Loboda

Loboda

Din cele mai vechi timpuri, loboda a fost utilizata ca aliment. Este considerata a fi una dintre cele mai vechi plante utilizate in bucataria europeana.

In timpul Epocii de Fier si in Evul Mediu, loboda era folosita si ca planta medicinala.

Cu ajutorul ei se tratau inflamatiile, dar si anumite afectiuni ale glandei. Se pare ca in acest scop a fost folosita mai intai in Grecia Antica.

Frunzele de loboda, maruntite si inmuiate in apa cu miere, erau folosite pentru a trata icterul si simptomele neplacute ale ciclului menstrual.

Utilizate extern, frunzele de loboda se foloseau ca pansamente pentru taieturi, zgarieturi, rani minore sau pentru indepartarea negilor.

De-a lungul timpului insa au fost descoperite si alte beneficii pe care consumul de loboda le ofera organismului. Despre toate aceste beneficii, dar si despre alte aspecte importante, voi vorbi in articolul de fata.

Ce este loboda?

Ce este loboda?

Loboda este o planta care face parte din familia Amaranthaceae, fiind inrudita cu sfecla rosie si spanacul.

La noi in tara mai este cunoscuta sub denumirea de spanacul francezului sau spanacul nemtesc de munte.

Desi este o planta originara din Europa si Asia, este cunoscuta, apreciata si utilizata in intreaga lume.

In tarile cu un climat temperat, loboda se bucura de o popularitate mult mai mare, deoarece ii place soarele din plin.

Exista mai multe varietati de loboda care se pot cultiva in gradina, insa cea mai raspandita si utilizata este loboda rosie.

Pe langa aceasta, mai exista loboda cu frunze verzi si galbene. La fel ca loboda rosie, si aceste tipuri de loboda sunt comestibile, insa nu sunt atat de des utilizate.

Planta poate sa aiba intre 50 - 150 cm, cu o tulpina ramificata si frunze triunghiulare, cu margini dintate. Perioada de inflorire a lobodei este iulie – august.

Are flori mici, greu de observat, dispuse in varful tulpinii in forma de ciorchine. Florile sunt dioice si formeaza seminte mici, negre, inchise intr-o membrana subtire.

Semintele au rol de inmultire a lobodei. Datorita faptului ca planta creste foarte repede, in timpul verii poate fi semanata de doua ori.

Loboda poate fi cultivata foarte usor, deoarece are nevoie de un sol normal si de soare din belsug.

Totusi, se recomanda ca loboda rosie sa fie plantata intr-un loc partial umbros. Frunzele sale sunt destul de sensibile si pot fi arse de soare destul de repede.

In general, de la loboda se utilizeaza frunzele. Atunci cand sunt tinere, frunzele de loboda pot fi folosite proaspete, mai ales in salate.

De asemenea, pot fi si gatite, la fel ca spanacul.

Frunzele rosiatice ale lobodei pot fi recoltate pe tot parcursul verii. Ceea ce trebuie mentionat este faptul ca (din pacate) frunzele de loboda nu pot fi uscate si nici congelate.

Valori nutritionale                   

Din punct de vedere nutritional, loboda este o leguma sanatoasa, cu un continut redus de calorii si fara grasimi.

In frunzele sale nu se gaseste deloc zahar si nici sare, insa contine o serie de nutrienti. Concret, 100 de grame de loboda rosie contin 20 calorii, astfel:

  • glucide – 3 g
  • proteine – 2 g
  • grasimi – 0 g
  • fibre – 1 g
  • sare – 0 g
  • Fiindca face parte din aceeasi familie de plante ca spanacul, loboda este bogata in vitamine, minerale si multe alte substante nutritive:

    • vitamina C
    • vitamina K
    • calciu
    • magneziu
    • fier
    • fosfor
    • zinc
    • seleniu
    • proteine
    • flavonoide
    • carotenoizi
    • triptofan

    Loboda beneficii

    Consumul regulat de loboda aduce numeroase beneficii organismului.


