Sparanghel
Sparanghelul este foarte putin cunoscut la noi in tara, desi este o leguma destul de populara in multe tari vestice si cu multe beneficii pentru sanatatea noastra.
Inca din cele mai vechi timpuri, sparanghelul s-a bucurat de aprecierea celor mai importanti si cunoscuti bucatari, scriitori, imparati si regi ai vremurilor respective.
Vorbim de personalitati din intreaga lume, remarcate incepand cu secolul IV. De atunci dateaza prima carte de bucate, De re coquinaria, in care a fost descoperita o reteta care continea sparanghel.
Apoi, imparatul roman Augustus „a inventat” expresia velocius quam asparagi conquantur, tradusa prin mai repede decat fierberea sparanghelului, cu aluzie la actiunile de scurta durata.
Sparanghelul mai este denumit si „hrana regilor”. Aceasta denumire se datoreaza regelui Frantei, Ludovic al XIV-lea sau „Regele Soare”.
Acesta a construit solarii speciale in care sa se cultive doar sparanghel, pentru a beneficia in permanenta de aceasta leguma.
Stiind deja cat de cautat si apreciat a fost sparanghelul de-a lungul timpului de catre alte civilizatii, in cele ce urmeaza iti voi dezvalui motivele care au stat la baza consumului sau.
Ce este sparanghelul?
Sparanghelul face parte din specia de plante numita Asparagus officinalis. Aceasta specie face parte din familia Liliaceae.
Din aceasta mare familie mai fac parte peste 300 de plante, printre care ceapa, prazul, crinul sau plantele ornamentale yucca si agava.
Sparanghelul este o planta perena, care creste in inaltime, fiind practic o tulpina carnoasa. Are frunze mici, slab dezvoltate, care pot fi asemanate cu solzii unui peste.
Originile sparanghelului nu sunt stabilite cu certitudine. Totusi, s-a constatat ca a fost cultivat pentru prima data in jurul anului 3000 i.Hr, in zona Marii Mediterane.
In prezent este cultivat pe scara larga in aproape toata lumea.
In ceea ce priveste conditiile de crestere si dezvoltare ale sparanghelului, acesta prefera solul nisipos si bine drenat. Nu este o planta care sa necesite apa prea multa. Dimpotriva, trebuie udat cu moderatie.
Sparanghelul este rezistent la temperaturi variate si oscilante. In iernile geroase planta continua sa se dezvolte, in ciuda temperaturilor scazute.
Perioada de recoltare a sparanghelului incepe in luna aprilie si se prelungeste pana la sfarsitul lunii iunie.
Sparanghel verde si sparanghel alb
Sunt multe lucruri pe care sigur nu le stiai despre sparanghel. Dar sigur stii ca exista doua feluri de sparanghel: verde si alb.
Daca aceasta informatie te pune in dificultate atunci cand vrei sa il consumi, in cele ce urmeaza iti voi spune care sunt diferentele dintre cele doua feluri de sparanghel.
Intre sparanghelul verde si cel alb exista doar doua diferente: culoarea si procesul de cultivare.
Aceste diferente sunt conditionate una de cealalta, deoarece culoarea sparanghelului rezulta in urma procesului de cultivare.
Mai explicit, acest lucru inseamna ca sparanghelul alb capata aceasta culoare datorita faptului ca este privat de lumina.
Planta se acopera, iar din lipsa luminii, clorofila, substanta care da culoarea verde plantelor, nu poate fi produsa.
Pe de alta parte, sparanghelul verde creste si se dezvolta abundand de lumina. In aceste conditii, clorofila produce culoarea verde, „imprastiind-o” in toata tulpina plantei.
Cultivarea si recoltarea sparanghelului
Fiind o leguma fina si ceva mai scumpa, sparanghelul se cultiva in sere, pepiniere si plantatii speciale.
Din acest motiv, poate nu ai avut pana acum ocazia sa afili detalii despre cum se cultiva si cum se recolteaza sparanghelul.
Te invit sa citesti articolul in continuare, pentru a te pune la curent cu toate aceste informatii si, de ce nu, sa incepi chiar si tu sa-l cultivi. 🙂
Primele instructiuni legate de cultivarea sparanghelului au fost descoperite intr-o carte a scriitorului roman Cato.
Cultura de sparanghel poate sa fie mentinuta timp de 20 de ani. Primind ingrijirile necesare, aceasta va fi productiva, insa va oferi prima recolta abia dupa 3 ani. La culturile mai vechi de 3 ani, perioada de recoltare poate sa se faca o data la 2 luni.
In ceea ce priveste cultivarea sparanghelului, exista doua metode in care acesta poate fi cultivat: prin seminte sau prin radacini (coroane).
Perioada optima pentru semanat este primavara, in lunile martie-aprilie, cu conditia ca temperatura solului sa fie mai mare de 10 grade Celsius.
