Ceaiuri Antiinflamatoare
Datorita compusilor pe care le contin in mod natural, ceaiurile pot fi folosite ca remedii naturiste pentru a reduce inflamatiile. Afla din acest articol care sunt cele mai bune 10 ceaiuri antiinflamatoare!
Simptomele provocate de inflamatii nu sunt deloc placute. Ele se manifesta prin durere, roseata, umflarea zonei afectate sau chiar febra.
Anumite ceaiuri cu proprietati antiinflamatoare pot usura simptomele si chiar trata cauza care a produs inflamatia.
Exista situatii cand o inflamatie poate fi gestionata cu usurinta acasa. Cine nu a baut ceai cand a avut o durere de burta, de gat sau cand a fost racit?
Datorita proprietatilor antiinflamatoare, antioxidante si antibacteriene, ceaiurile au capacitatea de a lupta cu infectia, ameliorand inflamatia.
Totusi, daca simptomele persista, consulta medicul. Ceaiurile antiinflamatoare pot fi un tratament alternativ, insa doar cu recomandarea medicului specialist.
Ce este inflamatia
Inflamatia este un raspuns normal al organismului atunci cand sufera anumite leziuni sau infectii produse de anumiti agenti patogeni, precum bacterii, virusi, radiatii, etc.
Este practic incercarea sistemului imunitar de a se lupta cu acesti factori externi, dorind sa se vindece.
Organismul produce globule albe care invadeaza zona afectata pentru a o trata.
Simptomele imflamatiilor se manifesta frecvent prin umflaturi, caldura si roseata in zona inflamata, dureri, febra, tumori.
Exista doua tipuri de inflamatii
Inflamatiile acute: gripa, raceala, bronsita, durerile in gat, anumite leziuni cutanate, etc.
Sunt cauzate de anumite infectii provocate de agentii patogeni, cazaturi, luxatii, taieturi, intinderi musculare, etc.
Acest tip de inflamatii reprezinta raspunsul sistemului imunitar cu efecte localizate in incercarea lui de a trata cauza care a produs-o.
De regula, se vindeca de la sine si sunt pe termen scurt.
Inflamatiile cronice: diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, Alzheimer, boala Crohn, astmul, artrita, etc.
De regula, sunt determinate de aceeasi factori ca si inflamatiile acute, insa pot fi cazuri cand apar chiar si fara sa fi existat o infectie sau o leziune.
Ele apar atunci cand sistemul imunitar nu depisteaza cauza care a produs inflamatia si nu reuseste sa o trateze.
In incercarea lui de a se vindeca, produce o cantitate mare de globule albe care ataca celulele si organele sanatoase. De regula, inflamatiile cronice sunt de lunga durata.
De ce au ceaiurile proprietati antiinflamatoare?
Proprietatile antiinflamatoare ale ceaiurilor se datoreaza in principal polifenolilor pe care ii contin in mod natural plantele din care sunt preparate.
Polifenolii sunt compusi vegetali care se regasesc in legume, fructe, cereale integrale, nuci si seminte.
Din categoria polifenolilor fac parte flavonoidele, acizii fenolici, resveratrol, curcumina, etc.
Aceste substante au proprietati antioxidante si implicit antiinflamatoare pentru organism.
Se stie faptul ca exista o legatura direct proportionala intre stresul oxidativ si aparitia inflamatiilor.
Astfel ca, orice planta care are rol antioxidant are si un potential rol antiinflamator.
Explicatia este data de faptul ca antioxidantii combat radicalii liberi care produc leziuni celulare si duc la aparitia unor inflamatii si boli cronice.
Reducerea stresului oxidativ duce la intarirea sistemului imunitar, astfel creste rezistenta organismului de a combate inflamatiile.
Top 10 ceaiuri antiinflamatoare
In functie de substantele pe care le contin aceste plante, fiecare ceai are efecte benefice pentru diferite afectiuni.
Mai jos iti prezint un top 10 ceaiuri cu proprietati antiinflamatoare.
Ceai verde
Ceaiul verde este unul dintre cele mai bune ceaiuri antiinflamatoare datorita polifenolilor pe care ii contine.
Astfel, conform unui studiu, principalul costituient din ceaiul verde este galatul de epigalocatechina (EGCg), asociat cu excelente proprietati antioxidante si antitumorale.
Ceaiul verde are rolul de a preveni inflamatiile si de a ameliora simptomele manifestate de unele boli cronice, precum inflamatiile intestinale, boli de inima, Parkinson sau Alzheimer.
Ceai de busuioc sfant (tusli)
Ceaiul de busuioc sfant sau tusli, cum i se mai spune, este originar din India.
Desi este mai putin popular pe la noi, el este folosit in medicina ayurvedica pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii.
