Ceai de Coada Calului

Ceai de coada calului

Consumul de ceai de coada calului este extrem de benefic pentru sanatate. Planta coada calului este folosita in scopuri medicinale de mii de ani, inca din Antichitate.

Datorita continutului ridicat de siliciu, acest ceai ajuta la intarirea oaselor, parului, unghiilor, combate infectiile fungice, amelioreaza balonarea si anxietatea.

Coada calului (Equisetum Arvense) mai este cunoscuta in popor cu numele de: bota calului, coada manzului, coada iepei, parul porcului sau codaie.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre acest ceai, te invit sa citesti acest articol. Iti voi spune cateva recomandari terapeutice, ce beneficii are, dar si ce contraindicatii are.

Despre coada calului (parul porcului)

Despre coada calului (parul porcului)

Este o planta perena care se dezvolta in zonele mlastinoase, pe marginea raurilor. Se gaseste atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii si Asia.

Face parte din Equisetaceae si exista inca din epoca paleozoica. In timpurile preistorice, planta ajungea si pana la 90 de metri inaltime.

Coada calului are doua tipuri distincte de tulpini. Prima tulpina creste la inceputul primaverii si arata ca sparanghelul. Are culoare maro si conuri cu spori deasupra. Vara, cand ajunge la maturitate, coada calului are tulpini ramificate, subtiri si verzi.

Seamana cu coada unui cal, de unde si numele de coada calului. Totusi, in unele zone se mai numeste si parul porcului (cel putin asa ii spunea bunica mea).

Inca din cele mai vechi timpuri coada calului a fost folosita de vindecatori si oamenii intelepti. In general, partile de la sol ale plantei de coada calului sunt folosite in scop medicinal.

Datorita continutului ei bogat in uleiuri volatile, siliciu, vitamina C si potasiu, coada calului este considerata un leac bun la toate, chiar si in zilele noastre.

Parul porcului seamna foarte mult cu o perie de curatat sticle. Din acest motiv in trecut planta era folosita pe post de abraziv, in diverse intrebuintari casnice. 🙂

Cum prepari ceai de coada calului?

Cum prepari ceai de coada calului?

Ceaiul de coada calului se prepara foarte usor, ca un ceai obisnuit.

La 250 ml apa se adauga o lingurita de planta sau un pliculet de ceai. Apoi se lasa la infuzat pentru aproximativ 10 - 15 minute.

Evident, este indicat sa verifici si indicatiile producatorului, daca este cazul (de pe cutia produsului).

Se poate adauga zahar (de preferat cat mai putin), insa cel mai recomandat este mierea. Atentie! Nu adauga mierea cand ceaiul este fierbinte.

Se recomanda consumul a 2 cani de ceai de coada calului pe zi sau conform indicatiile medicului specialist.

Ceai de coada calului se gaseste in magazinele naturiste (inclusiv online - link produs) si in majoritatea farmaciilor. Poti gasi coada calului sub diverse forme:

  • coada calului capsule
  • ceai de coada calului (pliculete)
  • tinctura de coada calului
  • coada calului (planta bruta)
  • sampon cu extract de coada calului (vezi AICI)
  • balsam spray cu extract de coada calului

Coada calului - recomandari terapeutice

Coada calului - recomandari terapeutice

Planta este bogata in siliciu, magneziu si calciu. Prin urmare intareste sistemul osos si dintii.

Coada calului contine o varietate de alti compusi care ofera multe beneficii pentru sanatate.

Cercetatorii au identificat 25 de compusi in uleiurile extrase din frunza de coada calului. S-a descoperit ca unii dintre acestia chiar au proprietati antimicrobiene.

Testele au aratat ca planta de coada calului are proprietati antimicrobiene impotriva multor ciuperci si bacterii, inclusiv E. Coli, Salmonnella, Candida albicans si Staphylococcus aureus.

De asemenea, aceasta pare sa aiba si proprietati antioxidante. Astfel, ajuta la protejarea celulelor prin neutralizarea radicalilor liberi. Coada calului contine metanol si acetat de etil, care ajuta la eliminarea radicalilor liberi.

Anumiti compusi din coada calului ofera beneficii impotriva anxietatii. S-a demonstrat stiintific ca etanolul continut de coada calului actioneaza asupra sistemului nervos si combate anxietatea.

Atentie: asta nu inseamna ca acest ceai poate sa inlocuiasca un tratament medicamentos. Te rog sa ceri sfatul medicului pentru mai multe informatii!

