Ceai de Macese

Ceai de macese

Ceaiul de macese face parte din categoria celor mai populare ceaiuri medicinale cu efecte terapeutice naturiste.

Inca din cele mai vechi timpuri a fost utilizat pentru a trata sau ameliora o serie de afectiuni. De atunci, consumul de ceai de macese a continuat sa fie din ce in ce mai apreciat.

Macesele sunt foarte bogate in vitamina C. In trecut, au fost folosite pentru a trata si preveni scorbutul (afectiune provocata de deficitul de vitamina C).

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, soldatii englezi consumau sirop de macese pentru a-si satisface aportul optim de vitamina C.

Consumul de ceai de macese poate avea efecte pozitive in ameliorarea diareei, febrei, intoxicatiilor sau a palpitatiilor.

Totusi, pe langa acestea mai exista si alte beneficii pe care ceaiul de macese le are asupra organismului si pe care le vei descoperi in articolul de fata.

Totodata, vei mai putea sa afli cum poti prepara acest ceai si modul lui de administrare.

Descopera ce contraindicatii are consumul de ceai de macese, precum si o serie de alte informatii utile despre aceste fructe mici si rosii.

Ce sunt macesele?

Ce sunt macesele?

Macesele sunt fructele produse de arbustul numit maces. Acesta isi are originea in Europa, Asia de Vest si nord-vestul Africii.

Poate fi intalnit atat in zonele de campie, cat si de deal sau de munte, avand astfel o arie larga de raspandire.

Macesul este un arbust care poate sa ajunga la o inaltime de pana la 5 metri. Tulpina sa este acoperita de tepi mici, sub forma unui carlig.

Are flori roz sau albe, formate din 5 petale. Fructele (macesele) au o forma usor alungita si bombata si pot fi rosii sau portocaliu inchis.

Ca toate fructele, si macesele au o perioada optima de recoltare. In cazul lor, aceasta incepe in luna iunie si se poate face pana in septembrie.

Macesele trebuie culese cand au o culoare caramizie spre rosie.

Este important sa nu aiba pe ele pete verzi, deoarece in acest caz inca nu sunt suficient de coapte.

Atunci cand sunt culese, macesele nu trebuie sa fie moi, deoarece sunt prea coapte si nu au un continut maxim de vitamina C.

Fructele de maces pot fi culese cu mana, in cosuri, apoi transferate in saci din material textil.

Dupa ce sunt culese, macesele trebuie prelucrate. In acest fel se evita degradarea substantelor active pe care le au in compozitie.

Pot fi puse in cosuri de lemn sau plastic si lasate sa se usuce. Acest proces dureaza cel mult 3 saptamani.

Dupa ce sunt deshidratate, cantitatea lor scade considerabil. De exemplu, daca ai avut 1 kg de fructe proaspete, dupa uscare ai ramas cu doar 400 de grame de fructe deshidratate.

Odata uscate, macesele se pastreaza in saculeti de hartie sau de material textil. Este important ca locul de pastrare sa fie uscat si bine aerisit.

Ce contin macesele?

Desi sunt mici, fructele macesului contin o multime de substante, care le confera numeroase proprietati.

S-a constatat ca 100 g de macese proaspete contin pana la 1100 mg de vitamina C.

Asta inseamna ca, in comparatie cu citricele, macesele contin de 20 pana la 50 de ori mai multa vitamina C.

Totodata, si in comparatie cu de merele, in compozitia maceselor se regaseste de 200 de ori mai multa vitamina C.

Acesta este unul dintre motivele pentru care aceste fructe au proprietati antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene si energizante.

Insa, pe langa aceasta cantitate impresionanta de vitamina C, 100 g de macese proaspete mai contin:

  • apa – 71 g
  • glucide – 21,8 g
  • proteine – 4,1 g
  • lipide – 1,2 g
  • minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu si fier)
  • vitamine (A, B1, B2, B3,E si K)
  • acid linoleic
  • acid arahidonic
  • acid citric
  • licopen
  • taninuri
  • pectine
  • acizi organici

Cum se prepara ceai de macese?

Cum se prepara ceai de macese?

Poti sa prepari ceai de macese in doua moduri, atat din macese uscate, cat si din macese proaspete.

Desigur, exista si varianta ceaiului din comert, adica cel sub forma de pliculete sau la vrac, din magazinele naturiste.

Iti pun la dispozitie ambele modalitati de preparare a ceaiului de macese si iti ofer libertatea de a-l alege pe cel preferat.

Ceai de macese uscate

Ai nevoie de 500 ml apa clocotita si 2, 3 linguri de macese uscate si zdrobite.

Pentru a prepara acest ceai trebuie sa pui apa la fiert, iar cand clocoteste, sa adaugi macesele si sa opresti focul.

Ceai de macese proaspete

Ai nevoie de 2 linguri de macese proaspete, taiate marunt si o cana cu apa calduta.

Fructele se adauga in apa si se lasa la infuzat 6 ore. Dupa acest timp, se strecoara ceaiul si poate fi baut.

Ceaiul de macese are un gust dulce-acrisor si o aroma florala care te imbie sa il savurezi. Poti sa bei 2 cani de ceai de macese pe zi.

Pentru efecte terapeutice, fa o cura cu ceai de macese timp de 3 pana la 6 saptamani. Cura poate fi reluata dupa ce ai facut o pauza de 10 zile.

