Patrunjel
Patrunjelul este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale si culinare. Este foarte des folosit intr-o multime de retete culinare, atat la noi in tara, cat si peste hotare.
Pe langa utilizarea in bucatarie, patrunjelul se bucura de o popularitate extrem de mare si ca planta medicinala.
Efectele sale terapeutice nu pot fi contestate, ceea ce face ca patrunjelul sa aiba o multime de beneficii pentru sanatate.
Daca pana acum ai utilizat patrunjelul doar ca planta leguminoasa, este momentul sa il folosesti si pentru a te bucura de beneficiile lui pentru sanatate.
Acest articol iti pune la dispozitie cele mai importante informatii despre patrunjel. Te indemn sa il urmaresti in continuare pentru a afla informatii extrem de interesante si de utile.
Despre patrunjel
Patrunjelul, cu denumirea stiintifica Petroselinum crispum, este o planta leguminoasa, erbacee.
Face parte din familia Apiaceae, inrudindu-se cu coriandrul, anasonul, mararul, chimenul, leusteanul, pastarnacul, telina.
Se stie despre patrunjel ca este originar din sudul Europei, fiind cultivat cu mai bine de 2000 de ani in urma. Initial a fost folosit ca planta medicinala, abia mai apoi a primit si intrebuintarea de aliment.
Nu se stie cu exactitate cand a inceput sa fie utilizat ca si condiment. Istoricii considera ca acest lucru s-a intamplat in Evul Mediu, intr-o perioada de ascensiune a gastronomiei.
Patrunjelul se cultiva in special pentru radacina sa alba, alungita sau conica, dar si pentru frunzele sectionate, lucioase si foarte aromate.
La noi in tara, patrunjelul se poate cultiva aproape oriunde, cu precadere in solurile care favorizeaza cresterea si dezvoltarea leguminoaselor.
Exista peste 30 de specii de patrunjel. Dintre acestea, cel mai mult se cultiva patrunjelul cu frunza creata, patrunjelul iute, patrunjelul cu frunza plata si cel cu frunza dreapta.
Patrunjelul pe care noi il folosim cel mai mult la gatit provine din patrunjelul salbatic din zona tarmului Marii Mediterane.
Din fericire, patrunjelul este una dintre plantele care se pot gasi in piete si magazine pe tot parcursul anului.
Frunzele proaspete pot fi pastrate in frigider, infasurate intr-un prosop de hartie umezit.
De asemenea, patrunjelul proaspat mai poate fi pastrat intr-un pahar cu apa, pe care sa il pui pe usa frigiderului. In acest fel poate sa reziste pana la doua saptamani.
Frunzele uscate se pot pastra chiar si cateva luni, daca sunt tinute intr-un loc racoros, uscat si intunecat, in recipiente de sticla inchise etans.
Popular, patrunjelul mai este cunoscut cu denumirile de gagaut, patlagel, patrunjica sau petersil.
Ce contine patrunjelul?
Patrunjelul este o sursa importanta de substante nutritive. Contine minerale, printre care: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, sulf, fier.
Cantitatea de fier pe care o contine patrunjelul este mai mare chiar si decat cea continuta de spanac.
De asemenea, are un continut mare de vitamina: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, K si E.
Se spune despre patrunjel ca are o cantitate mai mare de vitamina C, decat anumite citrice, precum portocala sau lamaia.
Pe langa toate acestea, patrunjelul mai contine proteine, uleiuri volatile, betacaroten si flavonoizi.
Concret, 30 grame de patrunjel proaspat tocat contine 11 calorii, astfel:
- proteine – 1 g
- grasimi – 0,2 g
- carbohidrati – 2 g
- fibre – 1 g
Patrunjel beneficii
Patrunjelul nu doar ca schimba gustul mancarii in care este adaugat, oferindu-i savoare, ci ofera si cateva beneficii importante sanatatii:
- protejeaza impotriva diabetului zaharat – contine miricetina, care poate sa scada nivelul zaharului din sange si rezistenta la insulina. Datorita efectelor antiinflamatorii poate sa elimine excesul de grasime din sange
- imbunatateste sanatatea sistemului osos – continutul mare de vitamina K din patrunjel sustine oasele puternice si sanatoase
- previne cancerul – in patrunjel se gaseste o cantitate considerabila de flavonoide, printre care si myricetin, care s-a dovedit ca este eficient impotriva cancerului de piele
- sustine sanatatea ochilor – contine luteina, betacaroten si zeaxantin, care protejeaza ochii si sustin sanatatea acestora. De asemenea, vitamina A din patrunjel ajuta la protejarea corneei si a conjunctivei.
