Descuamarea Pielii

Descuamarea pielii

Exfolierea si descuamarea pielii sunt adesea confundate, desi nu reprezinta acelasi lucru.

Exfolierea este un fenomen natural de indepartare a celulelor moarte in scopul regenerarii pielii, in timp ce descuamarea pielii este o manifestare patologica.

Descuamarea pielii nu reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare, insa poate fi inestetica si deranjanta.

Se manifesta prin desprinderea stratului superficial al epidermului sub forma de scuame, piele aspra, uscata, iritatii si mancarimi.

De cele mai multe ori, poate fi controlata si prevenita cu ajutorul unor remedii naturiste si metode eficiente pentru piele descuamata.

Cu toate acestea, exista si situatii in care descuamarea pielii poate indica prezenta unor afectiuni mai grave de sanatate.

In cazul in care, descuamarea pielii persista, consulta un medic dermatolog pentru a primi tratamentul adecvat.

De asemenea, cere sfatul medicului de fiecare data inainte de a aplica orice produs nou pe piele.

Ce este descuamarea pielii

Ce este descuamarea pielii

Pielea este cel mai mare organ al corpului si ideplineste numerose functii importante pentru organism.

Este formata din trei straturi: epidermul, dermul si hipodermul.

Epidermul este stratul exterior al pielii si indeplineste rolul de scut de protectie dintre organism si agentii patogeni proveniti din mediul extern.

La randul sau, epidermul este format din mai multe invelisuri.

Stratul cornos reprezinta invelisul superficial al epidermului si cel mai bogat in keratina, o proteina pe care organismul o sintetizeaza in mod natural si care are rol de protectie.

Periodic, celulele de la nivelul stratului cornos mor si se deprind prin exfoliere, facand loc celulelor noi care migreaza dinspre straturile inferioarea ale epidermului.

Practic, pielea se afla intr-o continua regenerare, fiind un proces normal si greu de observat cu ochiul liber.

Uneori, pielea este agresata de diversi factori care compromit acest proces.

Atunci cand bariera naturala de protectie a pielii este afectata apar pierderi de apa, iritatii si descuamarea pielii.

Se prezinta sub forma unor scuame de marimi diferite care pot sa apara in orice zona a corpului. Adesea, descuamarea pielii este asociata cu iritatii, roseata si mancarimi.

Cauzele care provoaca descuamarea pielii

Exista numeroase cauze care provoaca descuamarea pielii, unele mai usoare, pe cand altele mai severe:

  • conditiile meteorologice, precum expunerea la ger, vant, aer uscat sau cald
  • arsurile solare
  • un stil de viata nesanatos
  • pielea deshidratata
  • neingrijirea corespunzatoare a pielii
  • infectiile fungice, frecvent intalnita fiind infectia cu Stafilococul auriu care provoaca, in special, descuamarea pielii la copii
  • anumite tratamente topice  sau medicamente pentru diverse afectiuni care determina uscarea si descuamarea pielii
  • diverse afectiuni dermatologice, precum: dermatita atopica, dermatita seboreica, dermatita de contact, psoriazis, rozacee si alte afectiuni ale pielii
  • hipotiroidism
  • sindromul de descuamare a pielii, o tulburare congenitala care provoaca , de regula, descuamarea pielii la copiii nou-nascuti, dar care poate aparea si pe parcursul vietii

Descuamarea pielii la copii si bebelusi este frecvent intalnita si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Avand in vederea ca bariera naturala a pielii este inca nedezvoltata, pielea copiilor este mai sensibila si predispusa la descuamare. 

Atunci cand descuamarea pielii este provocata de boli de piele sau alte afectiuni mai grave de sanatate, se impune controlul de specialitate.

Depistarea timpurie a cauzei si tratamentul adecvat vor duce la o vindecare mai rapida.

