Avocado

Avocado

Am putea sa umplem pagini intregi despre acest subiect. Si asta deoarece fructul de avocado este inestimabil pentru sanatatea noastra!

Ca sa te conving de acest lucru, am sintetizat cele mai importante beneficii pe care le are avocado. Cu siguranta acestea te vor convinge ca ar trebui sa consumi acest fruct mult mai des.

Dar in acest articol nu voi vorbi doar despre beneficii. Iti voi spune totul despre acest fruct miraculos! Cum se curata, cum se mananca, dar si cateva retete delicioase. 🙂

Prin urmare, daca vrei sa-ti imbunatatesti dieta zilnica si sa ai grija de sanatatea ta, ramai cu noi si citeste acest articol. Vei afla informatii foarte utile!

Despre avocado

Despre avocado

Pe numele sau adevarat Persea americana, avocado este originar din Mexic si Guatemala.

Exista cercetari care arata ca a fost consumat in Mesoamerica, inca din perioada preistorica (iti las mai jos link-ul daca vrei sa citesti mai multe informatii).

Face parte din familia Lauracee, fiind inrudit cu dafinul si scortisoara. Fructul se aseamana cu o para, fiind de culoare verde inchis. In interior gasim un sambure mare, lemnos.

Foarte putini stiu faptul ca si arborele este comestibil, pe langa fruct, desigur. Una din cele mai renumite retete care contine avocado ca ingredient principal este guacamole. O sa-ti las mai jos reteta!

Afacerea cu avocado este foarte profitabila in tarile tropicale. Acolo mana de lucru este ieftina, iar fructul se exporta in intreaga lume.

Cel mai mare producator este Mexicul. Chile ocupa locul secund, cu o productie de 4 ori mai mica (aproximativ 400 tone/an).

In Romania fructul de avocado nu este foarte apreciat. Din fericire insa, in ultimii ani cererea a crescut foarte mult, si asta deoarece tot mai multe persoane au aflat de beneficiile acestui fruct.

Fructul de avocado nu este utilizat doar ca aliment. Mai este folosit in industria cosmetica, medicina, iar in unele cazuri chiar si in dulciuri.

Ce contine fructul de avocado?

Ce contine fructul de avocado?

Desi se cunoaste acest fruct de foarte multi ani, doar in ultima vreme a devenit mai popular. Are un profil nutritional complex, fiind unul dintre cele mai apreciate fructe de catre nutritionisti.

Avocado este un fruct nutritiv, fiind recomandat in curele de slabire.

De exemplu, poate fi inclus cu moderatie chiar si intr-un regim alimentar de slabit, precum Rina.

In 100g de avocado gasim 2g de proteine, 8g de carbohidrati, 7g de fibre, 15g de grasimi si 165 de calorii. Din cele 15g de grasimi, 10g sunt nesaturate. Adica acele grasimi benefice pentru sanatate.

Te intrebi unde e colesterolul? Avocado nu contine colesterol! In schimb contine acid folic, cel care este benefic impotriva bolilor de inima, dar si pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

In avocado mai gasim

  • 18 aminoacizi ce contribuie la formarea proteinelor complexe
  • vitamina B9 (acidul folic) si B6
  • este bogat in vitamina D
  • are o cantitate insemnata de potasiu (mai mult decat o banana)
  • este bogat in omega 3
  • contine multe fibre; acestea au rol esential in sanatatea sistemului digestiv
  • este bogat in nutrienti
  • reprezinta o importanta sursa de vitamina E
  • grasimi nesaturate (cresc colesterolul bun)
  • contine glutation; are rol esential in functionarea optima a sistemului imunitar
  • gasim si luteina; substanta necesara pentru mentinerea unei vederi optime

Avocado beneficii

Avocado beneficii

S-au facut nenumarate studii cu si despre avocado. Ceea ce mentionez mai jos nu sunt doar vorbe din popor si mituri.

