Ceai Oolong

Ceai Oolong

Produse Naturiste si BIO

Apreciat si consumat intens in China, ceaiul Oolong devine tot mai cunoscut in intreaga lume.  Pe langa gustul sau placut si rafinat, consumul de ceai Oolong poate oferi cateva potentiale beneficii pentru sanatate.

Sa savurezi o cana de ceai este un “ritual” placut prin care te poti relaxa atat fizic, cat si psihic.

Placerea de a bea iti poate induce o perspectiva pozitiva asupra vietii si te poate ajuta sa-ti regasesti echilibrul interior de care ai nevoie.

Ceaiul Oolong vine la pachet cu o savoare deosebita si o contributie importanta in mentinerea unei stari bune de sanatate.

Cu toate acestea, este mai putin cunoscut decat alte tipuri de ceaiuri din plante.

Afla si tu mai multe despre acest minunat ceai. La fel ca ceaiul verde, exista si pareri despre consumul de ceai Oolong de slabit, cum ca ar sustine acest proces.

Despre ceaiul Oolong

Cespre ceaiul Oolong

Ceaiul Oolong este obtinut prin semi-fermentarea frunzelor plantei Camellia sinensis.

Frunzele fiind doar partial fermentate, ceaiul Oolong se afla undeva intre ceaiul verde si ceiul negru.

De fapt, toate cele trei tipuri de ceai se obtin din frunzele plantei Camellia sinensis, insa ceea ce le diferentiaza este modul de procesare.

In functie de cat de mult sunt expuse la soare, frunzele de ceai se oxideaza, isi schimba culoarea si gustul. Astfel, se obtine ceaiul verde, ceaiul Oolong sau ceaiul negru.

Ceaiul verde este obtinut din frunzele tinere ale plantei care nu sunt expuse la aer, iar dupa recoltare sunt trecute imediat printr-un proces de racire si aburire pentru a preveni oxidarea.

Ceaiul Oolong se obtine prin uscarea la soare a frunzelor care odata ce incep sa se oxideze si sa isi schimbe culoarea, procesul este oprit.

Pentru a obtine ceaiul negru, frunzele trec printr-un proces de oxidare completa care le confera culoarea si gustul specific.

In China, ceaiul Oolong este produs si consumat pe scara larga de sute de ani. De-a lungul vremii, productia de ceai Oolong s-a raspandit si in Taiwan.

Astfel, China si Taiwan sunt cei mai mari producatori de ceai Oolong din lume. In ultima vreme, ceaiul Oolong se produce si in tari precum India, Vietnam si Nepal.

Desi este o bautura traditional chinezeasca, consumul de ceai Oolong s-a raspandit in toata lumea.

In ultimii ani s-a vazut o crestere si in preferintele romanilor pentru acest ceai.

Este foarte apreciat pentru gustul placut si aroma usor fructata, dar si pentru potentialele beneficii pe care le are asupra sanatatii.

Tipuri de ceai Oolong

In China, exista trei mari categorii de ceai Oolong, diferentiate de gradul de fermentare al frunzelor:

  • Wu I este ceaiul Oolong obtinut din frunzele provenite de pe muntele cu acelasi nume si care are cel mai scazut grad de fermentatie, de aproximativ 15%. Acest tip de ceai are trasaturi asemanatoare cu ceaiul verde
  • Tieh Kuan Yin este ceiul Oolong originar din Provincia Fujian si este unul dintre cele mai apreciate ceaiuri in China. Are un grad de fermentatie de aproximativ 40-50 % care ii confera un gust fin, placut si o aroma florala
  • Ceaiul Oolong fermentat este cel de-al treilea tip de ceai care are cel mai inalt grad de fermentare si asemenea ceaiului negru, poate fi un perfect inlocuitor al cafelei

Spre deosebire de China, in Taiwan tehnicile de prelucrare a frunzelor de ceai sunt usor diferite. Astfel ca aici se pot gasi ceaiurile Oolong:

  • Puchong (Bao Zhong) care este asemanator cu ceaiul verde
  • Dong Ding unul dintre cele mai apreciate din Taiwan
  • Ceaiul Oolong clasic care are un grad de fermentare ridicat, fiind asemanator cu ceaiul negru

Ce contine ceaiul Oolong

Ce contine ceaiul Oolong

Din punct de vedere nutritional, ceaiul Oolong este la fel de apreciat ca si ceaiul verde si cel negru.