- trateaza anemia – fiind bogat in fier si vitamina C, patrunjelul este un bun aliat al organismului pentru persoanele care sufera de anemie
- protejeaza ficatul – patrunjelul are efect antioxidant, diuretic si calmant, contribuind astfel la eliminarea toxinelor si regenerarea si protejarea ficatului
- trateaza afectiunile inimii – consumat cu regularitate, patrunjelul ajuta la fluidizarea sangelui, sustinand circulatia acestuia catre creier. Totodata, dilata arterele si impiedica aparitia vaselor de sange
- eficient in dezechilibrele hormonale – o serie de substante active din patrunjel sunt utile in combaterea simptomelor premenopauzei, intarzierilor menstruatiei, durerilor si crampelor menstruale si reglarea fluxului menstrual. In Antichitate, patrunjelul era folosit pentru imbunatatirea activitatii ovarelor in cazul femeilor infertile
- imbunatateste respiratia – patrunjelul distruge bacteriile din cavitatea bucala, eliminand respiratia urat mirositoare
Utilizarea patrunjelului in cosmetica
Patrunjelul este deosebit de eficient chiar si atunci cand vine vorba de cosmetica sau probleme ale pielii.
1. Elimina petele si imperfectiunile
Pentru a scapa de petele si imperfectiunile de pe fata poti aplica, direct pe zonele afectate, o masca cu patrunjel.
O poti prepara chiar tu acasa, folosind cateva fire de patrunjel proaspat, pe care sa le mixezi in blender, pana obti o pasta.
Aceasta poate fi aplicata pe fata si lasata sa actioneze 10 minute. Masca se curata apoi cu apa calduta.
2. Util pentru calmarea ochilor obositi
Cearcanele sau senzatia de ochi obositi pot fi eliminate cu ajutorul patrunjelului. Trebuie doar sa fierbi in apa minerala cateva fire de patrunjel proaspat.
Dupa ce continutul este suficient de rece, poti sa aplici pe pleoape sau pe cearcane, comprese imbibate in apa rezultata. Se lasa sa actioneze 10 minute.
Aceasta procedura poate fi aplicata ori de cate ori crezi ca ai nevoie.
3. Util pentru sanatatea tenului
Daca vrei sa ai un ten stralucitor, fara riduri si pistrui, il poti curata cu un decoct care sa contina patrunjel.
Decoctul poate fi preparat din o jumatate de litru de apa minerala, in care se fierbe un pumn de frunze proaspete de patrunjel.
Dupa 10 minute, se filtreaza si se lasa la racit. Cu solutia obtinuta se poate curata tenul dimineata si seara.
Cum poate fi consumat patrunjelul
Stim bine cu totii ca principala utilizare a patrunjelului este la gatit. In acest fel, el poate fi folosit pentru asezonarea unor mancaruri, precum ciorbe, supe, paste, sosuri si diverse garnituri.
In afara de acestea, patrunjelul mai poate fi folosit si sub forma de ceai, suc sau smoothie-uri.
1. Ceai de patrunjel
Pentru a prepara ceai de patrunjel ai nevoie de o lingurita si jumatate de frunze uscate. Poti adauga si tulpinile patrunjelului, tocate marunt.
Peste acestea adauga apa clocotita si lasa la infuzat 5 – 10 minute. Dupa ce strecori ceaiul, acesta poate fi consumat (incarca sa nu adaugi zahar).
Doza zilnica recomandata este de 200 ml de ceai de patrunjel.
Este important sa se respecte aceasta recomandare, deoarece consumat in exces poate cauza stari de greata, voma, diaree.
