Ridichi

Ridichi

Cu siguranta ca salatele, consumate inclusiv pe post de garnitura la diverse preparate culinare, nu ar mai fi la fel de bune fara niste ridichi gustoase si apetisante!

S-a vorbit foarte mult in ultimul timp despre ridichi. Nu doar ca aliment, ci si ca medicament. Sa fie oare adevarat? Consumul de ridichi este intr-adevar benefic pentru sanatate?

Si daca da, atunci care ar fi lista acestor beneficii? Raspunsul il poti afla citind acest articol, dar si multe alte informatii interesante de ridichi.

Desi nu exista foarte multe studii stiintifice care sa sustina in totalitate aceste beneficii, nutritionistii sunt de acord ca ridichile au un rol important intr-o dieta echilibrata.

Despre ridichi

Despre ridichi

Raphanus sativus (ridichea) este o leguma ce se cultiva in zonele cu clima temperata, motivul fiind radacina ei foarte gustoasa.

Totusi, se pare ca si frunzele sunt comestibile, daca sunt proaspete. Sincer sa fiu nu am mancat niciodata frunze de ridichi.

Cele mai comune ridichi de la noi din tara sunt cele care au miezul alb si coaja rosie (ridichi rosii). Exista insa mult mai multe soiuri, in functie de forma, culoare sau anotimpul in care se cultiva,

Originea acestora pare sa fie in Grecia Antica si Imperiul Roman, insa nu se stie cu exactitate unde s-au cultivat pentru prima data. Cert este ca aceasta leguma era foarte importanta pentru locuitorii din Europa.

Este interesant de stiut si faptul ca ridichea a aparut inaintea cartofului in Europa.

Ridichile pot ajunge chiar si pana la 1 kg, dar cele mai multe sunt culese cand sunt mici. Atunci au de fapt marimea perfecta pentru a fi consumate.

Gustul difera in functie de soi. Cele rosii si negre pot fi putin picante sau condimentate, pe cand cele albe sunt mai dulci.

De asemenea, gustul poate sa fie dat si de momentul cultivarii. Daca sunt lasate mai mult timp in pamant, gustul poate sa fie destul de intepator. Din acest motiv iti recomand, atunci cand cumperi, sa alegi ridichile mici.

In medicina populara indiana aceasta leguma este folosita si ca tratament naturist pentru diverse afectiuni si boli. De exemplu in cazul bolilor de ficat, indigestie, icter, etc.

Beneficii si proprietati

Beneficii si proprietati

Lista beneficiilor acestora este una impresionanta. In afara de faptul ca sunt gustoase, ridichile reprezinta un adevarat complex de vitamine, minerale si substante nutritive.

Din compozitia lor amintesc vitaminele B2, B3, B6, B9, A, C, E, K.

De asemenea, acestea contin calciu, fier, magneziu si alte elemente atat de necesare organismului nostru. Ca sa-ti faci o mai buna idee, 100 g de ridichi asigura 20% din necesarul zilnic de vitamina C si contin doar 16 kcal.

Pe langa toate aceste vitamine si minerale, s-a descoperit faptul ca ridichea contine compusi bioactivi unici. Acestia aduc beneficii extraordinare sanatatii noastre.

Deoarece contin cantitati importante de antioxidanti, consumul de ridichi reduce efectele nedorite ale radicalilor liber.

De asemenea, acestea au proprietati antifungice (contin proteina antifungica RsAFP2) si antibacteriene. S-a constatat faptul ca datorita acestei proteine se poate utiliza ridichea pentru tratarea candidozei (Candida albicans).

In lista de proprietati si beneficii trebuie sa mentionez si:

  • scaderea riscului de boli cardiovasculare
  • mentinerea sanatoasa a rinichilor si a ficatului
  • prevenirea cancerul
  • ajuta la combaterea retentei de apa in organism
  • combaterea infectiilor tractului urinar
  • reglarea tensiunii arteriale
  • intarirea sistemului imunitar
  • incetinesc procesul de imbatranire
  • benefice impotriva depresiei si oboselii

Ridichi rosii

Ridichi rosii

Fara doar si poate, in pietele din Romania o sa gasesti in peste 95% din cazuri ridichi rosii.

Rareori fermierii romani cultiva ridichi negre, albe sau alte soiuri.

Personal nu ma deranjeaza acest lucru, deoarece sunt un mare fan al acestui soi. 🙂

Ridichile rosii se pot consuma in salate, cu branza, sunca...iar daca nu tii cont de calorii, iti recomand sa incerci ridichi rosii cu clisa (slanina). 🙂

Nu pot sa spun ca aceasta combinatie este super sanatoasa, dar decat sa mananc ceva de la fast-food, mai bine asa.

Tin minte ca atunci cand eram copil am incercat prima data ridichea. Nu mi-a placut absolut deloc! Era destul de condimentata si parca si picanta.

Asa ca pentru o buna perioada de timp "am fugit" de aceasta leguma. Totusi, dupa ce anii au trecut, am incercat din nou.

Atunci mi-am dat seama ca de fapt, in copilarie, am ales ridichea gresita. Era una destul de mare, fapt ce i-a schimbat total gustul.

