Ceai de Patrunjel

Nu cred ca mai este nici un secret ca patrunjelul este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti. Consumul de ceai de patrunjel poate fi o modalitate excelenta prin care poti sa profiti de toti acesti nutrienti.

Fiind atat de nutritiv, patrunjelul nu mai este privit doar ca o planta aromatica. De-a lungul timpului, atat frunzele, cat si radacina de patrunjel, si-au castigat renumele de remediu natural pentru diverse afectiuni.

Infuzat cu numeroase proprietati benefice, ceaiul de patrunjel poate fi un adaos potrivit pentru orice dieta. Aceasta bautura linistitoare se prepara foarte usor din ingrediente simple.

Citeste mai departe pentru a afla cum poti obtine din consumul de ceai de patrunjel beneficii pentru sanatate. Cum se prepara si cat ceai de patrunjel se bea pe zi.

Ceai de patrunjel beneficii

Desi studiile la oameni sunt limitate, se pare ca iti poate aduce consumul de ceai de patrunjel beneficii numeroase pentru sanatate.


Iata mai jos cateva dintre acestea.

1. Scade riscul de imbolnavire

Patrunjelul este bogat in antioxidanti, compusi esentiali pentru a mentine o stare buna de sanatate. Antioxidantii neutralizeaza efectele nocive ale radicalilor liber si previn degradarea celulara.


Astfel, antioxidantii ar putea contribui la scaderea riscului de imbolnavire, conferind protectie impotriva bolilor cronice.


Patrunjelul este o sursa excelenta de vitamina C si vitamina A al caror aport este esential pentru buna functionare a organismului. Pe langa faptul ca sunt imunostimulatoare, atat vitamina C, cat si vitamina A au proprietati antioxidante.


Prin urmare, consumul de ceai de patrunjel ar putea contribui la intarirea sistemului imunitar, conferind rezistenta organismului.


De altfel, patrunjelul abunda in flavonoide, compusi vegetali considerati antioxidanti puternici. Aportul de alimente bogate in flavonoide este asociat cu un risc scazut de imbolnavire.


Astfel, consumul regulat de ceai de patrunjel poate contribui la mentinerea si imbunatatirea unei stari optime de sanatate.

2. Previne formarea caliculilor renali

Caliculii renali sunt conglomerate de saruri si minerale prezente in cantitati mari in urina. Se formeaza in rinichi si tranziteaza tractul urinar spre vezica pentru a fi eliminati.


De cele mai multe ori, caliculii renali au dimensiuni mici, insa pot creste. Caliculii renali mai mari provoaca dureri si disconfort.


Ceaiul de patrunjel are proprietati detoxifiante si diuretice si poate fi un bun ceai pentru nisipi la rinichi.


Consumul de ceai de patrunjel contribuie la curatarea rinichilor de acumulari de toxine, saruri si minerale. De altfel, creste presiunea jetului urinar si faciliteaza eliminarea acestora prin urina.


Astfel, poate fi unul dintre cele mai eficiente ceaiuri pentru rinichi si infectii urinare.


Ceaiul de patrunjel previne formarea pietrelor la rinichi si sustine buna functionare a intregului tract urinar. Barbatii pot apela la consumul de ceai de patrunjel pentru prostata.

3. Util in curele de slabire

Pe langa faptul ca are o aroma placuta, patrunjelul furnizeaza un aport scazut de calorii. O jumatate de cana de frunze de patrunjel contin doar 11 calorii, motiv pentru care este un aliment permis in multe diete de slabit.


Mai mult decat atat, consumul de ceai de patrunjel poate fi chiar de ajutor intr-o cura de slabire.


Acesta stimuleaza eliminarea acumularii in exces de lichide. Astfel, poate fi util pentru a elimina retentia de apa din organism responsabila pentru cresterea in greutate.


Consumul de ceai de patrunjel mai poate favoriza scaderea in greutate datorita proprietatilor lui detoxifiante. Inlaturarea toxinelor din organism este un proces necesar atunci cand vrei sa slabesti.


De altfel, consumul poate fi de ajutor pentru a imbunatati digestia. Acestea sunt si principiile pe care se bazeaza vestita dieta cu ceai de patrunjel.

4. Regleaza ciclul menstrual

Consumul de ceai de patrunjel ar putea fi util femeilor care se confrunta cu amenoreea (absenta temporara a menstruatiei).


Desi studiile sunt limitate, se crede ca ceaiul de patrunjel poate fi un bun emenagog, adica ar putea favoriza declansarea menstruatiei.


Se pare ca ceaiul de patrunjel ar putea contribui la reglarea nivelului hormonal, avand capacitatea de a stimula productia de estrogen.


Consumul de ceai de patrunjel poate fi de ajutor pentru a regla ciclurile menstruale.

5. Previne afectiunile respiratorii

Dupa cum spuneam, patrunjelul este bogat in vitamina C si antioxidanti care confera protectie organismului imporiva infectiilor.


Astfel, consumul regulat de ceai de patrunjel ar putea fi o metoda eficienta pentru a preveni virozele resiratorii.


Ceaiul de patrunjel poate contribui la intarirea imunitatii si poate fi un bun ceai pentru raceala si gripa.


Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare si antibacteriene, consumul de ceai de patrunjel poate fi util pentru a ameliora simptomele asociate acestor afectiuni.


De asemenea, ceaiul de patrunjel poate ajuta la curatarea cailor respiratorii. Fluidizeaza mucusul din plamani si gat, favorziand expectoratia. Astfel, ceaiul de patrunjel poate fi unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru plamani.

