13 motive sa consumi urzici

13 motive sa consumi urzici

Cel putin de data aceasta, 13 nu este deloc un numar cu ghinion. 🙂 Desi stiu ca nu toti cei care vor citi aceste randuri vor fi in asentimentul meu, totusi recunosc deschis si din tot sufletul ca iubesc urzicile! Sau mai bine spus, mancarea de urzici.

O iubesc tot la fel de mult pe cat o detestam in copilarie. Pe vremea aceea bunica incerca sa ma convinga ce gust bun are. Insa fara succes, din pacate.

Totusi eu sper ca prin acest articol sa conving cat mai multe persoane sa consume urzici. Fie sub forma de mancare, fie sub forma de ceai.

Insa inainte sa trecem la cele 13 motive de ce ar trebui sa consumam urzici, vreau sa-ti spun cateva cuvinte despre acestea.

Despre urzici

Despre urzici

Urzica este o planta perena, erbacee si face parte din familia Urticaceae.

O gasim prin locurile necultivate, fie ca vorbim de munte, deal sau campie. Desigur, o mai gasim si in gradini sau livezi, mai ales daca sunt persoane care o cultiva.

Frunzele contin acid formic, cel care este responsabil cu inflamarea pielii. Acestea fiind de fapt si singurele parti ale plantei (frunzele) care se folosesc in diverse scopuri.

Urzica creste de peste 2000 de ani pe toate continentele, cu preponderenta in Europa, Asia, America de Nord si in nordul Africii.

Se spune ca de-a lungul timpului a ajutat in vindecarea a numeroase boli. Si asta deoarece are o concentratie mare de provitamina A.

Mai gasim si importante cantitati de alte vitamine, precum B2, C, K, acid folic si pantotenic, fier, siliciu, magneziu, de flavonoizi, taninuri, uleiuri volatile, etc.

Beneficiile urzicii pentru sanatate

1. Urzicile scad glicemia

Nivelul crescut al glucozei in sange se datoreaza incapacitatii pancreasului de a secreta suficienta insulina. Cresterea glicemiei peste valorile normale duce la aparitia diabetului.


Ei bine, o cura de aproximativ 3 luni cu suc proaspat de urzici contribuie benefic la scaderea glicemiei. Se administreaza 2 linguri dimineata, pe stomacul gol.

2. Benefice in afectiunile cardiace

S-a constatat faptul ca un consum regulat de urzici este benefic in combaterea hipertensiunii arteriale si tahicardiilor (citeste si articolul ceaiul de urzica scade tensiunea).


In acest caz se consuma cate 3 cani de infuzie de urzici pe zi. Se fac cure de cate o luna, cu pauze de 7-10 zile.

3. Urzica este un bun hemostatic

Opreste sangerarile nazale si gingivale. In aceste cazuri se recomanda in special tinctura. Se consuma cate o lingura (diluata cu putina apa), de trei ori pe zi.

4. Un excelent depurativ

Ajuta la eliminarea acidului uric. Este recomandata in afectiuni precum guta sau litiaza renala.

5. Combate viermii intestinali

Se consuma cate 2 cani de decoct pe zi, timp de 10-12 zile. Se recomanda repetarea acestui tratament naturist dupa un interval de aproximativ 2 luni.


Mai exista si o alta reteta foarte eficienta. Viermii intestinal vor muri si ii vei elimina in maxim 3 zile.


Taie marunt cateva frunze de urzici. Apoi fierbe-le in 200ml otet de mere in care ai adugat 2g de sare. Dupa ce otetul a fiert, lasa totul sa se raceasca. Apoi strecoara acest amestec.


Iar acum vine partea interesanta: trebuie sa-l consumi! Atentie, se consuma amestecul, nu otetul de mere.

6. Urzicile favorizeaza expectoratia

Bea ceai de urzica daca vrei sa combati tusea, bronsitele sau astmul.


De asemenea, stopeaza inmultirea bacteriilor, fiind indicat consumul de ceai in starile gripale.

7. Urzicile reprezinta un excelent detoxifiant

Este utila pentru persoanele care vor sa scape (in mod natural) de kilogramele in plus. Cam 2 cure de detoxifiere pe an se recomanda.


Indiferent ca ai sau nu kilograme in plus.


Consuma cate o cana de ceai de urzici de 2 ori pe zi timp de 14 zile. In acest fel iti vei curata organismul de toxine si vei scapa de substantele nocive si grasimile nesanatoase.


Dupa aceasta cura o sa simti cum digestia o sa functioneze mult mai bine.


Pentru rezultate si mai bune, iti recomand sa bei ceaiul de urzici neindulcit.

8. Intaresc sistemul de aparare al organismului

Este indicat sa concumam mancare de urzici inaintea sezonului rece. In acest fel o sa-i dam organismului un boost de putere pentru sezonul gripal.

