Dieta Dukan Pareri

Dieta Dukan Pareri

Dieta Dukan promite o pierderea rapida in greutate, fara infometare si cu mentinerea rezultatelor pe termen lung. Citeste mai jos despre dieta Dukan pareri si afla daca acest regim de slabit se potriveste pentru tine.

Fiind una dintre cele mai populare cure de slabit, dieta Dukan are sustinatori in lumea intreaga.

Multe persoane care au urmat-o, printre care vedete cu renume international, sustin ca dieta Dukan i-a ajutat in gestionarea greutatii.

Multe persoane isi doresc sa slabeasca ca prin minune.

Cu totii ne dorim sa avem greutatea ideala, dar trebuie sa avem in vedere riscurile la care ne expunem atunci cand urmam o dieta.

Desi rezultatele pot fi satisfacatoare, este oare dieta Dukan este un regim alimentar echilibrat si sanatos?

De-a lungul timpului s-au conturat despre dieta Dukan pareri controversate pe care mi-am propus sa ti le explic pe larg mai jos.

Dieta Dukan pareri

Atunci cand este urmata cu strictete, dieta Dukan promite o scadere in greutate de pana la 10 kilograme in prima saptamana.

Cu toate acestea, planul alimentar al dietei este unul destul de restrictiv, iar pe termen lung poate provoca dezechilibre nutritionale.

Citeste mai jos si afla care sunt parerile pro si contra ale acestei diete.

Dieta Dukan pareri PRO

Desi se bucura de foarte multi sustinatori, nu exista cercetari stiintifice specifice care sa fi dovedit eficienta dietei Dukan asupra scaderii in greutate.

Cu toate acestea, o dieta low carb bogata in proteine, asa cum este dieta Dukan, ar putea sa stimuleze scaderea in greutate.

In lipsa aportului de carbohidrati, organismul se vede nevoit sa procure glucoza necesara pentru buna lui functionare din alte surse.

O alimentatie bogata in proteine declanseaza procesul de glicogenogeneza, prin care proteinele si grasimile sunt folosite ca surse de energie.

Principiul care sta la baza curelor de slabire proteice, asa cum este si dieta Dukan, este acela ca organismul consuma mai multa energie pentru a metabolizata proteinele.

Astfel, dietele bogate in proteine pot creste arderea caloriilor, accelereaza metabolismului bazal si favorizeaza pierderea in greutate.

De asemenea, o alimentatie bogata in proteine confera satietate, ceea ce te va face sa mananci mai putin.

Se crede ca proteinele pot incetini eliberarea grelinei, un hormon sintetizat (in special) in stomac.

Grelina mai este numita „hormonul foamei”, deoarece stimuleaza pofta de mancare.

Astfel, un nivel scazut de grelina inseamna nevoia de a manca mai putin ceea ce stimuleaza scaderea in greutate.

Acestea ar fi principalele motive pentru care dieta Dukan poate avea rezultate bune in ceea ce priveste scaderea in greutate.

Tot in categoria de pareri pozitive putem sa include si faptul ca dieta Dukan incurajeaza consumul de apa.

Hidratarea este esentiala, nu doar pentru accelerarea procesului de slabire, ci pentru a mentine o stare buna de sanatate.

De asemenea, dieta Dukan indeamna la miscare cel putin 30 de minute pe zi.

Dieta Dukan pareri CONTRA

Oricat de tentanta ar fi o scadere rapida in greutate, pe termen lung dieta Dukan poate avea efecte negative asupra sanatatii.

Mai jos iti voi relata despre dieta Dukan pareri negative de care ar fi bine sa tii cont daca vrei sa urmezi aceasta cura de slabire.

Desi este posibil ca in primele doua faze ale dietei sa slabesti semnificativ, planul alimentar este foarte restrictiv din punct de vedere nutritional.

Atat grasimile, cat si carbohidratii, sunt macronutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului.

Aportul lor in cantitati optime nu ar trebui sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa.

Prin urmare, eliminarea completa din consum a carbohidratilor si grasimilor poate provoca dezechilibre nutritionale ce pot avea repercursiuni grave asupra sanatatii.

De asemenea, aceasta dieta elimina din consum fructele si legumele, despre care se stie ca sunt alimente sanatoase.

Atat legumele, cat si fructele, contin vitamine, minerale, fibre si antioxidanti care protejeaza sanatatea organismului.

De altfel, exclude consumul de cereale integrale si oleaginoase, al caror aport este si el necesar intr-o alimentatie rationala.

Fiind o dieta saraca in carbohidrati, in primele faze ale dietei Dukan te poti confrunta cu ameteli, lipsa de energie, respiratie urat mirositoare, dureri de cap si alte efecte adverse specifice unei diete ketogenice.

Ingrijorarile sunt si mai mari cand vine vorba de aportul ridicat de proteine.

Pe termen lung, o alimentatie bogata in proteine poate determina aparitia unor probleme de sanatate la nivelul rinichilor, ficatului, oaselor si articulatiilor.