Chiar daca e greu de crezut, avocado este extrem de benefic pentru sanatate. Pentru o dieta echilibrata si sanatoasa, neaparat trebuie inclus in meniul tau zilnic.

Poate exagerez putin. Dar iti recomand sa mananci avocado de 3 ori pe saptamana. Desigur, nimic nu este bun cand se consuma in exces.

Asa ca daca suferi de vreo afectiune sau o boala cronica, mai bine consulta medicul inainte. O sa gasesti mai jos in articol si cateva contraindicatii.

Printre cele mai importante beneficii ale fructului de avocado amintesc:

  • creste nivelul de colesterol bun. In acelasi timp il scade pe cel rau (LDL)
  • continutul bogat de fibre previne constipatia. Ajuta la o buna digestie si regleaza apetitul, prelungind senzatia de satietate
  • ajuta la functionarea optima a sistemului imunitar
  • are rol benefic asupra sistemului nervos
  • regleaza nivelul glicemic si rezistenta la insulina a organismului. Este astfel benefic persoanelor care sufera de diabet
  • datorita proprietatii antioxidante, are un rol in prevenirea diverselor tipuri de cancer
  • are rol benefic asupra creierului. Participa la prevenirea pierderii memoriei si este astfel un fruct recomandat persoanelor diagnosticate cu Alzheimer
  • deloc de neglijat este si faptul ca avocado, datorita continutului bogat de nutrienti, este recomandat in mastile cosmetice pentru par si ten
  • ajuta la mentinerea optima a vederii
  • protejeaza ficatul impotriva cirozei
  • mentine sanatatea sistemului cardiovascular
  • intarzie procesul de imbatranire a organismului
  • datorita continutului de acid folic, avocado ajuta la buna dezvoltare a bebelusului
  • benefic pentru mentinerea sanatatii oaselor datorita continutului de vitamina D
  • ajuta la eliminarea starilor de stres
  • combate respiratia urat mirositoare

Si asta nu e tot! Este recomandat chiar si in dietele de slabit 🙂 . Scade indicele de masa corporala (IMC) si grasimea din zona abdominala

Cum stii cand fructul este copt?

Cum stii cand fructul este copt?

Am avut aceeasi problema cand am inceput sa-l consum 🙂 . Problema e ca-l gasim la vanzare sub diverse culori...sa ma exprim asa. Dar care este cel mai bun?

Trebuie sa stii ca fructul incepe sa se coaca doar dupa ce a fost cules. Este bun de consum doar cand are culoarea verde inchis sau maro. Eu as spune totusi ca are si o oarecare nuanta de maro.

Neaparat trebuie sa-l si pipai. Daca este mai tare, inseamna ca NU este asa copt. Fructul trebuie sa fie putin moale. Atunci pulpa este si ea pufoasa.

Atentie insa, daca e prea moale este prea copt si nu va fi foarte bun la gust.

Insa nu intotdeauna gasesti avocado perfect copt. Si asta nu e o problema! Il poti cumpara si sa-l "coci" acasa. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa-l lasi la temperatura camerei.

Daca il cumperi la plasuta (sau mai multe bucati) si este verde, atunci poti sa lasi afara cateva bucati, iar restul sa le pui in frigider.

Cum se curata avocado?

Cum se curata avocado?

Nu trebuie sa-ti faci griji despre cum se curata avocado. Si sotul meu a avut aceeasi problema, dar a invatat repede. 🙂

Desi la prima vedere pare complicat, in realitate nu este deloc asa. Ai nevoie doar de un cutit si o lingura.

De fapt eu va spun care este "procesul" meu de curatare. Poate sunt alte persoane care-l curata si in alte moduri. Eventual mai poti cauta si pe Youtube cateva videouri.

