Ouale de Rata

Ouale de rata

Ouale de rata sunt mai putin populare decat cele de gaina, sunt mai putin consumate si mai greu de gasit in magazine. Din acest motiv, daca nu ai avut rude pe la tara, s-ar putea sa nu stii mare lucru despre ele. 

Oul, in general, este un aliment valoros din punct de vedere nutritional si hranitor.

Desi compozitia sa chimica variaza in functie de specie, de rasa, de hrana pasarii si de conditiile de viata, oul contine majoritatea nutrientilor esentiali.

In oua se regasesc proteine cu o valoare biologica ridicata, o structura echilibrata de aminoacizi esentiali (afla ce sunt aminoacizii), grasimi, carbohidrati, vitamine, minerale si apa.

Astfel, oul este un aliment complet si hranitor, care poate fi inclus intr-o alimentatie sanatoasa.

Daca din diverse motive esti interesat sa incerci ouale de rata, dar nu stii prea multe despre ele, iti voi oferi mai jos informatii pretioase.

Vei afla care este diferenta dintre un ou de rata si unul de gaina, ce valori nutritionale au ouale de rata, beneficii si contraindicatii.

Diferenta dintre oule de rata si cele de gaina

Diferenta dintre oule de rata si cele de gaina

Ouale de rata difera de ouale de gaina atat ca dimensiune, aspect, cat si gust.

Evident ca dimensiunile variaza, insa in principiu un ou de rata este mai mare decat un ou de gaina.

In general, oul de rata cantareste undeva pe la 70 g, in timp ce un ou de gaina ajunge sa cantareasca pana la 50-60 g.

In ceea ce priveste aspectul, culoarea cojii oului de rata difera in functie de rasa, de ceea ce mananca rata, dar si de mediul in care traieste.

Cu siguranta cunosti expresia „culoarea oului de rata”, care se refera la culoarea verde deschis spre cenusiu.

Insa, pe langa aceasta, ouale de rata mai pot sa aiba culoarea bej mai deschis, maroniu cu nunate de gri sau chiar alba.

De asemenea, ouale de rata au coaja mult mai groasa fata de ouale de gaina.

Desi acest aspect le face mai dificil de spart, coaja mai groasa le prelungeste termenul de valabilitate.

Prin urmare, un ou de rata poate rezista mai mult fata de unul de gaina. 

Ouale de rata nu se deosebesc de cele de gaina doar la exterior, ci si in interior.

Galbenusul oului de rata este mai mare decat cel al unui ou de gaina. Albusul este mai transparent si mai mic proportional cu galbenusul.

Ouale de rata sunt apreciate in gastronomie atat pentru marimea, cat si pentru gustul galbenusului.

Desi are un gust asemanator cu cel de gaina, totusi galbenusul oului de rata are o aroma mai intensa si o consistenta mai cremoasa.

De altfel, si culoarea galbenusului celor doua tipuri de oua difera.

Galbenusul unui ou de rata este de culoare portocaliu mai intens, pe cand culoarea celui de gaina este de un galben mai pal.

Valori nutritionale

Valori nutritionale

Ouale de rata au un profil nutritional asemanator cu cele de gaina.

Fiind mai mari, ouale de rata sunt mai bogate in proteine, grasimi si colesterol. In schimb, ouale de rata contin mai multi acizi grasi Omega-3.

Continutul mai mare de macronutrienti face ca ouale de rata sa fie mai bogate in calorii.

De exemplu, un ou de rata (70 g) gatit are aproximativ 156 de calorii, pe cand unul de gaina (60 g) are doar 91 de calorii.  

Daca albusul oului de rata contine mai multe proteine, in galbenus sunt concentrate mai multe grasimi, vitamine si minerale. In afara de vitamina C, ouale de rata contin toate celelalte vitamine, dar si mineralele esentiale pentru organism.

Ouale de rata contin concentratii mai mari de luteina si betacaroten, pigmenti care confera culoarea intensa a galbenusului.

Astfel, ouale de rata sunt alimente mai bogate in vitamina A si antioxidanti decat ouale de gaina.

Ouale de rata contin concentratii mai mari de vitamina B9 (acid folic), vitamina B12 si fier, fata de ouale de gaina.

Pentru a-ti face o idee mai clara, gasesti mai jos o comparatie a valorilor nutritionale dintre un ou de rata si unul de gaina, ambele gatite.