Consumul excesiv de proteine creste riscul de guta care poate fi provocata din cauza acumularii de acid uric in tesuturi.

Avand in vedere toate aceste pareri despre dieta Dukan, putem concluziona ca nu este o cura de slabire de urmat pe termen lung.

In cazul in care suferi de anumite probleme de sanatate evita aceasta dieta de slabit.

De altfel, iti recomand sa ceri sfatul unui specialisti in nutritie inainte de a apela la orice alta dieta de slabit, chiar si daca ai o stare buna de sanatate. 

Despre Dieta Dukan

Despre Dieta Dukan

Dieta Dukan este o cura de slabire care are la baza un plan alimentar bogat in proteine, dar sarac in carbohidrati si grasimi.

A fost conceputa in anii ’70 de un medic generalist francez, pe numele sau Pierre Dukan.

Acesta si-a dorit sa ajute un pacient obez sa slabeasca. Totusi, acesta sustinea ca poate sa renunte la orice aliment, in afara de carne.

De-a lungul timpului, regimul alimentar de slabit conceput de Dr. Pierre Dukan a fost experimentat si de alti pacienti.

Avand in vedere rezultatele impresionante pe care le-au obtinut pacientii sai, Dr. Pierre Dukan a publicat cartea „Dieta Dukan”.

Cartea a fost publicata in anul 2000 si a devenit rapid un best seller in multe tari din lume.

Astfel, dieta Dukan a devenit populara ca o cura de slabire rapida, fara infometare si usor de urmat.

Aceasta dieta este impartita in patru faze a caror durata depinde de greutatea ideala la care trebuie sa ajungi.

Primele doua faze se concentreaza pe pierderea in greutate, iar ultimele doua faze au scopul de mentinere a noii greutatii.

Ce mananci in dieta Dukan

Ce mananci in dieta Dukan

Alimentele permise de dieta Dukan depind de faza in care te afli.

Dupa cum am spus mai sus, dieta Dukan este impartita in patru faze si anume: faza de atac, faza de croaziera, faza de consolidare si faza de stabilizare.

Faza de atac

Dupa cum ii spune si numele, aceasta faza are scopul de a stimula scaderea in greutate. Poate fi tinuta de la 1 pana la 7 zile, in functie de cat de mult trebuie sa slabesti.

In aceasta faza, dieta permite doar consumul de alimente bogate in proteine si cu un continut scazut de grasimi.

Poti sa mananci in cantitati nelimitate alimente precum: carne slaba de pui, vita, porc, peste, oua, lactate degresate si tofu.

Nu ai voie sa mananci legume, fructe sau alte alimente care contin carbohidrati.

Pentru aportul de alimente bogate in fibre, cura Dukan permite consumul a 1,5 linguri de tarte de ovaz pe zi.

De asemenea, va trebui sa bei zilnic cel putin 1,5 litri de apa si sa faci miscare.

Faza de croaziera

Dupa ce ai trecut de faza de atac, poti sa treci la urmatoarea etapa a dietei Dukan, faza de croaziera. Aceasta etapa are ca scop o pierdere in greutate mai lenta si poate fi urmata pana ajungi la greutatea ideala.

In faza de croaziera, dieta permite reintroducerea in alimentatie a legumelor care nu contin amidon. Va trebui sa alternezi o zi in care mananci doar alimente bogate in proteine (permise in faza de atac).

Urmand ca a doua zi sa combini proteinele cu legume, precum: rosii, castraveti, broccoli, spanac, sparanghel, ciuperci, dovlecel, etc.  

De altfel, poti sa consumi doua linguri de tarte de ovaz pe zi, va trebui sa bei apa si sa faci miscare zilnic.

Faza de consolidare

Faza de consolidare a fost conceputa pentru a preveni redobandirea kilogramelor pierdute in fazele anterioare.

In aceasta faza, dieta Dukan iti permite sa mananci nelimitat proteine cu legume neutre si doua linguri de ovaz zilnic.

De altfel, poti sa reintroduci in cantitati limitate cateva portii de grasimi si carbohidrati pe saptamana.

In faza de consolidare, va trebui ca o zi pe saptamana sa o dedici consumului de alimente bogate in proteine specifice fazei de atac.

De asemenea, o data sau de doua ori pe saptamana, faza de consolidare iti permite sa mananci asa numita „masa de sarbatoare”.

In continuare va trebui sa bei suficienta apa si sa faci miscare zilnic.

Faza de stabilizare

Faza de stabilizare are o durata nelimitata de timp. Are scopul de a-ti pastra greutatea ideala pentru tot restul vietii.

In aceasta faza, regulile sunt asemanatoare cu cele din faza de consolidare, doar ca mai permisive.

Poti sa mananci toate categoriile alimentare, insa pentru a evita sa te ingrasi consuma carbohidrati si grasimi cu moderatie.

In continuare va trebui sa mananci o zi pe saptamana doar alimente bogate in proteine si trei linguri de ovaz pe zi.