Capere

Capere

Mici, dar foarte aromate, caperele nu ar trebui subestimate! Multe retete cu specific mediteranean folosesc capere ca ingredient esential.

Caperele pot fi un potentiator de gust remarcabil si au multe utlizari culinare. Confera profunzime si un plus de savoare preparatelor.

Caperele pot fi adaugate atat in mancarurile gatite, cat si in cele preparate la rece. In plus, au un aport nutritiv ridicat si pot sa ofere si cateva beneficii pentru sanatate.

Dar ce sunt caperele mai exact? Ce gust au si la ce se folosesc caperele?

Ce beneficii si contraindicatii poate sa aiba consumul de capere? Gasesti mai jos mai multe detalii!

Ce sunt caperele

Ce sunt caperele

Caperele sunt bobocii neinfloriti ai plantei perene Capparis spinosa.

Aceasta are aspect de tufa si prospera in majoritatea tarilor din jurul Marii Mediteraneene. Din acest motiv se crede ca ar fi originara din aceasta zona.

Totusi, provenienta plantei de capere este oarecum neclara, avand in vedere ca mai creste in Asia de Vest, Centrala si de Sud.

Astfel, potrivit unora, si-ar avea originile din aceste zone, fiind aclimatizata mai tarziu in zona mediteraneana.

Bobocii de capere sunt verzi, iar marimea lor variaza in functie de maturitate. Acestia pot sa aiba dimensiunea unui bob de mazare pana la a unei masline mai mici.

Cu cat caperele sunt mai mici, cu atat sunt mai apreciate pentru gustul mai bun si textura mai delicata.

Recoltarea caperelor este un proces destul de dificil, avand in vedere ca se face manual.

Dupa ce sunt culesi, bobocii sunt curatati, sortati in functie de marime si pusi la uscat.

Atunci cand nu sunt culesi, bobocii de capere se maturizeaza si dau nastere unor flori superbe.

Florile plantei Capparis spinosa au petale late, de culoare alba cu filamente subtiri si lungi, de culoare mov intens.

Din flori se dezvolta fructele, cunoscute si ca boabe de capere. Acestea sunt comestibile si sunt adesea confundate cu boboci de capere.

Fructele (boabele) sunt pline cu seminte mici si sunt mult mai mari, avand dimensiunea unei masline.

Gustul lor este oarecum asemanator cu cel al bobocilor, desi este mult mai puternic.

Totusi, textura si dimensiunea lor le face sa aiba alte utilizari culinare fata de bobocii de capere.

Atat bobocii, cat si fructele de capere, se consuma, de regula, murate in apa cu sare sau otet. La noi in tara, caperele sunt comercializate conservate, in borcane de sticla.

Le gasesti pe rafturile supermarketurilor, alaturi de alte produse murate.

Ce gust au caperele

Ce gust au caperele

In ciuda dimensiunilor mici, caperele au o aroma intensa si un gust caracteristic care se potriveste in multe feluri de mancare.

Din acest motiv sunt folosite ca si condiment pentru a adauga un plus de savoare preparatelor culinare.

Caperele au un gust usor picant, sunt acrisoare si sarate.

Acest fapt se datoreaza modului in care au fost murate. Daca ti se pare ca sunt mult prea sarate, ar fi bine sa le clatesti sub un jet de apa rece.

De altfel, intensitatea aromei caperelor difera in functie de marimea lor. Cu cat caperele sunt mai mici, cu atat gustul lor este mai bun si mai delicat.

Pe masura ce sunt mai mari, caperele devin mai acide si au un gust mai pregnant.

Acestea confera o aroma intensa preparatului si trebuie folosite cu moderatie.

Chiar si textura lor difera; cele mici sunt mai ferme, pe cand cele mai mari nu mai sunt la fel de tari.

Ar fi bine sa ai in vedere aceste diferente atunci cand cumperi si gatesti cu capere.

Cele mici sunt ideale pentru a potenta gustul preparatelor reci, salate, aperitive, garnituri.

Cele mai mari se potrivesc mai bine la gatit, adaugate spre final in sosuri si tocanite.

Pentru a-si pastra gustul si aroma, borcanul nedesfacut cu capere trebuie depozitat in camara sau intr-un loc intunecat si racoros.

Dupa deschidere, borcanul cu capere, inchis etans, trebuie depozitat in frigider.

Pentru a se pastra proaspete si sa reziste mai mult timp, caperele trebuie sa fie acoperite cu saramura. Nu mai folosi caperele daca simti ca prezinta un miros neplacut!

La ce se folosesc caperele

La ce se folosesc caperele

Din punctul meu de vedere, caperele nu ar trebui sa iti lipseasca din camara.

Desi sunt mai putin populare pe la noi, ele sunt foarte apreciate in dieta mediteraneana.

Caperele sunt adesea adaugate, in special, in preparatele cu specific italian si grecesc.

Aroma minunata a caperelor le face sa aiba multe utilizari culinare, astfel ca sunt foarte versatile. Sunt un ingredient minunat si sunt multe retete in care poti sa le folosesti!

