Ceai de Tei

Ceai de tei

Teiul are o aroma delicioasa care poate fi savurata sub forma de ceai. O cana cu ceai de tei seara alunga insomniile, dar are si multe alte beneficii.

Datorita efectului relaxant, consumul de ceai de tei sustine sanatatea sistemului nervos si a inimii. De asemenea, este de mare ajutor in tratarea gripei si a racelii.

Acest ceai este consumat din cele mai vechi timpuri. In prezent, este unul din cele mai populare ceaiuri de la noi din tara.

Poti sa bei ceai de tei oricand, indiferent de anotimp. Chiar daca cei mai multi il consuma in anotimpul rece, ceaiul de tei se poate consuma chiar si vara, cu gheata. La finalul articolului iti voi spune si despre ceai de tei contraindicatii.

Despre tei

Despre tei

Teiul face parte din familia Tiliaceae. In Europa exista aproape 80 de specii de tei raspandite in aproape toate regiunile.

La noi in tara vom gasi aproximativ 30 de specii din acest arbore.

 Cele mai intalnite sunt insa Tilia platyphyllos (tei cu frunza mare), Tilia cordata (tei cu frunza mica sau tei pucios) si Tilia tomentosa (tei argintiu).

Teiul infloreste timp de doua saptamani pe an, intre lunile mai si iunie. Perioada de inflorire depinde de locatie si de conditiile meteorologice de la an la an.

In perioada de inflorire, teiul va avea flori in toate etapele dezvoltarii, agatate in jos de tulpinile frunzelor.

Arborele incepe sa infloreasca la varsta de aproximativ 15 ani si continua sa infloreasca pe toata durata de viata.

Cum sa recoltezi flori de tei

Cum se recolteaza florile de tei?

Arborele de tei are frunze rotunde, cu varful ascutit. Florile de tei au 5 petale de culoarea galben pana la alb. Sunt foooooarte parfumate.

Exista oare cineva care nu a simtit mirosul imbietor al florilor de tei?

Cel mai bun moment pentru a aduna aceste flori este imediat dupa inflorire.

Dupa recoltare, florile de tei sunt uscate imediat si conservate cu atentie.

Usuca florile de tei intr-un loc uscat, rece, intunecat si bine ventilat. Lasa florile de tei sa se usuce bine cateva zile. Evita sa le usuci in cuptor! Se va pierde aroma lor delicata!

Florile sunt cele mai apreciate componente medicinale ale teiului. Insa nu doar florile acestui arbore se folosesc in medicina.

Toate partile acestui copac au importanta pe plan medical. Atat floarea uscata, cat si frunzele si lemnul, sunt utilizate in industria farmaceutica.

Flori de tei (sub forma de pliculet sau produs brut) se pot cumpara din majoritatea supermarket-uri, farmacii, piete si magazine naturiste.

Cel mai indicat insa este ca florile sa fie cumparate din piata, de la persoane care le culeg din productie proprie. Eventual, daca ai un tei prin apropiere, sa le culegi chiar tu. 🙂

Daca vrei sa le cumperi din magazinele online, iti recomand acest magazin.

Consumul de ceai de tei

Despre consumul de ceai de tei

Ceaiul de tei este destul de popular in Europa. Este adesea folosit ca o bautura nocturna.

Datorita proprietatilor sale, te calmeaza si te relaxeaza dupa o zi aglomerata.

Iata un citat care spune totul despre consumul de ceai de tei!

Teiul este unul dintre ingredientele propriului meu ceai de fericire care iti va aduce nopti linistite, treziri vesele si zile fericite, daca il vei bea in mod regulat - citat de Maurice Mességué, un herbalist francez, in Secretele sanatatii plantelor si ierburilor.

Trebuie sa recunosc ca sunt un mare fan al acestui ceai.

La inceput l-am consumat pentru beneficiile lui, insa cu timpul m-am "indragostit" de el si il consum ori de cate ori am pofta de ceva dulce.

Am prieteni care si acum rad de mine cand ma vad ca-l beau vara. 🙂

Totusi, imi place foarte mult acest ceai. Cand e foarte cald afara, un ceai de tei cu gheata merge perfect!

Cum prepari ceai de tei

Cum prepari corect ceai de tei?

Prepara din flori de tei uscate o cana de ceai delicios! Pur si simplu adauga 1 sau 2 lingurite de flori de tei (uscate) in apa clocotita.

Daca ai ceai cumparat (la pliculet), poti pune un pliculet la 200ml apa.

Eu de cele mai multe ori il cumpar, dar pun 2 pliculete la un pahar cu 300ml de apa. Imi place sa fie ceva mai concentrat.

Vara folosesc acelasi numar de pliculete, dar intr-un pahar mai mare. Atunci il consum ca pe o bautura racoritoare si nu vreau neaparat sa simt gustul intens.

Dupa ce ai adaugat florile de tei sau pliculetul, lasa ceaiul acoperit pentru 6 minute. Atentie, este foarte important sa nu-l lasi pentru o perioada mai lunga!

Consuma ceaiul de tei ca atare sau indulcit, dupa preferinta. Daca vrei sa-l indulcesti, iti recomand sa folosesti miere.

Daca ceaiul capata o culoare rosiatica, inseamna ca florile au stat prea mult in apa fierbinte si trebuie sa-l arunci. Ceaiul de tei trebuie sa aiba o culoare galbuie.

Poti, de asemenea, sa prepari o infuzie de tei concentrata. Amesteca pana la 4 lingurite (sau 20 grame) de flori de tei cu o cana de apa rece.

