Ulei de Nuca

Ulei de nuca

In ultima vreme interesul oamenilor pentru consumul de ulei de nuca a crescut. Acest lucru se datoreaza in special beneficiilor pe care le au nucile pentru sanatate.

Uleiul de nuca se obtine prin presarea la rece a miezului de nuca intrega, dupa uscare.

Consumul de ulei de nuci aduce un plus de nutrienti organismului, fiind o sursa excelenta de acizi grasi esentiali si antioxidanti.

Cumpara ulei de nuca

Includerea in dieta a alimentelor bogate in grasimi sanatoase contribuie la mentinerea unei stari optime de sanatate.

Uleiul de nuca este unul dintre acestea si poate fi integrat usor in alimentatie, asemenea altor uleiuri vegetale.

Desi cercetarile de pana acum s-au concentrat in special pe efectele pozitive pe care le au nucile intregi asupra organismului, poti obtine si din consumul de ulei de nuca beneficii pentru sanatate.

Informatii nutritionale

Informatii nutritionale

Spre deosebire de miezul de nuca care contine toti macronutrientii esentiali organismului (glucide, lipide, proteine) si fibre, in uleiul de nuca se regasesc (evident) doar grasimi.

In proportie de aproximativ 86% uleiul de nuca contine grasimi sanatoase (nesaturate), din care cea mai mare parte o reprezinta grasimile polinesaturate.

Astfel, uleiul de nuca este o sursa alimentara bogata in acizi grasi esentiali, conferind organismului un aport echilibrat de acid alfa linoleic (Omega-3) si acid linoleic (Omega-6).

Uleiul de nuca mai contine si alti nutrienti regasiti in nuca, cum ar fi vitamina E, vitamina K, colina, precum si polifenoli, substante vegetale fara valoare nutritionala, dar care au efecte antioxidante puternice.

Conform USDA (U.S. Department of Agriculture), o lingura de ulei de nuci (13,6g) are urmatoarele valori nutritionale:

  • calorii 120 kcal
  • proteine 0 g
  • glucide 0 g
  • grasimi 13,6 g, astfel:
    • grasimi saturate 1,21 g
    • grasimi mononesaturate 3,1 g
    • grasimi polinesaturate 8,61 g (acid linoleic 7,19 g si acid alfa linoleic 1,41 g)
  • colina 0,054 mg
  • vitamina E 0,054 mg
  • vitamina K 2,04 µg

Ulei de nuca beneficii

Includerea mai des a uleiului de nuca in alimentatie poate contribui la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate.


Iata cum iti ofera consumul de ulei de nuca beneficii pentru sanatate.

1. Previne aparitia bolilor

In uleiul de nuca se gasesc concentratii ridicate de acid alfa linoleic (ALA), un acid gras Omega-3 care nu poate fi sintetizat de organism si al carui aport se face prin alimentatie.


Consumul de alimente bogate in acid alfa linoleic (ALA), ca parte dintr-o dieta echilibrata, ar putea preveni inflamatiile, reducand riscul de aparitie a bolilor.


Cresterea aportului de ALA poate preveni aparitia bolilor de inima, tulburarilor neurologice (dementa, lipsa de concentrare, Alzheimer, epilepsia), diabetul, sindromul metabolic si alte tipuri de inflamatii cronice.


Surse alimentare de ALA sunt pestele gras si uleiul de peste, dar si unele alimente vegetale, cum ar fi: nuci, migdale, in, rapita si uleiurile obtinute prin presarea la rece a acestora.


Pe langa acizii grasi esentiali, uleiul de nuca mai contine si o parte din polifenolii regasiti in miezul de nuca, cum ar fi elagitanine si tocoferoli.


Aceste substante confera acestui ulei proprietati antioxidante si antiinflamatorii.


Antioxidantii inhiba actiunea radicalilor liberi, prevenind stresul oxidativ si scade riscul de aparitie a inflamatiilor.


Miezul de nuca contine polifenoli din abundenta si, potrivit HealthLine, includerea lor mai des in alimentatie ar putea incetini dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind unele tipuri de cancer.


In ceea ce priveste consumul de ulei de nuca, se crede ca procesul de presare distruge semnificativ concentratia de polifenoli din nuci.


Prin urmare, sunt necesare mai multe studii pentru a stabili capacitatea antioxidanta si antiinflamatorie a uleiului de nuca.

2. Sustine sanatatea sistemului cardiovascular

Poate ca ti se va parea ciudat, insa consumul de ulei de nuci ar putea sustine sanatatea sistemului cardiovascular datorita concentratiilor ridicate de grasimi polinesaturate (Omega-3 si Omega-6).


Se pare ca unul dintre cele mai importante roluri ale acizilor grasi Omega-3 este acela de a preveni bolile cardiovasculare.


Includerea alimentelor bogate in acid alfa linoleic in dieta zilnica ar putea contribui la scaderea riscului de infarct si alte boli de inima.


Avand in vedere aceste aspecte, uleiul de nuca ar putea ajuta la imbunatatirea functiei endoteliale, prevenind bolile cardiovasculare.


Consumul regulat si moderat de ulei de nuca ar putea contribui la scaderea colesterolului rau (LDL), curata arterele, scade tensiunea arteriala si nivelul trigliceridelor.


Toti acestia sunt factori de risc care provoaca ateroscleroza, infarctul, accidentul vascular cerebral si alte boli cardiovasculare.


In loc de ulei de nuci, poti sa incerci o cura cu ulei de masline pe stomacul gol dimineata pentru a sustine sanatatea inimii.

