile dentare sau inflamatiile gingiilor pot fi calmate cu ajutorul sucului de merisoare.

Orice consum regulat de merisoare poate preveni aparitia inflamatiilor la nivelul stomacului, al colonului si al vaselor de sange.

Merisoarele sunt recunoscute pentru proprietatile benefice sistemului imunitar, indiferent daca sunt consumate in forma cruda sau sub forma de suc.

Datorita continutului de antioxidanti, acestea ajuta si la eliminarea toxinelor din organism.

Ce contin merisoarele

Ce contin merisoarele?

Trebuie sa stii ca merisoarele sunt fructele cu cel mai mare continut de antioxidanti. 

Acestia sunt compusi care ajuta la sustinerea integritatii celulelor in fata radicalilor liberi.

Pe langa antioxidanti, merisoarele mai contin vitaminele A, B1, B2, B3, C, E, proteine, acizi si saruri minerale.

Prin proprietatile lor antioxidante, aceste mici fructe maresc nivelul de colesterol bun, iar in acelasi timp reduc colesterolul rau, fiind astfel foarte eficiente si in reducerea nivelului de risc cardiac.

Prin acest proces se previne sugrumarea peretilor arterelor si formarea placii, prin urmare se reduce riscul de ateroscleroza si alte afectiunii cardiace. Merisoarele contin acizi organici care reduc depozitele de grasime si ajuta si in curele de slabire.

Senzatiile neplacute de balonare si hemoragiile menstruale intense pot fi ameliorate prin consumul de merisoare.

De aceea, pentru tratarea hipermenoreei se recomanda cu incredere consumul acestor fructe.

Pentru a se afla mai multe informatii despre merisoare, au fost efectuate studii bazate pe doua teorii.

Aceste teorii au incercat sa justifice eficienta merisoarelor si a extractelor obtinute pe baza acestora.

Intr-o prima varianta a teoriei, merisoarele au rolul de a combate o infectie deja existenta in organism.

Aportul ridicat de vitamina C, acid salicilic si acid oxalic, contribuie la acidifierea urinei si previne raspandirea bacteriilor de tip E. coli.

Aceste bacterii se gasesc in intestinal uman si al animalelor si pot genera infectiile.

Cea de-a doua varianta de tratament cu extract de merisoare este validata de rolul de prevenire.

Deoarece contin antocianine si proantocianine, acestea tin bacteriile departe de peretii vezicii urinare si uretra.

Conform acestei teorii, merisoarele sunt mai putin utile in faza dezvoltata a unei boli si mai degraba utile cu rol profilactic.

Acidul salicilic, continut si intr-o pastila de aspirina, este un antiinflamator si are rol antiseptic.

Prevenire si tratament

Tratament si prevenire

Dupa cum am spus mai sus, merisoarele au o serie de compusi capabili sa blocheze raspandirea bacteriilor si sa previna infectiile.

Cele mai comune infectii tratate cu merisoare sunt cele renale, intestinale si gastrice.

Se mai folosesc si in combaterea tuberculozei pulmonare, aducand la fel de multe beneficii organismului.

Prin consumul regulat de merisoare de poate combate bacteria Helicobacter Pylori si se poate preveni astfel ulcerul si cancerul la stomac.

Prin consumul moderat de merisoare si a minimum 2 litri de apa pe zi  se scade incidenta cistitelor bacteriene si se poate reduce cu pana la 60% riscul aparitiei litiazei renale.

Merisoarele au un rol puternic in prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase deoarece contin antioxidanti puternici.

O cura cu suc de merisoare, complementara unui tratament impotriva raspandirii cancerului, poate da rezultate foarte vizibile.

Printre formele de cancer pe care le poate combate se numara cancerul de san, prostata, colon si plamani.

Merisoarele sunt deseori folosite si in alimentatia zilnica, pentru ca intaresc sistemul imunitar, trateaza tusea si reduc frecventa racelilor.

La nivelul gurii, impiedica formarea placii bacteriene, a tartrului dentar, previn caderea dintilor si intaresc sistemul osos.

Se mai folosesc si in tratarea reumatismului si in tratamentele pentru glanda tiroida. Acestea sunt surse vegetale de iod si contribuie la formarea hormonilor tiroidieni FT3 si FT4.

De multe ori merisoarele sunt folosite pentru proprietatile antirid. Un consum regulat de merisoare iti va face fata mai frumoasa si organele mai sanatoase.

De asemenea, acneea, dermatitele, psoriazisul si eczemele se pot trata (in unele cazuri) cu aceste fructe.

Contraindicatii

Ca orice alt tratament naturist sau aliment, oricat de benefic ar fi el, trebuie sa se evite consumul exagerat de merisoare.

Acestea nu dau reactii adverse (cel putin nu exista studii care sa arate acest lucru), dar pot produce diaree. De asemenea, se recomanda a se evita consumul in cazul persoanelor mai sensibile cu aciditatea la stomac.

Chiar daca au o serie de beneficii in tratarea infectiilor, merisoarele nu pot trata toate infectiile fara a se utiliza si un tratament medicamentos in paralel.

Mai degraba se recomanda consumul acestora pentru preventie sau ca adjuvant pentru tratamentul recomandat de medicul specialist.

Deoarece nu exista studii suficiente, cel mai bine este a se evita consumul de merisoare de catre femeile insarcinate.

In cazul in care urmezi anumite tratamente medicamentoase, cel mai recomandat este sa anunti si medicul. Cu atat mai mult daca tratamentul se face cu antibiotice si statine.

Datorita efectelor pe care merisoarele le au la nivelul sangelui, orice substanta cu rol anticoagulant, antidepresiv sau medicament pentru hiperaciditate poate influenta absorbtia de vitamina B12.