Lasa la macerat cel putin 4 ore sau chiar peste noapte. Consuma infuzia concentrata in combinatie cu ceaiul de tei cald.

Aceasta infuzie va avea o actiune terapeutica mai puternica decat ceaiul.

Ceai de tei beneficii

Ceai de tei beneficii

Inca din Evul Mediu, consumul de ceai de tei a fost folosit pentru a induce transpiratia.

In mod traditional, ceaiul de tei a fost folosit pentru tratarea diferitelor afectiuni.

Printre acestea mentionez: gripa, tusea, migrenele, indigestia, diferitelor tipuri de spasme, afectiuni ale ficatului si vezicii biliare, diareea sau chiar presiunea arteriala crescuta asociata cu arterioscleroza.

Infuzarea florilor fac un ceai de tei cu gust placut. Florile de tei s-au crezut candva foarte eficiente in tratarea epilepsiei.

Ba mai mult, se credea ca o persoana s-ar putea vindeca pur si simplu asezandu-se sub copacul de tei.

In mitologia greaca, Philyra, o nimfa, a fost transformata intr-un arbore de tei dupa ce a rugat zeii sa nu o lase printre muritori.

Teiul are numerosi constituenti medicinali. Mai mult de 24 de componente minore suplimentare au fost identificate in lemn, flori si frunzele de tei.

Alti constituenti includ acizii cafeici si clorogeni, precum si aminoacizii alanina, cisteina, cistina si fenilalanina.

Desigur, cel mai cunoscut beneficiu al ceaiului de tei este acela de calmare si linistire. Insa pe langa acestea, ceaiul mai este benefic si in alte situatii.

Ceai de tei beneficii uz intern

  • antidepresiv si sedativ
  • ajuta la un somn linistit si odihnitor (bea un ceai de tei seara)
  • trateaza durerile de cap (cauzate de stres sau migrene) si atacurile de panica
  • scade febra si favorizeaza transpiratia
  • foarte util in tratarea starilor de raceala si gripa (adauga o lingurita de miere in ceai)
  • ajuta persoanele care sufera de hipertensiune si agitatie
  • bun diuretic, ajutand la o digestie sanatoasa
  • in combinatie cu ceaiul de musetel trateaza constipatia

Ceai de tei beneficii uz extern

  • combaterea cearcanelor (comprese inmuiate in ceai concentrat)
  • baile in ceai de tei ajuta la reducerea oboselii cauzata de stres si sunt foarte eficiente in cazul copiilor hiperactivi. Se prepara 1 litru de ceai foarte concentrat, iar acesta se pune in apa de baie
  • ca si lotiune pentru ten, fiind benefic in regenerarea pielii
  • gargara cu infuzie concentrata pentru durerile in gat (la 250 ml de apa se adauga 4 lingurite/plicuri)
  • amelioreaza mancarimile pielii

Sirop din flori de tei (reteta)

Sirop din flori de tei (reteta)

Daca nu te incanta prea tare idea sa bei ceai de tei vara, atunci iti recomanda sa incerci siropul din flori de tei.

Reteta este foarte simpla si te poti bucura de o bautura delicioasa pe tot parcursul anului.

Singurul dezavantaj al siropului este continutul de zahar. Chiar si asa, macar nu vei adauga tot felul de conservanti si diverse arome nesanatoase.

Daca poti trece cu vederea peste acest impediment (zaharul), atunci iti voi spune reteta siropului din flori de tei. Este foarte ieftina si ai nevoie de putine ingrediente.

Ingrediente

  • 250 g flori de tei
  • 500 g zahar
  • 1 lamaie
  • 1.5 litri apa

Reteta nu este fixa si o poti adapta dupa gustul tau. Poti sa pui mai multa lamaie, daca iti place sa fie mai acrisor sau poti pune mai putine flori de tei. Cum doresti.

Mod de preparare

Florile de tei se curata de frunze si se spala foarte bine. Apoi trebuie sa le storci de apa. Te poti ajuta de o strecuratoare.

Apa se pune la fiert, iar cand da un clocot se adauga flori de tei. Apoi se stinge focul. Iti recomand sa apesi florile de tei sa se scufunde bine in apa.

Lasa totul la infuzat pentru 8 ore. Mai apoi trebuie sa strecori florile, in asa fel incat sa-ti ramana un lichid foarte limpede.

Infuzia se combina cu zaharul si cu lamaia (storci sucul de lamaie, nu pune lamaia intreaga). Ultimul pas este sa fierbi totul pentru inca 20 de minute, aproximativ.

Siropul din flori de tei (cand este fierbinte) se pune in sticle de sticla, inchise ermetic.

Daca vrei, poti sa intorci sticlele cu dopul in jos, pentru a se etansa cat mai bine.

Ceai de tei contraindicatii

Desi este un ceai extrem de benefic pentru sanatate si in general nu are efecte secundare, este totusi recomandat a se evita in anumite situatii:

  • nu se recomanda consumul de ceai de tei persoanelor cardiace. Folosirea frecventa a ceaiului de tei a fost legata de afectarea inimii, dar acest lucru pare a fi rar
  • atunci cand ai planuri sa conduci noaptea, evita sa consumi ceai de tei
  • nu exista date clinice legate de reactiile adverse ale consumului de ceai de tei in alaptare sau in timpul sarcinii. Pentru siguranta ta, evita consumul
  • aplicarea ceaiului de tei pe piele poate provoca alergii la unele persoane. Nu exista suficiente informatii pentru a sti daca ceaiul de tei este sigur atunci cand este aplicat pe piele