Fructul Dragonului

Fructul dragonului

Fructul dragonului este un fruct exotic cu o denumire interesanta si un aspect usor intimidant.

Denumirea de fructul dragonului a fost inspirata de aspectul sau straniu care se aseamana cu un dragon. Insa, conform legendelor aztece, denumirea acestui fruct are si origini mitice.

Dragonii dupa ce scuipau foc lasau in urma flacarilor fructul dragonului.

Cel care iesea victorios din lupta cu aceasta creatura mitica, lua fructul dragonului pe care acesta il scuipa. Il ducea imparatului pentru a i-l oferi ca ofranda, fiindu-i astfel recunoscuta victoria.

In ultimul timp, fructul dragonului a devenit popular datorita aspectului si gustului sau care starnesc curiozitatea.

Insa, atat fructul dragonului rosu, cat si fructul dragonului galben sau alb, sunt bogate in nutrienti si antioxidanti. Se crede ca ar aduce unele beneficii pentru sanatate.

Daca nu stii foarte multe despre acest fruct inedit, citeste in continuare pentru a afla mai multe detalii.

Ce este si cum arata fructul dragonului? Cum se mananca, ce gust are si ce beneficii iti poate aduce?

Ce este fructul dragonului

Ce este fructul dragonului?

Fructul dragonului este rodul mai multor specii de cactusi din genul Stenocereus si Selenicereus (Hylocereus), care fac parte din familia Cactaceae.

Este originar din America Centrala si nordul Americii de Sud, unde este cunoscut cu numele de pitaya sau pitahaya.

Cu toate acestea, in prezent cei mai mari importatori de fructul dragonului la nivel mondial sunt tarile din Asia de Sud-Est.

Cactusii din care provin fructele dragonului rezista la temperaturi de pana la 40 grade C, dar nu suporta perioade lungi de inghet.

Se cultiva in zone cu climat tropical uscat si subtropical, acolo unde ploile sunt moderate cantitativ.

Se cultiva in tari precum Mexic, insulele Caraibe, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador, SUA, Australia, India, Israel, Vietnam, China, Thailanda si Indonezia.  

Cactusii de pitaya sunt si ei la fel de impresionanti precum fructul dragonului. Sunt plante cataratoare si infloresc doar pe timpul noptii.

De cele mai multe ori, florile se ofilesc pana a doua zi. Au petale mari, de culoarea alba si sunt imbietor de parfumate.

Avand in vedere ca rezista doar o noapte, florile sunt polenizate de lilieci, molii sau anumite pasari nocturne.

Cum se cultiva fructul dragonului

Cum se cultiva fructul dragonului?

Cactusii care produc fructul dragonului pot fi plantati foarte usor in ghiveci sau chiar in gradina.

Nu are nevoie de ingrijire speciala si poate fi o planta de interior foarte estetica.

Trebuie doar sa o pastrezi la o temperatura calduroasa si sa o uzi doar atunci cand pamantul este foarte uscat.

Nu lasa planta in lumina directa a soarelui, deoarece are nevoie de umbra pentru a nu se usca.

Cel mai simplu mod prin care poti sa plantezi cactusul de pitaya este acela sa pui in pamant o ramura matura desprinsa dintr-un alt cactus.

Plantata intr-un amestec de compost cu nisip, ramura de cactus va prinde radacini.

Fiind planta cataratoare, trebuie sa ii pui un suport pe care sa se sprijine cand creste. In aproximativ un an poti sa culegi primele roade de fructul dragonului.

Daca nu ai de unde sa iei o ramura de cactus, ar mai fi varianta sa cresti planta din seminte de fructul dragonului.

Ai nevoie de un fruct bine copt din care vei extrage semintele, curatandu-le bine de pulpa fructului.

Lasa semintele la uscat, apoi cultiva-le in pamant, la fel nisipos. In mod normal, in maxim 14 zile semintele vor germina.

Cum arata fructul dragonului

Cum arata fructul dragonului?

Fructul dragonului este oval, usor alungit si are un aspect destul de ciudat.

La exterior, coaja fructului este neteda si prezinta niste crestaturi din care ies frunze proeminente cu aspect de solzi. De aici vine si asemanarea cu un dragon care i-a dat si denumirea. 

Pulpa fructului este aspectoasa, are o textura asemanatoare cu cea de kiwi, prezentand numeroase seminte mici si negre.