Contine vitaminele A, B, C, E si K, dar si minerale precum calciu, seleniu, mangan si magneziu.

De asemenea, ceaiul Oolong contine L-teanina, un compus natural despre care se crede ca induce calmul, alunga starile de agitatie, sporeste concentrarea si imbunatateste sanatatea mintala.

In primul rand, ceaiul Oolong este apreciat ca fiind o sursa excelenta de antioxidanti care combat efectele negative ale radicalilor liberi si previn oxidarea celulara.

Principalele substante active pe care le contine acest ceai si responsabile pentru posibilele beneficii pe care le aduce consumul de ceai Oolong sunt:

  • catechinele (un tip de polifenoli antioxidanti)
  • cofeina
  • teofilina
  • teobromina

Cum se prepara ceaiul Oolong

Spre deosebire de alte tipuri de ceaiuri din plante, frunzele de ceai Oolong pot fi refolosite de maxim 5 ori.

Pentru a obtine un gust cat mai intens si o aroma originala, te sfatuiesc sa tii cont de instructiunile de preparare specificate pe ambalajul produsului.

In general, ceaiul Oolong se prepara adaugand o lingurita de ceai in 200 ml de apa fierbinte.

Pentru un ceai desavarsit, se recomanda ca temperatura apei sa fie de aproximativ 90 de grade Celsius. Acopera si lasa frunzele de ceai la infuzat timp de 5 minute.

Strecoara si bea ceaiul, preferabil neindulcit. Pastreaza frunzele de ceai infuzate pe o farfuriuta pentru a le refolosi urmatoarea data cand prepari ceai Oolong!

Ceai Oolong beneficii

Avand in vedere continutul bogat in cofeina si substante vegetale cu proprietati antioxidante, ceaiul Oolong poate avea unele beneficii pentru sanatate.

De ajutor in reducerea colesterolului

Datorita antioxidantilor pe care ii contine, un consum constant de ceai Oolong poate contribui la scaderea colesterolului.


De asemenea, consumat cu moderatie poate fi util ca ceai pentru scaderea tensiunii arteriale.


Desi contine cofeina, cantitatea dintr-o cana cu ceai Oolong este insignifianta spre deosebire de cafea.


Consumul acestui ceai, inclus intr-o dieta sanatoasa, echilibrata si cu un stil de viata sanatos, ar putea contribui la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Benefic pentru creier

Un consum regulat din acest ceai ar putea imbunatati functia cognitiva. Datorita continutului de cofeina, ceaiul Oolong sporeste energia si buna dispozitie.


Pe de alta parte, L-teanina poate contribui si ea la imbunatatirea puterii de concentrare si memoriei.


L-teanina ar putea ajuta la calmarea sistemului nervos si la scaderea nivelului de stres.


In plus, antioxidantii pe care ii contine ceaiul Oolong ar putea preveni declinul cognitiv ce apare odata cu inaintarea in varsta.


Prin urmare, ceaiul Oolong ar putea fi util pentru a creste capacitatea de concentrare, vigilenta si pentru a sustine buna functionare a creierului.


O cana cu ceai Oolong iti poate imbunatati starea de spirit si te poate ajuta sa faci fata stresului intr-un mod placut.

Sustine sanatatea sistemului osos si a cavitatii bucale

Consumul regulat de ceai Oolong poate sustine sanatatea sistemului osos. Desi nu exista dovezi specifice pentru ceaiul Oolong in acest sens, se pare ca un consum constant de ceaiuri pe o perioada lunga de timp poate preveni degradarea densitatii osoase.

  

Acest beneficiu al ceaiurilor asupra sistemului osos este asociat cu continutul de compusi vegetali regasiti in plante.


Ceaiul Oolong este o sursa buna de antioxidanti care are putea preveni degradarea structurii osoase, contribuind la mentinerea unor oase puternice.


De asemenea, consumul regulat de ceai Oolong ar putea ajuta la mentinerea sanatatii orale. Ar putea contribui la intarirea smaltului dintilor si scade riscul de acumulare a placii bacteriene.


