L-Carnitina Pareri

L carnitina pareri

L-carnitina este un supliment nutritiv administrat adesea de cei care vor sa slabeasca. Tocmai din acest motiv m-am gandit sa scriu despre l-carnitina pareri si opinii.

Este foarte popular in randul sportivilor si al celor care practica fitness pentru ca defineste musculatura. Poate fi carnitina solutia eficienta pentru a pierde in greutate?

Multe persoane sunt interesate de eficienta acestui supliment pentru scaderea in greutate. Antrenorii personali il recomanda celor care vor sa slabeasca, dar si celor care vor sa isi mentina greutatea ideala.

Cumpara L-Carnitina online!

Se spune ca acest supliment ajuta la topirea kilogramelor in plus si la remodelarea corporala. Din acest motiv mai este denumit metaforic de unele persoane ca arzator de grasimi.

Urmeaza sa afli mai jos despre l-carnitina pareri ale celor care l-au folosit deja si care au fost rezultatele obtinute de acestia.

In ce conditii este l-carnitina eficient pentru a slabi? Ce este carnitina, cum actioneaza asupra pierderii in greutate? Cum sa il administrezi si daca are contraindicatii?

Ce este carnitina?

Ce este carnitina?

Carnitina este un compus organic care deriva din doi aminoacizi esentiali pentru organism, lizina si metionina.

Este prezent in aproape toate organele corpului (in special in muschi) si participa in procesul metabolismului celular.

Carnitina este o denumire generica folosita pentru doi compusi organici izomeri :

  • l-carnitina - un compus organic activ care in anumite conditii poate fi sintetizat de organism prin prezenta celor doi aminoacizi amintiti mai sus
  • d-carnitina - un compus organic inactiv, fiind considerat toxic din cauza efectului sau de a inhiba l-carnitina, provocand deficitul acestuia in organism

Dintre cele doua forme de carnitina, doar l-carnitina se gaseste in alimente.

In general, alimentele de origine animala sunt surse bogate in carnitina, insa se regaseste si in anumite legume. Carnea rosie de vita este o sursa excelenta de l- carnitina.

Se mai gaseste in carnea de pui, porc, peste, dar si in lapte si branzeturi, de exemplu in branza cheddar. Paine integrala, orezul, cerealele integrale si inghetata contin l-carnitina.

Spuneam ca, desi in cantitati mai mici, l-carnitina se regaseste si in unele legume si fructe, cum ar fi sparanghel, banane, usturoi, avocado, mustar boabe, broccoli.

Pentru a beneficia de aportul de substante nutritive al alimentelor, acorda o atentie deosebita modului in care acestea sunt gatite.

Procesele de preparare termica foarte ridicate degradeaza structura proteinelor, provocand pierderi foarte mari ale aminoacizilor, fiind afectate in special lizina si metionina.

Cum actioneaza carnitina?

Cum actioneaza carnitina?

Toate organele vitale din corpul uman au nevoie de energie pentru buna lor functionare.

Prin urmare, orice activitate constienta (scris, citit, gatit, mers, alergat, etc.), dar si inconstienta (respiratia, circulatia sanguina, contractia musculara, etc.) se face printr-un consum de energie.

Pentru a face fata tuturor proceselor, oraganismul are nevoie stringenta de acest combustibil.

Principala sursa de energie pentru organism este adusa din hrana prin aportul de macronutrienti care sunt metabolizati si transformati in combustibilul necesar.

Atunci cand este privat de aportul suficient de glucide, lipide sau proteine, organismul arde propriile tesuturi pentru a face rost de energie.

L-carnitina este esentiala pentru producerea de energie necesara organismului. Ea participa la transportul acizilor grasi cu lant lung la nivelul mitocondriilor.

Mitocondriile sunt denumite si uzinele energetice ale organismului, deoarece prin procesul de respiratie celulara metabolizeaza nutrientii.

Astfel, ii transforma in molecula ATP (adenozin trifosfat), principala sursa de energie necesara tuturor celulelor.

Prin urmare, l-carnitina stimuleaza arderea acizilor grasi la nivelul mitocondriilor si utilizarea acestora ca si combustibil necesar organismului pentru buna functionare.

Mai mult, ea este implicata si in procesul de eliminare a toxinelor generate in acest proces, prevenind acumularea acestora in organism.

Beneficiile suplimentelor de l-carnitina

Desi corpul sintetizeaza suficienta carnitina care sa satisfaca nevoile organismului, unii oameni prefera administrarea unor suplimente de l-carnitina pentru a accelera arderea grasimilor.

Acestea se gasesc in comert sub mai multe forme: l-carnitina praf, l-carnitina capsule sau l-carnitina lichida.