Ridichile rosii sunt absolut delicioase, dar trebuie neaparat sa fie mici si sa nu fie crapate. Evident, iti recomand sa nu le cumperi pe cele importate, deoarece nu sunt foarte proaspete.

Deoarece contin 90% apa, vitamina C, fibre si putini carbohidrati, sunt excelente daca urmezi o dieta de slabit.

Tot despre ridichea rosie trebuie sa spun ca are proprietati antibacteriene si antivirale. Din acest motiv sunt recomandate in caz de inflamatii la nivelul cailor respiratorii, raceala, alergii si in lupta impotriva microbilor patogeni.

Ridichi negre

Ridichi negre

Desi acest soi de ridiche nu este foarte popular in bucatarie, este totusi folosit din cele mai vechi timpuri in medicina alternativa.

Mai este cunoscuta si sub numele de ridiche de iarna, asta deoarece este rezistenta la frig.

Cultivarea ei se face foarte usor la noi in tara, prin simplul fapt ca avem conditii meteorologice prielnice, atat la campie, dar si in zonele mai inalte.

Dupa cum ii spune si numele, coaja este de culoare neagra (iar miezul alb). Din pacate nu este adorata de multa lume, asta deoarece gustul este iute.

Totusi, de multe ori cand un fruct sau o leguma nu este prea delicioasa, compenseaza cu proprietatile benefice pentru sanatate.

Iar acelasi lucru l-as putea spune si despre ridichea neagra. Aceasta contine rafanol, o substanta cu puternice proprietati antibacteriene.

Ridichile negre sunt de foarte mare ajutor mai ales impotriva tusei, racelilor si raguselii.

Bunicii nostri aveau un remediu foarte bun pentru aceste afectiuni. Spala foarte bine o ridiche neagra, fara sa o cureti insa de coaja. Dupa care o stergi cu un prosop.

Taie un capac deasupra si scobeste cu o lingura (sau cutit) miezul. Trebuie sa lasi aproximativ 1 cm de continut de jur imprejur. Apoi toarna in interiorul ridichii miere de albine pana cand aceasta se umple aproape trei sferturi.

Pui apoi deasupra capacul pe care l-ai taiat si lasi la macerat peste noapte. Se administreaza 2-3 lingurite de sirop de cate 3-4 ori pe zi. Eu personal folosesc o siringa cu gradatie si iau 10 ml.

Ridichi albe

Ridichi albe

Daca vrei sa incerci ridichile albe, atunci trebuie sa le cauti in supermarket-uri si rareori in piete.

Nu sunt foarte cultivate la noi in tara, insa acest lucru nu le face deloc mai prejos decat cele negre sau rosii.

Ridichea alba se gaseste cel mai adesea sub forma lunguiata (ca in aceasta imagine), iar mult mai rar sub forma rotunda. Desi poate nu are un aspect foarte apetisant, trebuie sa stii ca este mult mai gustoasa decat ridichea rosie.

Este bogata in vitaminele C si B, calciu, potasiu, fosfor, dar si fibre si antioxidanti. Este ideala in curele de slabit deoarece nu contine grasimi si colesterol.

Poti sa consumi ridichi albe in salate (se feliaza / rad foarte subtire), dar si garnitura, mai ales pentru preparatele din carne prajita sau la gratar.

Deoarece are proprietati diuretice si laxative, ridichea alba ajuta la eliminarea toxinelor din organism si protejeaza ficatul.

Pentru barbati ridichea alba este foarte indicata deoarece creste potenta si dorinta sexuala, previne caderea parului si ajuta la ameliorarea simptomelor de mahmureala. 🙂

De cealalta parte, pentru femei aceasta regleaza nivelul hormonilor in perioada ciclului menstrual, ajuta in tratarea cistitei, dar si intareste firele de par.

Sfaturi utile

  • cumpara ridichi tari. Fara crapaturi sau patate. Acestea vor rezista o perioada mai indelungata in frigider
  • nu arunca frunzele. Sunt pline de vitamine si fier. Adauga-le in salata. Eu nu am incercat inca...dar toate au un inceput 🙂
  • pentru a nu pierde nimic din bogatia de gust si vitamine, NU curata ridichile de coaja (exceptie cele negre). Este suficient sa le speli bine cu apa rece
  • ridichile sunt foarte gustoase si daca le murezi

Asa cum am spus de nenumarate ori, cred ca natura ne-a oferit o bogatie de remedii de care insa nu profitam suficient.

Sa incercam sa ne indreptam mai mult atentia asupra acestor tratamente naturiste si vom avea doar de castigat.

Contraindicatii

Se recomanda un consum moderat de ridichi persoanelor care sufera de tiroida. Pot sa apara dezechilibre hormonale care sa agraveze boala.

De asemenea, nu sunt indicate persoanelor care sufera de probleme digestive acute, precum gastrita sau colita.

Ridichea neagra iti poate provoca o respiratie urat mirositoare. Nu sunt excluse nici balonarile. Insa cred ca acest lucru depinde si de la persoana la persoana. Eu personal nu am simtit niciuna din aceste efecte mai putin placute.

Din cauza uleiurilor esentiale, ridichea nu este indicata nici femeilor insarcinate. Poate sa provoace avort spontan sau nastere prematura.

Cel mai bine este sa consulti si medicul in aceasta situatie!