6. Sustine sanatatea sistemului cardiovascular

Consumul regulat de ceai de patrunjel poate fi util pentru a sustine sanatatea sistemului cardiovascular.


Patrunjelul contine acid folic (vitamina B9), un micronutrient a carui aport este necesar femeilor insarcinate pentru a reduce riscul de malformatii congenitale la fat.


Insa, acidul folic are multe alte contributii esentiale pentru sanatate, printre care faptul ca previne aparitia afectiunilor cardiovasculare. Acesta ajuta la scaderea nivelului de homocisteina, un aminoacid care atunci cand este prezent in exces poate provoaca deteriorarea vaselor de sange.


Astfel, consumul de ceai de patrunjel poate contribui la mentinerea arterelor sanatoase, scazand riscul de tromboze, ateroscleroza si alte afectiuni.


De altfel, patrunjelul este bogat in fier, un mineral care intra in structura globulelor rosii si sanatatea sangelui. Consumul de ceai de patrunjel poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si previne anemia.


In plus, ceaiul de patrunjel poate fi util ca ceai pentru scaderea tensiunii arteriale si nivelul de colesterol.

7. Amelioreaza simptomele reumatismului si guta

Reumatismul este un termen generic folosit pentru mai multe afectiuni ale oaselor, articulatiilor si muschilor. Bolile reumatice se manifesta in general prin inflamatii locale si dureri articulare.


Datorita proprietatilor antiinflamatoare, consumul de ceai de patrunjel poate fi unul dintre cele mai eficiente leacuri batranesti pentru reumatism.


O cura cu ceai de patrunjel ar putea fi benefica pentru a reduce inflamatia si a calma durerile cauzate de artrita si alte boli reumatice.


In plus, fiind un bun diuretic, ceaiul de patrunjel ar putea contribui la eliminarea acumularilor de acid uric in articulatii, putand fi util pentru a combate guta.  

8. Regleaza nivelul glicemiei

O alimentatie nesanatoasa, stresul (citeste si ce este stresul) si un stil de viata dezordonat sunt principalele cauze care provoaca cresterea nivelului glucozei in sange.


Netratata la timp, hiperglicemia poate sa duca la aparitia diabetului de tip 2.

Se pare ca ceaiul de patrunjel ar avea prorietati antidiabetice si ar putea contribui la gestionarea absortiei glucozei in sange.


Consumul regulat de ceai de patrunjel poate ajuta la scaderea valorilor glicemiei (vezi tabel glicemie) si poate preveni diabetul zaharat.

Cum prepari ceai de patrunjel

Cum prepari ceai de patrunjel

Ceaiul de patrunjel se prepara foarte usor din ingrediente simple pe care cu siguranta le ai deja in casa.

Poti sa prepari ceai de patrunjel atat din frunzele de patrunjel proaspete, cat si uscate.

Pentru a beneficia de mai multi nutrienti, se recomanda sa prepari ceai de patrunjel din frunze proaspete. Desi, se pare ca patrunjelul uscat contine o concentratie mai mare de antioxidanti.

Pentru a prepara ceai de patrunjel ai nevoie de o cana cu apa si 15 g de frunze de patrunjel proaspete sau o lingura de patrunjel uscat.

Pune apa la fiert intr-o cratita si dupa ce da in clocot opreste focul. Intre timp, spala parunjelul si indeparteaza frunzele de pe tulpini. Adauga frunzele de patrunjel in apa fierbinte, apoi acopera oala cu un capac.

Lasa ceaiul de patrunjel la infuzat aproximativ 10 minute, apoi strecoara lichidul. Pentru ca nu are un gust tocmai placut, poti sa indulcesti ceaiul de patrunjel cu o lingurita de miere. De altfel, poti sa ii imbunatatesti gustul cu suc de lamaie.

Se mai poate prepara si ceai de radacina de patrunjel.

Cat ceai de patrunjel se bea pe zi

Cat ceai de patrunjel se bea pe zi

In general, poti sa bei maxim 3 cani de ceai de patrunjel pe zi. Poti sa faci cure cu ceai de patrunjel de cate doua saptamani cu pauze intre ele.

In ceea ce priveste consumul si cat ceai de patrunjel se bea pe zi, ar fi bine sa intrebi medicul, mai ales daca suferi de anumite probleme de sanatate.

In general, patrunjelul poate fi consumat de majoritatea oamenilor fara sa prezinte riscuri pentru sanatate. Cu toate acestea, atunci cand este consumat in cantitati mari poate sa determine aparitia unor reactii adverse.

Consumul excesiv de ceai de patrunjel poate provoca tulburari digestive, urinari frecvente si pierderi excesive de lichide.

De asemenea, ar trebui evitat consumul de ceai de patrunjel in paralel cu administrarea de medicamente diuretice.

Acest ceai poate interactiona cu anticoagulantele de sange, medicamentele pentru diabet. Asa ca, evita sa bei sau consuma ceai de patrunjel cu precautie in astfel de cazuri si doar la recomandarea medicului.

Moderatie se recomanda si celor care au pietre la rinichi si intentioneaza sa consume ceai de patrunjel. 

Desi ceaiul de patrunjel poate sa iti aduca unele beneficii pentru sanatate, exista situatii cand este contraindicat.

Nu este recomandat femeilor insarcinate sau celor care alapteaza. Consumat in timpul sarcinii poate provoca avort spontan, iar celor care alpateaza le poate scadea productia de lapte matern.

Daca urmeaza sa ai o interventie chirurgicala, nu bea ceai de patrunjel cu cel putin doua saptamai inainte.