Administrarea unei doze optime de l-carnitina are unele beneficii pentru sanatate:

  • confera energie si inlatura starile de oboseala
  • imbunatateste memoria si sporeste buna functionare a creierului
  • inlatura starile emotionale, depresive si anxietatea
  • ajuta la arderea grasimilor, stimuland pierderea in greutate
  • participa la buna functionare a rinichilor si a sistemului cardiovascular
  • reduce pofta de mancare
  • sporeste rezistenta si forta la exercitiile fizice intense
  • stimuleaza transpiratia
  • actioneaza ca un antioxidant, inlaturand stresul oxidativ al celulelor
  • stimuleaza functiile de reproduce ale barbatilor
  • amelioreaza febra musculara si alte inflamatii ale muschilor rezultate in urma unui antrenament intens

L-carnitina pareri

Pareri despre carnitina

Probabil ca multi isi imagineaza ca daca apeleaza la suplimente cu carnitina vor da jos kilogramele in plus fara sa faca nimic.

Ei bine, lucrurile nu sunt atat de simple!

Este adevarat ca l-carnitina este un stimulent al scaderii in greutate si ajuta la eliminarea grasimilor, nu exista dubii in acest sens.

Totusi, pentru a declansa procesul de slabire este nevoie de efort si din partea ta.

L-carnitina nu va da rezultatele scontate daca tu stai pe canapea si continui sa consumi alimente bogate in carbohidrati, zahar si grasimi.

Indiferent de doza de carnitina pe care ti-o administrezi, organismul are nevoie ca tu sa ii creezi conditiile necesare pentru a slabi.

Atat timp cat vii cu un aport de calorii mai mare decat energia pe care o consumi, nu ii vei da ocazia organismului sa arda din depozitele de grasimi stocate.

El se va alimenta cu energia necesara din nutrientii cu care il alimentezi.

Daca vrei sa stii despre l-carnitina pareri ale celor care au apelat la el, afla ca doar asociata cu o activitate fizica intensa si cu o dieta low-carb au reusit sa slabeasca.

Altfel, efectul acestui supliment este nul in ceea ce priveste scaderea in greutate. Eventual, te poti bucura de celelalte beneficii pe care le are asupra sanatatii.

Atunci, poate te intrebi la ce ajuta acest supliment daca presupune un asa efort din partea ta? Pai, in primul rand ca iti da energie, o stare de bine si iti creste rezistenta fizica.

Administrat inainte de antrenament, vei fi capabil sa faci mai mult efort, ceea ce va stimula arderea caloriilor si a grasimilor.

Mai mult, stimuleaza transpiratia excesiva in timpul exercitiilor fizice si iti taie pofta de mancare.

Daca il iei dupa antrenament, te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa efortul depus si amelioreaza crampele musculare.

Despre l-carnitina pareri numai de bine! Foarte multe persoane care au luat carnitina se declara multumite de rezultatele obtinute.

Majoritatea spun ca asociat cu o dieta si antrenament, rezultatele incep sa fie vizibile in mai putin de o saptamana.

Dupa o cura de 2 luni cu carnitina, nu numai ca i-a ajutat sa arda grasimile acumulate in exces si au pierdut mult in greutate, dar i-a ajutat sa isi defineasca musculatura.

Evident ca fiecare organism este diferit, insa cu ambitie, efort si rabdare, l-carnitina poate fi eficienta pentru oricine!

Cum se administreaza carnitina?

Cum se administreaza carnitina?

Printr-o alimentatie constituita din produse de origine animala bogate in carnitina, un adult poate sa satisfaca un aport de aproximativ 60-200 mg de carnitina/zi.

De cealalta parte, alimentatia unui adult vegetarian poate satisface un aport de aproximativ 5-10 mg de carnitina/zi.

Suplimentele de l-carnitina se gasesc in doze mult mai mari decat aportul din hrana, intre 1.000 si 3.000 de mg/zi.

Totusi, dupa parerea celor care au apelat deja la acest supliment, spun ca 2000 de mg/zi de carnitina este suficient.

Tot ei sustin ca cel mai eficient mod de administrare a suplimentelor de l-carnitina este jumatate din doza zilnica inainte si cealalta jumatate dupa activitatea fizica.

Dincolo de aceste pareri, te sfatuiesc sa citesti si sa respecti intotdeauna doza si modul de administrare specificate pe prospectul produsului.

Suplimentele cu l-carnitina sunt disponibile fara prescriptie medicala. Totusi, te indemn sa consulti medicul inainte de a apela la acest supliment!  

Contraindicatii

Carnitina nu prezinta reactii adverse. Mai mult, este stocata la nivelul rinichilor, iar excesul care nu este necesar este eliminat din organism prin urina.

Totusi, in anumite cazuri, depasirea dozelor recomandate zilnic pot provoca anumite efecte adverse: greata, varsaturi, diaree, stari de agitatie, dureri abdominale sau miros neplacut al corpului.

De asemenea, suplimentele cu l-carnitina sunt contraindicate femeilor insarcinate, celor care alapteaza, copiilor, persoanelor care sufera de hipotiroida, ciroza hepatica si persoanelor alergice.

Poate interactiona cu anumite medicamente, prin urmare nu administra suplimentul fara recomandarea medicului!