Ceai de Ginseng

Ceai de ginseng

De mii de ani, coreeni si chinezi au apreciat consumul de ceai de ginseng.

Este considerat un ritual sanatos care echilibreaza energia corpului si mintii, putand trata o gama variata de afectiuni.

Numele genului Panax, din care face parte ginsengul, provine de la cuvantul din limba greaca „panakeia” care inseamna „panaceu”.

In mitologia greaca, panaceul era considerat un medicament care vindeca orice tip de boala.

In medicina traditionala, se crede ca radacina de ginseng este un remediu cu un puternic potential terapeutic.

Datorita compozitiei sale bioactive, se pare ca ginsengul detine numeroase proprietati curative.

Dar cum iti poate oferi consumul de ceai de ginseng beneficii pentru sanatate? Cum prepari ceai de ginseng si ce contraindicatii are? Gasesti toate informatiile mai jos!

Tipuri de ceai de ginseng

Tipuri de ceai de ginseng

Exista mai multe tipuri de ginseng din care poti sa prepari ceai, dar cele mai populare sunt ginsengul corean (Panax ginseng) si ginsengul american (Panax quinquefolius).

Ginsengul corean (Panax ginseng) este cel original si considerat cel mai eficient. Mai este numit ginseng asiatic, ginseng oriental sau ginseng chinezesc.

Acesta poate fi de doua tipuri:

  • ginseng alb corean – provine din radacina de ginseng care este pusa la uscat, in stare proaspata, imediat dupa recoltare
  • ginseng rosu corean – este obtinut prin tratarea la aburi a radacinii proaspete de ginseng, la temperaturi ridicate, timp de aproximativ 10 ore. In acest fel, isi schimba culoarea si se prelungeste durata de viata a principiilor sale active. Astfel, radacina de ginseng rosu corean este considerata a fi mai puternica

In comert, vei gasi frecvent si ceai de ginseng siberian (Eleutherococcus senticosus). In ciuda numelui, aceasta planta este diferita ginsengul corean.

Radacina de ginseng siberian face parte din genul Eleutherococcus si are o componenta bioactiva diferita.

Contine in principal eleutherozide, substante care ii confera alte proprietati terapeutice.

Cum prepari ceai de ginseng

Cum prepari ceai de ginseng

Ceaiul de ginseng se prepara din radacina de ginseng uscata si macinata. Acest ceai are un gust puternic, caracteristic, cu note pamantii si amar.

Gasesti ceai de ginseng sub forma de pulbere sau la pliculete, in mai toate magazinele, inclusiv online (link produs).

De regula, ceaiul de ginseng este disponibil in combinatie cu diverse fructe, ghimbir, lamaie si alte ingrediente care ii confera un plus de aroma.

Pe langa faptul ca ii imbunatatesc gustul, unele dintre ele ii potenteaza chiar si beneficiile.

Pentru a prepara ceai de ginseng pune la fiert o cana cu apa. Cand a dat in clocot, stinge focul si adauga o lingurita de pulbere de radacina de ginseng sau un pliculet de ceai de ginseng.

Acopera cu un capac si lasa ceaiul la infuzat pentru aproximativ 10 minute. Dupa acest timp, strecoara si bea ceaiul de ginseng.

Eventual, poti sa-l indulcesti cu o lingurita de miere dupa ce s-a racit un pic. Pentru un gust mai bun poti sa adaugi putin suc de lamaie, ghimbir sau scortisoara.

Atunci cand prepari ceai de ginseng este foarte important sa urmezi instructiunile de pe ambalaj.

De altfel, respecta cantitatea zilnica recomandata de ceai de ginseng. De obicei, se recomanda sa nu consumi mai mult de 3 g de pulbere de ginseng pe zi.

Ceai de ginseng beneficii

Atat ginsengul corean, cat si cel american contin ginsenozide, compusi naturali considerati antioxidanti puternici.

Antioxidantii neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, protejeaza organismul de stresul oxidativ si previn aparitia bolilor.

