Seminte de Mac

Semintele de mac sunt folosite in lumea intreaga in industria alimentara. Exista numeroase retete cu seminte de mac, cel mai frecvent fiind folosite la prepararea prajiturilor, produselor de panificatie si patiserie.

Pe langa intrebuintarea lor culinara, se crede ca semintele de mac ar putea avea beneficii pentru santate. Uleiul din semninte de mac este apreciat in industria cosmetica, fiind benefic pentru sanatatea pielii.

Inca din cele mai vechi timpuri, semintele de mac au fost considerate ca au efect de sedativ natural. Cu toate acestea, administrarea de ceai de mac sau alte remedii naturiste cu mac sunt destul de controversate, avand in vedere substantele opioide pe care le-ar putea contine.

Citeste mai departe pentru a afla cum iti poate aduce consumul de seminte de mac beneficii pentru sanatate si cand ar putea acestea sa aiba reactii adverse si contraindicatii.

Despre semintele de mac

Despre semintele de mac

Semintele de mac sunt recoltate din fructul uscat produs de planta cu acelasi nume, care creste spontan si pe la noi prin tara.

Macul de gradina (Papaver somniferum) este o planta al carui fruct are forma de capsula, in interiorul caruia se regasesc semintele de mac.

Cel mai frecvent intalnit tip de mac este cel cu flori rosu aprins, desi mai exista si alte varietati cu flori de culoare  alb, violet sau gri-albastrui.

Semintele de mac sunt mici, rotunde si de regula au culoarea neagra. In functie de specia macului de gradina, semintele de mac pot avea si culori precum alb-galbui sau albstru-cenusiu.

Macul de gradina are o intrebuintare indelungata in industria farmaceutica. Din capsulele imature ale plantei se extrage opiul natural.

Aceasta este o substanta pe care o contine seva de mac si care este folosita pentru a produce morfina, codeina sau heroina.

Desi medicamentele opioide au efecte analgezice si sedative, ele pot sa provoace dependenta, iar supradozajul poate fi fatal.

Semintele de mac pot contine substante opioide in cantitati mici, provenite in urma recoltarii. Insa, inainte de a le vinde, producatorii curata semintele de mac pentru a elimina aceste substante. Astfel, consumul de seminte de mac comercializate in magazine nu prezinta riscuri.

Cu toate acestea, pentru a nu avea din consumul de seminte de mac contraindicatii pentru sanatate, se recomanda precautie.

Valori nutritionale seminte de mac

Consumul de seminte de mac poate contribui la aportul de nutrienti esentiali pentru organism. Semintele de mac contin aproximativ 40% grasimi, 28% glucide si 21% proteine.

Nu contin colesterol, iar majoritatea grasimilor pe care le contin sunt grasimi nesaturate. De asemenea, semintele de mac sunt alimente bogate in fibre.

Semintele de mac sunt surse excelente de calciu, magneziu, fier si zinc. In plus, contin polifenoli, compusi vegetale care le confera unele propriettai antioxidante.

Insa, pentru a obtine din consumul de seminte de mac beneficii pentru sanatate se recomanda moderatia.

Astfel, o portie de seminte de mac nu ar trebui sa depaseasca 28g (3 linguri), care, conform USDA, contine urmatoarele valori nutritionale:

  • calorii: 150 kcal
  • proteine: 6 g
  • glucide: 8 g
  • lipide: 11 g, din care doar 1,5 g reprezinta grasimi saturate
  • fibre: 7g
  • calciu: 350 mg (35% din doza zilnica recomandata)
  • magneziu: 100 mg (25% din doza zilnica recomandata)
  • fier: 2,7 mg (15% din doza zilnica recomandata)
  • zinc: 2,25 mg (15% din doza zilnica recomandata)

Seminte de mac beneficii

Desi nu exista dovezi stiintifice care sa sustina faptul ca se pot obtine din consumul de seminte de mac beneficii pentru sanatate, se crede ca ar putea avea unele efecte pozitive pentru organism. Majoritatea acestor beneficii deriva din nutrientii care se gasesc in compozitia semintelor.

Sunt surse excelente de fibre

Consumul de seminte de mac poate contribui la completarea aportului necesar de fibre.


O portie de 28 g de seminte de mac iti poate furniza aproximativ 7 g de fibre. Asta inseamna, aproximativ un sfert din doza zilnica recomandata de fibre pentru un adult sanatos.


Fibrele sunt legate de multe beneficii pentru sanatate. Pot ajuta la curatarea colonului de toxine, stimuleaza tranzitul intestinal si pot preveni constipatia.


Confera satietate pentru timp indelungat, determinandu-te sa mananci mai putin, fiind necesare in curele de slabit.


Alimentele bogate in fibre pot contribui la gestionarea nivelului de glucoza din sange si pot ajuta la scaderea colesterloului rau (LDL).

Sustin sanatatea sistemului osos

Includerea consumului de seminte de mac in alimentatie poate sustine sanatatea sistemului osos. Acest potential beneficiu se datoreaza faptului ca aceste seminte sunt surse excelente de calciu si pot contribui la prevenirea deficitului acestui mineral.


Calciul intra in structura oaselor si a dintilor, iar aportul adecvat de calciu scade riscul de osteoporoza, spasmofilie, carii dentare si rahitism. Insa, calciul are multe alte functii pentru organism.


Astfel, carentele de calciu pot provoca irascibilitate, isterie, insomnie, spasme musculare, cresterea ritmului cardiac, senzatia de sufocare, depresie, melancolie si chiar scaderea apetitului sexual.

