Ceai de Scortisoara

Ceai de scortisoara

Scortisoara este unul dintre cele mai indragite mirodenii. Un mod mai inedit de a consuma acest aromat condiment este sub forma de ceai de scortisoara.

Ceaiul de scortisoara este o bautura destul de interesanta si reconfortanta. Are o aroma dulce, este placut la gust si foarte savuros.

Se prepara foarte usor si poate fi baut, atat cald, cat si rece.

Dincolo de placerea de a savura aceasta bautura, ceaiul de scortisoara este bogat in antioxidanti.

Consumul moderat de ceai de scortisoara sustine buna functionare a organismului si iti ofera potentiale beneficii pentru sanatate.

Descopera mai jos in articol ce proprietati are scortisoara, cum prepari ceai de scortisoara, beneficii si contraindicatii.

Ce proprietati are scortisoara?

Ce proprietati are scortisoara?

Scortisoara este un condiment obtinut din scoarta unui arbore exotic, mereu verde, care face parte din familia Lauraceae.

Coaja interioara a arborelui de scortisoara se ruleaza, apoi se usuca si asa sunt obtinute renumitele batoane de scortisoara.

In comert, scortisoara mai poate fi gasita si sub forma de pulbere, obtinuta prin macinarea batoanelor.

Arborele de scortisoara este originar din Sri Lanka, insa exista o varietate de specii raspandite prin intreaga lume. Asa incat, scortisoara este de mai multe tipuri:

Scortisoara Ceylon

Este considerata scortisoara „adevarata”, provine din coaja arborelui originar din Sri Lanka.

Acest tip de scortisoara se gaseste mai greu in comert si este mai scumpa, deoarece este mai superioara din punct de vedere calitativ.

Batoanele de scortisoara Ceylon prezinta mai multe starturi subtiri, are culoarea maro deschis si au o aroma mai delicata.

Scortisoara Cassia

Provine dintr-o alta specie de arbore fata de scortisoara Ceylon, cultivat in China.

Varianta de scortisoara chinezeasca este tipul cel mai des regasit in comert si este mai inferioara din punct de vedere calitativ.

Batoanele de scortisoara Cassia sunt de culoare maro inchis, sunt mai groase, nu prezinta straturi si au o aroma mult mai puternica.

Pe langa soiul chinezesc, din aceeasi categorie mai fac parte scortisoara Saigon, provenita din Vietnam si scortisoara Korintje, din Indonezia


Atunci cand o consumi cu moderatie, scortisoara iti poate oferi unele beneficii pentru sanatate, in special scortisoara Ceylon.

Scortisoara are proprietati antioxidante, antivirale, antiseptice, antiinflamatoare, antimicrobiene, antitermice, antimicotice si hipolipemiante.

Din acest motiv, inca din cele mai vechi timpuri a fost folosita in medicina traditionala pentru a combate diferite afectiuni.

Cum prepari ceai de scortisoara?

Cum prepari ceai de scortisoara?

Pentru a pregati ceai de scortisoara ai nevoie de o cana cu apa si un baton de scortisoara.

Pune apa si batonul de scortisoara intr-o oala. Cand apa incepe sa fiarba, da focul la minim si lasa ceaiul de scortisoara sa fiarba usor pentru aproximativ 15 minute. 

Dupa acest timp, opreste focul, apoi scoate batonul de scortisoara din ceai. Toarna ceaiul de scortisoara intr-o cana, apoi serveste-l.

In mod normal, acest ceaiul scortisoara este foarte aromat si poate fi baut neindulcit.

Daca vrei, il poti indulci cu o lingurita de miere (recomandat ar fi miere de Manuka) sau poti sa adaugi putin suc de lamaie.

Ceaiul de scortisoara poate fi baut oricand pe parcursul zilei, chiar si seara, pentru ca nu contine cofeina.

De altfel, poti sa faci o cantitate mai mare si sa il pastrezi la frigider intr-un recipient inchis ermetic.

In cazul in care preferi varianta mai usoara, poti sa prepari ceai de scortisoara din pulbere de scortisoara.

Pur si simplu adauga o lingurita de pulbere de scortisoara intr-o cana cu apa fierbinte. Amesteca bine si serveste ceaiul de scortisoara.

Scortisoara se potriveste foarte bine si cu alte tipuri de ceaiuri. Poti sa adaugi un baton de scortisoara atunci cand prepari ceai de ghimbir.

O alta combinatie populara in Coreea este ceaiul de scortisoara cu ceai negru.

Ceai de scortisoara beneficii

Scortisoara contine numerosi antioxidanti care confera protectie organismului impotriva stresului oxidativ provocat de radicalii liberi.


