Remedii Naturiste pentru Balonare

Remedii naturiste pentru Balonare

Balonarea este o afectiune gastrointestinala frecvent intalnita atat la copii, cat si la adulti. Dar nu trebuie sa sperii, deoarece exista multe remedii pentru balonare.

Datorita ritmului alert de viata, cu mancat pe fuga si de multe ori consumand alimente nesanatoase, balonarea este tot mai des intalnita in randul adultilor.

Nu doar alimentatia necorespunzatoare este vinovata. Ce provoaca balonarea si care sunt cele mai eficiente remedii pentru balonare, sunt subiecte pe care le voi discuta in acest articol.

Articolul de fata isi propune sa dezbata acest subiect cat mai in amanunt si sa raspunda intrebarilor tale legate de balonare.

Nu in ultimul rand, o sa-ti spun si cateva alimente care nu baloneaza si pe care ar trebui sa le consumi.

Simptomele si cauzele balonarii

Simptomele si cauzele balonarii

Stiu ca foarte multi considera simptomul de balonare...cand esti balonat. 🙂 Insa asta nu e tot.

Nu trebuie sa te simti neaparat balonat ca sa suferi de aceasta afectiune.

Prin urmare vreau sa-ti spun cele mai des intalnite simptome in caz de balonare:

  • disconfort abdominal, senzatie de stomac umflat
  • dureri abdominale
  • tulburari de tranzit
  • greata
  • lipsa poftei de mancare

Balonarea (denumita in termeni de specialitate si meteorism abdominal) apare in momentul in care gazele acumulate in intestin nu sunt eliminate.

Asa cum spuneam si la inceputul articolului, exista mai multe cauze ce pot conduce la balonare, iar printre acestea se numara:

Alimentatia

Aici putem vorbi de doua categorii de alimente. Cele care pot provoca balonare, dar pe care nu trebuie sa le excluzi! Asta datorita valorilor nutritive valoroase pentru sanatate.

In aceasta categorie trebuie sa mentionez broccoli, fasolea, varza, cerealele, fructele proaspete, nucile, alunele, etc.

In categoria alimentelor nesanatoase fac parte alimentele procesate, cele bogate in amidon si reincalzite, produsele de patiserie, alimentele bogate in grasimi sau fermentate.

Tot in categoria de alimentatie este important de mentionat cateva reguli. Alimentele se mesteca bine, trebuie sa mananci calm si sa nu bei apa in timpul mesei sau imediat dupa.

De asemenea, sa nu mananci fructe imediat dupa ce ai terminat de mancat.

Inca un aspect de care este bine sa tii cont: trebuie sa ai mare grija si ce alimente asociezi.

Intoleranta la anumite alimente

Intoleranta la gluten sau lactoza, de exemplu, pot provoca balonare.

In acest caz, ca prima masura va fi eliminarea alimentelor care contin gluten sau lactoza. Nu trebuie sa insisti cu aceste alimente daca observi ca-ti fac rau. Eventual poti sa le consumi in cantitati mai mici.

Emotiile negative

Emotiile negative, precum stresul, pot reprezenta un factor important ce provoaca balonarea.

Atunci cand organismul este tensionat, sunt afectate negativ inclusiv procesele metabolice. Partea proasta este ca stresul este un factor major de risc si un factor declansator pentru diverse alte afectiuni.

Guma de mestecat

Este o alta cauza importanta, deoarece mestecatul gumei reprezinta un obicei prin care inghitim mai mult aer decat in mod normal.

Pe langa acest aspect, guma are foarte multe E-uri nocive. Incearca pe cat posibil sa eviti sa mananci guma. Are mai multe dezavantaje decat avantaje.

Dereglarile hormonale

Astfel, femeile insarcinate, cele aflate in perioada menstruatiei si in general persoanele care trec prin schimbari hormonale, pot fi mai predispuse la aceasta afectiune.

Remedii naturiste pentru balonare

Natura ne vine in ajutor si in aceasta situatie, deoarece exista foarte multe remedii pentru balonare. Partea si mai buna este ca sunt naturale.


Nu trebuie sa dai bani pe medicamente si sa consumi alte ingrediente si substante care iti pot face rau.


Desigur, in cazuri grave poti apela si la medicamente. Dar ca prim pas iti recomand sa incerci unul din aceste remedii naturale.