Nutrient

Ou de rata (70 g)

Ou de gaina (50 g)

Apa

46,8 g

46,6 g

Calorii

156 kcal

91 kcal

Proteine

8.4

6,09 g

Grasimi

13 g

6,71 g

saturate

3,54 g

2,03 g

mononesaturate

5,73 g

2,71 g

polinesaturate

2,02 g

1,48 g

colesterol

580 mg

169 mg

Glucide

0,95 g

0,98 g

Vitamina B1

0,082 mg

0,024 mg

Vitamina B2

0,251 mg

0,229 mg

Vitamina B3

0,118 mg

0,046 mg

Vitamina B6

0,181 mg

0,082 mg

Vitamina B9

39,2 µg

22 µg

Colina

138 mg

135 mg

Vitamina B12

2,82 µg

0,46 µg

Vitamina A

144 µg

98,3 µg

Retinol

141 µg

97 µg

Betacaroten

16,8 µg

15,9 µg

Luteina si zeaxantina

300 µg

227 µg

Vitamina E

1,34 mg

0,70 mg

Vitamina D

1,12 µg

1,1 µg

Vitamina K

3,92 µg

2,44 µg

Calciu

42 mg

40,3 mg

Fier

2,51 mg

0,79 mg

Magneziu

11,2 mg

6,71 mg

Fosfor

144 mg

101 mg

Potasiu

146 mg

80,5 mg

Sodiu

186 mg

88,4 mg

Zinc

0,92 mg

0,63 mg

Cupru

0,04 mg

0,03 mg

Seleniu

23,7 µg

14,3 µg

Ouale de rata beneficii

Consumul moderat si ocazional de oua de rata poate face parte dintr-o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos.


Ouale de rata confera organismului multi nutrienti necesari si pot aduce unele beneficii pentru sanatate.

Sunt alimente hranitoare si pot contribui la controlul greutatii

Oul de rata este un aliment complet, din punct de vedere nutritional, si hranitor, fiind un aliment valoros pentru copiii, persoanele anemice, covalescenti sau denutriti.


Ouale contin proteine cu o valoare biologica ridicata, avand o compozitie echilibrata si stabila de aminoacizi esentiali.


De asemenea, grasimile pe care le contin le confera o mai buna digestibilitate.


Ouale de rata contribuie la completarea aportului de vitamine si minerale, din moment ce le contin aproape pe toate.


Fiind atat de hranitoare, ouale de rata confera senzatia de satietate. Contribuie la controlul apetitului, scad aportul de calorii, putand ajuta la gestionarea greutatii.


Deoarece sunt surse excelente de proteine, consumul de oua de rata poate fi permis in dieta Rina ziua 1.


Proteinele contribuie la mentinerea si dezvoltarea masei musculare. De altfel, ajuta la recuperarea fizica mai rapida dupa efort intens sau accidentari.

Previn aparitia unor boli

Pigmentii care dau culoarea galbenusului oului de rata au proprietati antioxidante.


Antioxidantii inhiba actiunea radicalilor liberi si protejeaza organismul de daunele provocate de stresul oxidativ.


In plus, proteinele continute de albusul de ou pot inhiba dezvoltarea infectiilor.


Un consum moderat de oua de rata, alaturi de o alimentatie sanatoasa, ar putea preveni aparitia unor boli sau afectiuni.


Galbenusul de ou contine carotenoizi, precum luteina, betacaroten, zeaxantina, compusi care mentin o stare buna de sanatate si protejeaza deteriorarea vederii.


Consumul de oua de rata ar putea preveni riscul de aparitie a afectiunilor oculare, cataracta sau degenerarea maculara.

Sustin sanatatea creierului

Galbenusul oului de rata este o sursa excelenta de colina, un nutrient esential pentru buna functionare a organismului si creierului, dar si una dintre componentele lecitinei.


Colina participa la detoxifierea ficatului, metabolismul grasimilor si sustine buna functionare a sistemului nervos.


Pe de alta parte, galbenusul de ou contine si lecitina, despre care se stie ca ajuta la imbunatatirea memoriei si concentrarii.


Colina si lecitina ajuta creierul sa functioneze mai bine, sporesc capacitatea intelectuala si scad riscul de boli neurodegenerative.


Ouale de rata sunt surse excelente de seleniu, contin magneziu si zinc, minerale care previn starile de oboseala si depresia.


Consumul de oua de rata ar putea contribui la completarea aportul de vitamina D. Deficitul acestei vitamine poate manifesta tulburari de dispozitie si stari depresive. 

Cum se consuma ouale de rata?

Cum se consuma ouale de rata

Ouale de rata se pot consuma in acelasi mod ca si cele de gaina.

Poti gati ouale de rata fierte, omleta, ochiuri, scrambled (jumari), le poti adauga in diferite preparate culinare sau le poti folosi in retetele de deserturi.