Remedii naturiste pentru piele descuamata

Pentru a combate pielea descuamata si uscata provocata de cauze simple, cum ar fi conditiile meteorologice, expunerea excesiva la soare, dieta sau ingrijirea necorespunzatoare a pielii, poti apela la unele remedii naturiste.


Acestea au capacitatea de a contribui la refacerea barierei naturale a pielii, unele dintre ele fiind indicate chiar si pentru descuamarea pielii la copii.


Inainte de a aplica un remediu naturist nou, fa un test pe o portiune mica de piele pentru a fi sigur ca nu iti provoaca alergii.

Untul de shea

Untul de shea este folosit frecvent ca ingredient principal in produsele cosmetice de ingrijirea a pielii uscate si sensibile.


Avand actiune emolienta, aplicatiile topice cu unt de shea pot fi benefice si in caz de piele descuamata.


Aplicat pe pielea uscata, confera o hidratare de lunga durata, contribuie la regenerarea stratului superior al pielii si la restabilirea homeostaziei cutanate.


Pe langa faptul ca este hranitor, untul de shea are proprietati antioxidante si antiinflamatoare puternice.


Contine vitamine, alantoina, acizi grasi oleic, stearic, linoleic, palmitic si fistosteroli, compusi vegetali benefici pentru piele descuamata, uscata sau crapata.


In functie de procesul de extractie si rafinare, concentratiile acestor compusi variaza.


De aceea, te sfatuiesc sa alegi unt de shea nerafinat pentru a beneficia de toate proprietatile acestui ulei vegetal.


Untul de shea are proprietati calmante, cicatrizante si reparatoare, contribuind la reducerea iritatiilor, amelioreaza pruritul si alte simptome asociate cu descuamarea pielii.


De altfel, poate avea rolul de protectie impotriva razelor UV si de factorii iritanti din mediul extern.


Fie ca il aplici ca atare pe zona afectata, fie ca folosesti o crema hidratanta care il contine, untul de shea poate fi un remediu naturist eficient pentru piele descuamata.


Untul de shea poate fi util pentru descuamarea pielii la copii, fiind eficient chiar si pentru a combate iritatiile de scutec la bebelusi.


Pe langa untul de shea, mai exista si alte uleiuri vegetale la care poti sa apelezi pentru piele descuamata: ulei de cocos, ulei de masline, ulei de jojoba sau ulei de avocado.

Gelul de aloe vera

Gelul de aloe vera este unul dintre cele mai apreciate remedii naturiste pentru numeroase afectiuni ale pielii.


Gelul de aloe vera este nutritiv, tonic si energizant, fiind potrivit pentru ingrijirea pielii imbatranite, dar in special pentru piele descuamata si uscata.


Contine vitamine, minerale, enzime, aminoacizi esentiali, polizaharide, aloina si multe alte substante beneficie pentru piele descuamata.


Toti acest compusi ii confera efecte antiinflamatoare, astringente, antibacteriene, hidratante, regenerante, cicatrizante si calmante.


Datorita acestor proprietati, gelul de aloe vera grabeste vindecarea si ajuta la regenerarea pielii descuamate, imbunatatind aspectul pielii.


Atenueaza iritatiile, calmeaza mancarimile si arsurile solare.


Gelul de aloe vera poate fi un remediu eficient pentru a combate pielea descuamata si simptomele care o insotesc, fiind potrivit inclusiv pentru piele descuamata la copii.


Este eficient pentru calmarea pielii in urma expunerii excesive la soare. De asemenea, amelioreaza eczemele, psoriazisul si alte afectiuni cutanate.


Poti sa aplici gel de aloe vera ca atare pe zona afectata sau il poti combina cu alte ingrediente naturiste.

Mierea

Mierea este un alt ingredient folosit frecvent in creme si masti naturale pentru hidratarea tenului.


Are proprietati antioxidante, antiinflamatoare si antibacteriene, fiind benefica pentru numeroase afectiuni ale pielii.


Vitaminizanta si nutritiva, mierea poate fi un remediu naturist eficient pentru pielea descuamata, crapata si uscata.


