Vitamina Care Scade Colesterolul

Vitamina Care Scade Colesterolul

Dieta sanatoasa si miscarea reprezinta cea mai buna modalitate prin care iti poti imbunatati profilul lipidic. Uneori, medicul poate considera ca este necesar sa iti recomande si o vitamina care scade colesterolul, precum niacina.

Colesterolul este o substanta grasa care are roluri esentiale pentru functionarea optima a corpului tau.

Provine din alimentatie, dar este, de asemenea, produs in mod natural in ficat si transportat prin sange de lipoproteine.

Totusi, prea mult colesterol in sange creste riscul de boli cardiovasculare.

De aceea, analiza profilului lipidic este importanta si cuprinde: colesterolul total seric, colesterolul HDL (considerat „bun”), colesterolul LDL (considerat „rau)” si trigliceridele.

Pe langa tratamentul conventional, pentru a tine nivelul colesterolului sub control, modificarea stilului de viata este esentiala.

Cu permisiunea medicului, unele suplimente cu vitamine care scad trigliceridele si colesterolul pot fi de folos.

Niacina (B3) – vitamina care scade colesterolul

Niacina (B3) – vitamina care scade colesterolul

Niacina (B3) este o vitamina hidrosolubila care face parte din complexul de B-uri.

Aceasta este absorbita in stomac si intestin, se metabolizeaza in ficat si nu este stocata in organism, fiind eliminata, in special, prin urina.

Niacina (vitamina B3) indeplineste multe roluri importante in corpul tau.

Ajuta organismul sa elibereze energia din alimentele pe care le consumi si intra in structura unor enzime care sunt implicate in diferite reactii de oxido-reducere.

De asemenea, niacina sprijina functionarea normala a sistemului nervos, sanatatea pielii si a sistemului cardiovascular.

Este considerata o vitamina care scade colesterolul si care poate contribui la imbunatatirea profilului lipidic.

Conform acestui studiu, niacina (vitamina B3) poate fi benefica pentru cresterea colesterolului „bun” (HDL) si scaderea trigliceridelor.

Poate fi recomandata impreuna cu alte medicamente, cum ar fi satinele, pentru reducerea nivelului colesterolului plasmatic si combaterea aterosclerozei.  

Astfel, se pare ca niacina ar putea sa previna formarea placii de aterom care duce la ingustarea vaselor de sange.

De asemenea, poate actiona ca un vasodilatator, imbunatateste circulatia sanguina si scade tensiunea arteriala.

Nefiind stocata in organism, este important sa iti asiguri necesarul de niacina prin dieta.

Se gaseste intr-o varietate de alimente sub forma de acid nicotinic si nicotinamida. Mai poate fi sintetizata in ficat din triptofan, unul dintre aminoacizii esentiali.

Alimente care iti vor asigura necesarul de vitamina B3 sunt: carnea de pui, curcan, vita, peste, oua, lapte, branzeturi, leguminoase uscate, orez brun, soia si alte cereale integrale.

Alte surse bune de niacina sunt fructele si legumele, precum ciuperci, sparanghel, avocado, prune, alune si alte oleaginoase.

Precautii suplimente cu niacina

Precautii suplimente cu niacina

Niacina este disponibila si sub forma de suplimente, dar nu sunt recomandate fara indicatie medicala.

Acestea pot contine concentratii mai mari de vitamina B3 fata de doza zilnica recomandata, ceea ce poate provoaca efecte adverse.

Administrarea suplimentelor cu niacina provoaca inrosirea fetei, bufeuri, dureri de cap, ameteli, eruptii cutanate si prurit.

Supradozarea se poate manifesta prin diaree, indigestie, flatulenta, arsuri la stomac, greata, varsaturi si vedere incetosata.

Administrarea prelungita a suplimentelor cu niacina poate creste riscul de guta, poate afecta ficatul si agraveaza ulcerul gastric.

De asemenea, determina scaderea tensiunii arteriale si cresterea nivelului glucozei in sange.

Suplimentele cu niacina pot interactiona cu medicamentele hipotensive, anticoagulantele, cele pentru diabet si alte afectiuni.

Intreba medicul inainte de a apela la suplimente cu aceasta vitamina care scade colesterolul.

Trebuie sa stii ca aportul de niacina din alimentatie nu are efecte adverse.

