De ce ar trebui sa consumi avocado mai des

Am putea sa umplem pagini intregi despre acest subiect. Si asta deoarece fructul de avocado este inestimabil pentru sanatatea noastra!

Ca sa te conving de acest lucru, am sintetizat cele mai importante 14 beneficii pe care le are avocado. Cu siguranta acestea te vor convinge ca ar trebui sa consumi acest fruct mult mai des.

Dar in acest articol nu voi vorbi doar despre beneficii. Iti voi spune totul despre acest fruct miraculos!

Despre avocado

Pe numele sau adevarat Persea americana, este originar din Mexic si Guatemala. Face parte din familia Lauracee, fiind inrudit cu dafinul si scortisoara.

Fructul se aseamana cu o para, fiind de culoare verde inchis. In interior gasim un sambure mare, lemnos.

Afacerea cu avocado este foarte profitabila in tarile tropicale. Acolo mana de lucru este ieftina, iar fructul se exporta in intreaga lume.

Cel mai mare producator este Mexic. Chile ocupa locul secund, cu o productie de 4 ori mai mica (aproximativ 400 tone/an).

In Romania fructul de avocado nu este foarte apreciat. Din fericire insa, in ultimii ani cererea a crescut foarte mult. Si asta deoarece tot mai multe persoane au aflat de beneficiile acestui fruct.

Ce contine fructul de avocado

Se pare ca inca de pe vremea aztecilor se cunostea acest fruct. Chiar si asa, studii s-au facut doar in ultimii ani. Ajungand mai apoi sa fie preferatul nutritionistilor.

In 100g de avocado gasim 2g de proteine, 8g de carbohidrati, 7g de fibre, 15g de grasimi si 160 de calorii. Din cele 15g de grasimi, 10g sunt nesaturate. Adica acele grasimi benefice pentru sanatate.

Unde e colesterolul? Avocado nu contine colesterol!

In avocado mai gasim:

  • 18 aminoacizi ce contribuie la formarea proteinelor complexe
  • vitamina B9 (acidul folic) si B6
  • este bogat in vitamina D
  • are o cantitate insemnata de potasiu (mai mult decat o banana)
  • este bogat in omega 3
  • contine multe fibre. Au rol esential in sanatatatea sistemului digestiv
  • este bogat in nutrienti
  • reprezinta o importanta sursa de vitamina E
  • grasimile nesaturate (cresc colesterolul bun)
  • contine glutation. Are rol esential in functionarea optima a sistemului imunitar
  • gasim si luteina. Substanta necesara pentru mentinerea unei vederi optime

Beneficii avocado – de ce sa-l consumam

S-au facut nenumarate studii cu avocado. Ceea ce mentionez mai jos nu sunt doar vorbe din popor si mituri.

Chiar daca e greu de crezut, avocado este extrem de benefic pentru sanatate. Pentru o dieta echilibrata si sanatoasa, neaparat trebuie inclus in meniul tau zilnic.

Poate exagerez putin. Dar iti recomand sa mananci avocado de cel putin 3 ori pe saptamana. Daca poti in fiecare zi, cu atat mai bine.

  • creste nivelul de colesterol bun. In acelasi timp il scade pe cel rau (LDL)
  • continutul bogat de fibre previne constipatia. Ajuta la o buna digestie si regleaza apetitul prelungind senzatia de satietate
  • ajuta la functionarea optima a sistemului imunitar
  • are rol benefic asupra sistemului nervos
  • regleaza nivelul glicemic si rezistenta la insulina a organismului. Fiind astfel benefic persoanelor care sufera de diabet
  • datorita proprietatii antioxidante, are un important rol in prevenirea diverselor tipuri de cancer
  • are rol benefic asupra creierului. Participa la prevenirea pierderii memoriei si este astfel un fruct recomandat persoanelor diagnosticate cu Alzheimer
  • deloc de neglijat este si faptul ca avocado, datorita continutului bogat de nutrienti, este recomandat in mastile cosmetice pentru par si ten
  • ajuta la mentinerea optima a vederii
  • protejeaza ficatul impotriva cirozei
  • mentine sanatatea sistemului cardiovascular
  • intarzie procesul de imbatranire a organismului
  • datorita continutului de acid folic, avocado ajuta la buna dezvoltare a bebelusului
  • benefic pentru mentinerea sanatatii oaselor datorita continutului de vitamina D
  • ajuta la eliminarea starilor de stres
  • combate respiratia urat mirositoare

Si asta nu e tot. Este recomandat in dietele de slabit. Scade indicele de masa corporala (IMC) si grasimea din zona abdominala

Cum stii cand avocado este copt?