Beneficiile ceaiului de patrunjel
Ceaiul de patrunjel este foarte util pentru organism, contribuind la:
- detoxifierea organismului
- combaterea obezitatii
- intarirea sistemului imunitar
- combaterea balonarii
- stimularea metabolismului
- scaderea nivelului de colesterol
- reglarea ciclului menstrual
- prevenirea si tratarea infectiilor urinare
- ameliorarea crampelor menstruale
- imbunatatirea digestiei
- mentinerea elasticitatii vaselor de sange
- eliminarea calculilor renali
2. Suc de patrunjel
Pentru a obtine suc de patrunjel ai nevoie de o legatura de patrunjel si o cana cu apa.
Acestea se pun intr-un blender pana se obtine o pasta cu o consistenta usor lichida. Sucul rezultat se bea imediat dupa ce a fost facut.
Este indicat ca o cura cu suc de patrunjel sa nu fie tinuta mai mult de doua saptamani.
Beneficiile sucului de patrunjel
Sucul de patrunjel, pe langa substantele nutritive, este util in caz de:
- astenie, anemie
- alergii
- imunitate scazuta
- dureri menstruale
- guta
- reumatism
- convalescenta
- afectiuni renale si hepatice
- dereglari ale ciclului menstrual
- stari cronice de oboseala
- celulita
Radacina de patrunjel
Patrunjelul este un super-aliment, cu atat mai mult cu cat inclusiv radacina sa face minuni pentru organism.
De obicei, radacina de patrunjel este folosita in supe, ciorbe sau piureuri, insa poate fi consumata si in stare proaspata.
Are un gust dulceag, asemanator cu cel al pastarnacului sau al morcovilor.
O salata hranitoare cu multe legume, printre care si radacina de patrunjel, este chiar o varianta ideala pentru pranz.
Radacina de patrunjel contine vitaminele A, K, C, o serie de minerale, proteine si fibre. In 100 grame de radacina de patrunjel gasim 55 de calorii:
- 12 grame de carbohidrati
- 2 grame de proteine
- 4 grame de fibre
- 0,6 grame de grasimi
- 55% din DZR de vitamina C
- 45% din DZR de acid folic (vitamina B9)
- 13 din DZR de zinc
- 12% din DZR de potasiu
- 11% din DZR de magneziu
- 10% din DZR de fosfor
- 7% din DZR de fier
Inca din cele mai vechi timpuri, radacina de patrunjel a fost folosita drept remediu natural pentru constipatie, flatulenta sau crampe menstruale. Vezi si articolul despre ceai de radacina de patrunjel.
In zilele noastre se cunosc mult mai multe beneficii ale radacinei de patrunjel:
- intareste sistemul imunitar – prin continutul mare de antioxidanti, vitamine si minerale, radacina de patrunjel este aliatul ideal al organismului in lupta impotriva infectiilor
- rol antiinflamator – actiunea radicalilor liberi este redusa datorita antioxidantilor regasiti in radacina de patrunjel
- sprijina functionarea optima a sistemului digestiv – radacina de patrunjel are rol protector asupra tractului digestiv, sprijinind dezvoltarea bacteriilor „bune” din intestine
- elimina toxinele din organism – enzimele din radacina de patrunjel ajuta ficatul sa proceseze toxinele din organism. De asemenea, este stimulata si productia de glutation. Acesta este un antioxidant cu rol esential in procesul de detoxifiere
- are proprietati antitumorale – exista studii care au aratat ca substantele nutritive din radacina de patrunjel ar putea sa fie utile in reducerea riscului de aparitie a unor forme de cancer. Aceleasi cercetari sustin ca ar putea sa inhibe dezvoltarea celulelor maligne in cazul cancerului mamar
Contraindicatii
Atunci cand este consumat in cantitati normale, patrunjelul nu cauzeaza efecte adverse.
Totusi, in unele situatii rare, cand se consuma in exces, poate sa aiba efect laxativ sau sa provoace alergii cutanate.
Consumul in exces se refera la cantitati mari de suc obtinut doar din patrunjel, fara amestecul altor legume sau fructe.
In cazul femeilor insarcinate, consumul de patrunjel ar trebui sa fie moderat, intrucat poate sa provoace contractii uterine.
Femeile care alapteaza nu trebuie sa consume ceai sau suc de patrunjel, deoarece secretia de lapte poate fi redusa.