In mod normal, o dieta variata, sanatoasa si echilibrata iti asigura necesarul acestei vitamine si a altor nutrienti esentiali pentru organism.

Alte vitamine care scad trigliceridele si colesterolul

Niacina (vitamina B3) nu este singura vitamina care scade colesterolul, ci se pare ca mai sunt si altele.

Pe langa o serie de alte roluri importante in organism, acestea pot contribui la imbunatatirea profilului lipidic si scad riscul de boli cardiovasculare.

In ciuda faptului ca sunt disponibile fara reteta, discuta cu medicul inainte a apela la suplimente cu vitamine care scad trigliceridele si colesterolul.

In plus, iti poti satisface aportul necesar din dieta obisnuita, deoarece acestea se gasesc in mod natural intr-o varietate de alimente.  

Iata cateva vitamine care scad colesterolul, precum si recomandari de alimente care le contin.

Vitamina E (tocoferol)

Vitamina E mai este cunoscuta cu numele de tocoferol. Este o vitamina liposolubila care actioneaza ca un puternic antioxidant natural.

Vitamina E protejeaza membranele celulelor endoteliale, inhiband oxidarea lipoproteinelor cu densitate mica (LDL) din sange.

Din acest motiv, este considerata o vitamina care scade colesterolul seric.

De fapt, vitamina E reduce efectele nocive pe care colesterolul „rau” (LDL) le poate avea asupra organismului.

Previne acumularea placii pe peretii interiori ai arterelor si scade riscul de boli coronariene, precum infarctul miocardic.

Vitamina E se gaseste din abundenta in uleiurile vegetale, precum ulei de masline, ulei de nuca, ulei de floarea soarelui, ulei de rapita, etc.

Alte surse bune sunt nucile si semintele, germenii de grau si legumele cu frunze verzi.

Insa, este important sa le consumi alaturi de alimente bogate in vitamina C. Aceasta potenteaza actiunea vitaminei E.

Vitamina C (acid ascorbic)

Vitamina C sau acidul ascorbic are si ea efecte antioxidante puternice.

Este o vitamina hidrosolubila, cunoscuta in principal pentru faptul ca poate contribui la intarirea sistemului imunitar.

Vitamina C previne oxidarea celulara prin neutralizarea actiunii nocive a radicalilor liberi.

Favorizeaza sinteza de colagen, participand la regenerarea celulara si mentinerea sanatatii pielii, oaselor si cartilajelor.

De asemenea, vitamina C poate ajuta la protejarea deteriorarii membranelor arterelor, scazand riscul de boli cardiovasculare.

Poate contribui la scaderea colesterolului total seric si a trigliceridelor.

Vitamina C se gaseste intr-o varietate de fructe si legume proaspete.

Pentru un aport optim, include in dieta ta patrunjel, citrice, ardei, capsuni, broccoli, coacaze negre.

Asociaza-le cu alimente bogate in vitamina E pentru a spori efectele benefice ale acesteia.

De asemenea, se recomanda asocierea surselor de vitamina C cu alimente bogate in fier pentru o mai buna absorbtie a acestui mineral.

Vitamina D

Vitamina D favorizeaza absortia si asimilarea eficienta a calciului. Din acest motiv, aceasta vitamina liposolubila are un rol important in mentinerea sanatatii oaselor.

De asemenea, vitamina D sustine imunitatea si protejeaza sanatatea inimii.

Unul din principalele roluri ale colesterolului este acela ca ajuta la producerea acestei vitamine care se activeaza in piele prin actiunea razelor soarelui.

Carenta de vitamina D pare sa fie asociata cu niveluri crescute de colesterol LDL si trigliceride.

Prin urmare, asigurarea necesarului optim al acestei vitamine ar putea sa iti imbunatateasca profilul lipidic si sa scada riscul de boli cardiovasculare.

Organismul produce suficienta vitamina D atunci cand te expui la soare pentru 15-20 de minute.

De asemenea, cateva alimente pot contribui la completarea aportului acestei vitamine.

Vitamina D se gaseste in pestele gras, ficat, carnea rosie, uleiul de peste, unt, galbenus de ou, lactatele si cerealele fortificate. Suplimentele cu vitamina D pot fi si ele o optiune.

