Mit sau adevar: consumul de ridichi este benefic pentru sanatate?

Cu siguranta ca salatele atat de apreciate ca atare sau pe post de garnituri la diverse preparate culinare, nu ar mai fi la fel fara niste ridichi rosii, gustoase si apetisante!

S-a vorbit foarte mult in ultimul timp despre ridichi. Nu doar ca aliment, ci si ca medicament. Sa fie oare adevarat? Consumul de ridichi este intr-adevar benefic pentru sanatate? Si daca da, atunci care ar fi lista acestor beneficii?

Este drept ca nu exista inca suficiente studii stiintifice care sa sustina aceste lucruri. Insa in acelasi timp trebuie sa recunosc ca nici cautarile mele nu au fost foarte detaliate. Cert este ca nutritionistii sunt de acord ca ridichiile au un rol important asupra sanatatii noastre.

Despre ridichi

Raphanus sativus (ridichea) este o leguma ce se cultiva in zonele cu clima temperata. Evident, motivul pe care o cultivam este radacina. Insa si frunzele sunt comestibile, daca sunt proaspete. Sincer sa fiu nu am mancat niciodata frunzele 🙂 .

Cele mai comune ridichi sunt cele care au miezul alb si coaja rosie.

In Europa sunt extrem de raspandite. Insa la fel de populare sunt si in America de Nord.

Ridichiile pot ajunge chiar si pana la 1 kg. Dar cele mai multe sunt culese cand sunt mici. Cand au marimea perfecta pentru a fi consumate.

Este interesant de stiut si faptul ca ridichea a aparut inaintea cartofului in Europa.

De ce sa consumi ridichi

Lista beneficiilor acestora este una impresionanta. In afara de faptul ca sunt gustoase, ridichile reprezinta un adevarat complex de vitamine, minerale si substante nutritive.

Din compozitia lor amintim vitaminele B2, B3, B6, B9, A, C, E, K. De asemenea, acestea contin calciu, fier, magneziu si alte elemente atat de necesare organismului nostru.

Ridichi rosii – beneficii

Ridichile sunt consumate inca de pe vremea Imperiului Roman. Mai mult, medicina traditionala chinezeasca face referire la foarte multe beneficii terapeutice.

Una peste alta, dea lungul secolelor s-a constata ca ridichiile au urmatoarele beneficii:

de secole şi medicina tradiţională chineză le atribuie virtuţi terapeutice diverse: ameliorează febra, durerile în gât, afecţiunile bilei şi inflamaţiile din corp.

  • scad riscul de cancer, mai ales de colon sau ovarian. Formeaza o “bariera” impotriva radicalilor liberi
  • mentin sanatatea rinichilor si a ficatului
  • sunt benefice impotriva bolilor cardiovasculare. Te scapa colesterolul rau si curata sangele de toxine
  • ridichile rosii combat retentia de apa din organism
  • incetinesc procesul de imbatranire. Sunt bogate in antioxidanti, fiind astfel de mare ajutor pentru o piele frumoasa si lipsita de riduri
  • de mare ajutor si in curele de slabire. Au un continut ridicat de fibre, astfel vei avea o senzatie de satietate fara un aport prea mare de calorii
  • benefice impotriva depresiei si a oboselii
  • amelioreaza febra si durerile in gat

Ridichile negre

Ridichile negre

Sunt de mare ajutor mai ales impotriva tusei, racelilor si raguselii.

Bunicii nostri aveau o reteta foarte utila in acest sens: spala foarte bine o ridiche neagra, fara sa o cureti insa de coaja. Dupa care o stergi cu un prosop. Taie un capac deasupra si scobeste cu o lingura miezul. Trebuie sa lasi aproximativ 1 cm de continut de jur imprejur. Apoi toarna in interiorul ridichii miere de albine pana cand aceasta se umple aproape trei sferturi.

Pui apoi deasupra capacul pe care l-ai taiat si lasi la macerat peste noapte. Se administreaza 2-3 lingurite de sirop de cate 3-4 ori pe zi. Sau ori de cate ori tusea devine suparatoare si vrei sa o mai “domolesti”. Eu personal folosesc o siringa cu gradatie si iau 10 ml.

Contraindicatii

Se recomanda un consum moderat de ridichi persoanelor care sufera de tiroida. Pot sa apara dezechilibre hormonale care sa agraveze boala.

De asemenea, nu sunt indicate persoanelor care sufera de probleme digestive acute, precum gastrita sau colita.

Ridichea neagra iti poate provoca o respiratie urat mirositoare. Nu sunt excluse nici balonarile. Insa cred ca acest lucru depinde si de la persoana la persoana. Personal nu am simtit nici una din aceste efecte mai putin placute.

Sfaturi utile

  • cumpara ridichi tari. Fara crapaturi sau patate. Acestea vor rezista o perioada mai indelungata in frigider
  • nu arunca frunzele. Sunt pline de vitamine si fier. Adauga-le in salata. Eu nu am incercat inca…dar toate au un inceput 🙂
  • pentru a nu pierde nimic din bogatia de gust si vitamine, NU curata ridichile rosii de coaja. Este suficient sa le speli bine cu apa rece
  • ridichile sunt foarte gustoase si daca le murezi

Asa cum am spus de nenumarate ori, cred ca natura ne-a oferit o bogatie de remedii de care insa nu profitam suficient. Sa incercam sa ne indreptam mai mult atentia asupra acestor tratamente naturiste si vom avea doar de castigat.

error: Continut protejat!