Indiferent daca folosesti fructe uscate sau proaspete, ca sa prepari acest ceai se recomanda sa nu fierbi fructele in apa.

Este foarte important sa tii cont de acest aspect, deoarece prin fierbere macesele isi pierd foarte multe substante active.

Ceai de macese beneficii

Ceaiul de macese este considerat unul dintre cele mai bune remedii naturiste, datorita tuturor substantelor active pe care le contine.


Iata care sunt cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de macese.

Intareste sistemul imunitar

Ceaiul de macese contine o cantitate ridicata de vitamina C, despre care se stie ca ajuta la intarirea sistemului imunitar.


Pe langa vitamina C, macesele mai contin si alte vitamine esentiale pentru organism.


Toate acestea confera rezistenta si imunitate organismului in fata virusurilor si bacteriilor, prevenind infectiile.


Consumul de ceai de macese poate fi un remediu ideal chiar si pentru a preveni gripa sezoniera. Vezi ce alt tip de ceai pentru raceala si gripa ti-ar mai putea fi util!

Incetineste degenerarea celulara

Macesele contin vitamina C, carotenoizi si flavonoide care le confera proprietati antioxidante.


Datorita acestora, ceaiul de macese protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi.


Continutul de antioxidanti este mai mare la macesele proaspete fata de cele uscate.


Prin urmare, pentru a beneficia de proprietati antioxidante mai puternice, ar fi bine sa prepari ceai de macese din fructe proaspete.


Un consum regulat din acest ceai, pe langa faptul ca protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi, confera un plus de energie si vitalitate.


O cana cu ceai de macese are efecte tonice, fiind utila in caz de oboseala fizica cronica.

Amelioreaza starile de anxietate sau depresive

Consumul de ceai de macese are efecte calmante si de relaxare a sistemul nervos.


Poate fi o alternativa naturala a calmantelor, avand capacitatea de a diminua starile de anxietate sau cele depresive.


Poti apela la o cana cu ceai de macese pentru a atenua irascibilitatea sau pentru a ameliora durerile de cap.


De altfel, te poate ajuta sa iti imbunatatesti calitatea somnului, fiind un tratament naturist pentru a invinge insomnia.

Eficient pentru tractul urinar

Ceaiul de macese este unul dintre cele mai bune ceaiuri pentru rinichi si infectii urinare, datorita efectelor sale diuretice.


Consumul lui ajuta la drenarea si normalizarea fluidelor din organism, favorizand eliminarea lor prin urina.


Creste cantitatea de urina, ameliorand simptomele infectiilor tractului urinar.


De asemenea, ceaiul de macese poate fi un tratament naturist pentru pietre la rinichi, stimuland eliminarea acestora.


Proprietatile sale detoxifiante fac ca ceaiul de macese sa fie un bun protector hepatic.


Antioxidantii pe care ii contine ajuta la curatarea ficatului de toxine, prevenind anumite boli hepatice.

Util in curele de slabire

Consumul de ceai de macese in timpul unei diete de slabit, te poate ajuta sa dai jos mai rapid kilogramele in plus.


Antioxidantii pe care ii contine ii confera ceaiului de macese proprietati detoxifiante. Consumat zilnic, ar putea ajuta la arderea grasimilor in exces.

 

Astfel, ar putea sa stimuleze procesul de scadere in greutate, reducand inclusiv grasimea din jurul abdomenului.


In acest sens, se recomanda sa bei zilnic 2 cani de ceai de macese. Pentru rezultate remarcabile, il poti combina cu ceai de ghimbir.


Ca orice alt aliment diuretic, mecesele au capacitatea de a elimina retentia de apa din organism, o afectiune care determina cresterea in greutate si care trebuie combatuta mai ales atunci cand vrei sa slabesti.

Contribuie la scaderea tensiunii arteriale

Asa cum ceaiul de urzica scade tensiunea, se pare ca si ceaiul de macese are aceasta capacitate. Macesele contin flavonoide care pot reduce hipertensiunea arteriala.


Un consum regulat de ceai de macese ar putea ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) si la reglarea nivelului de trigliceride din sange.


De asemenea, are efect de vasodilatator, normalizand fluxul sanguin catre inima.


Astfel, consumat cu regularitate, ceaiul de macese poate fi util pentru a sustine sanatatea inimii si a preveni aparitia unor boli cardiovasculare.

Are proprietati analgezice si antiinflamatorii

Macesele contin carotenoizi si flavonoide care fac ca ceaiul de macese sa fie un bun remediu natural pentru atenuarea durerilor.


Are efecte calmante atat in cazul durerilor cronice, cat si in caz de dureri acute, provocate de leziuni sau entorse.


Consumul de ceai de macese poate calma durerile de cap, durerile provocate de reumatism (artrita reumatoida) sau de osteoartrita (artroza).

Contraindicatii

Ca orice fruct, si macesele prezinta unele contraindicatii.

Medicii atrag atentia ca acestea nu ar trebui consumate in exces, mai ales daca le sunt consumate si semintele.

Acestea din urma au peri care irita esofagul si contin cianida, o substanta toxica pentru organism.

Ceaiul de macese ar trebui evitat de catre diabetici sau persoanele care urmeaza un tratament pentru scaderea tensiunii arteriale.

Aceste categorii de persoane pot sa consume ceai de macese doar la recomandarea medicului si urmand dozajul stabilit de acesta.

Femeile insarcinate nu trebuie sa consume ceai de macese sub nicio forma, deoarece poate sa induca menstruatia.