Ceaiuri din plante

Plantele care sunt cele mai utile si recomandate in caz de balonare sunt:

  • sunatoarea - ajuta la ameliorarea problemelor digestive, la eliminarea toxinelor din organism, regleaza tranzitul intestinal si amelioreaza durerile de stomac. Sunatoarea este utila si in caz de anxietate sau depresie
  • chimenul - acesta este util datorita proprietatilor sale carminative, stomahice si antispastice. Atentie insa, in cazul femeilor insarcinate, un supradozaj poate provoca avortul spontan
  • menta - datorita mentolului, unul dintre principalii compusi, menta are efect antispasmodic, ajutand la relaxarea muschilor stomacali. Menta poate fi de ajutor in cazuri de balonare, indigestie, diaree, greata
  • mararul - acesta are proprietati carminative, stomahice, antispastice, diuretice, antiinflamatorii. Mararul stimuleaza digestia si diminueaza durerile abdominale. Ajutand totodata la eliminarea gazelor din intestine
  • fenicul - stimuleaza digestia, limiteaza fermentarea alimentelor, luptand astfel impotriva formarii de gaze intestinale
  • angelica - angelica are proprietati antispastice, carminative, stomahice, reduce durerea si combate formarea gazelor intestinale
  • busuiocul - acesta sustine buna functionare a stomacului si ajuta la eliminarea gazelor acumulate in intestine
  • anasonul - anasonul are proprietati antispastice si carminate, ajutand la eliminarea gazelor intestinale si la calmarea durerilor abdominale. Poti consuma ceai de anason care este un remediu pentru balonare foarte eficient
  • salvia - este o planta utila in caz de balonare datorita proprietatilor sale stomahice, carminative, antispastice, antinevralgice
  • musetelul - musetelul are proprietati antiinflamatorii si antispastice, imbunatateste digestia si amelioreaza durerile de stomac. Consuma ceai de musetel ori de cate ori te simti balonat

Poti opta pentru una dintre aceste plante sau poti face un ceai combinat.

Dintre cele mentionate mai sus (ste doar o observatie personala), unul din cele mai bune remedii pentru balonare este ceaiul de sunatoare. Inclusiv in cazul bebelusilor este foarte util. M-a salvat de multe nopti nedormite.

Atentie insa, nu trebuie ca ceaiul sa fie prea concentrat, in special daca vorbim de copii foarte mici, de pana la 2-3 ani.

Carbune medicinal

Este una dintre cele mai utilizate si mai cunoscute metode antibalonare. Hai sa vedem cum actioneaza.


Carbunele medicinal accelereaza tranzitul intestinal, dar si absoarbe gazele acumulate in intestine. Aceste lucruri se intampla datorita structurii sale extrem de poroase.


Acesta este un remediu util si in cazuri de intoxicatii alimentare sau in tratarea problemelor gastro-intestinale, precum gastroenterita.

Bicarbonat de sodiu

Este o metoda utila in caz de balonare, insa nu prea placuta la gust.


Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci bine o lingurita cu bicarbonat de sodiu intr-o cescuta cu apa. Evident, apoi sa-l bei. 🙁


Acesta neutralizeaza acidul din stomac, combate indigestia si balonarea.

Balonarea in cazul copiilor

Balonarea in cazul copiilor

Cei mici sunt mai predispusi la balonare, asta deoarece sistemul lor digestiv nu este suficient de matur pentru a transporta gazele intestinale catre exterior.

In plus, plansul este un alt factor care conduce catre aceasta afectiune. Prin plans copiii inghit cantitati de aer ce raman blocate in intestine.

Ce este de facut in astfel de cazuri?

  • sa ii administrezi cateva lingurite cu ceai (neindulcit) din plante. Asa cum spuneam ceva mai sus in articol, foarte bun este ceaiul de sunatoare (nu foarte concentrat)
  • incerca sa potolesti plansul copilului, chiar daca apropiatii tai iti spun “lasa-l sa mai si planga, asa face plamani” (personal nu sunt de acord cu aceasta afirmatie)
  • administrarea de probiotice si prebiotice pot fi de asemenea de ajutor in cazul copiilor mici
  • un masaj usor, cu miscari de sus in jos, pe spatele copilului (fara sa apesi pe coloana)

Sfaturi utile

Iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta in caz de balonare:

  • evita factorii ce provoaca balonarea (descrisi la inceputul articolului)
  • fa exercitii fizice sau mergi pe jos 20-30 de minute zilnic
  • nu manca seara tarziu. De regula, intre cina si somn ar trebui sa fie minim 3 ore
  • mesteca foarte bine alimentele. O vorba inteleapta spune ca “nu trebuie sa faca stomacul ceea ce ar trebui sa faca dintii”
  • daca iti place sa consumi cereale integrale, opteaza pentru cele neindulcite
  • evita sa porti curele sau haine care te strang. Acestea blocheaza miscarea libera a intestinelor
  • consuma alimente care nu baloneaza. In aceasta categorie se afla sparanghelul, ghimbirul, lamaia, castravetele, ceaiul verde, chimenul, cafeaua cu lapte, iaurtul 

Balonarea este o afectiune inconfortabila si dureroasa care iti poate afecta negativ buna dispozitie si activitatile tale zilnice.

Sper ca informatiile cuprinse in acest articol despre ce provoaca balonarea, dar si despre remedii pentru balonare, sa iti fie de folos. Daca vezi insa ca simptomele neplacute persista, nu ezita sa ceri sfatul medicului.