Dieta Oloproteica

Dieta oloproteica

Dieta oloproteica pare sa fie o metoda eficienta sa slabesti fara infometare, in doar 21 de zile, dar si cu mentinerea rezultatelor pe termen lung. Nu este un plan de slabit oarecare, ci mai degraba o terapie.

Dieta oloproteica mai este denumita si liposuctie alimentara. Asta pentru ca ajuta la scaderea excesiva in greutate, dar si contribuie la remodelarea corporala.

Dupa prima etapa vei observa o subtierea a taliei si a zonelor adipoase. Multe vedete, chiar si de pe la noi, au urmat aceasta dieta si s-au declarat multumite de rezultate.

Stim cu totii ca obezitatea este o afectiune cu care se confrunta tot mai multe persoane, chiar si copiii. Reprezinta o ingrijorarea la nivel global datorita cresterii galopante din ultimii ani.

Aceasta dieta a fost conceputa pentru a ajuta persoanele obeze si pe cele supraponderale sa dea jos greutatea acumulata in exces.

De altfel, studiile efectuat de-a lungul timpului au confirmat eficienta acestei diete pentru tratarea obezitatii.  

Sa urmezi dieta oloproteica nu este un proces usor, insa rezultatele obtinute merita tot efortul! Atingerea greutatii ideale iti sporeste increderea si stima de sine.

Despre dieta oloproteica

Despre dieta oloproteica

Dieta oloproteica este o dieta ketogenica hipocalorica si normo-proteica. Spre deosebire de alte diete, ea presupune mai multe faze si se tine doar in centre medicale specializat.

Planul alimentar este stabilit in colaborare cu medicul specialist si sub strica observatie a acestuia.

A fost conceputa de medicul chirurg italian Giuseppe Castaldo specializat in nutritie, medicina interna si gastroenterologie.

De mai bine de 20 de ani, aproximativ 30.000 de persoane au fost tratate cu succes cu ajutorul acestei diete terapeutice.

La baza dietei oloproteice stau principiile dietei proteice studiate intre 1971-1976 de profesorul George L. Blackburn de la Universitatea Harvard.

In urma cercetarilor, acesta a observat faptul ca lipsa proteinelor din anumite diete afecteaza masa musculara si nu determina arderea grasimilor.

Prin urmare, slabirea este rezultatul scaderii masei musculare si nu a tesutului adipos. De altfel, a constata ca mentinerea necesarului recomandat de proteine are capacitatea de a proteja muschii.

Pornind de la aceasta teorie, profesorul Blackburn a pus bazele unui program rapid de slabit revolutionar pentru anii ’70.

Acesta presupunea reducerea aportului de carbohidrati (in special zaharuri), scaderea consumului de lipide si mentinerea aportului normal de proteine.

O astfel de alimentatie stimuleaza arderea grasimilor in exces, fara sa fie afectata masa musculara si nici starea de sanatate.

In 1975, predecesorul si elevul profesorului Blackburn, profesorul Marineau, a modificat denumirea programului in dieta post proteica.

Astfel, se facea o delimitare intre programul de slabit al lui Blackburn si o dieta bazata pe un consum excesiv de proteine, cum este dieta Dukan de exemplu.

Acest program de slabit creat in anii ’70 sta la baza dietei ketogenice cu un aport scazut de calorii. In 1993, acest protocol a fost aprobat si validat de Ministerul Sanatatii din S.U.A.

In 2003, a fost adoptata de Ministerul din Finlanda ca tratament impotriva obezitatii, urmand ca in 2014 sa fie validat si de Asociatia dietetica si de nutritie clinica din Italia.

Cum functioneaza dieta oloproteica?

Cum functioneaza dieta oloproteica?

Dieta oloproteica se bazeaza pe un consum mic de carbohidrati, un aport normal de proteine si consumul de lipide in cantitati limitate in functie de fiecare individ in parte.

Astfel, programul de slabire este sigur, determinand o scadere in greutate rapida si eficienta.

Reducerea aportului de carbohidrati din alimentatie determina intrarea organismului in stare de cetoza. Ce inseamna acest lucru?

In mod normal, carbohidratii consumati sunt descompusi in glucoza.

Glucoza este transportata de insulina la nivelul tesuturilor si organelor, asigurand energia necesara pentru buna functionare a organismului.

O alta parte din glucoza este depozitata ca rezerva in ficat (glicogen) si folosita la nevoie.

Aportul redus de carbohidrati are ca efect scaderea nivelului de glucoza.

In lipsa acesteia, organismul va epuiza rapid rezerva de glicogen din ficat si se va reorienta spre cea de-a doua sursa de energie, si anume grasimile.

