Ce este Kombucha
Daca te intrebi ce este kombucha, afla ca este o bautura racoritoare obtinuta din ceai verde sau ceai negru. Din acest motiv se mai numeste si ceai de kombucha.
Este apreciata atat pentru gustul sau, dar mai ales pentru beneficiile despre care se crede ca le are asupra sanatatii.
Cu toate ca nu se stie cu exactitate locul de provenienta al aceasti bauturi, kombucha este traditionala in China, fiind consumata de mai bine de 2.000 de ani.
Se banuieste ca aceasta isi are originile in regiunea Golfului Bohai (Marea Bohai).
Mai exista ipoteza precum ca kombucha provine din Rusia, fiind o bautura foarte populara in aceasta tara inca din cele mai vechi timpuri.
La inceputul secolului trecut, kombucha s-a raspandit in Europa, iar la jumatatea anilor 90 a devenit o bautura populara in SUA.
Astazi, consumul de kombucha a crescut, devenind o bautura cunoscuta in intreaga lume.
In ultima vreme foarte multe persoane sunt interesate de ce este kombucha si prepararea ei acasa.
De asemenea, odata cu sporirea interesului pentru aceasta bautura, au aparut companii care produc si comercializeaza kombucha la scara larga.
Ce este kombucha?
Kombucha este o bautura artizanala, usor carbogazoasa si dulce-acrisoara, care contine o cantitate mica de alcool (sub 1%) ca urmare a procesului de fermentare.
In mod normal, kombucha se prepara din ingrediente naturale, fara conservanti sau aditivi.
Astfel, daca vrei sa faci kombucha acasa ai nevoie de ceai verde sau negru, zahar si o drojdie care ajuta la fermentarea bauturii.
Aceasta drojdie contine microorganisme vii reprezentate de o colonie de diferite specii de bacterii sanatoase. Ea mai poarta denumirea de „ciuperca de kombucha” sau „cultura mama”.
Ciuperca de kombucha este gelatinoasa, de culoare portocalie, translucida, usor cauciucata, alunecoasa si are un miros usor intepator precum otetul.
In ciuda aspectului ciudat, aceasta ciuperca confera bauturii numeroase beneficii pentru sanatate.
Cultura mama poate fi dezvoltata acasa din ceai, zahar si kombucha, fara aroma cumparata.
Toate aceste ingrediente se amesteca intr-un borcan curat acoperit cu o panza care se lasa intr-un loc intunecat si calduros.
Dupa aproximativ o luna, ciuperca incepe sa se formeze deasupra lichidului. Cand aceasta capata o anumita grosime poate fi folosita la prepararea de kombucha.
Daca sunt respectate toate conditiile de crestere si ingrijire corespunzatoare, ciuperca de kombucha nu moare niciodata.
Dimpotriva, de fiecare data cand prepari bautura ea creste si mai mult.
In cazul in care ciuperca capata un miros neplacut, asemanator branzei, apar pete de mucegai sau se descompune, atunci aceasta s-a stricat si trebuie aruncata.
Cum se obtine kombucha acasa?
Desi pare complicat, procesul de preparare al acestei bauturi este destul de simplu.
Totusi, trebuie sa acorzi o mare atentie igienii pentru a pastra ciuperca sanatoasa si a te bucura de beneficiile acestei bauturi.
Kombucha are la baza o infuzie preparata din apa clocotita si ceai negru sau verde in care se adauga zahar.
Dupa preparare, infuzia se lasa la racit complet, apoi se strecoara si se transfera intr-un borcan de sticla foarte curat.
Peste infuzie se adauga cu grija ciuperca de kombucha, apoi se acopera borcanul cu un tifon sau o tesatura de panza si se leaga gatul acestuia.
Este important ca borcanul sa fie bine acoperit pentru a impiedica patrunderea insectelor.
Borcanul se depoziteaza intr-un loc ferit de lumina directa a soarelui si se lasa la fermentat pentru aproximativ 7-12 zile, la temperatura camerei.