Pe langa ginsenozide, radacina de ginseng mai contine si alte substante active care ii confera proprietati antiinflamatoare, imunostimulatoare, detoxifiante, energizante si adaptogene.

Prin urmare, iata cum iti poate oferi consumul de ceai de ginseng beneficii pentru sanatate.

1. Ajuta la slabit

Poate ai auzit de ceai antiadipos cu ginseng, deoarece este foarte popular in curele de slabire.

Se pare ca acest ceai are capacitatea de a stimula scaderea in greutate si te poate ajuta sa dai jos kilogramele in plus.

Ceaiul de ginseng stimuleaza metabolismul si accelereaza arderea grasimilor. Astfel, favorizeaza reducerea celulelor adipoase si te ajuta sa slabesti.

De altfel, suprima apetitul, contribuind la reducerea aportului de calorii.

Totusi, nu te astepta ca doar consumand ceai antiadipos cu ginseng sa se produca minuni.

Acest ceai poate favoriza intr-o oarecare masura scaderea in greutate, dar trebuie insotit de un stil de viata sanatos.

Cu alte cuvinte, daca vrei sa slabesti, adopta o dieta echilibrata si fa sport!

Daca vrei sa il incerci, gasesti ceai antiadipos cu ginseng in majoritatea magazinelor sau online (link produs).

2. Sustine sanatatea inimii

Avand proprietati antioxidante si antiinflamatoare, consumul de ceai de ginseng ar putea sa sustina sanatatea inimii.

Se crede ca ar fi un bun ceai pentru scaderea tensiunii arteriale. Hipertensiunea este un factor de risc major pentru aparitia bolilor cardiovasculare.

In plus, se pare ca ceaiul de ginseng ar putea ajuta la reglarea batailor mai rapide ale inimii (palpitatii).

De altfel, poate contribui la buna functionare a muschiului cardiac (miocardului), prevenind cardiomiopatia.

Aceasta este o afectiune a miocardului care devine mai slab si isi pierde din forta cu care se contracta pentru a pompa sangele in tot corpul.

3. Imbunatateste capacitatile cognitive

Consumul de ceai de ginseng poate actiona ca un stimulent pentru creier, imbunatatind capacitatile cognitive.

Confera energie, creste starea de spirit si sporeste capacitatea de atentie.

Ceaiul de ginseng poate imbunatati memoria si concentrarea. In combinatie cu ginkgo biloba, poate fi util studentilor in perioada de examene, precum si celor care au deficit de atentie.

Avand capacitatea sa imbunatateasca performantele cognitive, consumul de ceai de ginseng ar putea sa scada riscul de dementa.

Acest ceai ar putea sa contribuie la preventia si gestionarea bolilor neurodegenerative care pot sa apara odata cu inaintarea in varsta, precum Alzheimer sau Parkinson.

4. Reduce stresul

Ginsengul este renumit ca un bun adaptogen, ceea ce il face extrem de util in situatiile stresante.

Relaxeaza sistemul nervos, regleaza nivelul de cortizol (hormonul stresului) si te ajuta sa iti recapeti echilibrul psiho-emotional.

Atunci cand ai o zi grea, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa bei o cana cu ceai de ginseng.

Iti va creste rezistenta la stres, reduce oboseala si iti confera o stare generala de bine.

Din acest motiv ceaiul de ginseng este considerat unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru depresie si anxietate, atunci cand acestea sunt induse de stres.

5. Intareste sistemul imunitar

In medicina traditionala, ceaiul de ginseng este consumat pentru intarirea sistemului imunitar.

Se crede ca acest ceai confera rezistenta organismului in lupta cu bacterii si virusurile, prevenind aparitia bolilor.

Proprietatile lui imunostimulatoare si antiinflamatoare il fac util ca ceai pentru raceala si gripa.

Consumul de ceai de ginseng reduce inflamatiile, amelioreaza simptomele si grabeste vindecarea virozelor respiratorii.

6. Previne diabetul

Se crede ca atat ginsengul corean, cat si cel american ar putea sa aiba proprietati antidiabetice.

