Alimente Bogate in Serotonina
Consumul asa ziselor alimente bogate in serotonina poate fi o metoda naturala prin care sa ne mentinem mai energici, mai veseli, mai relaxati si mai binedispusi.
Cunoscuta si ca hormonul fericirii, serotonina este o substanta chimica sintetizata de organism care ne influenteaza starile emotionale si comportamentale.
Un nivel scazut de serotonina poate provoca numeroase tulburari de dispozitie.
Pe langa imbunatatirea sanatatii mintale, un nivel optim de serotonina indeplineste numeroase alte functii importante pentru organism.
Citeste mai multe detalii in articolul ce este serotonina.
Mai jos ne vom concentra pe modul in care poate fi stimulata productia acestui hormon prin dieta. Vezi care sunt cele mai eficiente alimente care contin serotonina!
Alimente bogate in serotonina
Serotonina deriva din triptofan, unul dintre aminoacizii esentiali pe care organismul nu ii poate produce de unul singur, dar care poate fi obtinut din alimentatie (citeste ce sunt aminoacizii).
Triptofanul se gaseste in special in alimentele de origine animala care sunt surse de proteine complete, dar exista si surse de proteine vegetale care contin acest aminoacid.
Sursele care contin triptofan din abundenta sunt cunoscute ca alimente bogate in serotonina, deoarece stimuleaza productia acestui hormon.
Prin urmare, desi nu sunt alimente bogate in serotonina, ci in triptofan, integrarea acestora in dieta poate stimula buna dispozitie.
Iata ce ar trebui sa consumi mai des daca vrei sa iti imbunatatesti in mod natural starea de spirit, nivelul de energie si calitatea somnului.
1. Carne de curcan
Carnea de pasare, in general, este saraca in grasimi si reprezinta o sursa de proteine de calitate superioara care contine toti aminoacizii esentiali pentru buna functionare a organismului.
Totusi, cea de curcan pare sa fie printre cele mai sanatoase tipuri de carne.
Pe langa faptul ca este bogata in vitamina B12, carnea de curcan abunda in triptofan.
Consumata mai des, poate stimula sinteza de serotonina ceea ce iti poate influenta pozitiv dispozitia si calitatea somnului.
2. Ouale
Precum carnea, ouale sunt si ele surse de proteine complete.
Contin toti aminoacizii esentiali, printre care si triptofan. In plus, ouale mai contin si alti nutrienti care pot sustine sanatatea creierului.
Integrate intr-o dieta echilibrata, ouale de rata, gaina si alte pasari, pot fi o modalitate naturala de a stimula buna functionare a sistemului nervos.
Din acest motiv sunt considerate, impropriu, alimente ce contin serotonina.
Avand in vedere ca au continut ridicat de grasimi si colesterol, ouale trebuie consumate cu moderatie si ocazional, ca parte dintr-o alimentatie variata.
Consuma-le fierte, posate si evita sa le mananci prajite in ulei sau unt.
3. Somonul
Somonul este un peste gras care poate mentine o stare buna de sanatate.
Fiind bogat in acizi grasi Omega-3, acest aliment poate contribui la buna functionare a inimii si creierului. In plus, este o sursa excelenta de triptofan.
Astfel, o portie de somon de doua ori pe saptamana poate fi o modalitate excelenta de creste nivelul de serotonina.
Pentru a-ti mentine o stare de spirit buna poti sa introduci in dieta si alte specii de peste gras, precum tonul, macroul sau heringul.
4. Soia
Soia este una dintre cele mai bune surse vegetale de proteine complete.
Contine triptofan si toti ceilalti aminoacizi esentiali, fiind o optiune ideala pentru persoanele vegetariene.
Produsele din soia pot substitui cu succes proteinele provenite din alimentele de origine animala.
Fiind surse bune de triptofan, branza tofu si alte produse din soia pot fi o modalitate naturala de a spori productia de serotonina.
5. Lactatele
Lactatele sunt populare ca alimente bogate in calciu si care ajuta la mentinerea oaselor puternice.
Chiar si asa, putini stiu ca ele sunt surse excelente de triptofan si pot fi avute in vedere ca alimente ce contin serotonina.
Daca nu ai intoleranta la lactoza, atunci incearca sa consumi mai des lapte, iaurt, kefir, branzeturi si alte produse lactate.
Recomandat ar fi sa optezi pentru variantele care contin mai putine grasimi, deoarece sunt mai sanatoase si au un aport caloric mai scazut.
6. Fructele oleaginoase
Fructele oleaginoase contin grasimi sanatoase, proteine, carbohidrati, fibre, vitamine, minerale si antioxidanti.
Ele reprezinta o gustare hranitoare care confera satietate si contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate.
Toate tipurile de fructe oleaginoase contin triptofan si pot fi benefice pentru a stimula sinteza de serotonina.
Consumul regulat de nuci, migdale, fistic, caju, alune de padure si alte tipuri de oleaginoase, iti protejeaza sanatatea creierului si te poate ajuta sa iti gestionezi mai bine starile emotionale.
La fel ca fructele oleaginoase, semintele sunt si ele surse bune de triptofan, putand fi considerate alimente care contin serotonina.
7. Ciresele
Ciresele sunt bogate in nutrienti si antociani care le confera proprietati antioxidante si antiinflamatoare.
Aceste fructe delicioase pot sa scada riscul de aparitie a bolilor si pot mentine o stare buna de sanatate.
In plus, ciresele sunt surse bune de triptofan, putand fi trecute pe lista de alimente care contin serotonina.
Pe langa multe alte beneficii pentru sanatate, consumul de cirese ar putea sa combata starile depresive si sa iti creasca buna dispozitie.
De altfel, ciresele stimuleaza productia de melatonina si te pot ajuta sa dormi mai bine.
8. Legumele cu frunze verzi
Cu siguranta ai auzit recomandarea de a consuma cat mai multe legume cu frunze verzi.
Sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, dar sunt si surse bune de triptofan.
Astfel, legumele cu frunze verzi te mentin sanatos, in timp ce iti pot imbunatati nivelul serotoninei. Consumate regulat, aceste legume iti confera energie si o stare de spirit mai buna.
Incearca sa incluzi mai des in alimentatie spanacul, varza kale si alte tipuri de legume cu frunze verzi.
De altfel, broccoli si sparanghelul contin si ele triptofan.
9. Cerealele integrale
Cerealele integrale sunt bogate in carbohidrati sanatosi si fibre.
Acestia reprezinta principala sursa de combustibil pentru organism si sunt esentiali pentru buna functionare a organismului.
Includerea carbohidratilor in alimentatie iti confera energie si o stare de spirit mult mai buna. Citeste si ce sunt carbohidratii.
In timp ce alimentele proteice sunt surse excelente de triptofan, cele bogate in carbohidrati faciliteaza absorbtia si conversia acestui aminoacid in serotonina.
Pentru a stimula eficient sinteza serotoninei, se recomanda sa asociezi sursele proteice cu cele care contin carbohidrati sanatosi.
Consuma mai des alimente precum: orez brun, ovaz, paine si paste integrale, orz, hrisca, mei, bulgur, etc.