Dupa cateva zile, bacteriile care colonizeaza cultura mama descompun zaharul din ceai si transforma preparatul intr-o bautura acidulata, dulce-acrisoara.
In timpul procesului de fermentare trebuie verificat preparatul periodic. Ciuperca de kombucha trebuie sa pluteasca deasupra lichidului, dezvoltandu-se si mai mult.
Acesta este un semn ca bautura este preparata corect.
In cazul in care aceasta s-a scufundat si nu mai iese la suprafata, atunci ciuperca s-a stricat, iar preparatul nu poate fi consumat.
Dupa o saptamana de fermentare, preparatul poate fi gustat pentru a-i verifica dulceata si aciditatea.
Cand a ajuns la gustul potrivit, se scoate cu mainile curate ciuperca din borcan si se aseaza pe o farfurie curata. Aceasta se poate folosi pentru a prepara o noua kombucha.
Lichidul obtinut este turnat in sticle care se imbuteliaza. Kombucha astfel obtinuta se pastreaza la frigider si se poate consuma in decurs de o luna.
Pentru un gust mai bun se pot adauga in kombucha diferite arome de capsuni, zmeura, ghimbir, lamaie, etc.
Ce proprietati are kombucha?
Desi se obtine dintr-o colonie de bacterii, acestea sunt probiotice care contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate.
In plus, kombucha contine foarte multe substante nutritive care ii confera posibile proprietati curative.
Kombucha contine foarte multe vitamine si minerale. De exemplu, este bogata in vitamina C, dar si vitaminele din complexul B.
De altfel, in kombucha se regasesc vitamina D, vitamina E, vitamina H, vitamina K si acid folic. In ceea ce priveste mineralele, aceasta contine: calciu, fier, magneziu, potasiu, mangan, zinc si sodiu.
De asemenea, kombucha contine multe alte substante foarte eficiente pentru organism, cum ar fi: polizaharide, polifenoli, enzime si acizi.
Cu atatia constituienti, nu este de mirare ca se spune despre consumul de kombucha ca este foarte sanatos.
Toate aceste substante ii confera bauturii proprietati antioxidante, antibiotice, antiinflamatoare, antivirale, antiimbatranire, revitalizante, curative si regenerante.
Beneficii kombucha
In timp ce unele persoane consuma kombucha ca o alternativa la alte bauturi racoritoare, altii sunt interesati de posibilele beneficii pe care le are asupra sanatatii.
Desi cercetarile de pana acum nu sunt suficiente, se crede totusi ca kombucha poate fi un remediu naturist pentru anumite afectiuni.
Amelioreaza tulburarile gastro-intestinale
Acest efect benefic pe care se pare ca il are kombucha asupra sistemului gastro-intestinal se datoreaza probioticelor.
Asemanator cu alte alimente fermentate, bacteriile probiotice contribuie la echilibrarea florei intestinale si stimuleaza buna functionare a tractului digestiv si intestinal.
Prin urmare, consumul de kombucha ar putea sa combata constipatia, balonarea, diareea si alte tulburari gastro-intestinale.
De asemenea, kombucha poate ameliora simptomele colonului iritabil si alte boli inflamatorii intestinale.
Previne infectiile
Kombucha contine acid acetic produs ca urmare a procesului de fermentare.
Conform unui studiu se pare ca acidul acetic este un dezinfectant eficient.
Aceasta proprietate face ca kombucha sa aiba proprietati antibacteriene, avand capacitatea de a ucide bacteriile si virusurile.
Prin urmare, consumul de kombucha poate preveni riscul aparitiei infectiilor, combatand agentii patogeni inainte ca acestia sa atace organismul.
Reduce inflamatiile
Atat ceaiul verde, cat si cel negru din care este preparata kombucha, contin polifenoli care au proprietati antioxidante.
Antioxidantii au capacitatea de a lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind riscul oxidarii celulelor, cauza a aparitiei inflamatiilor cronice.
