Ridiche Neagra cu Miere

Ridiche neagra cu miere

Siropul de ridiche neagra cu miere poate fi un aliat de nadejde in sezonul virozelor respiratorii.

Acest remediu natural era adesea folosit de bunicile noastre pentru a combate anumite afectiuni specifice sezonului rece si nu numai.

Ridichea neagra a fost cultivata din cele mai vechi timpuri si folosita, in special, pentru potentialul ei terapeutic.

Cu toate ca in ultima vreme a inceput sa fie tot mai des utilizata in bucatarie, in continuare oamenii sunt interesati de beneficiile pe care le poate aduce sanatatii.

Din punctul meu de vedere, siropul de ridiche neagra cu miere are un gust placut si poate fi acceptat usor chiar si de copii.

Desi dulceag, unele persoane il considera neprietenos la gust.

 Daca faci parte din aceasta tabara, cred ca merita sa treci peste acest aspect, avand in vedere proprietatile curative pe care le are.

Ce proprietati are ridichea neagra?

Ce proprietati are ridichea neagra

Ridichea neagra denumita stiintific si Raphanus sativus, face parte din familia Brassicaceae.

Astfel, este inrudita cu legumele crucifere, precum: conopida, guliile, broccoli sau varza de Bruxelles.

Ridichea neagra este cultivata inca din cele mai vechi timpuri pentru radacina ei comestibila, fiind apreciata ca remediu naturist pentru diverse boli (citeste si articolul despre ridichi).

Suculenta si cu un gust usor iute, ridichea negra ar trebui inclusa mai des in alimentatie.

Dincolo de valorile ei nutritive, aceasta radacinoasa are proprietati remarcabile pentru sanatate.

Contine glucide, foarte putine proteine si o cantitate insignifianta de grasimi.

Face parte din categoria carbohidratilor complecsi, contine substante pectice si are un indice glicemic destul de mic.

Are doar 20 de calorii la 100 grame si 1,3 g de fibre. Insa, ceea ce o face si mai speciala, este continutul ei bogat in vitamine, minerale si alte substante active benefice.

Ridichea neagra contine vitamina A, vitaminele B, vitamina C si E. Nici mineralele, precum: cupru, seleniu, fier, magneziu, fosfor sau zinc nu lipsesc.

Pe langa acesti micronutrienti, ridichea neagra mai contine enzime, izotiocianati, uleiuri esentiale si flavonoide.

Datorita nutrientilor si fitonutrientilor pe care ii contine, ridichea neagra are numeroase proprietati. Are efecte energizante, detoxifiante, diuretice, antioxidante si antiinflamatorii.

De asemenea, poate fi trecuta in categoria de alimente sanatoase, deoarece consumul aduce numeroase beneficii pentru organism, chiar si pentru piele.

Aceasta leguma poate fi consumata proaspata, ca atare cu putina sare sau inclusa in salate de cruditati.

Nu in ultimul rand, poate fi folosita la gatit, adaugata in diverse ciorbe, supe sau tocanite. Un alt mod de a o consuma este sub forma de suc sau ca sirop de ridiche neagra cu miere.

Ridiche neagra cu miere beneficii

Siropul de ridiche neagra cu miere are efecte antioxidante, antiinflamatorii si antibacteriene, datorita proprietatilor celor doua ingrediente.


Acest sirop actioneaza ca un antibiotic natural si amelioreaza inflamatiile tractului respirator.

Sirop de ridiche neagra cu miere pentru tuse

Siropul de ridiche neagra cu miere este o metoda traditionala folosita adesea pentru a calma si combate tusea.


Actioneaza ca un antitusiv natural, avand capacitatea de a fluidiza secretiile bronhice si faciliteaza expectoratia.


Poate fi administrat atat adultilor, cat si copiilor mai mari de un an, in special pentru a ameliora tusea seaca, neproductiva.


De altfel, este la fel de eficient si in caz de tuse umeda, productiva sau pentru ameliorarea bronsitelor.


Daca nu ai la indemana ridiche neagra, poti sa prepari si miere cu lamaie pentru tuse seaca; este un remediu la fel de eficient.

Sirop cu ridiche neagra pentru raceala si gripa

Fiind bogata in vitamine si minerale, consumul de ridiche neagra poate fi benefic pentru a preveni afectiunile virale.


Siropul de ridiche neagra cu miere este unul dintre cele mai populare leacuri batranesti pentru raceala si gripa.


