Ceai de Albastrele

Vara le intalnim adesea pe marginile drumurilor, in ogoare, in parcuri, poieni sau pajisti. De cele mai multe ori nici nu le acordam atentie. Asta pentru ca putini dintre noi stiu ce beneficii au aceste plante consumate sub forma de ceai de albastrele.

Popular, albastreaua mai este cunoscuta sub denumirea de: albastrita, albastrica, floarea graului, clopotel, zglavoc, ghioc, vinetica, floarea vanata, vinetea, floarea paiului, clopotel, maturice, iarba frigurilor sau tataisa vanata.

Adesea, din cauza culorii florilor, oamenii folosesc eronat denumirea de „albastrea” si pentru floarea de cicoare.

Inca din cele mai vechi timpuri se cunsosc efectele benefice ale compreselor locale cu ceai de albastrele pentru conjunctivita. Insa, albastrelele au si utilizare interna sub forma de ceai de albastrele, pulbere sau tinctura.

Citeste mai departe pentru a afla cum sa prepari ceai de albastrele, beneficiile lui si daca consumul acestui ceai are si contraindicatii.

Despre albastrele

Despre albastrele

Albastreaua (Centaurea cyanus) este o planta erabacee care face parte din familie Asteraceae.

Indrageste solurile uscate, crescand  anual in locuri cu clima temperata si este raspandita prin toata Europa.

Albastreaua dezvolta o tulpina de culoare verde, ascendenta, care ceste pana la 1 m inaltime. Tulpina poate fi ramnificata sau simpla si prezinta muchii.

Frunzele cresc alternante si liniare, sunt inguste si lungi. Sunt acoperite de peri desi matasosi, care le confera o culoare alburie. Florile plantei sunt tubulare, formand o inflorescenta asemanatoare cu o palnie, inconjurata la baza de o bractee verde.

Albastreaua dezvolta doua tipuri de flori. Unele periferice, care sunt mai mari si au culoarea albastra, iar cele interne sunt mai mici de culoare violet.

In scopuri medicinale se folosesc doar florile de albastrele. Acestea se recolteaza vara, incepand din luna iunie pana in septembrie, atunci cand florile sunt deschise complet.

Uneori, folorile de albastrele pot sa aiba si culoarea alb-roz, insa acestea trebuie indepartate, neputand fi folosite.

Dupa culegerea florilor, acestea se pun la uscat asezate pe o coala de hartie intr-un strat subtire.

Cand s-au uscat, se depoziteaza pentru pastrare in pungi de hartie sau saculeti din panza. Din ele poti sa prepari ceai de albastrele care are proprietati benefice pentru numeroase afectiuni.

Cum prepari ceai de albastrele?

Cum prepari ceai de albastrele?

Ca tratament naturist, albastrele poate fi folosit atat intern, sub forma de ceai de albastrele, infuzie, pulbere sau tinctura, cat si extern sub forma de cataplasma si compresa.

Ceai de albastrele

Pentru a prepara ceai de albastrele ai nevoie de o cana (250 ml) de apa clocotita in care pui o lingurita de flori de albastrele uscate.

Acopera cu un capac si lasa ceaiul la infuzat timp de 10-15 minute. Strecoara si bea ceaiul de albastrele pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de masa.

Daca vrei, poti sa adaugi o lingurita de miere, dar doar atunci cand ceaiul a ajuns la temperatura camerei. Poti sa bei 3 cani de ceai de albastrele pe zi.

Maceratul la rece de albastrele

Maceratul la rece se prepara la fel cum prepari ceaiul, doar ca este mai concentrat. Pune doua lingurite de flori de albastrele uscate intr-o cana (250 ml) de apa clocotita.

Acopera si lasa infuzia la macerat, la temperatura camerei, timp de 8-10 ore. Apoi strecoara si bea maceratul de albastrele pe stomacul gol, cu 30 de minute inainte de masa.

Comprese cu ceai de albastrele

Compresele cu ceai albastrele se prepara prin umezirea unei dischete demachiante, vata sau a unui tifon curat in ceai de albastrele concentrat.

Pentru a prepara ceaiul concentrat adauga doua lingurite de flori de albastrele uscate in 150 ml de apa clocotita. Acopera si lasa la infuzat 10-15 minute, apoi strecoara. Dupa ce s-a racit, imbiba discheta sau vata in solutia obtinuta si aplica compresa cu ceai de albastrele pe zona afectata.

Aplica comprese cu ceai de albastrele pe pleoapele inchise, pentru conjunctivita, ochi obositi, inflamatii sau dureri oculare. De asemenea, compresele cu ceai de albastrele sunt eficiente si in caz de afectiuni dermatologice.

Beneficiile ceaiului de albastrele

Albastrelele au in compozitia lor substante vegetale active precum: pectine, tanini, centaurina, antocianina, glicozina, mucilagiu, dar si minerale ca magneziu si potasiu.