    Printre acestea, cele mai cunoscute fac referire la capacitatea lobodei de a regla digestia sau de a intari sistemul imunitar.


    De asemenea, loboda sustine sanatate rinichilor si contribuie la procesul de detoxifiere a organismului. 


    Punctual, iata care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de loboda rosie.

    Ajuta la functionarea optima a rinichilor

    Loboda are proprietati diuretice si laxative, ceea ce ajuta la eliminarea toxinelor si curatarea rinichilor.


    Aceste proprietati sunt datorate fibrelor si mineralelor, care contribuie la functionarea in parametri normali a proceselor digestive.


    In acest fel, se reduc sansele de constipatie, dar si alte probleme gastro-intestinale.


    In acelasi timp, sunt eliminate grasimile, excesul de saruri si apa din organism (vezi si alte alimente diuretice).


    De asemenea, se pare ca loboda este benefica si pentru sanatatea vezicii biliare.

    Intareste sistemul imunitar

    Putini oameni stiu ca loboda contine aproape de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia sau kiwi.


    Prin urmare, acest detaliu important scoate la iveala faptul ca un consum regulat de loboda contribuie la intarirea sistemului imunitar.


    In acest fel are loc procesul de regenerare celulara, dar si de vindecare rapida a organismului.


    Totodata, loboda s-a dovedit a fi, inca din cele mai vechi timpuri, extrem de benefica in tratarea icterului.

    Imbunatateste metabolismul

    Continutul ridicat de proteine, minerale si vitamine din loboda contribuie la reglarea hormonala.


    Este important sa se evite dereglarile hormonale, pentru ca in caz contrar, functionarea intregului organism va fi deficitara.


    Cantitatile impresionante de fier si calciu pe care le contine loboda ajuta la formarea celulelor rosii din sange. In acest fel, circulatia sangelui functioneaza normal, la fel si oxigenarea organelor si tesuturilor.


    Afla si alte moduri despre cum imbunatatesti circulatia sangelui in cazul in care te confrunti cu aceasta problema.


    Pe langa aceste aspecte, fierul care se gaseste in loboda contribuie semnificativ la reducerea simptomelor anemiei.

    Mentine sanatatea ochilor

    Fiind o sursa importanta de betacaroten, luteina, carotene si antocianine, loboda este extrem de benefica si pentru sanatatea ochilor.


    Altfel spus, consumul de loboda poate reduce riscul de cataracta sau glaucom, afectiuni oculare care pot duce la pierderea vederii.


    In plus, antioxidantii din loboda pot preveni degenerescenta maculara, o alta boala oftalmologica care poate distruge vederea centrala.


    Totusi, trebuie sa stii ca aceasta boala nu afecteaza vederea periferica. Acest lucru inseamna ca nu se va declansa orbirea completa.

    Are proprietati anti-imbatranire

    Antioxidantii care se gasesc in loboda au un rol deosebit de important in incetinirea procesului de imbatranire prematura.


    In acelasi timp, se pare ca prin consumul zilnic al lobodei este stimulata productia de colagen.


    De altfel, vitamina C prezenta in loboda ajuta la prevenirea diferitelor boli ale pielii, dar va si imbunatati aspectul general al acesteia.

    Utila in curele de slabire si mentinerea greutatii

    Loboda poate fi de un real folos si in curele de slabire sau mentinerea siluetei.


    Frunzele acesteia ajuta la reglarea proceselor enzimatice ale organismului, stimuland arderea grasimilor. Este usor de inclus in meniul zinic daca tii dieta Rina.


    Continutul scazut de calorii, lipsa grasimilor si a zaharului te pot determina sa consumi loboda cu incredere.


    Este bogata in vitamine si minerale, astfel contribuie la prevenirea dezechilibrelor nutritionale care pot sa apara frecvent intr-o cura de slabire.

    Poate reduce riscul de boli cronice

    Loboda contine anumiti antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi.


    Acestia cauzeaza stresul oxidativ celular, responsabil de aparitia bolilor cornice, inclusiv a celulelor cancerigene.


