Ceai de tei

Ceai de tei

Consumul de ceai de tei este apreciat pentru aroma delicata si efectele sale terapeutice. Este o bautura cu traditie, renumita de-a lungul secolelor pentru proprietatile sale calmante.

Ceaiul de tei se prepara din florile parfumate ale arborelui de tei (genul Tilia). Cu o aroma florala distincta si un gust dulceag, aceasta infuzie iti incanta simturile si te linisteste profund.

Sa savurezi o cana cu ceai de tei seara, dupa o zi incarcata, te ajuta sa te relaxezi si sa dormi mai bine. Dar beneficiile acestei infuzii se extind mult dincolo de calitatile sale sedative.

Citeste mai jos pentru a afla cum iti poate oferi consumul de ceai de tei beneficii pentru sanatate. Vezi de ce sa il bei seara, cum se face ceaiul de tei si ce contraindicatii are!

Ceai de tei seara

Ceai de tei seara

O cana cu ceai de tei seara poate fi o modalitate excelenta de a te pregati pentru un somn odihnitor. Este cunoscut pentru proprietatile sale de relaxare, fiind ideal inainte de culcare.

Ceaiul de tei emana un parfum calmant, are un gust placut si cateva proprietati terapeutice.

Savurat seara, dupa o zi lunga si obositoare, poate fi o adevarata binecuvantare.

Iata cateva dintre beneficiile pe care le poate avea consumul de ceai de tei seara:

  • este linistitor – ceaiul de tei este considerat un sedativ natural, ce poate avea efect de relaxare asupra sistemului nervos. Asta inseamna ca te poate ajuta sa gestionezi mai bine stresul, starile de irascibilitate si anxioase, acumulate de peste zi, inducandu-ti o stare de calm, linistitoare, inainte de culcare
  • promoveaza un somn odihnitor – avand proprietati sedative, o cana cu ceai de tei seara poate fi un bun remediu pentru insomnie. Te poate ajuta sa adormi mai usor, dar si sa ai un somn de calitate
  • calmeaza durerile – pe langa efectul sau relaxant, ceaiul de tei are proprietati analgezice si antiinflamatoare. Poate calma durerile de cap, menstruale, durerile articulare, spasmele musculare si alte dureri usoare, ajutandu-te sa te linistesti si sa dormi mai bine
  • atenueaza disconfortul digestiv – consumul de ceai de tei seara poate preveni sau calma disconfortul digestiv ce poate sa apara dupa o cina indestulata. Relaxeaza musculatura tractului gastrointestinal si faciliteaza digestia, fiind un bun ceai pentru balonare, flatulenta si crampe care pot sa apara pe timpul noptii si care iti pot perturba somnul

Ce alte beneficii are ceaiul de tei

1. Atenueaza inflamatia

Ceaiul de tei contine compusi bioactivi care ii confera proprietati antiinflamatoare si antioxidante.

Printre acestia se numara flavonoidele, in special quercetina, mucilagii, taninuri si uleiuri esentiale.

Acesti compusi pot ajuta la reducere inflamatiilor din organism.

Astfel, ceaiul de tei poate fi benefic pentru calmarea durerilor musculare, articulare, stomacale si a altor disconforturi minore.

De asemenea, antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind stresul oxidativ.

Datorita acestor compusi, ceaiul de tei poate avea implicatii pozitive asupra sanatatii, scazand riscul de imbolnavire.

2. Amelioreaza simptomele de raceala si gripa

Ceaiul de tei este adesea folosit in medicina traditionala ca un bun ceai pentru raceala si gripa. Multiplele sale proprietati il fac benefic pentru ameliorarea simptomelor asociate infectiilor virale respiratorii.

Ceaiul de tei reduce inflamatiile, ameliorand si calmand durerile in gat, migrenele si durerile musculare.

Pentru atenuarea durerilor in gat se poate face gargara cu o infuzie concentrata, preparata din 4 lingurite (pliculete) de tei la o cana de apa.

