Cum se mananca Rodia

Suculenta, dulce-acrisoara si de un rosu aprins, rodia este bogata in antioxidanti si vitamine, fiind denumita "rodul divin". Insa, oricat de santoasa ar fi, uneori este evitata din cauza dificultatii de a o curata. In acest articol iti voi descrie pas cu pas cum se mananca rodia – o tehnica rapida fara sa faci mizerie.

Sub coaja groasa care acopera fructul se regasesc semintele de rodie invelite de o pielita alba, care face dificila desprinderea lor. In plus, sunt extrem de zemoase, iar atunci cand nu stii cum sa le indepartezi, vei stropi totul in jurul tau. Cum sucul de rodie pateaza orice suprafata, cu siguranta iti doresti sa eviti acest lucru!

Atunci cand nu cunosti tehnica potrivita, curatarea rodiei poate fi o adevarata provocare. Daca esti reticent sa consumi rodie din cauza dificultatii de a o curata, atunci acest articol este potrivit pentru tine.

In cele ce urmeaza iti voi prezenta cativa pasi simpli prin care poti sa cureti o rodie. De altfel, vei gasi si cateva sfaturi despre cum se consuma rodia pentru a o include mai des in alimentatie.

De ce sa mananci rodie?

De ce sa mananci rodie

Rodia este una dintre cele mai sanatose fructe. Abunada in vitamina C, polifenoli si tanini care ii confera proprietati antioxidante.

Zemoase si suculente, semintele de rodie contin antocianini, pigmentul care le confera culoarea rosu aprins si care este un antioxidant puternic.

Semintele de rodie contin vitamina A, complexul de B-uri, vitamina E si K, precum si numeroase minerale esentiale organismului. Rodia este o sursa buna de fibre, al caror aport este necesar pentru buna functionare a sistemului digestiv.

Avand efecte antioxidante, antiinflamatoare, antivirale si antibacteriene, consumul regulat de rodie poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate:

  • contribuie la intarirea sistemului imunitar
  • protejeaza organismul de stresul oxidativ si daunele provocate de actiunea radicalilor liberi
  • combate dezvoltarea bacteriilor, prevenind infectiile si inflamatiile
  • imbunatateste circulatia sanguina
  • scade tensiunea arteriala si trigliceridele
  • curata arterele de depunerile de colesterol
  • previne anemia
  • previne imbatranirea prematura si scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare si a altor afectiuni
  • sporeste energia
  • imbunatateste sanatatea sistemului digestiv
  • protejeaza creierul si scade riscul de aparitie a tulburarilor cognitive
  • are proprietati detoxifiante
  • poate ajuta la scaderea in greutate
  • mentine sanatatea cavitatii orale
  • stimuleaza functiile de reproducerea atat la femei, cat si la barbati, prevenind si combatand infertilitatea
  • imbunatateste aspectul pielii, avand efecte regenerante si anti-imbatranire

Cum se mananca rodia?

In continuare iti voi arata cum se mananca rodia fara sa faci dezordine in jur. Vei vedea cat de repede si usor vei desprinde toate semintele dintr-o rodie intreaga, fara mizerie si fara agitatie.

In mai putin de un minut vei avea semintele de rodie intr-un castron, curatate de pielita si gata pentru a fi savurate! Ai nevoie doar de un cutit, o lingura, un bol mai larg si de o rodie bine coapta.

Spala bine rodia inainte. Chiar daca nu consumi coaja, iti recomand sa speli orice fruct sau leguma inainte de curatare. Astfel, indepartezi eventualele bacterii sau impuritati care se afla pe suprafata cojii si eviti contaminarea partii comestibile.

Iata cea mai eficienta si simpla metoda de a curata o rodie:

1. Dupa spalare, sectioneaza pe mijloc coaja rodiei, circular, fara sa tai semintele. Trage cu mainile de ambele parti, rasuncind usor, pentru a o desprinde in doua jumatati.

Sectioneaza pe mijloc rodia

2. Apuca cu ambele maini una dintre jumatatile de rodie si trage usor cu degetele mari de coaja, de jur imprejur, pentru a crea spatiu intre semintele de rodie si pielita care le inconjoara. Acest proces face desprinderea semintelor mai usoara.

Trage usor de coaja

3. Pune jumatatea de rodie, cu partea taiata in jos, in palma, tinand degetele rasfirate. Sub mana in care tii rodia, plaseaza un bol mai larg.