Intaresc imunitatea

Semintele de mac ar putea contribui la intarirea sistemului imunitar, datorita continutului ridicat de zinc, un mineral esential pentru buna functionare a organismului.


Deficitul de zinc afecteaza sistemul imunitar, crescand riscul de aparitie a inflamatiilor. Printre multe alte roluri vitale, zincul confera rezistenta organismului, protejandu-l de virusuri si bacterii.


Confera rezistenta membranelor celulare, inhiba peroxidarea si ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor atat interne, cat si externe.


Rezervele de zinc din organism se epuizeaza destul de repede, iar aportului lui zilnic din alimentatie este foarte important. Semintele de mac, alaturi de o alimentatie diversificata, pot contribui la prevenirea deficitului de zinc.


Pe langa zinc, semintele de mac sunt surse excelente de fier. Cel mai important rol al acestui mineral este acela ca intra in structura hemoglobinei si participa direct in procesul de oxigenare celulara.


Carentele de fier afecteaza imunitate si se poate manifesta prin astenie, anemie, scaderea capacitaii intelectuale, depresia si chiar aparitia unor bolili infectioase.

Pot proteja sanatatea inimii

Adaugarea in dieta a semintelor de mac ar putea proteja sanatatea inimii. Atat fibrele, cat si zincul, pot contribui la scaderea depunerilor de colesterol, factor care creste riscul bolilor cardiace.


De asemenea, semintele de mac contin magneziu si calciu, doua minerale care sustin ritmul cardiac si ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.


Semintele de mac sunt o sursa buna de acizi grasi polinesaturati, Omega-3 si Omega-6. Consumul moderat de grasimi polinesaturate poate contribui la scaderea riscului de boli cardiovasculare.

Alte posibile beneficii

Desi sunt necesare mai multe dovezi, totusi se crede ca semintele de mac ar putea avea si alte potentiale beneficii pentru sanatate:

Reteta cu seminte de mac

Reteta cu seminte de mac

Semintele de mac au o larga intrebuintare in bucatarie. Pot fi adaugate peste paine, covrigi, in blaturile de tort, briose, cozonaci, checuri, etc.

Desi exista numeroase retete cu mac, iti propun un preparat foarte simplu si gustos: chec cu seminte de mac si sirop de lamaie.

Reteta de chec cu seminte de mac si sirop de lamaie

Ingrediente

  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 4 linguri ulei
  • 200 g faina
  • 50 g mac
  • 1/2 plic praf de copt
  • coaja de la o lamaie
  • Pentru siropul de lamaie:

    • sucul de la o lamaie
    • 100 ml de apa
    • 150 g zahar

    Mod de preparare

    • separa ouale, apoi mixeaza bine albusurile pana se transforma intr-o spuma
    • toarna zaharul in ploaie peste albusuri si mixeaza pana ce se topeste zaharul
    • adauga galbenusurile, mixeaza pana se incorporeaza
    • toara uleiul in fir subtire, mixand incontinuu ca la maioneaza
    • separat, amesteca faina cu semintele de mac si praful de copt
    • adauga-le in compozitia de oua, amestecand incet cu o spatula de jos in sus pana se incorporeaza si se sparg toate cocoloasele
    • rade coaja de lamaie si adaug-o si pe ea in compozitia de chec cu mac
    • tapeteaza o tava de chec, apoi toarna compozitia si introdu tava in cuptorul preincalzit
    • lasa checul cu seminte de mac in cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute
    • intre timp, pune ingredientele pentru siropul de lamaie intr-o craticioara si fierbe-le pana ce capata consistenta unui sirop
    • dupa ce checul s-a copt si a trecut testul cu scobitoarea, scoate-l din cuptor
    • inteapa-l din loc in loc cu o scobitoare, apoi toarna siropul de lamaie peste checul cu mac
    • lasa checul cu mac sa se raceasca bine, timp in care va absorbi siropul de lamaie si va fi delicios

    Seminte de mac contraindicatii

    In general, consumul de seminte de mac comercializate in magazinele alimentare si adaugate in cantitati normale in diverse retete nu prezinta riscuri pentru sanatate.

    Desi sunt rare cazurile, exista situatii cand aceste seminte pot provoca alergii la unele persoane. De altfel, consumate in cantitati mai mari, pot provoca tulburari intestinale.

    In medicina populara, semintele de mac sunt considerate un remediu pentru insomnie, administrare sub forma de ceai.

    Trebuie specificat faptul ca, in mod normal, semintele de mac comercializate pentru consum trec printr-un proces de curatare inainte de a fi vandute pentru a elimina eventualele substante opioide pe care le-ar contine.

    Astfel, s-ar putea ca administrarea de ceai de mac pentru somn sa nu aiba efectul scontat.

    Evita sa administrezi seminte de mac nespalate si care nu sunt comercializate de producatori de incredere. Retine ca in astfel de situatii, semintele de mac pot fi contaminate cu substante opioide provenite in urma recoltarii care pot provoca reactii adverse.

    Consumul de ceai de mac, precum si administrarea altor suplimente cu mac, fara supraveghere medicala, pot fi nesigure pentru sanatate. Ele pot contine cantitati mai mari de morfina si alti opioizi care pot provoaca dependenta si chiar decesul.

    Uneori, consumul de seminte de mac creste probabilitatea de a iesi pozitiv la un eventual test antidrog. Astfel, sportivii de performanta ar putea fi detectati pozitiv la testele de dopaj in urma consumului de produse care contin seminte de mac.

    Surse:

    • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6683260/
    • https://www.aafp.org/afp/2009/0501/p768.html
    • https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2018.5243
    • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12587685/