Siropul de ridiche neagra cu miere are actiune antivirala. Administrat inca de la debutul simptomelor, grabeste vindecarea racelii sau gripei.


Contribuie la intarirea sistemului imunitar si confera rezistenta organismului, fiind benefic pentru a combate virusii care provoaca infectiile virale.

Sirop de ridiche neagra pentru dureri in gat

Durerile in gat sunt determinate de o inflamatie la nivelul gatului. Cel mai frecvent apare din cauza unei infectii virale provocate de virusuri sau bacterii.


Atunci cand experimentezi dureri in gat, simptomele sunt neplacute. Durerea in gat se manifesta prin disconfort la inghitire, usturime si iritatii.


Siropul de ridiche neagra cu miere are proprietati antiinflamatorii.


Astfel, poate fi un ajutor de nadejde pentru a calma durerile in gat si a reduce inflamatiile. Vezi si alte leacuri batranesti pentru durerea in gat.

Preparare sirop de ridiche neagra cu miere

Preparare sirop de ridiche neagra cu miere

Atunci cand cumperi ridiche neagra, alege pe aceea care este tare si ferma la atingere.

Culoarea cojii trebuie sa fie uniforma si neteda. Ridichea trebuie sa aiba un aspect proaspat si un miros specific.

Siropul de ridiche neagra cu miere se prepara foarte usor.

Ai nevoie de o ridiche neagra mai mare si, evident, de miere. Nu trebuie curatata de coaja, dar spal-o bine, apoi sterge-o cu un servetel absorbant sau un prosop.

Cu un cutit taie ridichea in partea de sus, facand un capac pe care il pastrezi.

Scobeste-o in interior, scoate miezul, dar ai grija sa lasi margini groase de aproximativ 2 cm, atat pe lateral, cat si in partea inferioara.

Aseaza ridichea neagra pe o farfurie cu scobitura in sus.

In cazul in care ridichea nu sta drept, niveleaz-o putin in partea inferioara astfel incat sa ii dai stabilitate sau poti sa o pui intr-o ceasca sau castron (in functie de dimensiunea ei).

Adauga miere in scobitura creata atat cat sa treaca putin de jumatate. Nu umple ridichea negra cu miere pentru ca s-ar putea sa dea pe dinafara siropul.

Dupa ce ai adaugat mierea, aseaza capacul pe care l-ai decupat mai devreme. Lasa ridichea negra cu miere sa stea peste noapte la temperatura camerei.

In dimineata urmatoare vei observa ca scobitura s-a umplut de lichid.

Transfera siropul de ridiche neagra cu miere obtinut intr-un pahar si administreza-l pe parcursul zilei, indicat inainte de masa, astfel:

  • copiii cu varste intre 1 si 5 ani maxim 3 lingurite pe zi
  • copii cu varste intre 6 si 12 ani maxim 5 lingurite pe zi
  • adultii si copiii de peste 12 ani maxim 4 linguri pe zi

Daca nu ai miere sau esti alergic la produsele apicole, poti sa obtii sirop de ridiche neagra si cu zahar.

Procedeaza la fel ca mai sus, doar ca in loc de miere adaugi zahar. Siropul de ridiche neagra cu zahar poate fi administrat si bebelusilor de pana la un an. 

Ridichea folosita nu se arunca, ci poate fi refolosita pentru a obtine alt sirop, de maxim 3 ori.

Contraindicatii

Daca nu se administreaza in exces, siropul de ridiche neagra cu miere nu prezinta efecte adverse.

Cu toate acestea, deoarece contine miere, nu se administreaza bebelusilor mai mici de 1 an sau persoanelor care au diabet.

De asemenea, este contraindicat celor care au pietre la rinichi, sufera de alte tulburari renale, biliare sau hepatice.

Persoanele care au afectiuni digestive sau gastro-intestinale, ar trebui sa consume sirop de ridiche neagra cu precautie si doar dupa ce au cerut parerea medicului.

Desi nu este contraindicat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, este bine sa intrebi medicul inainte de a incerca siropul de ridiche neagra cu miere.

Acest sirop natural te-ar putea ajuta in caz de raceala, tuse sau dureri in gat. Insa, sub nicio forma nu inlocuieste tratamentul medicamentos prescris de medic.

Poti sa apelezi la el ca la un remediu naturist pentru a ameliora simptomele usoare, dar daca acestea persista trebuie sa consulti medicul.