Leacuri Batranesti pentru Diaree

Leacuri batranesti pentru diaree

De regula, diareea nu este o afectiune grava de sanatate si poate fi trata la domiciliu cu ajutorul unor leacuri batranesti pentru diaree. 

Atunci cand diareea este acuta nu necesita tratament medicamentos si se vindeca de la sine in cateva zile.

Cu toate acestea, exista si situatii in care diareea devine cronica, iar atunci este necesar sa ceri ajutor de specialitate.

Cand te confrunti cu episoade de diaree, simptomele pot fi foarte neplacute si suparatoare.

Pentru a le ameliora, dar si pentru a combate diareea, se recomanda sa te hidratezi, sa urmezi un regim alimentar strict, sa ramai acasa si sa te odihnesti.

De asemenea, poti sa apelezi si la cateva leacuri batranesti pentru diaree!

Aceste remedii naturiste sunt la indemana si recomandate ca fiind eficiente pentru a usura diareea si simptomele asociate.

Cauzele si simptomele diareei

Cauzele care provoaca diaree

Diareea se caracterizeaza prin eliminarea a cel putin 3 scaune moi, apoase, pe parcursul unei zile.

Episoadele diareice sunt simptomele manifestate ca urmare a unor dereglari ce apar la nivelul sistemului digestiv.

Aceste tulburari determina scaderea consistentei scaunelor si cresc frecventa eliminarii acestora.

Cea mai frecventa cauza care provoaca diareea o reprezinta infectiile intestinale cauzate de anumiti virusuri, bacterii sau paraziti.

De cele mai multe ori, acesti agenti patogeni ajung la nivelul sistemului digestiv prin consumul de apa sau alimente contaminate.

Diareea infectioasa este o afectiune contagioasa care se transmite usor de la o persoana infectata la alta.

Insa, pe langa factorii infectiosi mai exista si alte cauze neinfectiose care pot provoca diaree.

Printre acestea se numara: intoleranta alimentara, alergiile, efectele adverse ale unor medicamente, dupa anumite interventii chirurgicale, stresul, unele afectiuni renale, endocrine, neurologice sau chiar anxietatea.

Exista doua tipuri de diaree:

  • diaree acuta - este frecvent intalnita, se instaleaza brusc, adesea din cauze infectioase si nu este o problema grava de sanatate. De cele mai multe ori, dureaza maxim o saptamana si trece de la sine. In acest caz, pentru ameliorarea simptomelor se recomanda hidratarea, adoptarea unei alimentatii corespunzatoare si anumite leacuri batranesti pentru diaree pe baza de plante
  • diaree cronica - se manifesta prin episoade diareice prelungite care depasesc cel putin doua saptamani consecutive, in acest caz se impune consultul medical. Dincolo de cauzele infectioase, diareea cronica poate fi determinata de anumite afectiuni de sanatate: bolile inflamatorii intestinale (boala Crohn, colita ulcerativa), sindromul de malabsorbtie, intoleranta autoimuna la gluten (boala celiaca), sindromul colonului iritabil sau hipertiroidismul

Simptomele pe care le manifesta diareea

Fie ca te confrunti cu diaree acuta sau diaree cronica, poti manifesta urmatoarele simptome:

  • dureri de cap
  • epuizare fizica accentuata
  • crampe si dureri abdominale
  • scaune moi si frecvente
  • necesitatea urgenta de eliminare a materiilor fecale
  • greata, varsaturi
  • lipsa poftei de mancare
  • deshidratare
  • febra
  • prezenta sangelui in scaun

Scaunele moi prelungite si dese pot sa duca la deshidratare, deoarece provoaca eliminarea unor cantitati mari de apa din organism.

Simptomele deshidratarii se manifesta prin: gura uscata, sete excesiva, ameteala, somnolenta, crampe musculare, irascibilitate, confuzie, urinari rare sau urina mai inchisa la culoare.

Deshidratarea severa provocata de diaree poate sa apara atat la adulti, cat si la copii, instalandu-se mult mai repede la bebelusi.

In acest caz, diareea poate fi periculoasa si trebuie sa te prezinti cat mai repede la medic, in special daca episoadele de diaree la copii persista mai mult de o zi.

De asemenea, daca ai diaree severa cu prezenta sangelui in scaun, insotita de febra si dureri abdominale trebuie sa te adresezi medicului.

Leacuri batranesti pentru diaree

Atunci cand te confrunti cu episoade de diaree, hidratarea este foarte importanta. Se recomanda sa bei multa apa, sa eviti bauturile carbogazoase, cafeaua si alcoolul.


Pentru completarea aportului de lichide poti sa apelezi si la ceaiuri din plante neindulcite.


Acestea au si efecte de ameliorare a simptomelor, fiind recunoscute ca leacuri batranesti pentru diaree.


Pe langa hidratare, evita alimentele care ti-ar putea agrava starea, cum ar fi: grasimile, lactatele, mancarurile picante sau condimentate.