Fiind murate, se pot folosi ca atare. Le poti adauga ca potentiator de gust in preparatele reci sau calde.

In acest ultim caz, pentru a-si pastra aroma, adauga-le spre finalul procesului de gatire.

Iata la ce se folosesc caperele:

  • se potrivesc foarte bine in preparatele cu peste si fructele de mare
  • poti sa le adaugi pe pizza cu ansoa si masline
  • adauga-le intr-o salata de ton sau somon
  • foloseste capere pentru a conferi o aroma usor picanta fripturilor de pui, rata, porc, miel si alt tip de carne rosie
  • sunt un ingredient de baza in piccata de pui
  • adauga-le tocate in diverse sosuri reci (cum ar fi maioneza), pe care sa le servesti cu fripturi sau salate
  • amesteca capere cu crema de branza si marar cu care poti sa ungi doua felii de paine pentru a prepara un sandwich gustos cu somon afumat
  • prepara un delicios sos de rosii sau de smantana cu capere pentru a-l adauga peste paste
  • pot imbunatati chiar si gustul tocanitelor de legume

In ceea ce priveste fructele (boabele) de capere murate, acestea se consuma ca atare, mai degraba ca o muratura.

Poti sa le servesti pe un platou de aperitive, alaturi de preparate din peste sau mezeluri si masline.

O abordare mai indrazneata ar fi sa folosesti boabe de capere in loc de masline atunci cand prepari un Cocktail Martini. Va fi mai spectaculos si chiar gustos! 😉  

Ce beneficii au caperele

Acum ca stii mai multe despre ce sunt caperele, ce gust au si cum sa le folosesti, haide sa vedem ce beneficii pentru sanatate iti pot aduce.

Dincolo de aroma lor apreciata de multi, ele sunt considerate alimente sanatoase.  

Caperele contin cateva vitamine si minerale esentiale pentru organism.

In plus, se pare ca ar contine flavonoide care ii confera proprietati antioxidante si antiinflamatoare.

Astfel, atunci cand sunt asociate cu o alimentatie sanatoasa si variata, caperele pot oferi cateva beneficii pentru sanatate.

1. Utile in curele de slabire

Atunci cand esti la cura de slabire, nu te sfii sa adaugi capere in dieta.

Fiind atat de aromate, oricum vei avea nevoie de o cantitate mica pentru a da un plus de savoare preparatelor tale.

De altfel, caperele sunt sarace in calorii, carbohidrati si grasimi.

Acestea pot fi si o optiune mai buna decat alti potentiatori de gust mai bogati in calorii.

Astfel, vei reduce aportul caloric si te vei bucura de mancaruri gustoase, chiar si daca esti la cura de slabire.

Prin urmare, caperele pot fi un adaos minunat intr-un meniu de slabit.

2. Scad riscul de imbolnavire

Conform unui studiu, caperele contin numerosi compusi bioactivi, fiind bogate in rutina si quercetina.

Aceste flavonoide sunt considerate antioxidanti si antiinflamatori puternici.

O dieta care cuprinde alimente bogate in flavonoide poate sa aiba efecte pozitive asupra sanatatii.

Antioxidantii neutralizeaza efectul nociv al radicalilor liber, previn stresul oxidativ si scad riscul de imbolnavire.

Se crede ca rutina imbunatateste circulatia sanguina, previne formarea cheagurilor de sange si scade nivelul colesterolului rau (LDL).

De asemenea, quercetina are proprietati antiinflamatoare, antihipertensive si antiagregante plachetare.

Prin urmare, consumul regulat de capere, ca parte dintr-o alimentatie sanatoasa, poate sa previna bolile cardiovasculare si alte afectiuni de sanatate.

3. Previn diabetul

Se crede ca unii compusi continuti de capere le-ar putea conferi proprietati antidiabetice.

Se pare ca acestea ar putea incetini absorbtia carbohidratilor si ar putea preveni cresterea nivelului glucozei in sange.

Prin urmare, caperele ar putea contribui la o mai buna gestionare a glicemiei.

De asemenea, caperele ar putea imbunatati valorile glicemiei la adultii cu diabet zaharat de tip 2.

Cu toate acestea nu exista suficiente dovezi concludente cu privire la influenta pe care o pot avea caperele asupra glicemiei si preventia diabetului.

Contraindicatii

Caperele nu prezinta contraindicatii si pot fi consumate fara probleme de majoritatea oamenilor.

Singura preocupare consta in faptul ca pot contine cantitati mai mari de sodiu. Evident, acest lucru depinde si de modul in care sunt conservate caperele.

Sodiul este un mineral cu multe roluri esentiale pentru sanatate, dar atunci cand este prezent in exces in organism poate sa aiba efecte nocive.

Persoanele care consuma alimente bogate in sodiu se pot confrunta cu retentia apei, tensiune arteriala crescuta si alte afectiuni.

Limitarea aportului de sodiu este esentiala pentru a preveni bolile cardiovasculare si a mentine o stare buna de sanatate.

Caperele la conserva sunt relativ bogate in sodiu. Asa ca, ar fi bine sa le consumi cu moderatie!