Recoltarea sparanghelului se face in perioada mai – iunie, iar tehnica de recoltare difera in functie de felul sparanghelului:
- sparanghelul alb se recolteaza atunci cand varful lastarilor ajunge la suprafata bilonului care a imprejmuit planta. Lastarii se taie de la baza cu un cutit special
- sparanghelul verde se recolteaza mult mai usor, deoarece acest procedeu poate fi mecanizat. Recoltarea se face atunci cand lastarii verzi ajung la inaltimi de aproximativ 20 - 25 cm
Singurul aspect de care trebuie sa se tina cont in timpul acestei recoltari este ca radacina si mugurii din partea superioara a acesteia sa nu fie perturbati.
Acest lucru poate fi daunator pentru mugurii mici, care sunt in crestere.
Dupa recoltare, sparanghelul este sortat, spalat si aranjat in legaturi, care de obicei au intre 500 – 1000 g. Sparanghelul alb se acopera si dupa ce este recoltat, pentru a nu se inverzii.
Sparanghel - substante active si proprietati
Sparanghelul contine numeroase substante "miraculoase" care il fac sa fie un aliment atat de deosebit.
Aceasta leguma a devenit apreciata datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antiimbatranire, antioxidante si chiar afrodisiace.
Sparanghelul contine, in cantitati foarte mari, vitaminele A, B6, C, E si K, dar si acid folic.
De asemenea, dar in cantitati ceva mai mici, in aceasta leguma mai gasim si minerale esentiale, precum calciu, cupru, fier, potasiu, seleniu, magneziu, mangan, fosfor, zinc.
Pe langa toate substantele mentionate, sparanghelul mai contine fibre, proteine, beta-caroten, glutation, folati, asparagina, inulina si antioxidanti.
Despre sparanghel trebuie mentionat faptul ca nu contine grasimi. Chiar si asa, are in componenta sa o serie de acizi grasi de tipul Omega 3.
De asemenea, in sparanghel se gasesc cantitati foarte mici de sodiu si zahar.
Ca sa iti faci o idee mai clara a ceea ce voiam sa spun prin „cantitati foarte mici”, iti dau urmatoarea explicatie: 4 bucati de sparanghel contin doar 15 calorii, aproximativ 8 mg de sodiu si nu contin deloc grasimi sau colesterol.
Sparanghel beneficii
Beneficiile sparanghelului asupra sanatatii sunt nenumarate. Acestea se datoreaza tuturor substantelor pe care le contine.
Daca in Antichitate sparanghelul era consumat pentru efectele sale afrodisiace, cu timpul au fost descoperite si alte efecte benefice.
Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale sparanghelului este asociat cu dietele alimentare. Datorita faptului ca nu contine grasimi, sparanghelul este inclus frecvent in dietele de slabit.
Fibrele din sparanghel au proprietatea de a arde grasimile, fortand organismul sa arda mai multe calorii pentru a procesa bucatile de sparanghel.
Sparanghelul are efecte benefice si asupra inimii. Continutul foarte mare de acid folic ajuta la reglarea homocisteinei aminoacizilor. Nivelul ridicat al acesteia este un factor determinant al aparitiei bolilor de inima.
De asemenea, fibrele solubile din sparanghel reduc riscul de infarct miocardic.
Consumul de sparanghel poate preveni aparitia pietrelor la rinichi, datorita faptului ca functioneaza ca un diuretic si elimina toxinele.
Continutul mare de fibre si proteine ajuta la functionarea optima a sistemului digestiv.
Sparanghelul are proprietati antiinflamatorii, astfel poate sa scada riscul de diabet zaharat de tip 2, sa reduca inflamatiile si sa amelioreze durerile.
Glutationul din sparanghel are proprietati antioxidante si antiinflamatorii care sunt de un real folos in lupta impotriva cancerului, deoarece contribuie la distrugerea celulelor cancerigene.
De asemenea, aceeasi substanta protejeaza celulele de toxine si radicali liberi, mentinand aspectul tanar al pielii.
Sparanghelul este indicat a fi inclus in alimentatia femeilor insarcinate. Acidul folic pe care acesta il contine ajuta la dezvoltarea normala a bebelusului pe intreaga perioada a sarcinii.
In urma unor studii realizate de o echipa de nutritionisti americani, s-a constatat ca sparanghelul este leguma numarul 1 care contribuie la procesul de detoxifiere a organismului.
Cum se gateste sparanghelul?
Inainte de a gati sparanghelul, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont. Este foarte important ca acesta sa fie bine spalat si scurs, iar doar mai apoi curatat.
De asemenea, zonele care incep sa se intareasca, trebuie sa fie indepartate. Acest lucru se poate face foarte usor, indoind tulpina.
Ea se va rupe acolo unde culoarea nu mai este la fel de intensa. Urmatoarea etapa presupune taierea capetelor lemnoase.
Indiferent de preparatul in care vrei sa incluzi sparanghel, pentru a avea un aspect estetic spectaculos, iti recomand sa tai tulpinile de marimi egale.
Sparanghelul poate fi gatit in mai multe feluri.
Fierbere
Sparanghelul se gateste cel mai frecvent prin fierbere.
Majoritatea consumatorilor prefera aceasta modalitate pentru ca se gateste usor si rapid. In plus, reprezinta o garnitura perfecta pentru orice zi din dieta de slabit Rina.
