Ceai Rosu

Ceaiul rosu (ceaiul Rooibos) este popular in Africa de sute de ani. Fiind o bautura gustoasa si sanatoasa, in ultima vreme consumul de ceai rosu a devenit renumit peste tot in lume.

Pe langa culoarea rosie, ceaiul rosu are o aroma florala si un gust dulceag, asemanatoare cu ceaiul de hibiscus. In plus, nu contine cofeina, ceea ce il face o bautura potrivita in orice moment al zilei, inclusiv seara.

Consumul de ceai rosu este un ritual placut asociat cu numeroase potentiale beneficii pentru sanatate. Fiind bogat in antioxidanti, o cana cu ceai rosu pe zi te poate ajuta sa te mentii sanatos.

Cum iti poate aduce consumul de ceai rosu beneficii pentru sanatate? Poti sa apelezi la o dieta cu ceai rosu pentru slabit? Iti poate provoca consumul de ceai rosu efecte negative? Gasesti mai jos toate informatiile!

Ce este ceaiul rosu

Ce este ceaiul rosu

Ceaiul rosu se obtine din frunzele plantei Rooibos (Aspalathus linearis) originara din zona muntoasa Cederberg, din provincia Western Cape din Africa de Sud.

Rooibos in africana insemana „tufa rosie”, facand referire la culoarea ceaiului rosu.

Planta Rooibos este de fapt un arbust care creste pana la o inaltime de aproximativ 2 m. Dezvolta o tulpina erecta care se divide de la baza solului in mai multe ramuri subtiri.

Frunzele de Rooibos au culoarea verde stralucitor, sunt lungi si cu aspect de ace. Arbustul produce flori mici si galbene.

Acum mai bine de 300 de ani, popoarele indigene care locuiau in zona muntoasa din provincia Western Cape, au descoperit ca pot folosi arbustul Rooibos pentru a prepara un delicios ceai rosu.

In zilele noastre, arbustul Rooibos este cultivat in scopuri comerciale, fiind exportat in intreaga lume.

In functie de modul de procesare, din planta Rooibos se produc doua tipuri de ceai:

  • ceai Rooibos verde – se obtine din frunzele plantei neoxidate. Astfel planta ramanane verde, iar ceaiul are o culoare galben-verzuie si un gust delicat, asemanandu-se cu popularul ceai verde obtinut din frunzele plantei Camellia sinensis
  • ceai Rooibos rosu – se obtine din planta supusa procesului de oxidare care ii confera o culoare rosiatica. Astfel, ceaiul are o culoare rosie vibranta si o aroma mai accentuata, fiind asemanator cu renumitul ceai negru

Ceai rosu beneficii

Potentialele proprietati terapeutice ale ceaiului rosu sunt asociate cu cantitatea mare de polifenoli pe care ii contine. Acesti compusi organici ii confera ceaiului rosu proprietati antioxidante si antiinflamatoare.


Din acest motiv, se crede ca ti-ar putea aduce un consum regulat de ceai rosu beneficii pentru sanatate.

Promoveaza o stare buna de sanatate

Consumul regulat de ceai rosu ar putea promova o stare buna de sanatatea datorita concentratiei ridicate de antioxidanti.


Antioxidantii inhiva actiunea nociva a radicalilor liberi aspura oraganismului, prevenind stresul oxidativ si degradarea celulara.


De altfel, ceaiul rosu are proprietati antiinflamatoare si ar putea ajuta la reducerea inflamatiilor.


Astfel, consumul de acest ceai ar putea contribui la mentinerea sanatatii organismului, scazand riscul de aparitie a bolilor cronice.

Previne diabetul

Se pare ca ceaiul rosu ar putea contribui la prevenirea sau controlul diabetului zaharat de tip 2. Conform unui studiu efectuat pe soareci, s-a constatat ca ceaiul rosu ar avea proprietati antidiabetice.


Datorita polifenolilor pe care ii contine, ceaiul rosu ar putea contribui la gestionarea nivelului de glucoza in sange a jeun. Se pare ca ar putea inhiba cresterea glicemiei si ar putea imbunatati toleranta la glucoza.


Prin urmare, consumul acestui ceai ar putea imbunatati valorile glicemiei la adultii care se confrunta cu hiperglicemie si scade riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

Sustine sanatatea inimii

Consumul de ceai rosu ar putea fi un ritual relaxant care iti mentine inima sanatoasa si scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.


Fiind bogat in antioxidanti, ceaiul rosu ar putea fi un bun ceai pentru scaderea tensiunii.


Ceaiul rosu ar putea actiona ca un inhibator natural al enzimei de conversie a angiotensinei, un hormon peptic care provoaca vasoconstrictie si determina cresterea tensiunii arteriale.


Astfel, consumul regulat de ceai rosu ar putea fi util persoanelor care se confrunta cu hipertensiune arteriala.


De altfel, ar putea preveni aparitia bolilor de inima, imbunatatind nivelul colesterolului. Se pare ca un consum regulat de ceai rosu ar putea contribui la scaderea colesterolului rau LDL si la cresterea colesterolului bun HDL.

Ajuta la slabit

Daca te confrunti cu excesul de greutate, poti sa apelezi la consumul de ceai rosu pentru slabit.


Pe langa faptul ca este aromat si gustos, ceaiul rosu este o bautura sanatoasa si saraca in calorii. In timp ce savurezi ceai rosu pentru slabit vei beneficia si de un aport mare de antioxidanti.


Se pare ca dieta cu ceai rosu pentru slabit ar putea contribui la gestionarea surpulusului de greutate.


Proprietatile detoxifiante ale antioxidantilor pe care ii contine ajuta la eliminarea toxinelor din organism, stimuland scaderea in greutate.