Ficatul va incepe sa produca cetone care vor fi sintetizate fie din descompunerea grasimilor consumate, fie din rezervele de grasimi.

De altfel, organismul are capacitatea de a sintetiza glucoza si din surse non-glucidice, cum ar fi proteinele.

Acest proces metabolic poarta numele de gluconeogeneza. Insa aceasta sursa alternativa de energie nu este suficienta.

Prin urmare, dieta oloproteica face ca principala sursa de energie sa provina din descompunerea grasimilor.

Limitarea consumului de lipide si reducerea drastica a carbohidratilor va determina organismul sa isi procure energia necesara prin arderea tesutului adipos.

Astfel, dieta oloproteica favoriza declansarea unui proces de slabire natural si sanatos.

Principiile dietei oloproteice

Principiile care stau la baza procesului de slabire cu dieta oloproteica sunt:

  • aportul zilnic de carbohidrati nu trebuie sa depaseasca 20 g si provin din consumul de legume cu continut scazut de glucide
  • mentinerea necesarului zilnic normal de proteine cu valoare biologica mare, intre 1-1,4 g/kg din greutatea ideala/zi
  • integrarea in dieta zilnica a 10 g de ulei de masline extravirgin (echivalentul a doua lingurite pe zi)
  • un aport de maxim 800 de calorii pe zi
  • administrarea de suplimente cu vitamine si minerale. De regula, o dieta ketogenica priveaza organismul de un aport optim de micronutrienti si provoaca stimularea functiilor renale sa elimine minerale in cantitati mai mari decat de obicei
  • aportul zilnic de proteine va consta in egala masura din alimente si din shakeuri proteice
  • se recomanda 5 mese zilnice, constituite din 3 mese principale si 2 gustari impartite corespunzator din punct de vedere al aportului caloric
  • consumul a cel putin 2 litri de apa zilnic
  • activitate fizica moderata aproximativ 30-45 de minute zilnic (chiar si plimbarile sunt recomandate)

Cum se tine dieta oloproteica?

Cum se tine dieta oloproteica?

Aceasta dieta trebuie privita mai mult ca pe o terapie, decat ca pe o dieta de slabit in sine. Ea se tine doar sub indrumarea si supravegherea unui specialist in nutritie.

Atunci cand vrei sa tii dieta oloproteica trebuie sa te adresezi unui centru specializat.

La noi in tara medicul Castaldo ofera indrumari referitoare la procesul de slabire cu dieta oloproteica prin intermediul unei clinici specializate.

In prima faza, vei avea parte de o consultatie in cadrul careia specialistul in nutritie va incerca sa afle motivul pentru care vrei sa urmezi dieta oloproteica, dar si care sunt asteptarile tale.

De asemenea, acesta va evalua istoricul tau medical, iti va prescrie un set de analize.

Iti va evalua indicii antropometrici (inaltime, greutate, circumferinta taliei, bratelor, etc.) si va evalua fluctuatiile in greutate de-a lungul timpului.

Va trebui sa ii spui daca urmezi vreun tratament medicamentos si care sunt obiceiurile si gusturile tale alimentare actuale.

Este foarte important sa ii transmiti acestuia toate detaliile, astfel incat sa se creeze o relatie de incredere reciproca.

In baza starii tale de sanatatea si a necesitatilor tale individuale, specialistul in nutritie iti va concepe un plan alimentar personalizat.

Acesta te va monitoriza si supraveghea in baza unor consultatii ulterioare repetate la anumite intervale de timp.

In cadrul acestor intalniri va evalua rezultatele obtinute de la ultima consultatie, iti va masura din nou indicii antropometrici si veti discuta despre eventualele probleme sau nelamuriri care au intervenit intre timp.

Etapele dietei oloproteice

Dupa prima consultatie, specialistul in nutritie va stabili regimul alimentar al dietei oloproteice care consta in doua etape (faze).

1. Faza de atac

De regula dureza 21 de zile si presupune o alimentatie mai drastica. In aceasta perioada planul alimentar este conceput astfel incat sa stimuleze scaderea rapida si semnificativa in greutate.


Se vor restrictiona consumul de carbohidrati si dulciuri, ceea ce va determina organismul sa intre in starea de cetoza.


Acesta va fi stimulat sa topeasca  grasimile acumulate in tesutul adipos pentru a-si procura energia necesara bunei functionari.


In aceasta etapa vei avea voie sa mananci alimente bogate in proteine cu o valoare biologica mare si legume cu un continut redus de carbohidrati.