Iata care sunt cele mai eficiente leacuri batranesti pentru diaree acuta care iti pot fi de folos pentru a calma simptomele si a grabi vindecarea!

Ceai de menta

Menta are proprietati calmante, antibacteriene si antispastice, fiind un bun remediu naturist pentru tulburarile digestive.


Consumul de ceai de menta calmeaza crampele abdominale, combate infectiile intestinale, imbunatateste digestia, inlatura starile de greata si varsaturi.


Ceaiul de menta este unul dintre cele mai recomandate leacuri batranesti pentru diaree.


Are actiune astringenta si relaxanta, ceea ce il face util pentru a combate diareea si a ameliora simptomele asociate acesteia.


Poate fi administrat persoanelor de orice varsta, chiar si copiilor atunci cand se confrunta cu episoade de diaree acuta, iar efectul sau nu va intarzia sa apara.

Ceai de musetel

Fiind un remediu bun la toate, ceaiul de musetel nu putea sa lipseasca de pe lista de leacuri batranesti pentru diaree acuta.


Sunt binecunoscute proprietatile lui antibacteriene, antiinflamatorii si calmante la nivelul tractului digestiv.


Ceaiul de musetel reduce inflamatiile, calmeaza durerile crampelor abdominale si regleaza sucurile gastrice.


Poti sa apelezi la o cana cu ceai de musetel neindulcit pentru a ameliora tulburarile gastrointestinale, inclusiv atunci cand te confrunti cu diaree acuta.


Acest ceai relaxeaza mucoasa tractului digestiv, reduce inflamatiile intestinale si calmeaza durerile provocate de diaree.


Pentru efecte antispastice mai puternice se poate combina cu ceai de menta.

Orezul alb

Chiar daca este posibil ca diareea sa-ti fi afectat pofta de mancare, pe langa hidratare incerca sa mananci orez alb pentru a o combate.


Orezul alb este unul dintre cele mai recomandate leacuri batranesti pentru diaree. Are capacitatea de a creste consistenta scaunului si contribuie la ameliorarea diareei.


Atunci cand te confrunti cu episoade de diaree, consuma orez alb fiert simplu, fara adaos de condimente sau grasimi si in cantitati mici.


Orezul alb se digera usor, intareste scaunul si te va ajuta sa te simti mult mai bine.


Pe langa orez, mai poti sa mananci paine prajita, biscuiti, carne de pui fiarta, banane, piure de cartofi sau morcovi fierti.


Desi lactatele nu sunt indicate, totusi iaurtul natur te poate ajuta, deoarece contine probiotice necesare pentru a restabili echilibrul florei intestinale.

Otetul de mere

Otetul de mere este unul dintre cele mai ciudate, dar si eficiente leacuri batranesti pentru diaree acuta.


Datorita proprietatilor lui, otetul de mere este considerat din cele mai vechi timpuri un remediu naturist pentru numeroase afectiuni.


Contine pectine, care stimuleaza tranzitul intestinal si combate tulburarile sistemului digestiv.


Otetul de mere poate fi eficient pentru a trata constipatia, balonarea, amelioreaza hiperaciditatea gastrica, este eficient ca tratament naturist impotriva Helicobacter Pylori si al diareei acute.


Are proprietati antiinfectioase si calmante, combatand bacteriile care provoaca diaree. Otetul de mere calmeaza si reduce infectiile de la nivelul colonului.


Bea de trei ori pe zi un pahar de apa in care ai amestecat doua linguri de otet de mere pana cand combati diareea si simptomele manifestate de aceasta.

Ceai de fenicul

Ceaiul de fenicul este si el un remediu natural eficient pentru a combate diareea acuta si afectiunile tractului digestiv.


Feniculul are proprietati antispastice, antimicrobiene si tonice, iar semintele de fenicul au efecte calmante pentru sistemul gastrointestinal.


Ceaiul de fenicul poate fi de mare ajutor pentru a relaxa tranzitul intestinal, imbunatateste digestia, combate constipatia si regleaza aciditatea gastrica.


Consumul de ceai de fenicul ajuta la eliminarea parazitiilor intestinali, calmeaza crampele abdominale, inlatura greata si varsaturile.


Previne deshidratarea si poate fi unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru diaree si simptomele asociate.

Sfaturi utile pentru a preveni diareea

Diareea acuta poate fi prevenita, respectand anumite reguli care tin de alimentatie si igiena, cum ar fi:

  • spala-te des pe maini sau foloseste dezinfectant atunci cand calatoresti
  • adopta o alimentatie echilibrata
  • evita sa bei apa din surse nesigure sau chiar de la robinet, daca nu esti sigur de calitatea acesteia
  • bea apa imbuteliata
  • spala bine legumele si fructele inainte de a le consuma
  • respecta regulile de igiena in bucatarie si atunci cand gatesti
  • nu bea lapte nepasteurizat
  • evita sa consumi alimente care nu sunt gatite corespunzator sau suficient
  • daca ai diaree, dezinfecteaza toaleta dupa ce o folosesti, precum si suprafetele pe care le atingi, pentru a-i proteja pe cei din jur