Hidrateaza in profunzime, stimuleaza regenerarea si grabeste vindecarea pielii.


Aplicata local pe zona afectata, mierea reduce iritatiile, roseata si calmeaza mancarimile.


In plus, are efect protector pentru pielea sensibila si descuamata.


Datorita proprietatilor ei antioxidante si antibacteriene, previne daunele provocate de radicalii liberi si inhiba dezvoltarea infectiilor.


Daca vrei sa folosesti miere pentru piele descuamata alege un produs organic. De altfel, pentru efecte terapeutice mai puternice poti sa incerci mierea de Manuka.

Iaurtul

Iaurtul poate fi si el eficient pentru piele descuamata.


Contine acid lactic, substanta folosita frecvent in compozitia produselor de curatare si exfoliere a pielii. Are efect hidratant, sustine regenerarea pielii uscate si sensibile.


O masca cu iaurt asigura o exfoliere blanda, ajutand la desprinderea celulelor moarte pe la suprafata si totodata previne iritatiile uletrioare.


Favorizeaza reinnoirea celulara, reda elasticitatea, imbunatateste textura si aspectul pielii descuamate.


Iaurtul calmeaza inflamatiile, fiind eficient pentru a ameliora usturimea provocata de arsurile solare.


Pentru piele descuamata foloseste un iaurt natural (de preferat BIO), cu un continut mai mare de grasimi.


Poti sa folosesti iaurt grecesc pe care sa il combini cu miere, galbenus de ou, fructe (capsuni, banane, avocado), uleiuri vegetale sau chiar fulgi de ovaz.

Sfaturi utile

Pe langa aceste remedii naturiste mai exista cateva modalitati eficiente care te vor ajuta atat sa combati, cat si sa prevenii pielea descuamata:

  • desi pielea descuamata iti provoca mancarime, evita sa te scarpini pentru a nu provoca iritarea si infectarea zonei afectate
  • poti sa aplici pe zonele iritate felii de castraveti sau comprese reci pentru a atenua temporar disconfortul provocat de pielea descuamata
  • bea suficiente lichide pentru a-ti mentine pielea hidratata
  • adopta o alimentatie variata si echilibrata care sa iti satisfaca toate nevoile nutritionale, include in dieta ta alimente bogate in acizi grasi Omega-3 care ajuta la mentinerea sanatatii pielii si previn descuamarea pielii
  • expune-te mai des la soare pentru a evita carenta de vitamina D care poate provoca piele descuamata si uscata. De asemenea, lactatele, galbenusul de ou si pestele ajuta si ele la completarea aportului necesar de vitamina D
  • foloseste protectie solara de fiecare data cand iesi afara pe timpul zilei pentru a proteja pielea de eventuale leziuni. De asemenea, evita sa te expui vara la soare la ore de varf, arsurile solare sunt factori de risc pentru piele descuamata
  • spala-te cu apa calduta, nu fierbinte, pentru cel mult 10 minute. Baile prelungite pot favoriza uscarea si descuamarea pielii
  • dupa dus, tamponeaza delicat pielea cu un prosop curat pentru a absorbi apa
  • aplica pe pielea proaspat spalata o crema sau lotiune de corp hidratanta
  • foloseste produse cosmetice corespunzatoare tipului tau de piele, noncomedogenice si hipoalergenice, caracteristici foarte importante, mai ales pentru ingrijirea pielii sensibile
  • evita sa folosesti produse de curatare care iti usuca pielea, cum ar fi cele care contin substante chimice, parabeni, alcool sau sulfati. Folosirea lor prelungita poate provoca dermatita, descuamarea pielii si alte afectiuni cutanate
  • poarta haine confortabile, din materiale textile moi, evita materialele aspre care pot provoca iritatii si descuamarea pielii
  • pune un umidificator in camera in care dormi, aerul uscat poate favoriza descuamarea pielii