Cum stii cand avocado este copt

Am avut aceeasi problema cand am inceput sa-l consum. Il gasim la vanzare sub diverse culori…sa ma exprim asa. Dar care este cel mai bun?

Trebuie sa stii ca fructul incepe sa se coaca doar dupa ce a fost cules. Este bun de consum doar cand are culoarea verde inchis sau maro. Eu as spune totusi ca are si o oarecare nuanta de maro.

Neaparat trebuie sa-l si pipai. Daca este mai tare, inseamna ca NU este asa copt. Fructul trebuie sa fie putin moale. Atunci pulpa este si ea pufoasa.

Insa nu intotdeaua gasesti avocado perfect copt. Si asta nu e o problema! Il poti cumpara si sa-l coci acasa. Dar nu-l pune in frigider daca nu este copt. Lasa-l la temperatura camerei.

Cum se curata avocado?

Procesul de curatare a fructului este foarte simplu. Ai nevoie doar de un cutit si o lingura:

  • taie fructul pe jumatate. Nu taia si samburele. Fructul se taie pe lungime
  • scoate samburele cu ajutorul cutitului. Il poti intepa putin cu varful si sa-l scoti afara. Sau poti scoate samburele chiar si cu o lingurita
  • desprinde pulpa de coaja cu ajutorul unei linguri

Cum se curata avocado

Cum sa consumi avocado

Fructul se consuma in starea lui naturala. Nu trebuie fiert sau prajit.

Totusi sunt retete in care avocado trebuie bagat la cuptor, de exemplu. Asta nu e un lucru neaparat rau. Insa ideal este sa-l consumi si proaspat.

Avocado poate fi consumat in diverse salate sau milkshake-uri, taiat in felii si asezonate cu sare, zeama de lamaie si usturoi. In diverse supe sau poate fii folosit chiar si in locul untului.

Sunt fel si fel de retete cum poti sa-l consumi. Pe langa salate, personal imi place sa-l mananc cu o felie de paine prajita si branza proaspata de vaci. Eventual poti inlocui branza cu Almette cu verdeturi. Pana la urma nu conteaza cum il mananci :). Important este sa o faci!

Retete cu avocado

Guacamole

Guacamole

Una din cele mai cunoscute retete cu avocado este Guacamole.

Ingrediente:

  • 1 avocado copt
  • 2 rosii cherry sau rosii uscate
  • putina ceapa galbena/ rosie
  • cativa stropi de suc de lamaie
  • sare sau piper, dupa gust

Prima data trebuie sa cureti fructul, cum am mentionat mai sus. Taie marut rosiile si ceapa. Apoi toate aceste ingrediente se amesteca. Poti folosi un blander sau o furculita. Eu prefer furculita deoarece nu-mi place ca amestecul sa fie foarte moale.

Pasta rezultata se poate pastra intr-un bol, la frigider. O poti consuma cu paine prajita, nachos sau orice alt aliment.

Avocado cu ou (la cuptor)

Avocado cu ou (la cuptor)

O reteta foarte buna este combinatia dintre avocado si ou. Fructul fiind destul de mic, ai nevoie de oua de prepelita.

Ingrediente:

  • 2 avocado copti (verde inchis/ maro)
  • 4 oua de prepelita
  • sare, piper, suc de lamaie sau fulgi de chili

Taie fructul si scoate samburele. Fructul trebuie taiet pe lungime. Scoate samburele. NU curata avocado si de coaja! Sparge cate un ou de prepelita si pune-l in fiecare jumatate de avocado.

Poti aduga sare, piper, suc de lamaie sau chiar si ulei de masline. Totul tine de gust. Daca-ti place picant, poti adauga si fulgi de chili.

Apoi se introduce la cuptor pana cand ouale sunt bune de mancat. Rapid, usor si sanatos!

Contraindicatii – cand sa nu consumam avocado

In acest articol am vorbit de foarte multe beneficii ale fructului de avocado. Sunt insa cazuri cand nu ar trebui sa-l consumi.

In exces, consumul de avocado poate duce la steatoza hepatica. Adica ficat gras. Aceasta este o afectiune extrem de grava. Prin urmare nu manca avocado precum bei apa :).

Daca urmezi un tratament anticoagulant, evita consumul de avocado. Continand vitamina E, poate provoca hemoragii.

Nu in ultimul rand, in cazul administrarii de anumite medicamente. In acest caz te rog sa intrebi doctorul. Dar cazurile sunt destul de rare. Totusi, e bine de stiut.

error: Content is protected !!