Ceaiul de busuioc sfant administrat ca tratament alternativ poate sa reduca stresul emotional.
De asemenea, datorita proprietatilor antiinflamatoare amelioreaza simptomele provocate de guta si artrita.
Are capacitatea de a scadea colesterolul, tensiunea arteriala si nivelul de zahar din sange.
Ceai de turmeric
Turmericul este renumit pentru numeroasele beneficii pentru sanatate si nu degeaba i se spune „condimentul de aur”. Este folosit de mii de ani in medicina ayurvedica din Asia.
Ingredientul sau activ este curcumina, recunoscuta pentru proprietaile sale antiinflamatoare, antibacteriene si antioxidante.
Turmericul pare a fi un condiment bun la toate, reducand si ameliorand durerile provocate de afectiunile inflamatorii.
Ceai de ghimbir
La fel ca turmericul, ghimbirul este renumit inca din cele mai vechi timpuri pentru numeroasele beneficii asupra sanatatii.
Ghimbirul are un continut bogat de vitamine, minerale, antioxidanti si uleiuri volatile.
Ceaiul de ghimbir poate fi un antiinflamator natural, cu efecte puternice de reducere si ameliorare a durerilor.
Ceai de fenicul
Feniculul este o leguma foarte des folosita in bucataria mediteraneana, iar ceaiul de fenicul se prepara din semintele plantei.
Acestea sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, fiind folosite in scopuri terapeutice pentru multe afectiuni: amelioreaza nervozitate, flatulenta, sunt afrodisiace si laxative.
Consumul de ceai de fenicul are proprietati antiseptice si antiinflamatoare reducand si calmand durerile de orice fel.
Ceai de musetel
Ceaiul de musetel este cel mai popular ceai de la noi din tara. Din cele mai vechi timpuri este folosit pentru ameliorarea anumitor afectiuni si pentru beneficiile pe care le are asupra sanatatii.
Musetelul contine camazulena, o substanta care ii confera proprietati antiinflamatoare deosebite.
Din acest motiv, ceaiul de musetel poate fi util in tratarea racelilor si a durerilor in gat, ameliorarea durerilor reumatice, digestive, menstruale, gingivite, colici, stomacale, crampe intestinale, scade tensiunea si nivelul de zahar din sange.
Ceai de scortisoara
Scortisoara nu este doar un condiment care da o aroma placuta mancarurilor, ci si un remediu naturist cu beneficii pentru sanatate.
Are proprietati antioxidante, antibacteriene si antiinflamatoare.
Ceaiul de scortisoara reduce colesterolul, trigliceridele si glicemia.
De asemenea, amelioreaza inflamatiile virale, diabetul, este un bun energizant, mareste capacitatea de concentrare si atentie.
Ceai de papadie
Ceaiul de papadie are proprietati antioxidante si diuretice pentru organism, ajutand la eliminarea toxinelor.
De asemenea, are proprietati antiinflamatoare fiind util in ameliorarea simptomelor provocate de pancreatita, guta, dureri reumatice, afectiuni gastrointestinale si pietre la rinichi.
Ceai de menta
Ceaiul de menta are proprietati antiseptice, antivirale si antiinflamatoare.
Actioneaza ca un sedativ, calmand durerile provocate de inflamatiile intestinale, musculare si de articulatii.
Reduce stresul emotional si anxietatea, cauze a multor boli inflamatorii. Impreuna cu ceaiul de musetel desfunda sinusurile.
Ceai de urzica
Urzica contine quercitina, un flavonoid recunoscut ca un antioxidant si antiinflamator natural.
Ceaiul de urzica are proprietati diuretice si de detoxifierea a organismului, reducand stresul oxidativ.
Ajuta la ameliorarea inflamatiilor si durerilor provocate de acestea. De asemenea, ceaiul de urzica scade tensiunea si combate starile de epuizare fizica.
Sfaturi si recomandari
Pentru a te bucura de beneficiile pe care ceaiurile le au asupra sanatatii, nu trece cu vederea urmatoarele recomandari:
- cere sfatul medicului inainte de a incepe o cura cu un anumit ceai antiinflamator, mai ales daca te confrunti cu anumite afectiuni
- unele ceaiuri pot interactiona cu anumite medicamente
- citeste intotdeauna eticheta produsului pentru a vedea recomandarile
- respecta modul de preparare recomandat de producator
- daca ai posibilitatea culege chiar tu plantele din care iti prepari ceaiurile
- cumpara ceaiuri de la producatori certificati pentru a fi sigur de calitatea produsului
Surse:
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Inflama%C8%9Bie
- https://www.healthline.com/nutrition/anti-inflammatory-tea
- https://simplelooseleaf.com/blog/fitness-tea/best-tea-for-inflammation/