Recomandari pentru scaderea colesterolului

Recomandari pentru scaderea colesterolului

Modificarea alimentatiei si a stilului de viata reprezinta cel mai bun mod prin care iti poti imbunatati profilul lipidic.

Un regim pentru colesterol marit ar trebui sa includa cereale integrale, peste, carne slaba, uleiuri vegetale, leguminoase, legume si fructe.

Inlocuieste alimentele bogate in grasimi saturate cu surse de grasimi nesaturate.

Evita consumul de carne grasa, alimente procesate, prajeli, fast-food, produse de patiserie, chipsuri si dulciuri.

Pe langa vitamine care scad trigliceridele si colesterolul, o serie de alti compusi din alimente pot fi benefici in acest sens:

  • acizii grasi Omega-3 – sunt un tip de grasimi polinesaturate care pot ajuta la cresterea nivelului colesterolului „bun” (HDL). Cele mai bune surse de Omega-3 sunt pestele gras, fructele de mare, uleiul de peste, nucile, migdalele, alunele de padure, semintele de in, semintele de chia   
  • proteinele din soia – sunt complete si pot inlocuit cu succes proteinele de origine animala. Soia, tofu si alte produse derivate din soia sunt singurele surse de proteine vegetale care contin toti aminoacizii esentiali. Inlocuind anumite tipuri de carne, bogate in grasimi saturate cu soia, te poate ajuta sa iti imbunatatesti colesterolul total seric
  • fibrele solubile – pot incetini absorbtia colesterolului in sange, dar mai au o serie de alte beneficii pentru sanatatea generala. Alimente bogate in fibre solubile sunt: ovazul, secara si alte cereale nerafinate, painea integrala, tarate de psyllium, fasolea, mazarea si alte leguminoase, morcovii, cartofii, sparanghelul, broccoli, nucile si semintele, prunele uscate, merele si alte fructe si legume proaspete.
  • fitosterolii – sunt compusi vegetali care se gasesc in mod natural in alimentele vegetale si se crede ca pot contribui la imbunatatirea colesterolului plasmatic. Anumiti fitosteroli, precum beta-sitosterolul, au compozitia chimica asemanatoare cu cea a colesterolului pe care il sintetizeaza organismul. Surse alimentare de fitoseteroli sunt avocado, nuci, uleiuri vegetale, cereale integrale, legume si fructe

Pe langa dieta, activitatea fizica protejeaza sanatatea inimii. Miscarea regulata poate creste nivelul colesterolului „bun” (HDL) si scade riscul de boli cardiovasculare.

Pentru o inima sanatoasa este important sa renunti la fumat, alcool si sa slabesti daca este necesar.

In concluzie

In concluzie

Nu este nevoie sa apelezi la suplimente cu nici o vitamina care scade colesterolul, decat la recomandarea medicului.

Pe baza diagnosticului si a tratamentului conventional, acesta va sti daca este sigur pentru tine sa le administrezi.

Suplimentele alimentare nu sunt reglementate si pot contine concentratii mai mari de vitamine care scad trigliceridele si colesterolul.

Acestea pot provoca efecte secundare, pot interactiona cu medicamentele conventionale si nu sunt indicate pentru uzul tuturor.

De aceea, este important sa nu administrezi suplimente cu niacina sau oricare alta vitamina care scade colesterolul fara supraveghere medicala.

In plus, cercetarile sunt inca neconcludente cu privire la eficienta acestora pentru imbunatatirea profilului lipidic.

Sunt o multime de alimente ce contin in mod natural vitamine care scad trigliceridele si colesterolul. Astfel, o dieta variata, sanatoasa si echilibrata iti va oferi aportul necesar pentru a-ti mentine inima sanatoasa.

In plus, includerea lor in alimentatia ta obisnuita va oferi organismului o multime de alti nutrienti esentiali pentru sanatatea generala.

Surse:

  • https://ods.od.nih.gov/factsheets/Niacin-Consumer/
  • https://wearefeel.com/blogs/learn/best-vitamins-for-high-cholesterol-nutritionist-reviewed
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/vitamins-to-lower-cholesterol
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31407792/
  • https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/
  • https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680594/
  • https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/natural-cholesterol-reducers
  • https://www.verywellhealth.com/remedies-for-high-cholesterol-89629