Cu toate acestea, sunt cateva aspecte de care ar trebui sa tii cont atunci cand gatesti cu ou de rata.

Albusurile oualor de rata au un continut mai scazut de apa, ceea ce le face mai dificil de gatit.

Din cauza acestui aspect, fierberea lor excesiva confera albusului o textura cauciucata.

De asemenea, atunci cand prajesti un ou ochi de rata, albusul se poate arde mult mai usor.

Ouale de rata sunt foarte indragite de patiseri, fiind ideale pentru aluaturi.

Produsele de patiserie si prajiturile preparate cu oua de rata cresc mai bine, sunt mai pufoase, umede, intens colorate si isi mentin mai bine forma.

Deoarece au albusurile mai sarace in apa, iar galbenusurile mai grase, ouale de rata sunt ideale si pentru creme.

Totusi, avand in vedere ca sunt mai mari si contin mai multe grasimi, o reteta conceputa pentru oua de gaina s-ar putea sa nu functioneze la fel de bine daca le inlocuiesti cu oua de rata.

De aceea, va trebui sa ajustezi numarul de oua specificate in reteta pentru reusita preparatului.

Foloseste un cantar de bucatarie pentru a echivala cantitatea de oua de rata cu cele de gaina, conform retetei.

Daca nu ai un cantar, poti sa inlocuiesti 4 oua de gaina cu 3 oua de rata sau sa experimentezi pana iti iese preparatul.

Ouale de rata sunt toxice?

Ouale de rata sunt toxice

In ultimul timp au aparut tot felul de controverse legate de siguranta consumului oualor de rata.

Exista afirmatii care sustin ca ouale de rata sunt toxice, dar trebuie specificat ca ele sunt la fel de sigure ca ouale de gaina, daca sunt consumate cu moderatie si precautie.

Ouale, in general, nu doar cele de rata, prezinta riscul contaminarii cu Salmonella atunci cand nu sunt pastrate si gatite corespunzator.

Aceasta bacterie, odata ajunsa in tractul gastrointestinal, provoaca o infectie care se manifesta prin dureri de cap, febra, diaree, greata, varsaturi sau dureri de stomac.

Desi nu pune viata in pericol, simptomele pot fi severe la copii, persoanele varstnice si cele care au sistemul imunitar slabit.

Pentru a evita infectia cu Salmonella se recomanda sa speli bine coaja oului inainte de a-l sparge.

Asigura-te ca ouale sunt proaspete, cumpara-le din surse sigure, evita sa le consumi crude si gateste-le cat mai bine.

Un alt aspect de avut in vedere pentru care se crede ca ouale de rata sunt toxice il reprezinta faptul ca acestea pot fi contaminate cu substante periculoase pentru sanatate, cum ar fi metalele grele.

Totusi, ouale de rata nu sunt mai expuse la contaminarea cu metale grele decat alte tipuri de oua.

Concentratia de metale grele prezente in oua este influentata de hrana, solul si mediul in care au fost crescute pasarile.

Desi nu toate metalele grele sunt periculoase, prezenta unora in cantitati mari poate fi chiar toxica.

Astfel, ouale de rata sunt toxice si devin periculoase pentru sanatate, pe termen lung, atunci cand contin cantitati mari de metale grele si sunt consumate in exces.

Contraindicatii

Desi sunt alimente hranitoare, un consum excesiv de oua de rata poate avea unele efecte negative asupra sanatatii, mai ales pentru anumite categorii de persoane.

Exista afirmatii care sustin ca ouale de rata ar putea creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, din cauza faptului ca sunt mai bogate in grasimi si colesterol.

Cu toate ca nu se stie exact daca consumul de oua de rata afecteaza starea de sanatate, totusi ele nu sunt tocmai recomandate celor care sufera sau au predispozitie la astfel de boli.

Chiar si persoanele sanatoase ar trebui sa consume oua de rata ocazional, ca parte dintr-o dieta sanatoasa.

Daca faci parte din categoria celor care au alergii la consumul de oua de gaina, este posibil sa nu fie valabil si in cazul oualor de rata.

Acest lucru se explica prin faptul ca, desi proteinele continute de ouale de rata sunt asemanatoare cu cele de gaina, totusi sunt usor diferite.

In cazul in care suferi de anumite afectiuni sau boli, consulta medicul inainte de a consuma oua de rata!

Surse

  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172187/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100207/nutrients
  • https://www.webmd.com/diet/health-benefits-duck-eggs#2
  • https://www.healthline.com/nutrition/duck-eggs-vs-chicken-eggs#nutritional-comparison