O cana cu ceai rosu pentru slabit ar putea influenta apetitul, conferind senzatia de satietate mai rapid. Dieta cu ceai rosu pentru slabit ar putea accelera arderea grasimilor, inhiband acumularea de tesut adipos.


Astfel, consumul de ceai rosu pentru slabit alaturi de o alimentatie adecvata ar putea stimula scaderea in greutate.


Dieta presupune sa bei pana la patru cani pe zi de ceai rosu inainte de masa. Daca intentionezi sa bei ceai rosu pentru slabit, ar fi bine sa nu il indulcesti.


Ceaiul rosu are un gust placut, iar prin indulcirea lui nu faci decat sa adaugi calorii inutile.

Imbunatateste digestia

Desi dovezile stiintifice sunt limitate, exista afirmatii care sustin ca ceaiul rosu ar putea imbunatati digestia si ar putea ameliora tulburarile digestive.


Acest beneficiu este legat de anumiti polifenoli regasiti in ceaiul rosu, cum ar fi quercetina.


Ceaiul rosu ar avea proprietati antispastice, putand fi util in caz de dureri de stomac, crampe si alte tulburari digestive.


Astfel, consumul de ceai rosu ar putea ajuta la relaxarea sistemului digestiv, ameliorand simptomele neplacute.  

Mentine sanatatea sistemului osos

Se crede ca datorita unor compusi pe care ii contine, consumul regulat de ceai rosu ar putea mentine si imbunatati sanatatea sistemului osos.


Flavonoidele regasite in ceaiul rosu ar avea o actiune asemanatoare estrogenului.


Astfel, ceaiul rosu ar putea fi util femeilor care se confrunta cu deficit de estrogen si ar putea avea o influenta pozitiva asupra oaselor.


Consumul regulat de ceai rosu ar putea imbunatati densitatea osoasa la femeile aflate la menopauza si ar putea preveni osteosporoza.


In plus, ceaiul rosu nu contine cofeina despre care se stie ca are putea afecta sanatatea sistemului osos.

Previne imbatranirea pielii

O cana cu ceai rosu pe zi te poate ajuta sa iti mentii pielea tanara. Ceaiul rosu este bogat in antioxidantii care neutralizeaza actiunea nociva a radicalilor liberi, prevenind imbatranirea pielii.


De asemenea, ceaiul rosu ar putea stimula regenerarea celulara, conferind un aspect uniform si sanatos pielii. 


Inclus in rutina de ingrijire a pielii, ceaiul rosu aplicat local ar putea imbunatati aspectul liniilor fine, prevenind si reducand ridurile. De altfel, ceaiul rosu are efecte calmante, ameliorand roseata si iritatiile pielii.

Cum prepari ceai rosu

Cum prepari ceai rosu

Pe langa culoarea rosie vibranta, ceaiul rosu are un gust subtil si dulceag.

Gasesti ceai rosu in magazinele de la noi din tara, adesea combinat cu vanilie, scortisoara, caramel, capsuni, portocala, ghimbir sau alte arome.

Ceaiul rosu poate fi un ritual relaxant in orice moment al zilei. Faptul ca nu contine cofeina il face un ceai ideal de baut chiar si seara, inainte de culcare, fara sa iti faci griji ca iti va provoca insomnie.

Poti sa bei ceai rosu atat cald, cat si rece, pentru a te racori intr-o zi torida de vara.

Ceaiul rosu este disponibil in magazine atat sub forma de pliculete, cat si planta bruta uscata.

Atunci cand prepari ceai rosu cel mai bine este sa respecti instructiunile de pe ambalaj. La modul general, ceaiul rosu se prepara astfel:

  • pune la fiert o cana cu apa
  • adauga un pliculet de ceai rosu sau o lingurita de planta in apa clocotita
  • acopera vasul si lasa ceaiul la infuzat pentru 5-10 minute sau atat timp cat se recomanda pe ambalaj
  • strecoara ceaiul in cana

Bea ceaiul rosu ca atare sau indulcit cu miere, de preferat miere de Manuka. Daca vrei poti sa adaugi in ceaiul rosu putin lapte. Ceaiul rosu cu lapte este o bautura populara in Africa.

Poti sa bei maxim trei cani de ceai rosu pe zi.

Ceai rosu efecte negative

In general, consumul de ceai rosu nu provoaca efecte negative. Atunci cand il consumi cu moderatie, este putin probabil sa te confrunti cu reactii adverse.

Desi cazurile sunt rare, iti poate provoca consumul in exces de ceai rosu efecte negative. Se pare ca atunci cand este consumat in cantitati mari, acesta ar putea duce la aparitia unor probleme hepatice.

Avand in vedere ca ar putea stimula secretia de estrogen, ceaiul rosu ar trebui evitat de femeile care sufera de cancer mamar sau alte tumori sensibile la hormoni.

Daca suferi de o astfel de afectiune, cel mai bine este sa discuti cu medicul inainte de a bea ceai rosu.

De altfel, ceaiul rosu poate interactiona cu anumite medicamente. In cazul in care urmezi un tratament medicamentos, intreaba medicul daca iti recomanda sa bei ceai rosu.

Chiar daca iti poate aduce consumul de ceai rosu beneficii pentru sanatate, dovezile stiintifice sunt limitate. Asa ca, nu inlocui tratementul medicamentos cu ceaiul rosu si discuta cu medicul inainte.

Surse:

  • https://senchateabar.com/blogs/blog/rooibos-tea-benefits
  • https://www.healthline.com/nutrition/rooibos-tea-benefits
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/323637#7-potential-health-benefits
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24060217/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25488131/