In paralel ti se vor administra suplimente proteice, vitamine, minerale, colagen si Omega 3 menite sa acopere toate necesitatile organismului.

  

Toate acestea contribuie la procesul de slabire, evitand senzatia de foame si asigurandu-ti starea psihica necesara pentru a continua dieta.

2. Faza de tranzitie

Pentru a asigura mentinerea rezultatelor obtinute in timp, dieta oloproteica presupune o faza de tranzitie ulterioara fazei de atac.


De regula, dupa un regim alimentar strict, odata ce am revenit la vechile obiceiuri alimentare avem tendinta de a manca orice. Fapt care are ca si consecinta o crestere in greutate.


Pentru a preveni acest lucru, in faza de tranzitie specialistul in nutritie iti va concepe un plan alimentar prin care se vor reintroduce treptat consumul de carbohidrati si zahar in alimentatie.


Acesta faza este la fel de importanta ca faza de atac, deoarece ajuta la stabilizarea greutatii atinse. Mai mult, vei fi reeducat cum sa mananci corect si sanatos pentru tot restul vietii.

Alimente permise

Alimentele pe care poti sa le incluzi in dieta oloproteica sunt stabilite impreuna cu medicul in functie de starea ta de sanatate, de necesitatile organismului tau si de gusturile tale.

De asemenea, atat tipul cat si gramajul difera in functie de cat trebuie sa slabesti, dar si de etapa in care te afli.

Ca regula generala, alimentele permise de dieta oloproteica constau in:

  • legume cu un continut redus de carbohidrati care pot fi consumate fara restrictii: castraveti, ridichi, salata verde, spanac, conopida, dovlecei, ciuperci, andive, napi, telina apio, etc.
  • legume al carui consum trebuie limitat: rosii, vinete, ardei, varza de bruxelles, sparanghel, dovleac galben, broccoli, varza, fenicul, ceapa, etc.
  • proteina animala: carne de pui, curcan, carne slaba de vita, iepure, porc fara grasimi, carne slaba de peste, fructe de mare
  • ierburi si plante aromatice: patrunjel, oregano, marar, rozmarin, frunze de dafin, etc.
  • condimente: sare, piper, boia de ardei iute, turmeric, scortisoara, cuisoare, ghimbir
  • otet balsamic si suc de lamaie
  • ulei de masline (10 ml/zi)
  • cafea naturala fara lapte si ceai neindulcite sau indulcite doar cu stevie
  • apa plata

In faza de tranzitie, pe lista alimentelor permise se reintroduc treptat si celelalte categorii alimentare, respectiv amidonoasele, leguminoasele si fructele.

Alimente interzise

In dieta oloproteica se interzice consumul de alimente cu un continut mare de carbohidrati si grasimi.

Cele mai frecvente greseli care se fac cand vine vorba de alimentele interzise:

  • legume neincluse pe lista alimentelor permise, cum ar fi: cartofi, fasole uscata, naut, etc.
  • bauturile indulcite cu zahar de orice fel, indiferent daca sunt carbogazoase sau nu 
  • sucurile din fructe proaspete
  • alcoolul si guma de mestecat (contine zahar)
  • produsele de panificatie, dulciurile de orice fel, painea, cerealele, orezul, pastele, etc.
  • laptele adaugat in cafea
  • cafea si ceai indulcite

Dieta oloproteica meniu

Dieta oloproteica meniu

Meniul zilnic este stabilit de medicul nutritionist. Cantitatile si tipul alimentelor incluse in meniu variaza de la un individ la altul.

In prima faza dieta permite un meniu bazat pe proteina animala impreuna cu legume care au continut scazut de carbohidrati, la una dintre mesele principale ale zilei.

Celelalte mese ale zilei constau in shake-uri proteice si doua gustari cu suplimente de vitamine si minerale. In faza de tranzitie se reintroduc treptat fructele si carbohidratii.

Exemplu dieta oloproteica meniu in faza de atac

Mic dejun: shake proteic

Pranz: pastrav la gratar cu salata verde asezonata cu sare, piper, o lingura de ulei de masline extravirgin si suc de lamaie

Cina: shake proteic

Exemplu dieta oloproteica meniu in faza de tranzitie

Mic dejun: shake proteic si maxim 100 g de fructe

Gustare: o portie de fructe (100 g)

Pranz: piept de curcan cu conopida la cuptor asezonata cu sare si o lingura de ulei de masline extravirgin crud

Cina: ciuperci la gratar cu salata de baby spanac asezonata cu sare si suc de lamaie