Este considerat un expectorant natural, ajutand la eliminarea mucusului si la calmarea tusei productive. Poate ameliora congestia nazala.

De asemenea, ceaiul de tei contine substante cu efecte diaforetice, adica care provoaca transpiratia. Acest efect il face util in combaterea febrei.

3. Scade tensiunea arteriala

Ceaiul de tei contine compusi care pot avea un efect vasodilatator.

Datorita acestora, se crede ca poate sa aiba un impact pozitiv asupra hipertensiunii arteriale.

Ceaiul de tei poate ajuta la relaxarea si dilatarea vaselor de sange, imbunatatind astfel circulatia si reducand tensiunea arteriala.

De altfel, se crede ca ceaiul de tei ar actiona similar cu blocantele canalelor de calciu de la nivelul inimii si arterelor.

Prin aceasta actiune poate reduce presiunea din vasele de sange si poate regla contractiile inimii.

4. Are efecte diuretice

Se crede ca ceaiul de tei poate avea un efect usor diuretic. Asta inseamna ca ar putea sa stimuleze diureza, adica sa creasca cantitatea de urina.

Prin aceasta actiune, ceaiul de tei ar putea fi util pentru eliminarea retentiei de lichide din organism. Astfel, poate fi benefic pentru a reduce edemul si pentru gestionarea greutatii corporale.

De asemenea, ajuta la eliminarea toxinelor din corp, atat prin urina, cat si prin transpiratie, ceea ce poate fi benefic pentru sanatatea generala.

5. Benefic pentru piele si par

Ceaiul de tei este apreciat nu doar pentru beneficiile sale interne, ci si pentru utilizarile externe in domeniul cosmetic.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antioxidante si calmante, poate fi un ingredient util in produsele de ingrijire homemade pentru piele si par.

Iata cateva dintre beneficiile ceaiului de tei in cosmetica:

  • poate fi folosit ca tonic pentru piele pentru a calma iritatiile si roseata. Este bland si poate fi aplicat pe pielea sensibila sau inflamata, inclusiv pe cea afectata de acnee, cuperoza sau eczeme
  • ceaiul de tei poate fi utilizat ca o alternativa naturala la lotiunile de curatare pentru a indeparta impuritatile de pe piele
  • antioxidantii din ceaiul de tei pot contribui la combaterea semnelor de imbatranire. Acesti compusi pot ajuta la protejarea pielii impotriva stresului oxidativ si a deteriorarii cauzate de radicalii liberi, responsabili pentru aparitia ridurilor si a liniilor fine
  • compresele cu ceai de tei pot fi folosite pentru a reduce pungile de sub ochi si ca tratamente naturiste pentru cearcane. Efectul sau calmant ajuta la diminuarea inflamatiei si a oboselii ochilor
  • aplicarea topica a ceaiului de tei are efect relaxant asupra tenului obosit, ceea ce ii confera un aspect mai luminos si mai stralucitor
  • masatul scalpului cu ceai de tei calmeaza iritatiile si favorizeaza circulatia sanguina, accelerand cresterea parului
  • clatirea parului cu ceai de tei, ii confera stralucire si poate ajuta la descurcarea acestuia.

Cum prepari ceai de tei

Cum prepari ceai de tei

Prepari ceai de tei prin infuzarea in apa clocotita a florilor de tei uscate.

Le poti cumpara din magazinele naturiste sau din piete, de altfel poti chiar tu sa le recoltezi si sa le usuci acasa.

Ceai de tei preparare

  • pune 200 ml (o cana) de apa la fiert
  • cand a dat in clocot, opreste focul si pune o lingurita de flori de tei uscate sau un pliculet din acest ceai
  • acopera si lasa la infuzat vreo 5-10 minute, dar nu mai mult
  • strecoara in cana si serveste ceaiul de tei dupa preferinta

Dupa preparare, ceaiul de tei trebuie sa aiba o culoare galbuie.

Daca a capatat culoarea rosiatica, inseamna ca florile au stat prea mult in apa fierbinte si nu ar fi indicat sa il consumi.