Pune rodia deasupra unui bol

4. Loveste puternic pe toata suprafata rodiei cu dosul unei linguri, astfel semintele se vor desprinde si vor pica in bol printre degete. Pentru ca tehnica sa functioneze, conteaza modul in care lovesti rodia. Daca lovesti usor, tehnica pare sa nu functioneze. Asa ca, loveste ferm si cu putere pe toata suprafata rodiei.

Loveste puternic pe toata suprafata rodiei

5. Din cand in cand poti sa intorci rodia pentru a vedea daca exista zone in care semintele nu s-au desprins. Eventual mai trage usor cu degetele de coaja pentru a crea spatiu intre semintele de rodie si pielita. Apoi aseaza rodia din nou cu fata in jos si loveste insistent in acele zone pana cand vor cadea toate semintele.

Mai trage usor cu degetele de coaja

6. Repeta acelasi procedeu si cu cealalalta jumatate de rodie. Daca observi cateva pielite albe printre semintele de rodie, sorteaza-le si arunca-le.

Repeta acelasi procedeu

Cum se pastreaza rodia?

Cum se pastreaza rodia

Acum ca ai aflat cum se mananca rodia, nu mai ai nici un motiv pentru care sa nu o consumi mai des. Asa ca, data viitoare cand mergi la cumparaturi, ia o rodie si incerca metoda de curatare pe care ti-am descris-o.

Gasesti rodie in supermarketuri, iar atunci cand o cumperi alege-o pe aceea care are coaja lucioasa si care este mai grea.

Cu cat rodia este mai grea, cu atat este mai suculenta. De altfel, evita rodiile zbarcite sau pe cele care prezinta puncte moi pe suprafata cojii.

Rodia intreaga rezista cateva sapatamani pastrata in frigider, in sertarul de legume si fructe. Pentru a-i prelungi valabilitatea, o poti depozita intr-o punga perforata.

Dupa curatare, semintele de rodie rezista si ele pana la 5 zile depozitate intr-un recipient inchis ermetic sau intr-o punga cu fermoar si pastrate in frigider.

De altfel, poti sa congelezi semintele de rodie. Pentru a le congela, rasfira semintele de rodie intr-un singur strat pe o tava tapetata cu hartie de copt. Pune tava in congelator si lasa-le sa inghete pentru 1-2 ore.

Dupa congelare, transfera semintele de rodie intr-un recipient inchis etans sau o punga cu fermoar si pastreaza-le in congelator. Astfel vor rezista cateva luni bune!

Cum se consuma rodia?

Cum se consuma rodia

Rodia este foarte versatila si poate fi consumata intr-o varietate de moduri. O poti manca ca atare sau adaugata in diverse preparate dulci sau sarate.

Iata cateva sfaturi despre cum se consuma rodia care sa te ajute sa o incluzi mai des in dieta ta:

  • mananca semintele de rodie cu lingura, direct din castron
  • adauga rodia intr-o salata de fructe
  • pune cateva seminte de rodie intr-o salata de cruditati, se potrivesc de minune intr-o salata de rucola, piept de pui si portocala
  • foloseste rodia ca ornament pentru diverse aperitive
  • adauga seminte de rodie in iaurt cu cativa fulgi de ovaz si migdale, pentru un mic dejun satios si sanatos
  • poti sa folosesti semintele de rodie la prepararea smoothie-urilor sau a milkshake-urilor
  • presara cateva seminte de rodie peste inghetata sau peste diverse alte deserturi
  • semintele de rodie sunt adesea folosite pentru a orna salata Baba Ganoush (versiunea orientala a salatei de vinete) sau le poti folosi chiar si pentru a decora salata de vinete traditional romaneasca
  • presara cateva seminte de rodie peste hummus
  • adauga-le in salata tabbouleh (salata de patrunjel) pentru un gust fresh, dulce-acrisor
  • unge o felie de paine prajita cu unt de arahide si presara deasupra cateva seminte de rodie
  • pregateste un sos de rodie, gustul lui dulce-acrisor se potriveste perfect cu o friptura
  • extrage sucul din semintele de rodie cu un storcator sau presandu-le intr-o sita cu dosul unei linguri. Bea sucul de rodie ca atare sau foloseste-l in diverse retete de cocktail-uri