Mai intai trebuie sa umpli cu apa o oala incapatoare, sa adaugi putina sare si sa o pui la fiert.
Cand incepe sa clocoteasca se adauga tulpinile de sparanghel si se lasa la fiert pentru 5 minute.
Coacere in cuptor
Pentru a-l prepara la cuptor, trebuie sa preincalzesti mai intai cuptorul, apoi sa asezi sparanghelul intr-o tava de copt.
Trebuie sa ai grija cand il asezi in tava sa nu se atinga tulpinile unele de altele. Acest lucru le poate inmuia, in loc sa devina crocante.
Stropeste cu putin ulei de masline si lasa tava la cuptor timp de aproximativ 15 minute.
Prajire
Pentru a praji sparanghelul trebuie mai intai sa incingi o tigaie cu putin ulei de masline sau unt.
Dupa ce tai tulpinile la dimensiunile dorite, le adaugi in tigaie si le lasi sa se prajeasca la foc mediu, pentru cel mult 5 minute.
Este foarte important sa amesteci din cand in cand, pentru ca sparanghelul sa se prajeasca uniform.
Prajire pe gratar
Sparanghelul poate fi gatit inclusiv pe gratar, cu conditia ca mai intai sa fie oparit in apa clocotita, timp de cateva secunde.
Inainte de a fi pus pe gratar, este indicat sa il pui sub jet de apa rece.
Tulpinile nu trebuie sa se atinga nici in timpul acestui procedeu de gatire.
Este suficient sa fie intors o singura data in cele 4 – 5 minute cat se gateste.
La microunde
Gatirea sparanghelului la microunde este un procedeu rapid si usor, la care poti recurge atunci cand esti contracronometru.
Tot ce trebuie sa faci este sa asezi tulpinile de sparanghel intr-un vas de plastic sau intr-unul ceramic. Ai grija ca varfurile sa fie adunate inspre centrul vasului.
Peste sparanghel trebuie sa adaugi un sfert de cana cu apa si sa acoperi vasul. Timpul necesar pentru gatire este intre 5 – 7 minute.
Idei de retete cu sparanghel
Spuneam la inceputul articolului ca sparanghelul nu este inclus prea des (sau deloc) in alimentatia romanilor.
Din acest motiv cred ca iti vor fi utile cele doua retete de mancaruri cu sparanghel pe care ti le voi prezenta mai jos.
Sparanghel cu risotto si stafide
Ingrediente
- tulpini de sparanghel
- orez (aproximativ 300 g)
- supa de legume
- o jumatate de telina apio
- 4 – 5 bucati de fenicul taiate subtiri
- ciuperci Champignion
- 1 ceapa rosie
- 1 ceapa/praz pentru a pregati risotto
- patrunjel, stafide, ulei de masline
- sare si piper (dupa gust)
Mod de preparare
Pentru ca reteta sa fie una de succes, orezul pe care il folosesti trebuie sa fie unul special pentru risotto.
Mai intai trebuie sa pregatesti o supa de legume gustoasa. Apoi caleste ceapa sau prazul, iar cand acestea sunt bine rumenite, sa adaugi orezul.
Peste ele adauga treptat supa de legume fierbinte. Lasa la fiert compozitia cat timp este indicat pe ambalajul orezului si amesteca in continuu.
Urmatorul pas presupune curatarea si taierea celorlalte legume.
Ceapa, telina apio, ciupercile si stafidele se pun la rumenit intr-o tigaie incinsa cu ulei de masline.
Peste ele se presara putina sare si se gatesc 3 – 4 minute, dupa care se adauga orezul. Se mai lasa la foc mediu inca 5 minute, pana cand orezul capata aromele legumelor.
Intr-o alta tigaie se pregateste sparanghelul. Acesta se gateste cel mult 5 minute, condimentat cu sare si piper.
Dupa ce toate ingredientele sunt gata asezate pe farfurie, peste ele se adauga patrunjel proaspat, tocat marunt, iar mai apoi preparatul poate fi servit.
Supa crema de sparanghel
Supa crema este mereu un preparat usor si satios, indiferent din ce este facuta.
Ingrediente
- 2 litri de apa
- 500 g sparanghel
- 100 g unt
- o lingura faina
- 1 – 2 cepe
- o jumatate de pahar cu lapte
- 2 galbenusuri
- patrunjel
- crutoane
- sare
Mod de preparare
Ceapa si sparanghelul se fierb foarte bine in apa cu sare, apoi se scurg si se piseaza.
Piureul rezultat se amesteca cu untul si faina. Peste acest amestec se adauga treptat apa in care a fiert sparanghelul. Toate se mai fierb pentru inca 15 – 20 de minute.
Galbenusurile se amesteca cu laptele cald si se adauga in supa. Se omogenizeaza, se mai lasa sa dea un clocot, apoi supa-crema este gata.
Lipseste doar patrunjelul, care se presara peste ea, dupa ce este pusa in farfurie.
Ca orice supa crema, si cea de sparanghel se recomanda a fi servita alaturi de crutoane (daca doresti, desigur).