    Se pare ca riscul de aparitie a acestora ar putea fi redus semnificativ datorita unor compusi cu proprietati antioxidante care se gasesc in loboda.

    Cum poti folosi loboda?

    Cum poti folosi loboda?

    Exista mai multe moduri de utilizare a lobodei.

    Poate fi folosita la prepararea unor mancaruri, infuzii, cataplasme, sub forma de suc, decoct sau vin.

    In cele ce urmeaza iti voi spune in detaliu cum sa le pregatesti pe fiecare in parte.

    Loboda ca aliment

    Frunzele tinere de loboda rosie pot fi amestecate cu orice alt ingredient pe care doresti sa il folosesti intr-o salata de cruditati.

    Spre deosebire de spanac, loboda rosie contine mai putini oxalati, asa ca pot fi consumate proaspete fara nici o grija. 

    Mai poti sa folosesti frunzele de loboda rosie in ciorbe, borsuri, tocanite sau ca umplutura pentru placinte.

    In cazul in care nu stiai, afla ca semintele de loboda sunt comestibile si foarte hranitoare.

    Infuzie

    Daca vrei sa pregatesti o infuzie cu frunze de loboda, ai nevoie de 2 lingurite de loboda si 250 ml apa.

    Acestea se fierb, apoi se lasa la infuzat 10 – 15 minute. Fiertura obtinuta se strecoara, dupa care poate fi bauta.

    Infuzia din frunze de loboda calmeaza durerile de stomac. De altfel, poate fi utila pentru ameliorarea afectiunilor de la nivelul plamanilor.

    Decoct

    Pentru a pregati un decoct din loboda, ai nevoie de semintele acesteia. Poti folosi 200 ml otet si 3 – 4 lingurite de seminte de loboda.

    Aceste ingrediente se fierb aproximativ 15 – 20 de minute.

    Decoctul din seminte de loboda era folosit inca din Evul Mediu pentru a trata afectiuni pulmonare si hepatice.

    De asemenea, acesta poate fi unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru durerea in gat. Ajuta la reducerea inflamatiei si amelioreaza tusea.

    Cataplasme

    Cataplasmele din frunze de loboda se pot prepara atat cu frunze fierte si caldute, cat si cu frunze proaspete si maruntite.

    Acestea se aplica direct pe zonele inflamate ale corpului. Actioneaza inclusiv in cazul infectiilor dermatice, vindecand bubele sau alte leziuni ale pielii.

    Cataplasmele din frunze de loboda ajuta la calmarea durerilor in caz de guta. Vezi si alte ceaiuri antiinflamatoare utile pentru ameliorarea durerilor.

    Suc de loboda

    Sucul de loboda poate fi preparat din frunze proaspete de loboda si 150 ml apa, date prin blender.

    Acest suc are efecte benefice in cazuri de polichisturi ovariene, cu conditia sa fie tinuta o cura de 30 de zile.

    In tot acest timp, trebuie sa bei cate o jumatate de pahar de suc de loboda pe stomacul gol, de trei ori pe zi.

    Vin de loboda

    Loboda poate fi utilizata si sub forma de vin. Acesta se obtine prin amestecul unei cani cu suc de loboda si a unui pahar de vin rosu.

    Vinul de loboda este energizant si un bun tonic natural. Acesta are efecte benefice, inlaturand starile epuizante, de nervozitate si de oboseala excesiva.

    Contraindicatii

    Plantele din familia Amaranthaceae contin acid oxalic in cantitati mari.

    Desi loboda are in compozitia sa o cantitate mai mica decat spanacul, trebuie sa evite consumul in exces al lobodei persoanele care:

    • sufera de guta
    • au pietre la rinichi
    • se confrunta cu calculi biliari

    O grija deosebita trebuie acordata atunci cand cumperi frunzele de loboda.

    Acestea pot fi cultivate cu ingrasaminte, ceea ce inseamna ca pot contine cantitati mari de nitrati.

    Acestia sunt foarte daunatori pentru organism, asa ca se recomanda spalarea insistenta a frunzelor, inainte de utilizare.