Beneficiile dietei oloproteice

Dieta oloproteica prezinta o serie de avantaje pentru cei care vor sa o urmeze:

  • o scadere rapida in greutate fara riscuri pentru sanatate
  • remodelarea siluetei prin subtierea adipozitatilor localizate in zona abdomenului, coapselor, feselor sau bratelor
  • rezultatele vizibile te mentin motivat si-ti dau increderea necesara sa continui
  • supraveghere si indrumare medicala
  • regim alimentar personalizat
  • nu te infometeaza, datorita proteinelor care confera satietate
  • o reeducare in ceea ce priveste stilul alimentar
  • mentinerea greutatii ideale pe termen lung
  • suplimentele administrate contribuie la mentinerea elasticitatii pielii si previne lasarea acesteia dupa slabirea excesiva
  • incurajeaza hidratarea corespunzatoare si exercitiile fizice regulate

Mai mult decat atat, restrictionarea carbohidratilor, zaharului si grasimilor in exces din alimentatie nu face altceva decat sa aduca numeroase beneficii pentru sanatate:

  • trateaza persoanele obeze si pe cele supraponderale, precum si diverse afectiuni provocate de excesul de greutate: boli de inima, infertilitate, sindrom polichistic, apnee nocturna, etc.
  • scade nivelul de insulina din sange si restabileste indicele glicemic
  • un regim corespunzator pentru cei cu diabet zaharat de tip II
  • amelioreaza tulburarile sistemului digestiv
  • actioneaza ca un diuretic, stimuland retentia de apa din organism (edem)
  • mentine stabile nivelul de corpi cetonici din sange
  • stimuleaza catabolismul lipidelor
  • aportul normal de proteine protejeaza masa musculara
  • includerea uleiului de masline extravirgin in alimentatie, precum si suplimentele cu Omega 3, ajuta la buna functionare biliara, protejeaza sistemul cardiovascular si optimizeaza catabolismul trigliceridelor
  • administrarea a unui complex de suplimente de vitamine si minerale completeaza necesarul optim zilnic al acestor micronutrienti. Acest lucru contribuie la o buna functionarea a organismului si evitarea anumitor probleme de sanatate.
  • studiile au aratat ca o dieta ketogenica cu un aport scazut de calorii este eficienta in tratarea psoriazisului

Cine poate sa tina dieta oloproteica?

Aceasta dieta poate fi tinuta de orice persoana care are probleme cu greutatea.

Avand in vedere capacitatea dietei de a remodela silueta, poate veni in ajutorul celor care au acumulat grasime in exces in zona taliei, coapselor sau feselor.

De altfel, dieta oloproteica este o terapie conceputa sa ajute pe cei care:

  • conform indicelui de masa corporala sunt obezi sau supraponderali
  • sunt supraponderali si sufera de sindrom metabolic, diabet zaharat de tip II, apnee (oprirea respiratiei)in timpul somnului, dislipidemie, astm
  • femeile care se confrunta cu cresterea in greutate la menopauza sau sufera de sindromul ovarelor polichistice
  • femeile care au ramas cu kilograme in plus dupa nastere
  • persoanele care sufera de infertilitate cauzata de excesul de greutate

Nu uita ca dieta se tine doar sub stricta supravegherea medicului specialist, in baza unei consultatii si a analizelor de sanatate!

Daca vrei sa tii dieta oloproteica trebuie sa te adresezi unui centru specializat.

Cine nu ar trebui sa tina dieta oloproteica?

Avand in vedere regimul alimentar atat de drastic, dieta oloproteica este contrindicata in caz de:

  • diabet de tip I
  • ciroza, hepatita cronica sau alte tulburari hepatice
  • insuficienta renala
  • probleme psihiatrice si comportamentale
  • boli cardiovasculare
  • sarcina si alaptarea
  • tratament cu diuretice sau corticosteroizi

De asemenea, este contraindicata pentru copiii in crestere si cei aflati la pubertate, dar si persoanelor varstnice.

Posibile reactii adverse

Lipsa aportului optim de carbohidrati din alimentatie poate provoca anumite reactii adverse asociate dietei oloproteice in faza celor 21 de zile de slabire rapida, cum ar fi:

  • dureri de cap in primele 2-3 zile
  • tulburari digestive: constipatie, balonare sau diaree
  • respiratie urat mirositoare
  • tulburari ale ciclului menstrual, la femei
  • tahicardie, greata, ameteli
  • scadere brusca a nivelului glucozei in sange (hipoglicemie)
  • irascibilitate si stari anxioase
  • oboseala
  • senzatie acuta si permanenta de foame
  • crampe musculare