Toate acestea le confera proprietati antiinflamatoare, antibacteriene, diuretice, astringente, tonice, calmante, hidratante si emoliente. Prin urmare, consumul de ceai de albastrele poate avea numeroase beneficii pentru sanatate.

Combate diareea

Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, antibacteriene si astringente, consumul de ceai de albastrele este util pentru a combate diareea.


Pentru a depasi acest episod neplacut, hidratarea este foarte importnanta. Prin urmare, ceaiul de albastrele poate fi benefic, la fel ca alte tipuri de ceaiuri, precum: ceai de musetel, ceai de menta sau ceai de fenicul.


De asemenea, consumul de ceai de albastrele mai este benefic pentru a imbunatati digestia, amelioreaza indigestia si alte tulburari ale tractului gastrointestinal.

Util pentru rinichi si infectii urinare

Ceaiul de albastrele are usoare proprietati diuretice, stimuland drenarea lichidelor din organism si favorizand eliminarea lor prin urina. Curata rinichii si contribuie la buna functionare a tractului urinar.


Astfel, ceaiul poate fi inclus pe lista de ceaiuri pentru rinichi si infectii urinare. In acest scop, bea ceai de albastrele cu inghitituri mici, cu 30 de minute inainte de fiecare masa.


Pentru efecte diuretice mai puternice se recomanda sa combini ceai de albastrele cu ceai de cozi de cirese sau ceai de frunze de merisor.


In cazul in care te confrunti cu retentia de apa in organism, verifica lista de alimente diuretice care te-ar putea ajuta sa combati simptomele.


De asemenea, ceaiul de albastrele are si proprietati detoxifiante, contribuind la curatarea ficatului de toxine. Stimuleaza evacuarea bilei, fiind util in caz de dischinezie biliara, numita popular „bila lenesa”.

Calmeaza durerile articulare si reduce inflamatiile

Consumul de ceai de albastrele poate fi util pentru a calma durerile articulare provocate de artrita si reumatism. Este benefic pentru a ameliora simptomele gutei si pentru a calma tulburarile usoare ale sistemului nervos.


Efectul sau antiinflamator face ca ceaiul de albastrele sa reduca inflamatiile, contribuind la intarirea sistemului imunitar.


Contribuie la calmarea tusei, bronsitei, amelioreaza oreonul, scade febra, fiind util ca ceai pentru gripa si raceala.


De asemenea, gargara cu ceai de albastrele grabeste vindecarea aftelor bucale, combate gingivita si calmeaza durerile dentare.

Ceai de albastrele pentru conjunctivita

Folosit extern, ceaiul de albastrele este benefic pentru a reduce inflamatiile oculare. Aplica comprese cu ceai de albastrele pentru conjunctivita, blefarita, pentru a inlatura efectele ochiilor obositi, inrositi si pentru a ameliora durerile provocate de ulcerul cornean.


Tamponarile locale cu acest ceai sunt apreciate inca din cele mai vechi timpuri ca leacuri batranesti pentru ulcior.


Aplicate calde, compresele cu ceai de albastrele dreneaza puroiul, reducand inflmatia. Datorita proprietatilor antibacteriene si antiseptice ucide bacteriile si inhiba inmultirea acestora.

Combate afectiunile pielii

Mai poti sa folosesti ceaiul de albastrele si in scopuri dermatologice. Datorita proprietatilor lor antibacteriene, calmante, tonifiante, hidratante si emoliente, albastrelele sunt adesea incluse ca ingredient in diferite produse cosmetice.


Aplica comprese cu ceai de albastrele pe fata pentru a inlatura ridurile din jurul ochilor si pentru tonifierea muschilor lasati ai fetei.


De asemenea, o masca cu albastrele poate fi regeneranta, hidratant si emolienta pentru ten. Poti apela si la o baie de aburi cu ceai de albastrele pentru indepartarea punctelor negre si ca tratament antiacnee.


Compresele se pot aplica local in caz de eczeme, leziuni cutanate superficiale sau intepaturi si muscaturi de insecte. Calmeaza mancarimile si grabeste vindecarea acestora.

Contraindicatii

In general, consumul de ceai de albastrele nu produce reactii adverse. Poate declansa anumite simptome neplacute in cazul celor alergici la polenul florilor de galbenele sau margarete.

De asemenea, se recomanda consumul lui cu precautie pe timul sarcinii sau alaptarii.

Pentru a te bucura de beneficiile sale, achizitioneaza ceai de albastrele de la producatori avizati. Astfel, te asiguri ca acesta are toate proprietatile intacte si nu contine alte substante care ii pot ingradi efectele pozitive. 

De altfel, in cazul in care te confrunti cu anumite afectiuni mai serioase, consulta medicul inainte de a consuma ceai de albastrele.