Fructul dragonului dulce este rodul cactusilor din genul Selenicereus. In functie de soi, este disponibil in mai multe culori, astfel:

  • fructul dragonului alb sau pitaya blanca (pitaya alba) are pulpa de culoare alba acoperita de o coaja de culoare roz. Este cel mai des intalnit
  • fructul dragonului rosu sau pitaya roja (pitaya rosie) se numeste asa, deoarece coaja si pulpa fructului sunt de culoare rosie
  • fructul dragonului galben sau pitaya amarilla (pitaya galbena) are coaja de culoare galbena si pulpa de culoare alba. Fructul dragonului galben este cel mai rar intalnit

Cum alegi fructul dragonului

Cum alegi fructul dragonului?

Fructul dragonului se deterioreaza foarte usor, ceea ce il face greu de transportat.

In ciuda acestui aspect, este disponibil la noi in tara in multe supermarketuri. In magazine mai poti gasi si fructul dragonului deshidratat.

Atunci cand vrei sa cumperi fructul dragonului trebuie sa fii atent la culoare fructului, la miros si textura acestuia.

Fructul dragonului perfect pentru consum are coaja intens colorata si neteda.

In cazul in care coaja prezinta pete care ii altereaza culoarea, atunci este prea copt. Daca observi ca frunzele sunt uscate, atunci fructul a fot recoltat mai demult.

Dupa, verifica textura fructului prin atingere. Cand il apesi cu degetul, coaja ar trebui sa cedeze putin. Fructul dragonului copt nu trebuire sa fie nici prea moale, dar nici prea tare.

Daca este prea tare, atunci nu este suficient de copt. In schimb, daca este prea moale, atunci este prea copt.

Atunci cand il mirosi, fructul trebuie sa aiba o aroma tropicala.

In cazul in care fructul dragonului nu este suficient de copt, pastrat la frigider va deveni numai bun de mancat dupa cateva zile.

Cum se curata fructul dragonului?

Chiar daca are un aspect tepos si usor intimidant, fructul dragonului se curata foarte simplu. Procedeul se aseamana cu cel de la avocado.

Prin urmare, iata cum se curata fructul dragonului:

  • spala bine fructul inainte
  • taie-i capetii, iar apoi taie-l pe jumatate
  • ia fiecare jumatate in mana si dezlipeste pulpa de coaja cu ajutorul unei linguri
  • pune pulpa fructului pe o farfurie si mananc-o dupa preferinta

Ca sa-ti fie si mai simplu, mai jos ti-am lasat un clip video.

De altfel, dupa ce l-ai taiat in jumatate, poti sa mananci pulpa fructului cu o lingura direct din coaja.

Avand in vedere ca arata apetisant, fructul dragonului este adesea folosit pentru a decora anumite preparate festive.

In acest caz, poti sa scobesti pulpa fructului cu un cleste pentru inghetata. Vei forma bilute care vor arata foarte frumos pe platou.

Ce gust are si cum se mananca

Ce gust are si cum se mananca?

In ciuda aspectului sau interesant, fructul dragonului are un gust care nu neaparat este pe placul oricui.

Unora li se poate parea delicios, pe cand altor li se poate parea insipid.

Ca sa iti faci o idee, gustul fructului dragonului poate fi descris ca o combinatie dintre kiwi si gustul de para, desi altii ii descriu gustul ca fiind asemanator cu pepenele.

Atat fructul dragonului rosu, cat si fructul dragonului galben sau alb, au pulpa zemoasa, dulce, moale si cremoasa.

Pulpa este plina de seminte negre, mici si crocante, asemantoare macului.

Fructul dragonului are o aroma delicata si placuta, fiind adesea folosit pentru aromatizarea diverselor bauturi.

Este foarte racoritor si hidratant, deoarece pulpa contine multa apa. Fructul dragonului este mai gustos cand este rece si este ideal pentru a-ti potoli setea.

Poti savura acest fruct proaspat, ca atare sau inclus in salate de fructe sau alte preparate.

Il poti include in smoothie-uri sau piureuri amestecat cu alte fructe, sucuri sau diverse bauturi revigorante.

Este ideal servit cu ingehtata. Il poti include in diverse creme pentru prajituri sau jeleuri.

Fructul dragonului rosu contine betalaina, un pigment natural regasit si in sfecla si care le confera culoarea rosie.

Astfel, fructul dragonului rosu poate fi folosit si ca un colorant alimentar natural.

Fructul dragonului beneficii

Fructul dragonului este un aliment nutritiv cu un continut scazut de calorii.