Ce trebuie sa faci sa cureti fructul de avocado:

  • taie fructul pe jumatate. Nu taia si samburele. Fructul se taie pe lungime
  • scoate samburele cu ajutorul cutitului. Il poti intepa putin cu varful si sa-l scoti afara. Sau poti scoate samburele chiar si cu o lingurita
  • desprinde pulpa de coaja cu ajutorul unei linguri

Arunca o privire peste imaginea care ti-am lasat-o mai sus. O sa-ti fie de ajutor!

Cum se consuma avocado?

Cum se consuma avocado?

Fructul se consuma in starea lui naturala. Nu trebuie fiert sau prajit.

Totusi, sunt retete in care avocado trebuie bagat la cuptor, de exemplu. Asta nu e un lucru neaparat rau, insa ideal este sa-l consumi si proaspat.

Avocado poate fi consumat in diverse salate sau milkshake-uri, taiat in felii si asezonate cu sare, zeama de lamaie si usturoi. In diverse supe sau poate fii folosit chiar si in locul untului.

Sunt fel si fel de retete cum poti sa-l consumi. Pe langa salate, personal imi place sa-l mananc cu o felie de paine prajita si branza proaspata de vaci.

Eventual poti inlocui branza cu Almette cu verdeturi. Pana la urma nu conteaza cum il mananci. 🙂 Important este sa o faci!

Retete cu avocado

Guacamole

Guacamole

Una din cele mai cunoscute retete cu avocado este Guacamole. De altfel este si una din preferatele mele si a sotului meu.


Ingrediente:

  • 1 avocado copt
  • 2 rosii cherry sau rosii uscate
  • putina ceapa galbena / rosie
  • cativa stropi de suc de lamaie
  • sare sau piper, dupa gust

Prima data trebuie sa cureti fructul, cum am mentionat mai sus. Taie marunt rosiile si ceapa. Apoi toate aceste ingrediente se amesteca.


Poti folosi un blender sau o furculita. Eu prefer furculita deoarece nu-mi place ca amestecul sa fie foarte moale.


Pasta rezultata se poate pastra intr-un bol, la frigider. O poti consuma cu paine prajita, nachos sau orice alt aliment.

Avocado cu ou (la cuptor)

Avocado cu ou (la cuptor)

O reteta foarte buna este combinatia dintre avocado si ou. Fructul fiind destul de mic, ai nevoie de oua de prepelita.


Iti spun aceasta reteta pentru ca pe internet gasesti foarte multe retete cu avocado folosit in forma lui naturala. Am vrut sa-ti arat ca exista si alte posibilitati.


Ingrediente:

  • 2 avocado copti (verde inchis / maro)
  • 4 oua de prepelita
  • sare, piper, suc de lamaie sau fulgi de chili

Taie fructul si scoate samburele. Fructul trebuie taiet pe lungime, apoi se scoate samburele. NU curata avocado si de coaja!


Sparge cate un ou de prepelita si pune-l in fiecare jumatate de avocado.

Poti aduga sare, piper, suc de lamaie sau chiar si ulei de masline. Totul tine de gust.


Daca-ti place picant, poti adauga si fulgi de chili. Apoi se introduce la cuptor pana cand ouale sunt bune de mancat. Rapid, usor si sanatos!

Contraindicatii

In acest articol am vorbit de foarte multe beneficii ale fructului de avocado. Sunt insa cazuri cand nu ar trebui sa-l consumi.

In exces, consumul de avocado poate duce la steatoza hepatica. Adica ficat gras. Aceasta este o afectiune extrem de grava. Evita consumul in exces!

Daca urmezi un tratament anticoagulant, nu ar trebui sa mananci avocado. Continand vitamina E, poate provoca hemoragii.

Nu in ultimul rand, in cazul administrarii de anumite medicamente. In acesta situatie iti recomand sa consulti medicul. Cazurile sunt destul de rare, dar e bine de stiut.

Surse:

  • https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-avocado#TOC_TITLE_HDR_7
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23282226/
  • https://loveonetoday.com/how-to/pick-buy-fresh-avocados/