Tot datorita antioxidantilor, kombucha este detoxifianta, ajutand la eliminarea toxinelor si metalelor grele din organism.
Acest proces este benefic pentru a preveni riscul aparitiei inflamatiilor.
De altfel, proprietatile antibacteriene inlatura riscul aparitiei infectiilor si implicit a inflamatiilor pe care acestea le pot produce in organism.
Consumul de kombucha asociat cu o dieta adecvata si exercitii fizice ar putea contribui la scaderea colesterolului rau si prevenirea aparitiei bolilor cardiovasculare.
Poate contribui si la detoxifierea ficatului si impiedica aparitia bolilor hepatice.
Intareste sistemul imunitar
Kombucha poate contribui la intarirea sistemului imunitar. Acest efect benefic se datoreaza capacitatii de a ajuta la buna functionare a sistemului gastro-intestinal.
Se pare ca exista o stransa legatura intre sistemul imunitar si sistemul digestiv.
Bacteriile bune din flora intestinala creaza anticorpi care ajuta la consolidarea sistemului imunitar.
Prin urmare, sanatatea optima a intestinelor contribuie la protejarea organismului si sporeste rezistenta acestuia.
Contribuie la buna sanatate mentala
Desi nu exista studii care sa certifice ca aceasta bautura contribuie la buna sanatate mentala, totusi se crede ca acest efect este dat de probioticele pe care le contine.
Conform unui studiu, probioticele sunt eficiente pentru a ameliora depresia si alte simptome asociate acesteia.
Prin urmare, consumul de kombucha ar putea stimula secretia de serotonina (citeste ce este serotonina), care contribuie la sporirea gandirii pozitive si a bunei dispozitii.
Aceasta poate inlatura anxietatea, tristetea, insomiile, starile de irascibilitate, epuizarea si oboseala, contribuind la imbunatatirea starii de spirit.
Contraindicatii
Nu exista contestatii cu privire la faptul ca kombucha contine probiotice si alte substante cu efecte pozitive pentru sanatate.
Cu toate acestea, cercetarile de pana acum nu au dovedit beneficiile pentru sanatate la om ale acestei bauturi, in mod specific.
Beneficiile relatate sunt derivate din efectele pozitive asupra sanatatii ale constituientilor regasiti in kombucha.
Prin urmare, exista pareri care sustin ca kombucha nu ar trebui neaparat consumata pentru eventualele efecte terapeutice.
Totusi, fiecare organism este unic, iar consumul acestei bauturi poate actiona diferit de la o persoana la alta.
Kombucha facuta acasa trebuie preparata intr-un mediu steril si o igiena adecvata.
Astfel, se inlatura posibilele contaminari ale bauturii care pot determina aparitia unor efecte adverse, cum ar fi toxicitate renala sau hepatita toxica.
De asemenea, timpul de fermentare conteaza, deoarece suprafermentarea bauturii poate provoca acidoza.
In ceea ce priveste contraindicatiile, consumul de kombucha trebuie evitat de femeile insarcinate, cele care alapteaza, de persoanele care au sistemul imunitar slabit sau de cei care nu au o stare buna de sanatate.
Deoarece contine alcool, evita kombucha daca urmezi tratament medicamentos.
Kombucha trebuie consumata cu precautie, iar daca vrei sa o administrezi in scop terapeutic, atunci consulta medicul inainte!
Daca alegi sa bei kombucha cumparata, trebuie sa acorzi atentie cantitatii de zahar pe care o contine produsul achizitionat.
De regula, bauturile din comert contin zahar intr-o cantitate mai mare decat cele facute in casa.
Consumul excesiv de zahar poate sa duca la cresterea nivelului glicemiei in sange, creste riscul apartiei diabetului de tip 2, creste nivelul de trigliceride sau favorizeaza cresterea in greutate.
Surse:
- https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/potential-benefits-kombucha/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/319630#How-to-make-kombucha-at-home
- https://en.wikipedia.org/wiki/Kombucha