9. Reprezinta un excelent antianemic

Anemia este una din afectiunile pe care urzica le previne si combate. Cantitatea de fier din urzici joaca un rol important in acest context.


Poti consuma fie tinctura de urzici, fie ceai.

10. Pentru viitoare sau proaspat mamici

Urzicile stimuleaza lactatia si ajuta la refacerea energiei dupa nastere! Este indicat consumul de mancare pe baza de urzici dupa nastere.


Insa nu exagera! Poti eventual sa intrebi doctorul inainte.

11. Urzicile sunt eficiente si in sindromul premenstrual

Ajuta la reducerea retentiei de apa din corp. Dar in acelasi timp sunt si extrem de eficiente in tratamentul sindromului premenstrual.

12. Urzica este benefica pentru un par sanatos

Acest fapt este testat de mine inca din adolescenta. Alaturi de alte remedii precum infuzia de frunze de nuc, lamaia, etc.


Urzica este un excelent tonic capilar si ajuta la combaterea matretii.


Poti sa te clatesti cu infuzie / decoct de urzica dupa ce te-ai spalat pe par. Eventual poti sa faci si frectii cu o lingura de tinctura diluata in aproximativ 100ml apa de 2-3 ori pe saptamana. Atentie, tot dupa ce ai spalat in prealabil parul.

13. Benefice pentru ten

Daca vei spala in mod regulat tenul cu infuzie de urzici, acesta va avea un aspect mai tanar si mai sanatos.

Cum se consuma urzicile?

Cum se consuma urzicile?

Urzicile se consuma sub forma de infuzie (ceai), decoct si tinctura.

Evident, nu puteam trece cu vederea peste mancarea de urzici.

Cel mai comod si usor mod sa introduci urzicile in dieta sunt ceaiurile si tinctura.

Acestea se gasesc la majoritatea magazinelor naturiste, dar si in farmacii. Nu trebuie sa-ti faci griji la bani, pentru ca sunt foarte ieftine.

Varianta cea mai sanatoasa este sa le culegi chiar tu! Mai ales daca stii ca nu au fost stropite sau nu au crescut in medii toxice / nocive.

Daca nu vrei sa le culegi, o varianta foarte usoara este sa le comanzi online. Iti las mai jos doua link-uri de unde poti cumpara ceai si tinctura de urzici.

Reteta de mancare de urzici

Reteta de mancare de urzici

Nu pot sa inchei acest articol fara sa va dau o reteta usoara de mancare de urzici cu usturoi. Seamana foarte bine la gust cu cea a bunicii mele.

Asta mai ales pentru cei care nu pot sa consume urzicile sub forma de infuzie, decoct sau tinctura.

Ai nevoie doar de:

  • cateva gramezi de urzici de la piata (cam un kg)
  • o ceapa
  • 4-5 fire de usturoi
  • o lingura mai mare de faina
  • 3 linguri de ulei
  • sare si piper dupa gust

Curata si spala bine urzicile. Le oparesti cateva minute, apoi le scurgi si le toci grosier. Nu arunca insa apa de la urzici.

Cureti apoi ceapa, o tai marunt si o calesti cam 5 minute amestecand din cand in cand.

Adaugi si usturoiul zdrobit si taiat (lasi un fir de usturoi pentru la sfarsit) si mai lasi la calit cateva minute (2-3 minute).

Cand s-au inmuiat putin, adaugi urzicile.

Cam 2-3 cesti din zeama in care au fiert acestea, le amesteci cu faina. Aceasta se pune in ploaie, cate putin, si se amesteca cu un tel ca sa nu se formeze cocoloase. Apoi se adauga peste urzici.

Se fierbe totul cam 10 minute amestecand, pentru a nu se lipi. La sfarsit, dupa ce ai inchis focul si s-a racit mancarea, mai adaugi un fir de usturoi ras fin, sare si piper dupa gust.

Iar daca nu esti fan usturoi (sau nu il poti consuma din motive de sanatate), atunci scoti usturoiul din reteta.

La sfarsit, in loc de usturoi ras, poti sa adaugi hrean, dupa gust. Pofta buna!

Contraindicatii in consumul de urzici

Daca vrei sa culegi tu urzicile, ai grija cum o faci. Iti recomand sa porti manusi. In caz contrar sunt sanse ca urzicile sa-ti faca mai mult rau decat bine.

Obligatoriu, trebuie sa culegi doar urzicile tinere. Nicidecum cele mature. Toxinele sunt rezistente la fierbere si pot produce iritatii ale mucoasei cailor respiratorii.

Consumul de urzici se interzice persoanelor cu:

  • hipertensiune arteriala
  • polipi
  • adenom testicular
  • hemoragie uterina

Ca orice alt aliment, a se consuma cu masura! Consumul in exces poate dauna sanatatii!