Ceaiul de tei are un gust dulceag, placut. Poti sa il bei ca atare sau indulcit cu o lingurita de miere.

Se recomanda pana la trei cani de ceai de tei pe zi. Poti sa il savurezi cand simti nevoie sau sa faci o cura de maxim o luna.

Daca vrei sa cumperi ceai de tei online, iti recomand acest magazin.

Altfel, gasesti flori de tei (la pliculet sau produs brut) in supermarket-uri, farmacii, magazine naturiste si in piata.

Atunci cand cumperi flori de tei din piata, intreaba vanzatorul despre originea acestora.

Ar trebui sa provina din zone nepoluate, departe de drumuri aglomerate si de zone industriale, pentru a reduce riscul de contaminare cu metale grele sau alte toxine.

Eventual, daca ai un tei prin apropiere, ferit de poluare, cel mai indicat ar fi sa recoltezi chiar tu florile de tei pentru ceai.

Recoltarea si uscarea florilor de tei

Recoltarea florilor de tei se face la sfarsitul primaverii si inceputul verii, adesea in lunile iunie si iulie.

Perioada de inflorire variaza in functie de conditiile meteorologice de la an la an si de specia de tei.

Ideal este sa recoltezi florile de tei imediat dupa ce s-au deschis complet, dar inainte de a incepe sa se ofileasca.

Poti sa culegi si bracteele (frunzele subtiri care insotesc florile), deoarece acestea contin si ele substante benefice.

Cel mai bun moment de recoltare al florilor de tei este intr-o zi insorita, dupa ce roua diminetii s-a evaporat si inainte de caldura puternica a zilei.

Acest lucru ajuta la pastrarea proprietatilor terapeutice si a aromelor.

Uscarea florilor de tei se va face imediat dupa recoltare. Pune-le intr-un loc curat, uscat si bine ventilat, fara expunere directa la soare. Lasa florile de tei sa se usuce bine cateva zile.

Odata uscate, depoziteaza florile de tei in pungi de hartie si pastreaza-le intr-un loc racoros si uscat, departe de lumina si umiditate pentru a-si pastra proprietatile.

Contraindicatii

Ceaiul de tei poate avea contraindicatii si efecte adverse in anumite cazuri.

Totusi, este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, atunci cand este consumat in cantitati moderate.

Iata cateva situatii in care poate sa aiba consumul de ceai de tei contraindicatii sau poate sa necesite precautii:

  • nu se recomanda sa bei ceai de tei daca suferi de boli cardiace. Folosirea frecventa a ceaiului de tei a fost legata de afectarea inimii, dar acest lucru pare a fi rar
  • avand in vedere efectul hipotensiv al ceaiul de tei, consuma-l cu precautie in cazul in care ai tensiunea arteriala deja scazuta
  • evita sa bei ceai de tei, atunci cand ai planuri sa conduci
  • nu exista suficiente informatii cu privire la siguranta consumului de ceai de tei in alaptare sau in sarcina. Pentru siguranta ta, fii precauta si cere avizul medicului inainte de a-l consuma!
  • se recomanda precautie in administrarea ceaiului de tei bebelusilor, deoarece le poate provoca botulism. Nici copiii mai mari nu ar trebui sa il bea fara permisiunea medicului
  • efectele diuretice ale ceaiului de tei pot afecta echilibrul electrolitic si pot duce la deshidratare. Asa ca, evita sa il bei daca urmezi un tratament medicamentos care are deja astfel de efecte
  • ceaiul de tei poate interactiona cu anumite medicamente, precum sedativele sau cele pentru tensiune arteriala. Este important sa discuti cu medicul daca iei medicamente prescrise.

Alte surse de informare:

  • https://www.medicinenet.com/8_surprising_benefits_of_linden_tea/article.htm
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-linden-tea
  • https://www.healthline.com/nutrition/linden-tea
  • https://www.verywellfit.com/linden-tea-benefits-and-side-effects-4163720