Ceai de coada calului beneficii

Ceai de coada calului beneficii

Datorita continutului mare de magneziu si siliciu, dar si a altor vitamine, minerale si antioxidanti, ceaiul de coada calului are foarte multe beneficii pentru sanatatea organismului.

Multe persoane care urmeaza tratamente naturiste o numesc si planta minute. Asta deoarece are un spectru larg de beneficii: de la tratarea problemelor digestive si gastrita, pana la problemele cu vederea.

Planta coada calului cat si ceaiul se pot folosi atat intern, cat si extern. Cele mai importante beneficii le voi enumera mai jos.

Uz intern

  • poate ajuta in vindecarea ulcerul si a gastritei
  • ajuta la inlaturarea pietrelor de la rinichi
  • trateaza infectii grave, precum stafilococul auriu
  • ajuta la intarirea parului si a unghiilor
  • poate proteja organismul de bolile canceroase
  • trateaza afectiunile stomatologice
  • este un bun vindecator al diareei
  • vindeca afectiunile vezicii urinare
  • trateaza afectiunea arteriala
  • bun adjuvant in caz de osteoporoza
  • este recomandat in caz de depresie, oboseala, stres
  • ajuta la tratarea astmul si insuficientelor respiratorii

Uz Extern

  • adjuvant in tratamentul amigdalitei (gargara cu ceai)
  • vindeca acneea (tamponari cu ceai)
  • vindeca eczemele si diferite afectiuni ale pielii (comprese cu ceai)
  • calmeaza arsurile
  • ajuta la cresterea si regenerarea parului
  • intareste unghiile fragile
  • trateaza micozele de la unghii

Sfaturi utile

Tratament pentru regenerarea parului

Datorita continutului de siliciu, ceaiul de coada calului ajuta la regenerarea parului.

Acest mineral ajuta la cresterea si sanatatea parului atunci cand este utilizat intern sau extern.


Daca te confrunti cu caderea parului, clateste-te pe par cu ceai de coada calului.


Poti, de altfel, sa adaugi 100 ml de ceai de coada calului in samponul tau.

De asemenea, poti cumpara un sampon sau un balsam spray cu extract de coada calului!

Intaritor pentru unghiile fragile

Tot datorita siliciului, ceaiul de coada calului este un intaritor ideal pentru unghii.


Preparea o jumatate de ceasca de ceai de coada calului, adauga o lingura de miere si lasa amestecul doua zile. Aplica zilnic amestecul pe unghii cu ajutorul unei dischete de bumbac timp de doua saptamani.

Tratament pentru micozele unghiilor

Datorita propreitatilor antimicrobiene, coada calului are efect impotriva ciupercilor si micozelor.


Amesteca o cana de coada calului maruntita cu patru cani de otet de mere. Lasa la fiert cateva minute. Ia de pe foc si lasa amestecul acoperit sa stea peste noapte.


A doua zi, strecoara amestecul. Inmoaie in aceasta infuzie unghiile cu probleme.


Pentru rezultate si mai bune, ia in considerare si consumul de ceai de coada calului zilnic ca parte a unei alimentatii bogate in siliciu!

Contraindicatii

Desi are foarte multe beneficii pentru sanatate, exista si situatii cand ar trebui sa eviti coada calului (parul porcului).

Ca orice alt aliment, indiferent cat de benefic este pentru sanatate, nu se recomanda consumul in exces de ceai de coada calului.

Consumul pe o perioada indelungata de timp poate duce la deficit de vitamina B1, dar si probleme la nivelul rinichilor.

Deoarece nu exista studii suficiente sau concludente, nu se recomanda femeilor gravide sau celor care alapteaza.

Este recomandat sa ceri sfatului unui medic specialist in cazul in care suferi de boli cardiace si doresti sa consumi acest ceai sau coada calului sub alte forme (intern).

De asemenea, poate interactiona cu unele medicamente, diuretice, plasturi cu nicotina sau alcool. Persoanele care sufera de alcoolism trebuie sa evite acesta planta.

Nu in ultimul rand, daca urmezi un tratament medicamentos sau suferi de anumite afectiuni sau boli, este indicat sa anunti si medicul daca doresti sa administrezi produse pe baza de coada calului.

Surse:

  • https://www.healthline.com/nutrition/horsetail
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-843/horsetail
  • https://www.verywellhealth.com/horsetail-4692253