Astfel, consumul de ceai de ginseng ar putea sa contribuie la scaderea nivelului glucozei din sange si sa mentina glicemia in limite normale.

Mai mult decat atat, se pare ca ceaiul de ginseng ar putea sa ajute persoanele care sufera de diabet de tip 2.

Acest ceai pare sa aiba un efect pozitiv in gestionarea valorilor glicemiei si imbunatatirea sensibilitatii la insulina.

7. Imbunatateste functiile sexuale

Consumul de ceai de ginseng ar putea sa ajute barbatii cu disfunctie erectila.

Se crede ca acest efect s-ar datora antioxidantilor pe care ii contine radacina de ginseng.

Acestia suprima stresul oxidativ, previn degradarea vaselor de sange si stimuleaza circulatia sanguina de la nivelul organului genital masculin.

Insa, ceaiul de ginseng nu este util doar pentru imbunatatirea functiei sexuale a barbatilor, ci si a femeilor aflate la menopauza.

Anumiti compusi care se gasesc in ginseng au o actiune asemanatoare hormonilor sexuali feminini.

Ceaiul de ginseng ar putea sa imbunatateasca functia sexuala a femeilor aflate la menopauza si postmenopauza.

Totusi, acest ceai nu amelioreaza celelalte simptome neplacute ale menopauzei.

8. Sustine sanatatea pielii

Ginsengul este un ingredient apreciat in industria cosmetica, fiind frecvent adaugat in creme si alte produse pentru ingrijirea pielii.

Antioxidantii pe care ii contine, ii confera ginsengului efecte benefice pentru sanatatea pielii.

Ceaiul de ginseng are proprietati antiimbatranire si previne aparitia ridurilor.

De altfel, incetineste degradarea colagenului, mentinand si restabilind elasticitatea pielii. Ceaiul de ginseng poate face ca pielea sa arate mai tanara si mai sanatoasa.

In plus, aplicatiile topice cu ceai de ginseng pot fi un remediu eficient pentru petele pigmentare, acnee, eczeme si alte imperfectiuni ale pielii.

Ceai de ginseng contraindicatii

Iti poate aduce consumul de ceai de ginseng beneficii pentru sanatate, atat timp cat este administrat cu moderatie si pentru perioade scurte de timp.

Consumul excesiv si prelungit de ceai de ginseng poate provoca o serie de efecte adverse, precum:

  • insomii
  • stari de agitatie si nervozitate
  • dureri de cap
  • ameteli
  • batai neregulate ale inimii
  • fluctuatii ale tensiunii arteriale
  • formarea chegurilor de sange
  • tulburari gastrointestinale
  • greata si varsaturi

Deoarece creste energia, ceaiul de ginseng nu se bea seara.

De altfel, persoanele care iau medicamente pentru reglarea dezechilibrului hormonal, tensiunea arteriala si glicemiei, ar trebui sa evite sa bea ceai de ginseng.

Femeile insarcinate nu ar trebui sa consume acest ceai fara permisiunea medicului.

Avand in vedere ca ginsengul are efect estrogenic, poate sa provoce hemoragii si avort spontan. Se recomanda precautie si in cazul femeilor care alapteaza.

Ceaiul de ginseng poate sa interactioneze cu medicamentele pentru diabet, anticoagulantele, dar si cu alte tratamente.

Asa ca, daca ai vreo problema de sanatate, discuta cu medicul inainte de a bea ceai de ginseng. 

Retine ca ceaiul de ginseng nu inlocuieste consultul medical si tratamentul prescris de medic!

Surse:

  • https://food.ndtv.com/food-drinks/ginseng-tea-weight-loss-and-8-other-incredible-health-benefits-of-the-herbal-tea-1920167
  • https://www.organicfacts.net/health-benefits/beverage/health-benefits-of-ginseng-tea.html
  • https://www.healthline.com/nutrition/ginseng-benefits
  • https://www.tea-and-coffee.com/blog/ginseng-benefits#h-properties-of-ginseng-tea
  • https://ro.wikipedia.org/wiki/Ginseng
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Eleutherococcus_senticosus