Este considerat un aliment sanatos deoarece este bogat in vitamine, minerale si cantitati mari de fibre. 


Astfel, 100 de g de fructul dragonului furnizeaza 60 de calorii si contine urmatorii nutrienti:

  • proteine 1,2 g
  • lipide 0 g
  • glucide 13 g
  • fibre 3 g
  • magneziu 10% din doza zilnica recomandata
  • fier 4% din doza zilnica recomandata
  • vitamina C 3% din doza zilnica recomandata

Pe langa acestea, fructul dragonului mai contine cantitati mici de vitamine din complexul B, calciu, sodiu si fosfor.


De asemenea, contine antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si betalaina, pigmentul care se regaseste in fructul dragonului rosu.


Studiile de pana acum au aratat ca fructul dragonului poate imbunatati sanatatea soarecilor. In ceea ce priveste omul, dovezile nu sunt inca foarte elocvente.


Cu toate acestea, acest fruct este nutritiv, bogat in antioxidanti si fibre. Din acest motiv se crede ca ar putea aduce unele beneficii asupra sanatatii.

Sustine sanatatea inimii

Fructul dragonului contine flavonoide si antioxidanti care au capacitatea de a sustine buna functionare a inimii si creierului.


De asemenea, conform unui studiu fructul dragonului rosu este o sursa de betalaina biodisponibila, care confera protectie colesterolului rau (LDL) impotriva modificarilor oxidative.


Fructul dragonului este bogat in magneziu. Un mineral esential care sustine sanatatea inimii si contractiile cardiace.


 Lipsa de magneziu provoaca simptome in tot corpul, chiar si la nivel cardiovascular.

Previne imbatranirea prematura

Avand proprietati antioxidante, se crede ca fructul dragonului protejeaza celulele organelor de daunele provocate de stresul oxidativ.


Antioxidantii pe care ii contine inlatura radicalii liberi, protejand organismul de imbatranirea prematura si anumite afectiuni cronice.


Fructul dragonului contine vitamina C, despre care se stie ca este un antioxidant puternic.


Aceasta contribuie la regenerarea tesuturilor din organism, imbunatateste functiile creierului si vederea.


 In plus, stimuleaza productia de colagen, astfel ca fructul dragonului poate contribui si la imbunatatirea aspectului pielii.

Ajuta la intarirea imunitatii

Acest efect al fructului dragonului este datorat tot continutului sau bogat in vitamina C si alti antioxidanti.


Acestia neutralizeaza radicalii liberi, prevenind degradarea celulara.


Acest fruct ar putea contribui la intarirea naturala a imunitatii, conferind rezistenta organismului in fata unor virusuri si bacterii.


Astfel, scade riscul aparitiei unor inflamatii, prevenind racelile sau alte boli.

Sustine digestia

Fructul dragonului face parte din categoria de alimente bogate in fibre.


Atata fructul dragonului proaspat, dar mai ales cel deshidratat, contin cantitati mari de fibre, despre care se stie ca sustin digestia.


Fibrele combat tulburarile gastrointestinale, stimuleaza formarea bolului fecal si excretia. In plus, curata intestinele si previn aparitia unor afectiuni ale colonului.


Fructul dragonului poate fi util si in curele de slabire, deoarece contine putine calorii si confera senzatie de satietate.

Poate preveni diabetul

Se crede ca fructul dragonului ar putea contribui la prevenirea diabetului zaharat de tip 2, tot datorita continutului sau bogat de fibre.


Deoarece contine fibre solubile, acestea mentin constant zaharul din sange.


Desi contine in cea mai mare parte glucide, fructul dragonului are un indice glicemic scazut si nu determina fluctuatii semnificative ale glicemiei.


Astfel, fructul dragonului ar putea contribui la prevenirea diabetului. Verifica tabelul cu valorile glicemiei la adulti.

Contraindicatii

Nu se cunosc contraindicatii ale consumului acestui fruct. Astfel, fructul dragonului poate fi consumat in siguranta.

Cu toate acestea, desi sunt rare cazurile, este posibil ca unele persoane sa fie alergice la fructul dragonului.

Daca nu ai mai mancat pana acum acest fruct, consuma-l cu precautie la inceput.

In cazul in care nu observi nicio reactie adversa, inseamna ca il poti savura in siguranta.

Daca suferi de anumite afectiuni, ar fi bine sa intrebi medicul inainte sa-l consumi. Acest lucru este valabil de fiecare data cand incerci un fruct sau aliment nou.