Consumul de ceai de  scortisoara ar putea preveni imbatranirea prematura si inflamatiile, avand numeroase potentiale beneficii pentru sanatate. 

Previne bolile cardiovasculare

Datorita proprietatilor sale antioxidante si antiinflamatoare, scortisoara poate preveni riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.


Acest ceai ar putea contribui la eliminarea radicalilor liberi, responsabili pentru aparitia anumitor boli cronice, printre care si bolile de inima.


Consumul de ceai de scortisoara ar putea contribui si la scaderea colesterolului rau (LDL) si poate creste colesterolul bun (HDL). Poate reduce hipertensiunea arteriala si nivelul trigliceridelor.


De asemenea, ceaiul de scortisoara ar putea contribui la curatarea vaselor de sange, facilitand circulatia sanguina si prevenind aparitia cheagurilor de sange.


Reduce inflamatiile, scade riscul de ateroscleroza, infarct sau alte boli cardiovasculare. 

Protejeaza functiile cerebrale

Se pare ca scortisoara sustine buna functionare a creierului, protejand neuronii si imbunatatind capacitatile mentale.


Consumul de ceai de scortisoara ar putea preveni degradarea conexiunilor neuronale si reduce riscul aparitiei bolilor neurodegenerative, precum dementa, boala Alzheimer sau Parkinson.


Consumul de scortisoara poate creste secretia de dopamina, un neurotransmitator de la nivelul sistemului nervos.


Dopamina este cunoscuta ca hormonul fericirii, insa indeplineste multe alte functii vitale.


Cresterea nivelului de dopamina contribuie la imbunatatirea starii de spirit si a functiilor cognitive. 

Amelioreaza durerile menstruale

Scortisoara ar putea fi utila femeilor pentru ameliorarea durerilor menstruale.


Astfel, consumul acestui ceai poate reduce dismenoreea, menstruatia abundenta, dar si alte simptome resimtite de femei in timpul ciclului menstrual.


Femeile pot apela la consumul de ceai de scortisoara si inainte de perioada menstruatiei pentru a preveni si reduce disconfortul sau simptomele manifestate de sindromul premenstrual (SPM).

Contribuie la gestionarea glicemiei

Se pare ca scortisoara ar avea capacitatea de a normaliza valorile glicemiei, prevenind aparitia diabetului.


Consumul de ceai de scortisoara intre mese ar putea contribui la scaderea nivelului de glucoza din sange si rezistenta la insulina.


Mai mult, consumul de scortisoara poate contribui la gestionarea glicemiei dupa masa. Incetineste descompunerea carbohidratilor si mentine constant nivelul glucozei in sange.


Scortisoara poate interactiona cu medicamentele pentru hiperglicemie.


Asa ca, daca urmezi un astfel de tratament, cere sfatul medicului inainte a o consuma.

Alte beneficii

Exista si alte beneficii pe care consumul de ceai de scortisoara le-ar putea aduce organismului:

  • poate stimula arderea grasimilor, fiind util in curele de slabit
  • ar putea contribui la intarirea sistemului imunitar
  • inhiba dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor, cum ar fi E.coli, Salmonella, Stafilococul auriu sau Candida Albicans, prevenind candidoza
  • stimuleaza digestia si reduce disconfortul tulburarilor gastrointestinale
  • consumul de ceai de scortisoara cu miere ar putea fi unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru aciditate
  • combate respiratia urat mirositoare
  • previne aparitia cariilor dentare, gingivita si alte inflamatii ale cavitatii bucate
  • ar putea preveni imbatranirea pielii
  • poate fi util ca tratament antiacnee

Contraindicatii

Consumul moderat de ceai de scortisoara nu prezinta reactii adverse.

Cu toate acestea, ceaiul de scortisoara trebuie evitat de persoanele care sunt alergice la scortisoara.

In cazul in care esti insarcinata, bea ceai de scortisoara cu precautie si doar dupa ce ai cerut permisiunea medicului.

Printre compusii regasiti in scortisoara se numara si cumarina. O substanta a carui consum in exces poate fi toxic.

Cantitati mari de cumarina pot provoca insuficienta hepatica, hemoragii si tulburari ale sistemului nervos.

Consumul exagerat al acestui ceai poate avea consecinte negative asupra sanatatii.

Riscul acestor efecte adverse creste mai ales daca consumi scortisoara Cassia.

Asta deoarece scortisoara Cassia contine o cantitate semnificativ mai mare de cumarina fata de scortisoara Ceylon.

Scortisoara poate interactiona cu anumite medicamente.

Consumul de ceai de scortisoara este contraindicat celor care urmeaza tratament cu antibiotice, pentru gestionarea glicemiei, diabet, boli cardiace sau afectiuni hepatice.