Astfel, ar putea preveni aparitia cariilor, gingivita si a altor probleme ale cavitatii bucale.

Poate ameliora dermatita atopica

Dermatita atopica este o inflamatie cronica a pielii care provoaca eruptii cutanate. De cele mai multe ori, este o afectiune recurenta care se manifesta prin inrosirea pielii si mancarimi, precedate de necesitatea de scarpinare.


Se crede ca un consumul regulat de ceai Oolong ar putea ajuta la ameliorarea dermatitei atopice si a simptomelor asociate, imbunatatind aspectul pielii.


Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari stiintifice pentru a dovedi eficienta ceaiului Oolong in acest sens.

Benefic pentru ten

Indiferent daca il administrezi intern sau extern, ceaiul Oolong poate fi benefic pentru ten. Antioxidantii pe care ii contine pot avea capacitatea de a incetini procesul de imbatranire prematura a pielii.


Astfel, ceaiul Oolong ar putea avea efect antiaging, mentine elasticitatea pielii si aspectul sanatos al tenului.


Poti sa prepari o masca cu iaurt si ceai Oolong pentru curatarea si hidratarea profunda a tenului. Vezi si alte masti naturale pentru hidratarea tenului homemade.


Pentru atenuarea ridurilor poti sa aplici pe ten o masca obtinuta din 3 lingurite de ceai Oolong si o banana pasata.

Ceai Oolong de slabit pareri

Ceai Oolong de slabit pareri

Ceaiul verde este renumit pentru capacitatea de a stimula scaderea in greutate, insa exista si despre consumul de ceai Oolong pareri pozitive in acest sens.

Desi studiile pe oameni sunt limitate, se pare totusi sa ceaiul Oolong ar putea ar putea fi eficient pentru gestionarea greutatii.

Conform unui studiu, ceaiul Oolong creste rata metabolica, ceea ce inseamna ca stimuleaza organismul sa arda mai multe calorii pentru a sustine functiile vitale atunci cand este in repaus.

Ceaiul Oolong contine cofeina care ar putea stimula arderea depozitelor de grasimi prin cresterea consumului energetic de care organismul are nevoie.

Atunci cand se consuma mai multa energie decat cea furnizata prin alimentatie, organismul foloseste depozitele de grasimi si carbohidrati pentru a obtine energia necesara desfasurarii activitatilor zilnice.

De asemenea, acest ceai contine antioxidanti, in special catechine care pot accelera descompunerea lipidelor.

Combinatia de cofeina si catechine ar putea fi ideala pentru a stimula metabolismul si procesul de slabire.

In plus, consumul de ceai Oolong inainte de masa scade pofta de mancare, ceea ce favorizeaza scaderea in greutate.

De altfel, confera organismului energie si poate spori rezistenta in timpul activitatilor fizice.

Chiar daca exista despre consumul de ceai Oolong de slabit pareri cum ca poate ajuta la pierderea in greutate, trebuia sa fii constient ca este nevoie si de unele ajustari in stilul tau de viata.

Nu te poti astepta sa slabesti doar daca bei ceai Oolong, fara sa renunti la alimentele nesanatoase.

O dieta echilibrata si activitatea fizica joaca un rol important pentru controlul greutatii.

In acest context, consumul de ceai Oolong poate fi de ajutor pentru a stimula metabolismul si pierderea kilogramelor nedorite.

Ceai Oolong contraindicatii

Consumul moderat de ceai Oolong nu prezinta contraindicatii.

Cu toate acestea, acest ceai contine cofeina care stimuleaza sistemul nervos si poate actiona diferit, in functie de fiecare persoana in parte.

Desi cantitatea de cofeina pe care o contine este insignifianta, consumul in exces poate avea o serie de efecte negative:

  • anxietate
  • insomnie
  • dureri de cap
  • ameteala
  • batai neregulate ale inimii
  • arsuri stomacale

In cazul in care suferi de diverse afectiuni si urmezi vreun tratament medicamentos, consuma cu moderatie ceaiul Oolong.

De asemenea, se recomanda precautie daca te confrunti cu afectiuni, precum diabet, sindromul colonului iritabil, tensiune arteriala crescuta sau osteoporoza.

Acelasi lucru este valabil si pentru femeile insarcinate!