3. Scade riscul de diabet

Se crede ca un consum moderat de ulei de nuca ar putea scadea riscul de aparitie a diabetului. In mod normal, un organism sanatos este capabil sa mentina constant nivelul glicemiei.


Totusi, uneori acest mecanism de homeostazie este perturbat de diversi factori, iar organismul se afla in incapacitatea de a controla nivelurile crescute de glucoza din sange.


Vezi care este tabelul cu valorile glicemiei la adulti.


Datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii, se pare ca uleiul de nuca poate contribui la scaderea hipoglicemiei.


Se pare ca o lingura de ulei de nuca pe zi ar putea ajuta la scaderea glucozei, imbunatatind valorile glicemiei si prevenind riscul de aparitie a diabetului de tip 2.

4. Mentine sanatatea pielii

Acizii grasi esentiali din compozitia uleiului de nuca pot fi benefici chiar si pentru sanatatea pielii.


Omega-3 si Omega-6 pot avea o influenta pozitiva asupra pielii, mai ales atunci cand actioneaza din interior spre exterior.


Consumul de alimente bogate in acizi grasi esentiali, asa cum este si uleiul de nuca, pot contribui la hidratarea naturala a pielii uscate si descuamate.


Uleiul de nuca estompeaza ridurile si previne imbatranirea prematura a pielii, redandu-i stralucirea si aspectul tanar.


Uleiul de nuca poate fi folosit si extern, fiind potrivit pentru pielea sensibila, cu probleme.


Aplicat local poate ajuta la vindecarea eczemelor si poate fi un tratament naturist eficient pentru psoriazis.


Il poti folosi in rutina ta de ingrijire a tenului, aplicat ca atare pe pielea curata sau il poti adauga in retetele homemade de masti naturale pentru hidratarea tenului.

5. Combate caderea parului si matreata

Uleiul de nuca nu numai ca imbunatateste aspectul pielii, ci si al parului.


Poti sa folosesti ulei de nuca pentru par fragil, deoarece fortifica firul de par de la radacina la varfuri si combate caderea parului.


Uleiul de nuca reda stralucirea si aspectul sanatos al parului. Aplicat la nivelul scalpului, curata si combate matreata. 


Poti sa aplici ulei de nuca pentru par ca atare.

 

Pur si simplu freaca-te la radacina firului de par cu ulei de nuci, apoi distribuie-l pe toata lungimea parului umed.


Lasa sa actioneze 1-2 ore, apoi spala-te pe par asa cum o faci de obicei.


De altfel, poti sa pregatesti o masca naturala cu ulei de nuca pentru par, daca il combini cu alte ingrediente, in functie de nevoile parului tau.

Masca cu ulei de nuci pentru par uscat

Intr-un castron amesteca o lingura de miere, un galbenus de ou si o lingura de ulei de nuci.


Aplica masca rezultata pe parul umed, apoi las-o sa actioneze minim o ora. Spala-te pe cap asa cum o faci de obicei.


Aplicata regulat, de doua ori pe saptamana, aceasta masca pentru par uscat facuta in casa hidrateaza firul de par in profunzime, redandu-i luciul si stralucirea.

Cum se consuma ulei de nuca

Cum se consuma ulei de nuca

Uleiul de nuca poate fi usor de adaugat in dieta, conferind preparatelor o aroma delicata de nuci.

Il poti gasi in magazinele naturiste sau online, iar daca esti interesat sa afli cat costa poti sa verifici pretul AICI.

Pentru a conferi organismului beneficii pentru sanatate, alege un produs de calitate superioara, obtinut prin presare la rece si nerafinat.

Ca in cazul tuturor alimentelor, procesul de procesare distruge profilul nutritional al acestor.

Se recomanda sa consumi uleiul de nuca crud si sa eviti folosirea lui la prajeli sau gatit.

Desi se poate folosi si asa, expunerea lui la temperaturi ridicate ii poate conferi un gust amar.

Exista nenumarate modalitati prin care poti sa incluzi consumul de ulei de nuci in alimentatie, ca de exemplu:

  • inlocuieste uleiul de masline cu ulei de nuca si adauga-l intr-o salata de cruditati pentru a-i conferi un plus de savoare
  • stropeste cu ulei de nuca legumele gatite la abur sau la gratar atunci cand vrei sa le servesti
  • adauga putin ulei de nuci peste pastele fierte, inainte de servire
  • prepara un dressing pentru salata din iaurt, mustar in care pui si putin ulei de nuca
  • foloseste ulei de nuci in loc de ulei de masline pentru a prepara sosul tzatziki
  • presara ulei de nuca peste hummus
  • stropeste cu ulei de nuca cartofii natur sau copti in cuptor

Ulei de nuca contraindicatii

In general, uleiul de nuca este sigur pentru consum. Cu toate acestea, evita sa il consumi daca ai alergie la nuci sau alune.

Acest tip de alergii sunt frecvent intalnite, iar consumul de ulei de nuca in astfel de situatii poate provoca efecte adverse.

De altfel, consuma ulei de nuci cu moderatie avand in vedere ca este bogat in calorii.

Pentru a evita un aport excesiv de calorii si cresterea in greutate, va trebui sa reduci cantitatea de ulei de nuca.

Cresterea in greutate poate atrage dupa sine obezitate, creste riscul de boli cardiovasculare si  alte afectiuni.

In cazul in care administrezi vreun tratament medicamentos, discuta cu medicul daca poti sa consumi ulei de nuci.

Exista probabilitatea ca acesta sa interactioneze cu unele medicamente, de exemplu cele pentru tiroida. 

Referinte:

  • https://www.healthline.com/nutrition/walnut-oil
  • https://www.webmd.com/diet/walnut-oil-health-benefits#1
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3652880/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28115966/